Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Ünlü Şehirlerinde Yükselen ve Yüzyıllardır Ayakta Kalmayı Başaran Tarihî Kuleler

Dünyanın En Ünlü Şehirlerinde Yükselen ve Yüzyıllardır Ayakta Kalmayı Başaran Tarihî Kuleler

03.12.2021 - 08:00

Yüzyıllar önce çeşitli sebeplerle inşa edilen pek çok kule, önünden akıp giden hayata inat ayakta kalıp bulunduğu şehrin tüm değişimine ve bir şekilde bu şehre yolu düşen milyonlarca insanın öylece geçip gidişine şahitlik ediyor. Bazılarımızsa öylece geçip gitmek yerine üzerine sinen tarihin tozuyla yaşlı bir bilge gibi bizi selamlayan bu kulelerin selamını almayı ihmal etmiyoruz. Eğer siz de her taşında koca bir tarih saklayan bu yapılardan bazılarını gezi rotanıza eklemek istiyorsanız dünyanın dört bir yanındaki tarihî kuleleri sizin için listeliyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Eyfel Kulesi, Fransa

1. Eyfel Kulesi, Fransa

Listemizin başında yer alan yapı, hepimizin aşina olduğu Eiffel Kulesi. Tüm dünyada Paris’in sembolü haline gelmiş olan kule, yılda ortalama 6 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Eyfel, 1887 ile 1889 yılları arasında Fransız Devrimi'nin 100. yıl kutlamaları için 1889 Paris Fuarı'nın giriş kapısı olarak Gustave Eiffel tarafından tasarlandı. 300 metre yüksekliğinde olan ve 1665 basamaktan oluşan kuleyi Paris’in her noktasından görebilmek mümkün! Dört ayak üzerinde yükselen Eyfel Kulesi, ziyarete açık 3 kattan oluşuyor. Kule, haftanın her günü 09:00 - 23:45 saatleri arasında ziyarete açık.

2. Pisa Kulesi, İtalya

2. Pisa Kulesi, İtalya

Pisa Kulesi, 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi olarak 1173'te inşa edildi. 3. katı tamamlanırken temelindeki killi toprak dolayısıyla eğilmeye başladı ve inşaatı durduruldu. 1272'te başka bir mimar, inşaatı devam ettirme kararı aldı ve restorasyonlarla kulenin eğimini de toparladı. Ancak etrafındaki yol çalışmaları sırasında kulenin temeli su alınca bugünkü eğimine ulaştı. Yakın zamanda yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kule, yaklaşık 11 yıllık bir restorasyonla kurtarıldı. Üst üste bindirilmiş 6 sütundan oluşan silindir biçimdeki yapı 56 metre yüksekliğe ve 294 basamağa sahip. Müze, haftanın her günü 09:00 - 19:30 saatleri arasında ziyarete açık.

3. Berlin Televizyon Kulesi (Berliner Fernsehturm), Almanya

3. Berlin Televizyon Kulesi (Berliner Fernsehturm), Almanya

Berlin'deki en uzun yapı olan kule, aynı zamanda Avrupa'daki en yüksek 4. desteksiz yapı olma özelliğini de taşıyor. Kulenin üst bölümündeki kürenin içinde bir ziyaretçi alanı ve dönen restoran bulunuyor. Ziyaretçi alanı, yerden yaklaşık 204 metre yükseklikte ve görüş mesafesi, havanın açık olduğu dönemlerde 42 kilometreye kadar ulaşıyor. Ayrıca kuledeki asansör, 203 metre yüksekliğe 40 saniyede ulaşacak kadar hızlı. Kule, haftanın yedi günü 09:00 – 00:00 saatlerinde ziyarete açık. Kulede yemek yemek isterseniz bunun da dahil olduğu bir giriş bileti satın alabiliyorsunuz.

4. Big Ben Saat Kulesi, İngiltere

4. Big Ben Saat Kulesi, İngiltere

Kraliyet ailesinin görkemini taşıyan Big Ben, Augustus Pugin tarafından neogotik mimariyle tasarlandı ve 1859'da tamamlandı. Kule, içinde 13 tonluk bir çan kulesi barındırıyor. 'Big Ben' de kuledeki beş çanın en büyüğünün ismi aslında. Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saati olan Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanında bulunuyor. 26 Haziran 2012’de kulenin ismi, Kraliçe'nin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla 'Elizabeth Kulesi' olarak değişti. 96 metre uzunluğundaki yapı, Birleşik Krallık'ın en önemli simgesi. Saat Kulesi, 1987'den beri UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı'nın bir parçası.

5. San Gimignano Kuleleri, İtalya

5. San Gimignano Kuleleri, İtalya

San Gimignano; Toskana bölgesinde etrafı surlarla çevrili, çok iyi korunmuş olan bir Orta Çağ kasabası. Kasaba tarihinin Orta Çağ'a uzandığı düşüncesinin nedeni ise sahip olduğu taş kuleler. 12. ve 13. yüzyıllarda yapılan 70 kuleden 14’ü günümüze dek sağlam kalabilmiş. Orta Çağ mimarisini koruması nedeniyle San Gimignano, UNESCO Dünya Mirasları İtalya listesinde bulunuyor. Kasabaya uğramışken 'Vernaccia' adındaki ünlü beyaz şarabını da bir tadın deriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kız Kulesi, Türkiye

6. Kız Kulesi, Türkiye

İstanbul siluetinin önemli simgelerinden olan Kız Kulesi, M.Ö. 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip. Kule, Karadeniz’in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerine inşa edilmiş. Kız Kulesi, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek yapı olma özelliğini de taşıyor. Çok eski tarihi olan Kız Kulesi, bir zamanlar İstanbul Boğazı'ndan geçen gemilerden vergi almak maksadı ile kullanıldı. Kule ile Avrupa Yakası arasında büyük bir zincir çekildi ve gemilerin Anadolu Yakası tarafından geçişine izin verildi. Günümüze doğru ise 2000 yılında restore edilerek bir restoran haline getirildi. Kız Kulesi'ne ulaşım Salacak ve Ortaköy'den sandallarla yapılıyor.

7. Guinigi Kulesi, İtalya

7. Guinigi Kulesi, İtalya

Tepesinde bir bahçe barındıran Guinigi Kulesi, İtalya'nın görülmeye değer bir başka yapısı. Guinigi Kulesi, Lucca’da surların içinde kalan birkaç sağlam yapıdan biri. Yüksekliği 45 metre olan kule, yerel romanesk-gotik mimarisinin tipik bir örneği olarak biliniyor. Tepeye ulaşabilmek için toplam 232 basamak çıkmak gerekiyor. Kule, bir dizi varlıklı ailenin statü sembolü olarak Lucca'nın duvarları içinde çan kuleleri inşa ettiği 1300'lü yıllardan kalma. Tepesinde büyüyen uzun holm meşeleri ile tanınan yapı, Guinigi ailesinin torunları tarafından devlete bağışlanmış.

8. İki Kule, İtalya

8. İki Kule, İtalya

İtalya'nın kiremit yapılarıyla büyüleyen sokaklarındaki bir başka durağımız ise İki Kule. İkisi de eğik olan kulelerin uzun olanına Asinelli, kısa olanına Garisenda adı veriliyor. Küçük olan kule, diğerine göre daha fazla eğime sahip. Kulelerin inşa edilme sebebi ise dönemin iki büyük ailesinin güç gösterisi diyebiliriz. Asinelli, 1100’lü yıllarda 70 metre olarak inşa edilmiş ve zaman içerisinde yangın gibi felaketlerle 67 metreye inmiş. Garisenda Kulesi ise başta 60 metre inşa edilmiş; fakat bugün 48 metre yükseklikte olduğu biliniyor. Bunun nedeni de sağlam zemine inşa edilmemiş olması. Kuleler, Pazartesi – Cumartesi 09:30 – 17:45 saatlerinde ziyarete açık.

9. Galata Kulesi, Türkiye

9. Galata Kulesi, Türkiye

İstanbul’un en gözde yapılarından biri olan Galata Kulesi, Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş. Kule, günümüzde bir sergi alanı ve müze olarak kullanılıyor. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un en önemli sembollerinden olan kule, 528 yılında inşa edildi. 1999-2000 yıllarında dış cephesinde bir restorasyon yapıldı ve aynı yıl, UNESCO tarafından Türkiye'deki Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil edildi. 2019'da mülkiyeti ve işletmesi Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçti. 2020'de yapılan çalışmalar sonrasında kule, müze ve sergi mekânı olarak düzenlendi ve kullanılmaya başlandı. Siz de İstanbul’u panoramik bir açıdan izlemek istiyorsanız Galata Kulesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz! Kule, Salı'dan Pazartesi'ye 08:30 - 00:00 saatlerinde ziyarete açık.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın