Görüş Bildir
Haberler
Geceleri Çırılçıplak Uyumanın Faydalarını Duyunca Çok Şaşıracaksınız!

Geceleri Çırılçıplak Uyumanın Faydalarını Duyunca Çok Şaşıracaksınız!

İlayda
06.06.2021 - 08:45

Pijamalarınıza elveda demeye hazırlanın!

Kaynak: https://casper.com/blog/benefits-of-s...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Daha hızlı ve derin uyursunuz.

İdeal sıcaklık aralığında bir uyku ortamı yaratmak, uykunuzun kalitesi üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olabilir. Uyku için en iyi sıcaklık 15°C ila 20°C arasındadır. Çıplak uyumak vücut ısınızı düşürmenize ve daha kaliteli bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Uyurken çok ısınırsanız bu durum REM* döngünüzü bozabilir.

Vücut sıcaklığındaki bir düşüş, vücudunuzun uyuması için biyolojik bir işaret görevi görür. Çıplak uyumak, sıcaklığınızı hızla düşürmenize ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir, bu da daha güvenilir bir uykuya yol açabilir.

Yatmadan en az 30 dakika önce teknolojiyle bağlantınızı kesmek alacağınız faydayı ikiye katlayacaktır.

*REM, diğer adlarıyla paradoksal uyku ya da desenkronize uyku, uykunun rüya görülen evresidir. Adını, bu esnada gözlerin hızlı hızlı hareket etmesinden alır.

2. Stresinizi azaltır ve ruh halinizi dengelemenize yardımcı olur.

Çıplak uyumak vücut ısınızı düşürmenize ve daha kaliteli uyku üretmenize yardımcı olabileceğinden, açık havada uyumak da stresi azaltmaya yardımcı olabilir. The Journal of Gerontology tarafından yürütülen ve uyku düzenini ve etkilerini inceleyen bir araştırma, uyku ve stres seviyeleri arasında yakın bir ilişki olduğunu gösterdi. Amerikan Psikoloji Derneği tarafından sunulan ve uykusuzluğu tedavi etmeye ve ruh hali üzerindeki etkileri incelemeye odaklanan bir araştırmaya göre, uykusuzluğun tedavi edilmesinin genel ruh hali üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna dair kanıtlar da var.

Gerginliği azaltmak ve kan akışını artırmak için yoga veya esnemeyi de yatmadan önce rutininize dahil edin.

3. Özgüveninizi ve özsaygınızı arttırır.

Bir çalışma, çıplak şekilde zaman geçirmenin katılımcıların kendilerine olan saygısını geliştirdiğini ve beden imajı memnuniyetsizliğini azalttığını buldu. Çalışma ayrıca, beden imajı üzerindeki kültürel etkilerden ve gerçekçi olmayan standartların üstesinden gelinmesine sadece daha fazla çıplak şekilde zaman geçirmenin bile yardımcı olabileceğine değindi. Gün içerisinde anne karnından çıkmış gibi vakit geçirmek zor olduğundan, günlük çıplaklık kaynaklı özgüven dozunuzu alabilmeniz için yatarken bunu bir alışkanlık haline getirmeyi deneyin.

Gün içerisinde sadece kendiniz için zaman ayırmak veya meditasyon yoluyla kendinizi yenilemek de yardımcı olacaktır.

4. Kilo almanızı önler ve metabolizmayı hızlandırır.

Obezite Derneği tarafından yayınlanan sistematik bir derlemede, az uyku ile kilo alımı arasındaki ilişkiyi kanıtlayan çok sayıda çalışma gözden geçirildi. Yatmadan kıyafetlerinizi çıkarmak, uyku programınızı korumanıza veya düzeltmenize ve günde  yedi ila dokuz saatin  uyuyarak daha sağlıklı bir kiloya sahip olmanıza yardımcı olur.

Faydayı ikiye katlamak için yemek yeme aralığınızı günde 10 saatle sınırlamayı deneyin ve yatmadan iki ila üç saat içinde yemek yememeye çalışın.

5. Cildinizin sağlıklı kalmasını sağlar.

5. Cildinizin sağlıklı kalmasını sağlar.

Güzellik uykunuzu almak cildinizin derinliklerine kadar işler. Federasyon of American Societies for Experimental Biology dergisinde yayınlanan bu araştırmaya göre, ciltte yaşlanma belirtilerini azaltmanın yanı sıra çıplak uyurken elde edilen derin uyku, cildinizdeki yaraları daha hızlı iyileştirmesine de yardımcı oluyor. Çeşitli aletler kullanarak katılımcılar üzerinde yapılan testlerde cildin iyileşme sürecinin katılımcının uykusuna nasıl karşılık geldiğine kadar ölçülüp kanıtlandı. 

Yatmadan önce tutarlı bir cilt bakımı rutini uygulayarak ve nemlendirerek vücudunuza yardımcı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kadınlarda üreme sağlığını korumaya yardımcı olur.

6. Kadınlarda üreme sağlığını korumaya yardımcı olur.

İç çamaşırı olmadan uyumak vajinal sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğu söyleniyor. Çok dar iç çamaşırı giymek, bir kadının mantar enfeksiyonu geliştirme riskini artırabilir, bu nedenle birçok jinekolog önlem alırken çok dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Yatağa iç çamaşırları olmadan girme konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız, bol kesimli pamuklu iç çamaşırları da sizin için harika bir seçenektir.

Rahat giyilebilen yüzde 100 pamuklu iç çamaşırlarına yatırım yaparak da önlem alabilirsiniz.

7. Erkeklerde üretkenliği korur.

7. Erkeklerde üretkenliği korur.

Journal of Andrology'den yapılan araştırmalar, bir erkeğin giydiği iç çamaşırı türünün (veya eksikliğinin) sperm sayısı ve doğurganlığı üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Daha sıkı oturan iç çamaşırı, spermlere zarar verebilecek daha yüksek sıcaklıklar oluşturur. İdeal bir sıcaklığı korumak için yatağa iç çamaşırı giymemeniz tavsiye edilir, ancak gevşek oturan boksörler de alternatif olarak öneriliyor.

8. Partnerinizle olan yakınlığınızı artırır.

8. Partnerinizle olan yakınlığınızı artırır.

Partnerinizle beraber çıplak bir şekilde uyumanın bazı faydalarının açıklanmasına gerek olmadığını hepimiz biliyoruz. Frontiers in Psychology tarafından yayınlanan çalışmada, yetişkinler arasındaki ten temasının etkilerine odaklandı. Elde ettikleri sonuçlar, 'dokunma, okşama gibi cildin düşük yoğunluklu uyarılmasına tepki olarak oksitosinin salındığını' gösterdi.

Bu çalışma, partnerinizle çıplak uyumanın, teması artırmaya yardımcı olabileceğini ve buna karşılık, giyinik sarılmaya göre daha yüksek oksitosin salınımı ürettiğini gösteriyor. Partnerinizle teması teşvik eden bir uyku pozisyonu deneyin. Yatmadan önce karşılıklı masaj yapmak, oksitosini artırmanın ve genel stresi azaltmanın bir başka harika yoludur.

Birlikte keyfini çıkarabileceğiniz nefes alabilen, yumuşak çarşaflara yatırım yapmak da beraber rahatlamanız için bir gerekli bir öneri olabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
31
16
13
8
6
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zeynep Erdem

ve sabah anne baban aniden odaya dalar...

aleyna

öyle yatsam sabah kesin bir felaket olur

Türkiye' den zilyon tane fay hattı geçiyor, siz delirdiniz galiba! Bu gerçek mi stresimi azaltıcak?