Görüş Bildir
Haberler
Eski Mahkûm, Filmlerdeki Hapishane Sahnelerinin Doğru Olup Olmadığını Anlatıyor: Ağalık Sistemi Gerçekmiş!

Eski Mahkûm, Filmlerdeki Hapishane Sahnelerinin Doğru Olup Olmadığını Anlatıyor: Ağalık Sistemi Gerçekmiş!

01.01.2023 - 08:17

Sinema ve dizi sektöründe her geçen gün birbirinden farklı konulara sahip yapımlar çıkıyor. Konular faklı olsa da birçoğu hapishane sahnelerine sahip oluyor. Peki, bu hapishane sahneleri ne kadar gerçekçi? Eski mahkûm İbrahim Bulut, hapishaneler hakkındaki deneyimlerini dizi ve film sahneleri üzerinden anlatırken bu sahnelerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını da gözler önüne serdi. Gelin, Bulut'un anlattıklarıyla dizi ve film sahnelerini inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cezaevi araçları darmış ve yüksek sesle konuşmaya izin verilmiyormuş.

Cezaevi araçları darmış ve yüksek sesle konuşmaya izin verilmiyormuş.

Kolpaçino filmindeki sahneleri yorumlayan İbrahim Bulut, cezaevi aracında başlayan ve koğuşta devam eden sahnede araçta o kadar yüksek sesle konuşmanın mümkün olmadığını söylüyor. Araç içinde askerin ayrı bir alanı varmış ve hemen uyarırmış. Ayrıca cezaevi sahnelerinde yeni birisi geldiğinde filmdeki gibi sıraya geçme gibi bir düzenin olmadığını söylüyor. Ancak koğuş ağası sistemi çoğu cezaevi için doğruymuş.

Gardiyana karşı çıkmak pek mümkün değilmiş.

Gardiyana karşı çıkmak pek mümkün değilmiş.

Günümüzde pek sık olmasa da eskiden bazı gardiyanlar koğuşa aniden girerek mahkûmlara sert davranabiliyormuş. Mahkûm dizisindeki koğuş sahnesini yorumlayan Bulut, gardiyana karşı gelmenin mümkün olmadığını söylüyor. Gardiyanların da bu sert tavırları mahkûmların kendilerine karşı gelmemeleri için uyguladığını ekliyor. Yani bir nevi mahkûmların gözünü korkutup asilik etmelerinin önüne geçmek istiyorlarmış. Tabii dozu fazla kaçırmak da büyük problem yaratabilir gibi...

"Bizim hapishanelerimiz bu kadar büyük, geniş ve rahat değil."

"Bizim hapishanelerimiz bu kadar büyük, geniş ve rahat değil."

1997 yapımlı Oz'dan bir sahneyi izleyen İbrahim Bulut, mahkûmun diliyle ayakkabı yaladığı görüntüler için bu tür olayların yüz kızartıcı suçlar işleyenlerin koğuşlarında olabileceğini ve bu tarz duyumları zaman zaman aldığını söylüyor. Normal koğuşlarda böyle durumların olamayacağını da ekliyor.

Görüşlerde temas etmek yasak olsa da kısa süreli sarılmalara izin verilebiliyormuş.

Görüşlerde temas etmek yasak olsa da kısa süreli sarılmalara izin verilebiliyormuş.

Milyonları ekrana kilitleyen Son Yaz dizisinden bir sahne izleyen Bulut, sahnedeki sarılma sahnesi ve gardiyanın uyarısıyla ilgili olarak genelde mahkûmların bu kadar yavaş hareket etmediğini ifade ediyor. İlk karşılaşmada kısa süreli birkaç saniyelik sarılmaların sorun edilmediğini ekleyen İbrahim Bulut, yan yana ve karşı karşıya oturulabileceğini ama temas edilmesine kesinlikle izin verilmediğinin altını çiziyor. Ayrıca tüm görüş boyunca gardiyan sürekli olarak aralarda geziyor ve kontrol ediyormuş. Çünkü eskiden birçok kişi bu yöntemle cezaevine yasaklı madde ya da silah sokabiliyormuş.

Hapishanede evcil hayvan beslenebiliyormuş.

Hapishanede evcil hayvan beslenebiliyormuş.

Clint Eastwood'un başrolünde yer aldığı Escape From Alcatraz filminde mahkûmun fare beslediği sahneyi izlemesi üzerine bunun mümkün olabileceğini söyleyen İbrahim Bulut, en çok muhabbet kuşu beslendiğini dile getirdi. Şimdi sadece kuşlara izin verilse de eskiden balık, güvercin ve kedi gibi canlıların da beslenebileceğini aktardı. Bu hayvanların beslenmesinin yasaklanma sebebi ise hayvanlar aracılığıyla cezaevine uyuşturucu sokulmasıymış. Aynı filmden başka bir sahneyi daha yorumlayan Bulut, hapishanelerde mahkûmların kaçmak için sürekli bir yol düşündüklerini söylüyor. Clint Eastwood'un demiri ısıtıp duvarı açmaya çalıştığı görüntüler için böyle yolların denendiğini, cezaevlerinde kendilerinin yaptığı delici ve kesici aletlerin bazı mahkûmlar tarafından tünel kazmak için kullanılabildiğini ekliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ne suç işlenirse işlensin yemek yasağı verilmezmiş.

Ne suç işlenirse işlensin yemek yasağı verilmezmiş.

Avlu dizisinde gardiyanların tüm mahkûmlara yemek yasağı, ziyaret yasağı vermesi üzerine İbrahim Bulut, hiçbir cezanın bahçede verilmeyeceğini söyledi. Bu tür olayların mümkün olabileceğini ama hiçbir mahkûmun yemeğine engel konulamayacağını da ekledi. mahkûmlara mektup yasağı ve görüş yasağı verilebilirmiş. Ancak onlara verilecek ceza bahçede kararlaştırılamazmış. Ayrıca dizide koğuşta bıçak bulunması konusuna da değinen Bulut, bazı kişilerin bu aletleri içeride yapabildiğini söyledi. Kendisi de boncuk işlemek için telden ve çividen tığ yapıyormuş.

Cezaevi sürecinden sonra dışarıya uyum sağlamak epey zormuş.

Cezaevi sürecinden sonra dışarıya uyum sağlamak epey zormuş.

İbrahim Bulut, cezaevinden çıkan birisinin dışarıdaki hayata adapte olmakta zorlandığını söylüyor. İbrahim Bulut, tüm bu sürecin çok zor ilerlediğini anlatırken yaşadığı bir olaydan örnek vermek istedi. Çocukken ıslah evine giren Bulut, kapalı cezaevinden açık cezaevine sevk edildiğinde dışarıdan alacakları olduğu için memurla birlikte siparişlerini tamamlamaya gitmiş. Markete doğru yol alırken arabalardan ve insanlardan çok korktuğunu söyleyen Bulut, o zamanlar 20 yaşında olduğunu ama sanki küçük bir çocuk gibi hissettiğini ekledi. Peki, siz eski mahkûm İbrahim Bulut'un yorumladığı dizi ve film sahnelerinin gerçekliğiyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
2
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hedefsizkitle

Tatile mi gidiyorsunuz oraya tabi rahat olmayacak!!