Görüş Bildir
Haberler
Son Yılların En Popüler Diyetlerini Mercek Altına Alıyoruz: Haftada 5 Kilo Verebilmek Mümkün mü?

Son Yılların En Popüler Diyetlerini Mercek Altına Alıyoruz: Haftada 5 Kilo Verebilmek Mümkün mü?

03.05.2022 - 07:15

Sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü, günümüzde giderek daha fazla önem kazanıyor. Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite ve yeme bozukluğu, hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verdiren popüler diyetleri gündeme getiriyor. Çünkü fazla kilo alımı hem birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor hem dış görünümün değişmesi ile bireylerin mutsuz olmasına yol açabiliyor. Oysa hem açlık hissini azaltan hem sağlıklı bir şekilde kilo verdiren diyet programları bulunuyor. Gelin, uygularken sizi çok da zorlamayacak diyet çeşitlerine birlikte göz atalım!

1. Yaşam biçimi hâline getirebileceğiniz Akdeniz diyeti.

1. Yaşam biçimi hâline getirebileceğiniz Akdeniz diyeti.

Akdeniz diyeti, uygulaması en kolay beslenme rutinlerinin başında geliyor. Dünya sağlık otoritelerinin de tavsiye ettiği diyet, Akdeniz bitki örtüsünün izlerini taşıyor. Ilıman iklimde yetişen sebze, meyve ve balıkların diyette bolca yer bulduğu görülüyor. Zeytinyağı ise tabii ki olmazsa olmazı! Akdeniz diyetinde badem ve ceviz gibi sert kabuklu yemişler ile kuru baklagiller de sıklıkla tercih ediliyor. Süt yerine ise mümkün oldukça yoğurt, kefir ve peynir tüketiliyor. Akdeniz diyetini uygulamak için bu gıdaları dengeli ve düzenli olarak tüketmeniz ve hareketsiz yaşamdan uzak durmanız gerekiyor çünkü bildiğiniz gibi Akdeniz insanı hiç yerinde duramıyor! Uzmanlar; Akdeniz diyetinin kalp sağlığını destekleyeceğini, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olacağını ve beyin fonksiyonlarına katkıda bulunacağını belirtiyor.

2. İsveç diyeti ile hızla kilo vermek mümkün.

2. İsveç diyeti ile hızla kilo vermek mümkün.

İlk madde kadar olmasa da en çok tercih edilen diyet programlarından biri de İsveç diyeti. Kısa sürede hızla kilo verme amacıyla yapılan diyet, belli sürelerde vücuda 1000 kaloriden az enerji almaya dayanıyor. İsveç diyetinde normalden az kalori aldığınız için kendinizi biraz yorgun hissedebilirsiniz ancak sabredip fazla kalori alımına engel olursanız kısa sürede 5-15 kilo verebilirsiniz. Rigshospitalet diyeti olarak da isimlendirilen bu uygulamayı en az 6, en fazla 13 gün yapabilirsiniz. Bu yönüyle tercih size kalıyor ama diyeti uygulamadan önce doktora danışmayı unutmamak gerek.

3. Aralıklı oruç diyetiyle bünyenizi yenileyin.

3. Aralıklı oruç diyetiyle bünyenizi yenileyin.

Son yıllarda popülerliği artan ve en iyi diyetlerden biri olarak kabul gören IF (Intermittent Fasting) yani aralıklı oruç, yine pek çok kişinin kolaylıkla yapabileceği diyetler arasında yer alıyor. Ancak bu diyete başlamadan önce mutlaka kan değerlerinizi ölçtürmeniz; şeker, tansiyon, safra kesesi ve kardiyovasküler sorunlarınızın olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Günün belli bir periyodunda tamamen aç kalmaya ve sadece kalorisiz içecekler tüketmeye dayanan yöntem, sağlık problemleri olmayan kişilerde çok iyi sonuçlar veriyor. IF, 8 saatlik periyotlarda aç kalma gibi yöntemlerle güçlü irade isteyen bir diyet olarak görülüyor. Bedenin dinlenmesi, büyüme hormonunun çalışması gibi şaşırtıcı faydaları bulunuyor.

4. Detokslar ile sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkün.

4. Detokslar ile sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkün.

Vücuttaki toksinleri atmayı amaçlayan detoks diyetleri, bol C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesine ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durulmasına dayanıyor. Proteini ihmal etmemek için süt ürünleri, yoğurt ve şekersiz meyveli kefir ile peynir de detokslarda sık sık tüketiliyor. Ispanak, pazı, lahana, pırasa ve aklınıza gelebilecek tüm yeşil sebzeler ile kırmızı meyveler, detoks diyetlerinin başkahramanları olarak görülüyor. Detoks diyetleriyle hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz ama öncesinde bir uzmanla görüşüp bu diyeti ne kadar sürdürmeniz gerektiğini sormalısınız çünkü her bünye farklı olduğu için detoksların uygulama süresi de kişiye göre farklılık gösteriyor.

5. Sıra şimdi de Karatay diyetinde!

5. Sıra şimdi de Karatay diyetinde!

Bol su içmeye, kafein ve asit içeren içeceklerden uzak durmaya dayanan Karatay diyeti de oldukça popüler. Günde sadece iki öğün beslenmeyi öneren diyette ara öğünlere de yer verilmiyor. Üstelik her öğün için un, şeker ve tuz kullanımını minimuma indirmeniz gerekiyor. Protein ağırlıklı, sağlıklı yağların alındığı ve bol sebze meyve yenebilen bir program olan Karatay diyetinde hem aç kalmıyorsunuz hem lezzetli öğünler alıyorsunuz. Buna karşılık kilo veriyorsunuz!

6. Uzman onayı ile ketojenik diyeti deneyin.

6. Uzman onayı ile ketojenik diyeti deneyin.

Yağlı beslenme programı olarak da bilinen ketojenik diyet, karbonhidratı dışarıdan almayıp kalori ihtiyacını karşılamak için vücuttaki yağın yakılmasına dayanıyor. Karbonhidrat alamayan vücut, ketonlar sayesinde kendini korumaya alıyor ve yağ yakmaya başlıyor. Uzmanlar, epey başarılı olan keton diyetinin doktor kontrolünde yapılmasını öneriyor.

7. Vejetaryen diyetiyle forma girin.

7. Vejetaryen diyetiyle forma girin.

Giderek daha çok kişi tarafından benimsenen vejetaryen beslenme, aynı zamanda etkili bir diyet olarak da uygulanabiliyor. Et yemeyen vejetaryenler; yumurta, süt, peynir ve yoğurt gibi hayvansal gıdaları tüketebiliyorlar. Diyette daha çok sebze, tahıl ve baklagil ağırlıklı; doyurucu ama kalorisi az olan yiyeceklere yer veriyorlar. Sağlıklı ve hızlı kilo vermek için vejetaryen beslenebilirsiniz ama bu sırada mümkün oldukça şekerli ve unlu gıdaları hayatınızdan çıkarmalısınız. Vejetaryen diyet yaparken B12 eksikliği oluşmaması için zaman zaman kan değerlerinizi kontrol ettirmenizde de fayda var çünkü B12 en çok etten ve diğer hayvansal gıdalardan alınıyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın