Görüş Bildir
Haberler
Avrupa ve Amerika'da Çok Ünlüler: Herkesi Heyecanlandıracak Muhteşem Dönme Dolaplar!

Avrupa ve Amerika'da Çok Ünlüler: Herkesi Heyecanlandıracak Muhteşem Dönme Dolaplar!

29.11.2021 - 07:00

Rengarenk ve kocaman bir tekerlek inşa etmek ve ona bağlı küçük kapsüllerde dönerek eğlenceli bir yolculuğa çıkmak ilk defa kimin aklına gelmiş, hiç merak ettiniz mi? Dönme dolaptan bahsediyoruz! 17. yüzyılda, Bulgaristan'da bir yerde 'Zevk Çarkı' adıyla icat edildiği söylenen dönme dolap yine aynı yüzyılda İngiltere'de ve daha sonra Hindistan, Romanya ve Sibirya dahil olmak üzere dünyanın başka yerlerinde de ortaya çıkmış. Bir Fransız tarafından Amerika'ya tanıtılmış. Bugün bildiğimiz dönme dolap fikri Ferris Jr tarafından, 1893 yılında Chicago'da yapılacak olan Dünya Kolomb Fuarı için tasarlanmış. Şimdiyse dünyanın her köşesinde yalnızca çocukların eğlence aracı değil dönme dolaplar, aynı zamanda nostaljik yetişkinlerin de gözdesi. Bunların bir kısmı, bir özellikleri ile küçük kardeşlerinden ayrılıyor: Devasa boyutları! Hem eğlence hem de nefes kesen bir manzara vadeden bu dönme dolaplara binmek için dünyanın hangi köşelerine gitmek gerektiğini merak ediyorsanız, buyurun yazımıza!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Navy Pier Ferris Wheel, Chicago

1. Navy Pier Ferris Wheel, Chicago

Günümüzdeki dönme dolap tasarımının doğum yeri olduğu için oldukça ilgi çeken, Chicago'daki Navy Pier Ferris Wheel, kırk yolcu kabiniyle size Michigan Gölü'nün nefes kesen panoramik manzarasını sunuyor. Şu anda kullanılan dönme dolap, 1893 yılında inşa edilen dünyadaki ilk dönme dolabın tasarımına uygun olarak yapılmış.

2. Pacific Park Wheel, Santa Monica

2. Pacific Park Wheel, Santa Monica

Santa Monica İskelesi'ndeki Pacific Eğlence Parkı içerisinde yer alan dönme dolap, dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk dönme dolabı unvanına sahip. Bir yanda okyanus manzarası, bir yanda kilometrelerce uzanan harika bir plaj manzarasıyla görülmeye değer!

3. High Roller, Las Vegas

3. High Roller, Las Vegas

167 metre yüksekliğindeki Las Vegas High Roller yalnızca bir dönme dolap değil. Yüksek teknolojili camdan üretilen yirmi sekiz adet kabin, size şehrin panoramik manzarasını sunuyor. Otuz dakikalık nefes kesen yolculuğa ek olarak, bu dönme dolap size çikolata tadımı ve yoga seansları dahil olmak üzere çeşitli heyecan verici deneyimler sunuyor.

4. Wonder Wheel, New York

4. Wonder Wheel, New York

Charles Hermann adında Romanya doğumlu bir mühendis, bir gün çok farklı bir dönme dolap tasarlamak istemiş ve ortaya Coney Island'ın klasik görüntüsünü tamamlayan Wonder Wheel çıkmış! 1920 yılında yapımı biten dönme dolap, 100 yıllık tarihinde 30 milyondan fazla insanı ağırlamış. Tarihinde kayda değer hiçbir kaza yaşanmayan bu asırlık dönme dolap, 1977'deki New York Elektrik Kesintisi sırasında durması haricinde, yaz ayları boyunca hiç durmadan çalışmış.

5. Niagara SkyWheel, Kanada

5. Niagara SkyWheel, Kanada

Niagara Şelaleleri'nin muhteşem manzarasını gözler önüne seren bir dönme dolap var sırada: Niagara SkyWheel! 53 metrelik boyuyla benzerleri kadar büyük olmasa da, dünyanın en ünlü köşelerinden birinde, Kanada'da Niagara'nın yanı başında bulunmasıyla diğerlerini birazcık solluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tianjin Eye, Çin

6. Tianjin Eye, Çin

Yaklaşık 122 metre yüksekliğiyle, dünyada bir köprü üzerine inşa edilmiş tek dönme dolap olan Tianjin Eye, 2008 yılında tamamlanmış. elli yolcu kabiniyle bu benzersiz dönme dolap size Hai nehrinin harika manzarasının keyfini çıkarma imkanı sunuyor.

7. Star Of Nanchang, Jiangxi, Çin

7. Star Of Nanchang, Jiangxi, Çin

Singapur'daki Flyer inşa edilene kadar dünyanın en yüksek dönme dolabı ünvanına sahip olan Star Of Nanchang, 160 metre yüksekliği ve altmış yolcu kabiniyle 2006 yılından beri hizmet veriyor. Yaklaşık otuz dakikalık yolculuk size muhteşem bir şehir manzarasının tadını çıkarma imkanı sunuyor.

8. Big O, Tokyo

8. Big O, Tokyo

Dünyanın ilk ve en büyük, merkezi olmayan dönme dolabı Big O, hareketli ve modern başkent Tokyo'nun tam kalbinde yer alıyor. Onun tam kalbinden ise hızla akan bir hız treni geçiyor!

9. Flyer, Singapur

9. Flyer, Singapur

Mart 2008'de halka açılan Singapore Flyer, size yalnızca Singapur'un değil, Marina Körfezi ve hatta Malezya'nın yanı sıra 45 km uzaklıkta bulunan bazı Endonezya adalarının da manzarasını sunuyor. 165 metre yükseklikten bu muhteşem manzarayı izlemek isterseniz, Flyer size otuz dakikalık bir deneyim sunuyor.

10. Riesenrad, Viyana

10. Riesenrad, Viyana

Dünyanın en eski eğlence parkı olan Viyana'daki Prater Parkı'nın içinde yer alan Riesenrad, dünyanın hala çalışan en eski dönme dolabı. Devasa tekerleği aslen 1897'de inşa edilmiş. Riesenrad dönme dolabı, Viyana'nın çatılarının üzerinden nefes kesen şehir manzarasını, eski tarzda yolcu kabinlerinden deneyimleme fırsatı sunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. London Eye, İngiltere

11. London Eye, İngiltere

Belki de dönme dolapların en ünlüsü London Eye var sırada. Londra'nın bütün simgeleşmiş yapılarını otuz dakikada görme şansınız varsa, bu şans bir de Avrupa'nın en yüksek dönme dolabındaysa, ne duruyorsunuz? Buckingham Sarayı, St. Paul Katedrali, Parlamento Binası, Big Ben, şanslıysanız güzel ve güneşli bir günde turunuz sırasında göreceğiniz yerlerden sadece birkaçı. Geceleri ise London Eye size kartpostallık bir deneyim vadediyor: Bütün bu yapıların ışıklarla aydınlandığı büyülü Londra manzarası.

12. Ain Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

12. Ain Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

London Eye’ı neredeyse ikiye katlayan dönme dolabın 2020 yılına planlanan büyük açılışı, COVID-19 salgını yüzünden ertelendi. Ekim 2021 yılında nihayet açılışı yapılan Ain Dubai, 1400 yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü unvanına sahip. Lüks yolcu kabinlerinde doğum günü gibi etkinlikler de düzenleyebiliyorsunuz.

Bonus: Heart Of Antalya, Türkiye

Bonus: Heart Of Antalya, Türkiye

Avrupa'nın ikinci en büyük dönme dolabının artık Antalya'da olduğunu biliyor muydunuz? Yanlış duymadınız! Kısa süre önce açılan Heart Of Antalya, 400 ton ağırlığında ve doksan metre yüksekliğinde. Türkiye'nin en büyüğü, Avrupa'nın ikinci, dünyanınsa beşinci en büyük dönme dolabı. On sekiz dakikalık turda Antalya'yı bir uçtan diğerine görme imkanı tanıyan Heart Of Antalya, dördü VIP olmak üzere kırk iki yolcu kabinine sahip. Siz de hem eğlence arıyorum, hem de muhteşem bir manzaranın keyfini çıkarmak istiyorum diyorsanız, koşun Antalya'ya!

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?