Görüş Bildir
Haberler
Sinema Tarihine Damga Vuran 15 Yönetmen

Sinema Tarihine Damga Vuran 15 Yönetmen

Mert Bulut
09.07.2014 - 04:34 Son Güncelleme: 10.07.2014 - 02:33

15. Woody Allen

15. Woody Allen

Amerikalı yönetmen, yapımcı, oyuncu ve müzisyen Woody Allen 1 Aralık 1935 de New York da doğdu. Eserlerinde genelde insan ilişkileri ve kara mizahı konu alan Allen, neredeyse 50 yıldır film piyasasında ve makine gibi çalışan kafası sayesinde her yıl bir film yönetmek-yazmak dan geri kalmıyor.

Annie Hall, Manhattan, Midnight in Paris filmleri ustanın en iyi filmleridir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Roman Polanski

14. Roman Polanski

1933 yılında Paris de doğan ünlü yönetmen, Rosemary's Baby adlı korku filmiyle piyasaya girmiştir. 1974 yılında çektiği ve başrolünde Jack Nicholson'un oynadığı Chinatown filmi ününe ün katmıştır ama asıl patlamasını 2002 yılında yönettiği The Pianist filmiyle yapmıştır.

13. Billy Wilder

13. Billy Wilder

22 Haziran 1906 da doğmuş ve 2002 yılında hayatını kaybetmiş komedi ve film-noir türünün en önemli temsilcilerinden biridir. Tam 21 kez Oscar'a aday olmuş 7 kez kazanmıştır.

En önemli filmleri Some Like It Hot, The Apartment, Sunset Blvd ve The Lost Weekend'dir.

12. Sergio Leone

12. Sergio Leone

''Spaghetti Western'' türünün en büyük temsilcisi. Dolar üçlemesi, özellikle The Good The Bad And The Ugly ile şöhretini en üst seviyeye çıkarmıştır. 1984 yılında çektiği Once Upon A Time In America filmiyle yalnızca spaghetti western türünde usta olmadığını kanıtlamıştır.

11. Sidney Lumet

11. Sidney Lumet

1924 yılında doğan ve 2011 de ölen usta yönetmen. Çok genç yaş da çektiği 12 Angry Men ile sinema tarihinden ismini bir daha sildirmeyecek bir işi başardı. Al Pacino'nun oynadığı Dog Day Afternoon ve Serpico filmlerini yönetti. 1976 da adeta bir kült olan Network  filmini çekti. Büyük usta hiç oscar alamamıştır.(Resimde onur ödülü almış, o ayrı bir alan olduğu için kategorilerden sayılmıyor.)

10. Steven Spielberg

10. Steven Spielberg

Sinemaya dahi fikirler sokmuş, özellikle bilim-kurgu alanında kült filmlere imza atmıştır.

En önemli filmleri; Schindler's List, E.T, Jurassic Park, Saving Private Ryan, Jaws  ve Indiana Jones'dur.

3 kez Oscar kazanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Alfred Hitchcock

9. Alfred Hitchcock

Gerilim türünün üstadı, efendisi. Mükemmel filmler çekmiş ve dahiyane kurgu ve teknikler kullanmıştır. Bugün bile teknikleri bir çok yönetmen tarafından uygulanmaktadır.

Rear Window, Vertigo, Psycho gibi efsane filmlerin yönetmenidir.

8. Francis Ford Coppola

8. Francis Ford Coppola

The Godfather gibi kültlerin kültü, efsanelerin efsanesi film 3 lemesini hayata getiren büyük yönetmen. The Godfather ın ardından 1979 da bir diğer efsane film Apocalypse Now'u yönetti.

Coppola nın 5 Oscar ödülü bulunmakta.

7. Frank Capra

7. Frank Capra

İtalyan asıllı Amerikalı yönetmen. 1939 yılında yönettiği Mr.Smith Goes to Washington filmiyle ismini efsaneleştiren Capra 1946 da yönettiği ve bugün bile dünyayı etkileyen It's A Wonderful Life adlı efsane filmi sinema dünyasına sunmuştur.

3 kez Oscar kazanmıştır.

6. Ingmar Bergman

6. Ingmar Bergman

İsveçli oyun yazarı, yönetmen ve senarist. Melankolik bir sinema anlayışı olan Bergman 1957 yılında yönettiği ve baş rolünde efsane aktör Max Von Sydow'un oynadığı Det Sjunde Inseglet filmiyle unutulmaz olmuştur.

5. Sergei Eisenstein

5. Sergei Eisenstein

Sovyet sinema yönetmeni. Sessiz filmleriyle ve sinema ile ilgili kuramlarıyla ünlü olmuş dahi yönetmen.

En unutulmaz eseri The Battleship Potemkin dir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Andrey Tarkovski

4. Andrey Tarkovski

Rus film yönetmeni ve yazar. Dünya sinemasında çok büyük bir yeri vardır. ''Poetik Sinema''nın en önemli temsilcisidir.

Ivanono Detstvo, Solyaris ve Andrei Rublyov en önemli eserleridir.

3. Akira Kurosawa

3. Akira Kurosawa

Japon film yapımcısı, yönetmen, senarist. Sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Rashomon filmiyle ismini duyuran Kurosawa, Shichinin no Samurai, Ran, Yojimbo gibi filmlerle efsaneye dönüşmüştür.

2. Orson Welles

2. Orson Welles

Sinema dünyasının dahi çocuğu. Asla eskimeyecek, hep sonsuz kalacak Citizen Kane  filminin yönetmeni, oyuncusu. O tüm sinema dünyasını kasıp kavuran bir adam. Ölümünün üzerinde yıllar geçse de sinemaya kazandırdığı teknikler, yönettiği mükemmel filmler ve en önemlisi ''Rosebud'' kelimesi sinema dünyası var oldukça sonsuz bir biçimde yaşayacak.

1. Stanley Kubrick

1. Stanley Kubrick

İşte efsane, işte mükemmel yönetmen. Sinemada kusursuzluğun temsilcisi, zekanın göstergesi, adeta bir idol. Yönettiği filmler yalnızca kendi çağına değil, her çağa, her dünyaya adanmıştır. Yaratıcı zekası, keskin bir senaryo dili ve edebi sanatları kullanma becerisi onu kusursuz kılan en önemli faktörler.

2001:A Space Odyssey, A Clockwork Orange, The Shining, Paths Of Glory, Lolita, Dr.Strangelove, Barry Lyndon gibi kült filmler bu mükemmel aklın emeğidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
9
4
4
3
1
1