Görüş Bildir
Haberler
Anneler Gününden Önce Hatırlamanız Gereken 30 Hollywood Karakteri

Anneler Gününden Önce Hatırlamanız Gereken 30 Hollywood Karakteri

Selahattin Özkan
09.05.2014 - 09:49 Son Güncelleme: 27.04.2022 - 15:31

Hollywood Annelerine Kısa Bir Bakış

Anneler günü yaklaşırken Hollywood filmlerinde izleyip de kimi zaman bizi hüzünlendiren, kimi zaman sinirlendiren, kimi zaman da imrendiren en sıra dışı anneleri hatırla(t)makta fayda var. Listenin en sonuna kendi annenizi ekleyin ve unutmayın ki tüm klişelerine rağmen en unutulmazı yine sizin anneniz.

Yine de kendi annenizi daha da sevmenizi sağlayacak sinemanın yarattığı en ilginç anne karakterlerinin tekmili birden tek listede görmek isterseniz buyrun.

İyi seyirler...

Dayanak: 

MILFs (Moms in Legendary Films), Part 3

MILFs (Moms in Legendary Films), Part 2

MILFs (Moms in Legendary Films), Part 1

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ellen Ripley - Aliens

Ellen Ripley - Aliens

Evlerden ırak anne tipi, Sigourney Weaver'ın canlandırdığı karakterler arasında en unutulmazı, en yürek sızlatanı..

M'Lynn Eatenton - Steel Magnolias

M'Lynn Eatenton - Steel Magnolias

Ekranların müdavim annelerinden olan Sally Field'e sanırım annelik en çok filmde bu yakışmıştı. Yeni neslin sadece 'Brothers and Sisters' dizisindeki anne olarak tanıdığı Sally Field 1989'dan bu yana mütemadiyen anne diyebiliriz.

Aurora Greenway - Terms of Endearment

Aurora Greenway - Terms of Endearment

Steel Magnolias'da Sally Field'e eşlik etmiş olsa da esas anneliğini Terms of Endearment'da taçlandıran Shirley MacLaine isteyip de olmayacak anneler cinsinden.

Mrs. Robinson - The Graduate

Mrs. Robinson - The Graduate

Anneliğe terfi artıran kadın Mrs. Robinson karakteriyle Anne Bancroft'tu diyebiliriz. Ana akım sinemada görebileceğimiz en seksi annelerden birisidir. Cougar yada MILF: anneliği bize sevdirmiştir.

Dolores Claiborne - Dolores Claiborne

Dolores Claiborne - Dolores Claiborne

Vefakar anne tipolojisinin Hollywood şubesi. Acıların kadını imajını yavrusu için perçinlemiş Kathy Bates'in unutulmaz yorumudur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Margaret White - Carrie

Margaret White - Carrie

1976 yapımı Carrie'de Margaret White'ı canlandıran Piper Laurie yolda görseniz selam dahi vermeyeceğiniz, ABD'de yaşasanız Childcare'a haber salacağınız bir anne tipi. Anadolu anasından çok öte!

Mrs. Bates - Psycho

Mrs. Bates - Psycho

Anne sevgisini anlatamayıp yaşayanların tek tercihi 'Psycho' olmalıdır. Annenizden gizli izlemenizi salık verdiğimiz filmdeki anne sevgisini gördükçe gözleriniz yaşaracak, anneler gününde annenize mutfak robotu almaktan anında vazgeçeceksiniz.

Kate McCallister - Home Alone

Kate McCallister - Home Alone

'Evde Tek Başına' serisinin tüm kabahatini anneye yıkmak mümkünse de Kate McCallister'ın annelik yeteneklerini sorgulamayız. Tüm iyi niyetine rağmen anneliği hatalarıyla süsleyen filmde Catherine O'Hara; güzelliği ve yeteneğiyle Kate McCallister karakterini ete kemiğe büründürür.

Aibileen Clark - The Help

Aibileen Clark - The Help

Anneliğin sadece genetikle açıklanamayacağını, insanın kendi kanından canından olmayan yavruları da olabileceğini bize anlatan tam bir anne modeli. Viola Davis'ın yetenekli performansıyla yürekleri sızlatan annelik becerileri gözümüz önünde bir masal gibi sergilenir.

Bree Osbourne - Transamerica

Bree Osbourne - Transamerica

Anneliği kadına, ebeveynliği iki cinse indirgeyen geleneksel bakış açılarımızı sarsan incelikli ve sarsıcı bir anne karakteri Felicity Huffman'ın şekil verdiği Bree Osbourne olarak karşımıza çıkıyor. Ve anlıyoruz ki annelik sınır tanımıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Edwina 'Ed' McDunnough - Raising Arizona

Edwina 'Ed' McDunnough - Raising Arizona

Nicholas Cage'ın sıradışı performansının arkasında bizi sarsalayan bir anne karakteri aralar perdeden. Edwina 'Ed' McDunnough isimli cefakar anneyi ustalıkla oynayan Holly Hunter bizi güzelliğiyle ve bebeğiyle olan ilişkisiyle cezbeder. Coen kardeşlerin annelikle ilgili dertleri bu filme bitmez tabi de yine bizi etkiler.

Ada McGrath - The Piano

Ada McGrath - The Piano

Ada McGrath karakteriyle bir kaz daha Holly Hunter'ın annelik becerilerine değinmek gerekir. İki ayrı filmde iki ayrı anneye verdiği can etkileyicidir. Bu filmle de bir kez daha ispatlandığı üzere Hunter anneliği üzerine yapıştıracak oyunculardan biridir.

Throw Momma from the Train

Throw Momma from the Train

İsimsiz bir karaktere karşı hiç bu kadar nefret beslemediğinizi biliyorum. Ama sonuçta en sonunda biz de oturduğumuz koltukta Danny DeVito'ya annesini öldürebilmesi için yardım dilemeye başlarız. Gerçekten böyle anne mi olur lan!

Elena Hood - The Ice Storm

Elena Hood - The Ice Storm

Annelikle ilgili bildiğiniz herşeyi unutun. Bu filmde yetmişlerin unutulmaz çılgınlığını tüm benliğinde yaşayan topluma ve ailesine karşı tüm sorumluluklarını unutan ve birey tanımını dibe vurduran bir anneyi göreceksiniz. İmrenip iğrenmemek artık kendinizle ilgili ama anne mi anne işte! Joan Allen'ın tüm annelik becerilerini saygıyla anıyoruz!

Etheline Tenenbaum - The Royal Tenenbaums

Etheline Tenenbaum - The Royal Tenenbaums

Bu çocukların bir problemi olmalı mı diye düşünüyorsunuz, anneleriyle tanışmalısınız o halde. Sorunlu mu sorunlu ama bir o kadar da izlenesi bir karakter olarak Etheline Tenenbaum'u canlandıran Anjelica Huston övgüye değer bir performans sergiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Joan Crawford - Mommie Dearest

Joan Crawford - Mommie Dearest

Canım annenizin her barbie bebek gördüğünde böyle çığlıklara büründüğünü düşünsenize. Oyuncu Joan Crawford'un yaşamından öyküleştirilen film, hem anne olmanın hem de oyunculuk gibi bir iş yapmanın çelişkilerini yansıtır. Faye Dunaway sizi sıradışı bir annelik deneyimiyle oyunculuğunu konuşturur.

The Bride - Kill Bill

The Bride - Kill Bill

Bir annenin yavrusu için neler yapabileceğinin en güzel öykülerinden birisi. Anneleri kızdırmayın, başınıza çok kötü şeyler gelebilir. Uma Thurman aynı filmde hep kızıp hem neşelenen hem sempati beslenip hem de iğrenilebilen bir karaktere unutulmaz bir yapı kazandırır. Anneliği Uma'dan öğrenebilecek miyiz?

Big Edie - Grey Gardens

Big Edie - Grey Gardens

Drew Barrymore güzeller güzeli halini bu filmde bulamazsınız belki ama annesiyle olan ilişkisindeki dengeye imrenirsiniz. Yada anne karakteri Big Edie'ye öyle kızarsınız ki hikayenin ABD tarihini de yakından ilgilendiren gerçek yaşamdaki kaynağını unutabilirsiniz. Jessica Lange oynadığı karakterle bir anne nasıl olmaz küçük bir ders verir sanki. Ama vardır böyle anneler, hepimiz biliriz.

Beverly Sutphin - Serial Mom

Beverly Sutphin - Serial Mom

Banliyöde yaşayan sıradan bir ev kadını ve anneden seri katil yaratan karanlığı sorgulamanın vakti çoktan geldi çattı. Kathleen Turner'ın can alıcı oyunculuğuyla doruğa çıkardığı sıradışı anneyi hem ebeveynlik becerileri hem de azılı bir katil olması hasabiyle seviyoruz.

Zelly - Zelly and Me

Zelly - Zelly and Me

Zelly and Me filmindeki annenin kimliği kafamızı karıştırır. Gerçekten sizi doğuran kadın mıdır anne yoksa sizi koruyup, kollayan mıdır? Anneliğin sadece kan bağıyla açıklanamayacağını hep biliriz de böylesi filmlerde tokat gibi verilen cevap yine de bizi sersemletir. Isabella Rossellini'nin yarattığı anne karakterini belki de bu yüzen severiz. Annelik biraz da böyle değil midir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mrs. Gump - Forrest Gump

Mrs. Gump - Forrest Gump

Hollywood'un kadrolu annelerinden diye tabir ettiğimiz Sally Field bir kez daha karşımızda. Forrest Gump gibi bir çocuğun yetişmesinde annesinin önemini sanırım tartışmaya gerek yoktur. Bildiği kadarıyla annelik becerilerini konuşturan bu kadını severiz, her ne kadar bildiklerini yetersiz bulsak da.

Queenie - The Curious Case of Benjamin Button

Queenie - The Curious Case of Benjamin Button

Son yılların en yaratıcı filmlerinden olan ve düşündürdükleriyle aklımızı yoran The Curious Case of Benjamin Button filminin belki en gözardı edilen karakteri Button'ın annesi rolündeki Queenie'dir. Taraji P. Henson'ın can verdiği anne; umarsız ve kayıtsız halleriyle bizi sinir etmeye yeter. Ama umarsızlığın ardındaki toplumsal gerçekliktir bizi sarsan. Anneliğin sorunlu bir öyküsüdür ve bu biraz Button'ı Button yapan yanlardan biridir.

Florence “Rusty” Dennis - Mask

Florence “Rusty” Dennis - Mask

Annelik çocuğunuzu her koşulda sevmekse Cher'in canlandırdığı Florence “Rusty” Dennis'in eline kimse su dökemez. Toplumun şekle indirgenmiş basitliği karşısındaki tutumu onu unutulmaz anneler olarak listemizde yer buldurur.

Wendy Torrance - The Shining

Wendy Torrance - The Shining

Shelley Duvall'ın annesi nasıldı bilmiyoruz ama yarattığı anne Wendy yüreklerimizi sızlatır. Jack Nicholson'ın unutulmaz performansının altında ezilmeyen bir yüreklilikle Duvall anneliği bir kez daha bize anlatır. Annelerin kıymetini Wendy'nin çığlıklarıyla hatırlarız. Böylece The Shining, annelerin hayatta kalma becerilerini anlatan çarpıcı bir film olarak da anılacaktır.

Jackie Harrison, Stepmom

Jackie Harrison, Stepmom

iki kadının annelik rekabetinden her zaman hüsran çıkmayacağının en büyük kanıtı gibidir 1998 yapımı film. Susan Sarandon'ın oynadığı Jackie Harrison karakterinin annelik içgüdülerine daha çok güveniriz. Öte yandan Julie Roberts'ın oynadğı Isabel Kelly karakteri de annelik konusunda hiç de yabana atılacak cinsten değildir. Rekabet ağırdır. Ama izleyenler bilir ki galipler ancak mağluplar kadar büyüktürler. Jackie Harrison giriştiği rekabette öyle güzel bir mağlubiyet yaşar ki anneliğin kazanılacak bir yarış olmadığını anlarız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siri - Tiny Furniture

Siri - Tiny Furniture

Son dönemin tartışmasız en iyi kadın oyuncu/yönetmen/yazarlarından Lena Dunham'ın yarattığı annedir Siri. 2010'da gösterime giren filmde Siri'yi Dunham'ın gerçek hayattaki annesi Laurie Simmons canlandırır. İkili arasındaki dinamiği görmek açısından oldukça çarpıcı bir deneyimdir. Girls dizisi öncesi Dunham'ın çektiği filmde; günümüz genç kadınlarının annelik yorumunu izlemek ilginçtir. Siri tipik hoolywood annesi karakterlerinden çok uzaktır.

Meg Altman - Panic Room

Meg Altman - Panic Room

Panic Room'da Jodie Foster'ın canlandırdığı Meg Altman bir kez daha Hollywood'un 'survival mom' tipolojisine sığındığının kanıtı gibidir. Meg, neredeyse kendisine can veren Foster gibi, hayatta tek başına durmasını bilen güçlü bir kadındır. Anne - Kız ilişkisi bakımından da oldukça inişli çıkışlı filmde güçlü kadın imajının sıradanlığı hayran bıraktırır.

Raimunda - Volver

Raimunda - Volver

Almadovar'ın anneleri saymakla bitmez elbette. Ünlü sinemacının filmlerdeki anne karakterlerin tutumları, kadınsılıkları ve dünyaya karşı duruşları hep konuşulmuştur. Tümüyle en çarpıcısı olan Volver'de Penélope Cruz'un canlandırdığı Raimunda bir kez daha Akdeniz tipi sıcak, samimi ve cefakar anne tipinin altını çizer. Samimiyetiyle kendisine aşık eden güçlü ama bir o kadar kırılgan anne rolü Almodovar kadınlarının anneleşmiş abidesidir sanki.

Sybil Stone - The Family Stone

Sybil Stone - The Family Stone

Ununu elemiş, eleğini asmış; çocuklarından başka ilgi alanı kalmamış tüm yaşamı boyunca noel akşamı pişireceği yemeklerin tariflerini toplamış anneler Hollywood klişelerinden belki de en sıkıcısıdır. 2005 yapımı The Family Stone filminde Diane Keaton'ı bu karaktere sığdıramazsın. Sahi dersiniz Woody'nin unutulmaz aşkı Diane nerde? Şu sanki hayata anne olmak için gelmiş gibi duran mıdır Woody'nin kalbini çalan? İzlerken bir kez daha bir kez daha bakıp ah çekerisiniz; Diane Keaton anne mi olacaktı diye! Ama işte olur, hem de öyle güzel olur ki o sıkıcı hollywood anne klişesi bile size sıcak ve samimi görünmeye başlar.

BONUS: Gerçeğe Dünüş Reçetesi Olarak Aliye Rona

BONUS: Gerçeğe Dünüş Reçetesi Olarak Aliye Rona

Tüm bu filmleri izlediniz ve Hollywood annelerinden gına geçirdiyseniz memleketimizin yetiştirdiği en iyi sinemacılardan olan Aliye Rona'nın oynadığı bir filmle Anadolu kadının anne yorumlamasıyla gerçeğe dönebilirsiniz. Küçükken yediğiniz çimdikler, kafanıza yediğiniz terlikler yada sabunun kafanıza çalındığı pazar banyolarından anlayabileceğiniz kadarıyla Türk annesi neredeyse Anadolu toprağı kadar sert ve acımasızdır. Aliye Rona izleyerek Hollywood'un üzerinizde bıraktığı suni iyimserlikten kurtulur ve gerçeğe hızla dönersiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Connor

Sarah Connor Nerede?...

aero

İlk aklıma gelendi ama yok.