Görüş Bildir
Haberler
Dışkınızın Rengi ve Şekli Sağlığınız Hakkında Neler Söylüyor?

Dışkınızın Rengi ve Şekli Sağlığınız Hakkında Neler Söylüyor?

esma çetin
24.04.2022 - 11:15

Bağırsaklarımız ikinci beynimizdir lafını mutlaka duymuşsunuzdur. Tuvalete çıktığınızda dışkınızın renk ve kıvamına bakarak sindirim ve boşaltım sisteminizde yaşanan sıkıntıları anlayabilirsiniz. Hadi buyurun 👇

Kaynak: https://curejoy.com/content/types-of-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kırmızı renkli ise,

1. Kırmızı renkli ise,

Dışkınızın kırmızı renkli olduğunu fark ederseniz ilk yapmanız gereken şey, son zamanlarda pancar yediniz mi onu hatırlamak. Eğer yemediyseniz doktora gitmenizde fayda var. Dışkınız kırmızı renkli ise sindirim sistemi kanallarınızın içerisinde kanama oluyor olabilir. Genellikle bu kanama da kalın bağırsak ve rektumda görülür. Bu yüzden dışkınızın kırmızı renkli olduğunu fark ederseniz mutlaka doktor randevusu almalısınız.

2. Siyaha yakın bir renk ise,

2. Siyaha yakın bir renk ise,

Dışkınız katran renginde veya siyah ise bu da iç kanamaya işarettir. Renginin koyu olmasının sebebi ise bu kanın eski olmasıdır ve genellikle üst sindirim sistemi kanallarıyla alakalıdır. Bu durumun sebebi; yutaktaki yırtıklar, iltihaplanmış karın zarı veya anormal kan damarları olabilir. Dışkınızın siyah renkli olduğunu fark ederseniz mutlaka bir gastroenterologdan randevu alın.

3. Sıvı kıvamdaysa,

3. Sıvı kıvamdaysa,

Dokunacak bir yemek yediğinizde veya midenizi üşüttüğünüzde kır yılda bir yaşanan ishaller bir sorun teşkil etmez ancak sürekli olarak ishal oluyorsanız bu durumun altında yatan bir sağlık sorunu vardır. Sık ishal olmanın sebebi genellike huzursuz bağırsak sendromu ve gıda intoleranslarıdır. Ayrıca antibiyotik gibi ilaçlar da ishal yapar.

4. Soluk veya kil rengi ise,

4. Soluk veya kil rengi ise,

Dışkınız soluk veya kil renginde ise safra üretimini azaltan bir karaciğer iltihabınız olabilir. Bu durumun sebebi safra taşları, kistler, tümörler, hepatit veya kullanılan ilaçlar olabilir. Her tuvalete çıktığınızda dışkınızın renginin soluk olduğunu fark ediyorsanız doktora görünmenizde fayda var.

5. Yüzeyde duruyorsa,

5. Yüzeyde duruyorsa,

Dışkınız yüzeyde duruyorsa bu durum vücudunuzda fazla gaz olduğunun göstergesidir. Bu durum sindiriminizin tamalanmadığını ve besinlerin faydalarını alamıyorsunuz demektir. 2 hafta boyunca dışkınız bu şekilde oluyorsa beslenme düzeninizi değiştirmenizde fayda var. Beslenme düzeninizi değiştirdikten sonra bu durum hala devam ediyorsa doktora görünmenizde fayda var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yeşil renkli ise,

6. Yeşil renkli ise,

Yeşil renkli dışkı genellikle kötü ya da tamamlanmamış sindirimin göstergesidir. Dışkının renginin yeşil olmasının sebebi safradır. Safra kesesinde bulunan safra, yağları sindirmek için kullanılır. Dışkınız sindirim sisteminiz içerisinde hızlı hareket ediyorsa, safranın sindirilmesine zaman kalmaz. Ayrıca salmonella gibi bazı enfeksiyonlar da yeşil renkli dışkıya sebep olur.

Peki sindirimi kolaylaştırmak için ne yapılabilir?

Peki sindirimi kolaylaştırmak için ne yapılabilir?
  • Hızlı yemek yemeyin.

  • Öğünlerinizi büyük tutmayın ve lokmalarınızı iyi çiğneyin.

  • Uyumanıza yakın zamanlarda yemek yemeyin.

  • Stresten uzak kalmaya çalışın.

  • Yemek yeme düzeni oluşturun ve bu düzeni uygulamaya çalışın.

  • Probiyotik tüketmeye özen gösterin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
5
3
2
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın