Görüş Bildir
Haberler
Fazla Tüketmek Ölüme Sürükleyebilir mi? Detoks Sularına Dair Anlatılmayan Gerçekleri Gün Yüzüne Çıkarıyoruz

Fazla Tüketmek Ölüme Sürükleyebilir mi? Detoks Sularına Dair Anlatılmayan Gerçekleri Gün Yüzüne Çıkarıyoruz

02.10.2022 - 08:00

Son zamanlarda zayıflama, güzellik ve sağlık ile ilgili yeni pek çok ürün ve tarif gündemden düşmüyor. Bu tariflerin arasında en popüler olanlardan biri, detoks suyu tarifleri. Detoks sularına daha çok influencerların Reels ya da YouTube videolarında denk gelmek mümkün. Asıl merak konusu olan da detoks sularının gerçekten işe yarayıp yaramadığı. İşte, detoks sularına dair tüm gerçekler...

Detoks aslında nedir?

Detoks aslında nedir?

Hemen herkes hızlı kilo vermek için en az bir defa detoks yapmış veya yapmayı düşünmüş olabilir. Asıl amacı kilo kaybı olmayan detoks, toksinlerle dolu bedeninize kısa süreli rahatlama, tazelik kazandırma ve organlarınızı dinlendirmeye denir. Her ne kadar insanlar detoks diyetlerine böyle yaklaşmasalar da aslında detoks, bir çeşit arınma süreci.

Detoks suyu, gerçekten kilo verdiriyor mu?

Detoks suyu, gerçekten kilo verdiriyor mu?

Detoks suyu deyince akla en çok gelen soru, detoks sularını tüketmenin kilo vermeye yardımcı olup olmadığı. Detoks suyu diyeti yapanların çoğu, diyetlerini düzgün şekilde tamamladıklarında kilo kaybettiklerini söylüyor. Ancak tartıda ağırlık kaybetmek, gerçekten kilo vermek anlamına gelmiyor. Bir zayıflama yöntemi olmayan detoks suyu diyetleri yapıldığında vücuttaki asit oranı düşer. Dolayısıyla ödem yani toksinlerden arınılır. Kaybedilen kilo, vücutta bulunan karbonhidrat ve sıvı kütlesinden gider. Bu durum, bedeniniz için olumsuz olabilir çünkü sıvı kaybı, iyi bir durum olarak karşılanmaz.

"Herkes detoks yapabilir." yalanı!

"Herkes detoks yapabilir." yalanı!

Sosyal medyada pek çok hesabın paylaştığı ve herkese iyi geldiği söylenen tarifler, elbette yalan. Herkesin uygulayacağı diyet nasıl farklıysa detoks da kişiye özel ve farklı olmalı. Detoks sularının temel mantığı, az kalori ve çok mineral olarak bilinir. Yine de sadece mineral alarak sağlıklı kalmak mümkün değil. Bedeninizin protein, karbonhidrat ve yağa dengeli biçimde ihtiyacı var. Ama illaki 'Detoks suyu diyetini denemek istiyorum.' diyorsanız hekiminizle görüşmenizde fayda var.

Detoks suyu diyeti yapmak için uygun zamanı beklemek isteyebilirsiniz.

Detoks suyu diyeti yapmak için uygun zamanı beklemek isteyebilirsiniz.

Hayatımızın çok uzun zamanını kaplamasa da detoks suyu diyeti yaparken değişen durumlara eşlik etmeniz zorlaşabilir. Spor, yoğun iş hayatı ve enerji gerektiren aktiveler söz konusu olduğu zamanlarda detoks suyu diyeti yapmak tam bir çılgınlık olabilir. Bu diyet tipi uygulandığında yeterince kalori alınmaz. Eğer stres altındaysanız toksin seviyeniz artar. Yetersiz kalori ve toksin ise tam da bu zamanlarda baş belası olur. Tansiyon ve şeker, sizi yıkmak için iş birliği yapar. Bu yüzden detoks suyu diyetini tatil gibi yoga ve benzeri hafif sporlar yapacağınız zamanlarda uygulamanız en mantıklısı.

Aman dozu kaçırmayın!

Aman dozu kaçırmayın!

Baş ağrınızı geçirmek için bir kutu ilaç içmek sağlığınız için tehlikeliyse aynı durum detoks suyu diyeti için de geçerli. Genellikle bu diyetin, 1-3 gün arasında yapılması önerilir. Ancak bu sürenin uzaması, pek çok rahatsızlığı beraberinde getirir. Bunun önüne geçmek için güvendiğiniz bir hekime danışarak detoks suyu diyeti yapmak istediğinizi belirtip vücudunuza göre hareket etmeniz önem taşır.

Gelelim influencerların detoks suyu tariflerine...

Gelelim influencerların detoks suyu tariflerine...

'Instagram ya da YouTube'daki detoks suyu tarifleri gerçekten işe yarıyor mu? Influencerların öve öve bitiremediği ürünler yoksa birer yalan mı?' diye düşünüyor olabilirsiniz. Pek çok fenomen, gündelik hayatında asla tüketmediği detoks sularını her sabah büyük bir mutlulukla içiyormuş gibi yansıtıyor. Ancak bu tarifler, kimi zaman berbat bir tada sahipken kimi zaman detoks görevini yerine getirmiyor. Hâl böyle olunca detoks suları işe yaramıyor. Bu durumun en temel sebebi, vücudun kaybettiği suyun kısa sürede ödemle geri kazanılması. Ayrıca detoks suyu diyeti yaparken organlarınız işlevlerini daha az ya da daha yavaş gerçekleştirebilir. Uzun süreli yapıldığında vücudun işleyişini bozan bu diyetler, çok daha büyük sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu nedenle kısa sürede kilo vermek için sağlığınızı kaybetmeyi göze almamanızı ve detoks suları ile zayıflamaya çalışmamanızı öneririz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fikret Oğuz

Detoks suyu diye bir şey yok. Vücutta detoks işlemini yapan karaciğer adında bir organ var zaten ama beyni olmayan kurumsal plaza kaşarlarının kendini iyi hi... Devamını Gör