Görüş Bildir
Haberler
Cildinizin Belirli Bölgelerinde Düzenli Olarak Çıkan Sivilceler Size Ne Söylemek İstiyor?

Cildinizin Belirli Bölgelerinde Düzenli Olarak Çıkan Sivilceler Size Ne Söylemek İstiyor?

esma çetin
20.04.2022 - 07:00

Akneyle alakalı internette dolaşan 'Kulağınızda sivilce çıkıyorsa böbrek sorununuz var, yanağınızda sivilce çıkıyorsa karaciğerinizde sıkıntı vardır' gibi bilgileri mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak bu bilgilerin doğruluğunu kanıtlayan bir veri yok. Akneye dair bilimsel olarak mantıklı bir zemine oturmuş bilgileri sizler için derledik. Bakalım sivilcelerimiz bize ne diyor 👇

1. Saç diplerinizde sivilce çıkıyorsa,

1. Saç diplerinizde sivilce çıkıyorsa,

Saç diplerinde çıkan sivilcelere pomat akne deniliyor. Pomatlar genellikle kalın yapıda ve yağ bazlı olan saç ürünleridir. Saç folikülllerimizdeki doğal yağ ve sebumun dışarı çıkmasına engel olan pomatlar, gözenekleri kapatarak sivilce çıkmasına neden olur. 

Eğer saç diplerinizde düzenli olarak sivilce çıkıyorsa kullandığınız saç ürünlerinize özen gösterin. Gözenek ve sivilce yapmayan saç ve cilt ürünleri kullanmanızı öneririz. Yüzünüzü düzenli olarak temizlemenizde de fayda var.

2. Yanaklarınızda sivilce çıkıyorsa,

2. Yanaklarınızda sivilce çıkıyorsa,

Yanağınızda sivilce çıkıyorsa ilk iş olarak telefonunuzu ve yastığınızı kontrol etmenizi öneririz. Her telefonla konuştuğunuzda telefonunuzda bulunan birçok bakterileri de yüzünüzle temas etmiş oluyor. Özellikle yanağınızın sadece bir tarafında sivilce çıkıyorsa bunun sebebi telefon ekranları, temiz olmayan yastık kılıfları ve yüzünüze çok dokunmanızdır.

3. Çene hattınızda sivilce çıkıyorsa,

3. Çene hattınızda sivilce çıkıyorsa,

Çene ve çene hattınızda çıkan sivilceler genellikle hormonal kaynaklı oluyor. Vücutta fazla androjen salgılanması yağ bezlerinin fazla çalışmasına sebep olur. Fazla çalışan yağ bezleri de gözenekleri tıkar. Regl dönemlerinde yaşanan hormonal değişimler yüzünden veya kullandığınız doğum kontrol hapları yüzünden yüzünüzde sivilce çıkıyor olabilir. 

Beslenme düzeninizde hormonal değişimlerinizle bağlantılı olabilir. Yüksek karbonhidratlı besinler tüketiyorsanız de hormonal değişimler yaşayabilirsiniz.

4. Alın ve burnunuzda sivilce çıkıyorsa;

4. Alın ve burnunuzda sivilce çıkıyorsa;

T bölgesi olarak da bilinen alın ve burun bölgesinde sivilceniz çıkıyorsa akla gelen ilk şey fazla yağ ve strestir. Singapur'da 160 erkek lise öğrencisi üzerinde yapılan araştırmaya göre, yüksek stresin sivilce yapıyor. Bir diğer araştırmaya göre de sabahları yorgun kalkan insanların sivilce çıkarma ihtimali daha yüksek.

Bu verilerden de anlaşılacağı gibi stres ve uyku bozukluğu sivilce çıkarmanıza sebep oluyor. Ayrıca bir insanın günde ortalama 100 kez yüzüne dokunduğunu düşünürsek yüzümüze dokunarak onu yağlandırıyoruz. Cilt ve yüzdeki fazla yağ , gözenekleri tıkadığı için sivilce yapan temel sebepler arasında.

Ne yapmalı?

Ne yapmalı?
  • Saç diplerinizde sivilce çıkıyorsa daha temiz içerikli saç bakım ürünleri kullanın.

  • Telefonunuzun ve yastık kılıfınızın temiz olduğundan emin olun.

  • Beslenme düzeninize özen gösterin.

  • Şeker, beyaz ekmek ve işlenmiş gıda kullanmaktan olabildiğinizce kaçının.

  • Kullandığınızın ilaçların yan etki yapmadığına emin olun.

  • Cilt tipinize uygun temizleyiciler kullanın.

  • İnternette gördüğünüz tedavi yöntemlerini denemeden önce mutlaka uzman bir dermatologla görüşün.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
3
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın