Görüş Bildir
Haberler
Geçmişten Gelip Bugüne İlham Veren 21 Şehir

Geçmişten Gelip Bugüne İlham Veren 21 Şehir

diazepam
29.09.2015 - 13:57

Bazı şehirler sadece insanların yaşadığı yer olmaktan çok daha fazlasını ifade eder. Yüzyıllardır var olan bu şehirler, belki bugün ortadan kalkmış olsalar bile, geçmişleriyle bugüne ilham vermiş, bugünü şekillendirmişlerdir. Her şehrin elbette ki bir mazisi vardır, ancak her şehir bugünün mimarı değildir. İşte bugünün mimarı olma unvanını hak eden 21 dünya şehri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tokyo

1. Tokyo

Eski adıyla Edo, sadece Japonların değil tüm dünyanın en önemli şehirlerinden biri. Bugünün teknoloji başkenti olan Tokyo Japonlar için yaklaşık 500 yıldır önemini hiç yitirmedi. 2. Dünya Savaşı’nın küllerinden doğan ve 80’lerde insanlarının çabasıyla büyük bir kalkınma hamlesi içine giren Tokyo, geçmişten gelerek bugünü şekillendiren şehirlerin en önemlilerinden biri.

2. Timbuktu

2. Timbuktu

Altın şehir ve kadim zamanların bir eğitim merkezi, maalesef bugün toz toprak altında bir yer. Sahara çölünün sert iklim koşullarına bir de insanların vurdumduymazlığı, açgözlülüğü, savaşlar, vs. eklenince eskilerin bu parlak şehrinden bugün eser yok. Ancak yine de geçmişte en önemli ve ilham verici şehirlerden biri olduğunu hatırdan çıkarmamak gerek.

3. Tenochtitlan

3. Tenochtitlan

En görkemli devrini 1325 ile 1521 yılları arasında yaşamış olan bir Aztek şehri. İçinde yaşayan yüz binlerce insana kanallar ve ticaret yolları vasıtasıyla aksatmadan temiz su ve gıda sağlamayı başarmış bir yerleşim yeri. 1521 yılında İspanyol istilacılar tarafından yok edilen şehrin üzerinde bugün Meksico City yükseliyor.

4. Olimpia

4. Olimpia

Eski Yunan’ın en kutsal yerlerinden, Tanrılar Vadisi olarak anılan ve atletizmin doğum yeri Olimpia. Günümüzün en önemli turizm cazibe merkezlerinden biri olan Olimpia, halen dünyanın en önemli marka şehirlerinden biri. Olimpiyat ateşinin yakılması etkinliklerinde bu 13.500 nüfuslu küçük yer bir hayli kalabalıklaşıyor ve Olimpia bu küçük haliyle bile hala en önemli dünya şehirlerinden biri durumunda.

5. Moskova

5. Moskova

Moskova, 14. yüzyıldan itibaren Kremlin sarayının etrafında büyümeye başlayan bir şehir. 1340 ile 1547 yılları arasında Büyük Rusya’nın başkenti olmuş. Daha sonra St. Petersburg’a taşınan başkent, devrim ile birlikte 1917’de tekrar Moskova’ya gelmiş. Bu önemli şehir Sovyetler Birliği’nin dağılmasından beri de Rusya’nın başkenti durumunda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Londra

6. Londra

Londra yaklaşık üç yüz yıldır Büyük Britanya’nın başkenti olarak, başka herhangi bir Avrupa kentinin yaklaşamadığı bir rekora sahip. geçtiğimiz beş yüz yıl boyunca kraliyet üyelerinin ve modern bilim dünyasının merkezi olan Londra’nın ilham veren bir şehir olduğunu kabul etmek gerek.

7. Floransa

7. Floransa

Sadece Rönesans’ın doğum yeri olmasıyla bile dünyanın en önemli şehirlerinden biri olduğunu ispat ediyor Floransa. Dünyanın en muhteşem insan yapısı binası Floransa Katedrali'ne ev sahipliği yapması da cabası.

8. Delhi

8. Delhi

Delhi, birçok imparatorluğun doğuşuna ve yıkılışına tanıklık etmiş bir şehir. Bugün bu imparatorlukların bıraktığı izleri halen görmek mümkün. Delhi her zaman Hindistan’ın başkenti değildi ancak her zaman Hindistan tarihinde büyük bir öneme ve role sahip bir şehirdi. Yamuna nehri kenarındaki düzlüklerde kurulan bu şehir ayrıca batı ile Orta Asya ve Güneydoğu Asya arasında bir geçiş yoluydu.

9. Şam

9. Şam

Efsaneye göre Hz. Muhammed Mekke’den yola çıkmışken gözü Şam’a takılır, ancak şehre girmeyi reddeder, çünkü Cennet'e sadece bir kere, öldüğünde girmeyi istemektedir. İşte Hz. Muhammed’in “cennet” diye nitelediği bu şehir, bugün çok kötü günler geçirse de dünyanın sürekli yerleşim olan şehri unvanı için mücadele etmektedir.

10. Kahire

10. Kahire

Eski Kahire’nin, günümüzdeki Kahire’nin daha güneyinde, M.Ö. ilk bin yıl içerisinde Nil Deltası'nda kurulduğu düşünülmektedir. Daha sonra bugünkü konumuna doğru genişlemiş olan Kahire’nin ne kadar önemli bir yerleşim yeri olduğu hepimizin malumu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Berlin

11. Berlin

Berlin, Almanya’nın başkenti ve kültür merkezi. 13. yüzyılda doğan şehir, Hitler’in burayı Nazi rejiminin genel üssü yapmasıyla 2. Dünya Savaşı sırasında en görkemli dönemlerini yaşadı. Berlin halen dünyanın en güçlü ekonomik merkezlerinden biri ve üstelik yapısı, manzarası ve modern mimarisiyle de öne çıkıyor.

12. Bağdat

12. Bağdat
upload.wikimedia.org

Bağdat, Irak’ın en büyük şehri ve Orta Doğu’nun en kalabalık şehir yerleşimlerinden biri. Şehir 762 yılında Abbasi Hanedanı’nın başkenti olarak kuruldu ve sonraki beş bin yıl boyunca Arap ve İslam aleminin en önemli kültür merkezi haline geldi.

13. New York

13. New York

Listede yer alan şehirlerle tarih bakımından yarışması imkansız olan New York hızlı gelişimi, dünya ekonomisindeki yeri, Amerika’nın bugünlere gelmesindeki önemiyle öne çıkıyor.

14. İskenderiye

14. İskenderiye

İsmini Büyük İskender’den alan bu şehir, iki büyük medeniyet olan Yunan ve Mısır medeniyetlerinin birliğinin sembolü olarak öne çıkıyor. Helenik dönemde yapılan, dünyanın yedi harikasından biri olan İskenderiye Feneri ve muhteşem kütüphanesiyle bugünleri şekillendiren başlıca şehirlerden.

15. Eridu

15. Eridu

Eridu, günümüzde Irak sınırları içerisinde yer alan antik Sümer şehri. Eridu’nun Mezopotamya’daki ilk yerleşim yeri olduğuna ve dünyanın en eski şehri olduğuna inanılıyor. Balıkçılar, köylüler ve göçebeler tarafından kurulan bu şehrin insanlık tarihindeki ilk büyük yerleşim yeri olduğu düşünülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Paris

16. Paris

Paris, Orta Çağ’dan bu yana Avrupa kültürünün ve modasının başkenti.  Modern Avrupa’nın oluşmasını Paris kadar etkileyen başka bir şehir yok. Bugün bile dünyanın en çok ziyaret edilen şehri. Fransız Devrimi'nden sonra da dünyanın sosyal ve politik fikirler merkezi haline gelmiş durumda. Yani bugün hala dünyayı etkilemeye devam ediyor.

17. İstanbul

17. İstanbul

Eski adıyla Constantinople, Bizans İmparatorluğu'nun başkenti. Bizans İmparatorluğu'ndan ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalma eserleriyle göz doldurmaya devam ediyor. Bu cazibe merkezini sanırım size pek anlatmama gerek yok, ancak halen dünyaya ilham vermeye devam ediyor.

18. Pekin

18. Pekin

Çin’in devasa başkenti Pekin üç bin yıldır süren muazzam bir tarihe ve onun izlerine sahip. Şehir modern mimarisiyle de öne çıkıyor, Ming ve Qing hanedanlıklarından kalma “Yasak Şehir” ve imparatorluk sarayları görülmeye değer.

19. Babil

19. Babil

2 bin yıl boyunca Mezopotamya medeniyetinin merkezi olarak hizmet veren Babil, Hammurabi’nin ilk yazılı hukuk sistemini hayata geçirdiği yer. İlerleyen zamanlarda Babil dili Orta Doğu ve çevresinde bir iletişim dili haline geldi. 2. Nebukadnezar’ın yaptırdığı düşünülen Babil’in asma bahçeleri dünyanın yedi harikasından biri.

20. Mekke

20. Mekke

İslam dini peygamberi Hz. Muhammed’in doğum yeri. Bugün 1.5 milyar inananı olan, genel anlamda insanlık tarihini ve medeniyetleri kökünden etkileyen İslamın doğum yeri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Kudüs

21. Kudüs

Hıristiyanlık, Musevilik ve İslam için kutsal kabul edilen, hacı olmak isteyen Hıristiyanların ve Musevilerin ziyaret ettiği şehir. Şehirde her üç din için de kutsal kabul edilen birçok yapının olması burayı halen dünyayı etkileyen en önemli şehirlerden biri yapıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
3
1
1
1
1
0