Görüş Bildir
Haberler
Yataktan Kalmakta Zorluk Çekenler Buraya: Sürekli Yorgunluk ve Uyku Haline Sebep Olacak Etkenler

Yataktan Kalmakta Zorluk Çekenler Buraya: Sürekli Yorgunluk ve Uyku Haline Sebep Olacak Etkenler

esma çetin
17.04.2022 - 16:52

Nasıl bir uyku çektiğiniz tüm vücudunuzu ve o günün nasıl geçtiğini belirliyor. Uykunun gününüzü etkilediği gibi gününüz de uykunuzu etkileyebilir. Sağlığınızla, işinizle veya eşinizle yaşadığınız sorunlar uyku problemlerine sebep olabilir. Ancak kesin olan bir şey var ki, uykusuzluk da fazla uyumak da bize iyi gelmiyor. Sürekli yorgunluk ve uyku haline sebep olabilecek etkenleri sizler için listeledik. Hadi buyurun 👇

Kaynak: https://greatist.com/health/why-do-i-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yeterli gece uykusu alamamak,

Geceleri 7 saatten az uyuyup gündüzleri uykuya dalıyorsanız sorun bu olabilir. Geceleri yeteri kadar uyuyamazsanız yorgun hissetmeniz de kaçınılmaz olur. Özellikle yeni çocuk sahibi olanlar ve gece mesaisi yapanlar için maalesef uyku düzeni oturtmak çok zor oluyor. Ancak uyku saatlerinize özen gösterirseniz daha sağlıklı bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz.

2. Uyuduğunuz ortam,

2. Uyuduğunuz ortam,

Gürültü, sıcaklık ve ışık, uykunuzu kaçıran faktörlerden olabilir. Ayrıca televizyon açıkken uyumaya çalışıyorsanız veya yatağa yattığınızda telefonda çok vakit geçiriyorsanız da uykusuzluk çekebilirsiniz.

3. Uyku bozuklukları ve sinirsel bozukluklar,

3. Uyku bozuklukları ve sinirsel bozukluklar,

Uyku düzeninizi etkileyebilecek 80 tane uyku bozukluğu olduğunu biliyor muydunuz? Bu bozukluklardan bazıları normalden fazla uyumanıza ve yorgun hissetmenize sebep oluyor. Uyku hastalığı olarak bilinen narkolepsi, parasomni, huzursuz bacak sendromu ve tıkayıcı uyku apnesi bu bozukluklardan sadece birkaçı.

4. Sirkadiyen ritim bozukluğu,

4. Sirkadiyen ritim bozukluğu,

Sirkediyen ritimin ne olduğunu en basit şekilde açıklamak gerekirse vücudumuzun biyolojik saati diyebiliriz. Ayrıca kalp hızının çalışma performansı, uyku-uyanıklık döngüsü ve vücut ısısının kontrolünden de sorumludur. Vardiyalı çalışma saatleri, jetlag ve ışığa maruz kalma gibi durumlar sirkadiyen ritminizi olumsuz yönde etkileyebilir. Sirkadiyen ritmimiz olumsuz etkilenince de yorgunluk ve uykulu hissetmek kaçınılmaz oluyor.

5. Alkol kullanımı,

5. Alkol kullanımı,

Yatma saatine yakın içilen alkol, uykunuzu getiriyor gibi hissettirebilir ancak bu bir illüzyon!  Alkol aslında uyku düzeninizi bozar ve ertesi güne yorgun başlamanıza sebep olur. Bunun sebebi ise oldukça basit. Alkol alıp uyuduktan birkaç saat sonra kanınızdaki alkol, REM uykunuzun bozulmasına sebep olur. REM uykunuz bölündüğü için de sık sık uyanırsınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kronik ağrı,

6. Kronik ağrı,

Bir yaralanmadan kaynaklı geçici ağrılar veya kronik ağrılar uykunuzu bölebilir. Ağrılar yüzünden uykuya dalmakta güçlük seçebilir ve uykuya daldığınızda da sık sık uyanabilirsiniz. Kullandığınız ilaçlar da fazla uyku, uykusuzluk veya yorgunluk yapabilir.

7. Hasta olmak,

7. Hasta olmak,

Bir enfeksiyon veya hastalık sonucunda bağışıklık sisteminiz aktive olduğunda bu durumun yangısal yanıtı uyku ihtiyacınızı arttırır. Bu yüzden normalden daha fazla uyuyabilir ve yorgun hissedebilirsiniz.

8. Depresyon ve anksiyete bozukluğu,

8. Depresyon ve anksiyete bozukluğu,

Depresyon ve anksiyete bozukluğundan muzdaripseniz uyku sorunu yaşayabiliriz. Depresyonda olan insanlar kendilerini sürekli yorgun hisseder ve yataktan çıkmakta zorlanırlar. Bu yüzden hep uykulu ve bitkin olurlar. Anksiyete bozukluğu olan insanlar da geceleri uykuya dalmakta güçlük çekerler. Sağlıksız bir uyku düzeni de bitkin ve yorgun hissetmenize sebep olur.

9. Sağlık sorunları,

9. Sağlık sorunları,

Bazı sağlık sorunlarından dolayı yorgunluk ve bitkinlik hissedebilirsiniz. Kronik yorgunluk sendromu, tiroit yetmezliği, anemi ve fibromiyalji sendromu olanlar sürekli olarak yorgun ve uykulu hissedebilir.

10. Kullanılan ilaçlar,

10. Kullanılan ilaçlar,

Kullandığınız ilaçların prospektüsünü okumanızda fayda var. Antidepresanlar, bulantı için kullanılan ilaçlar, alerji ilaçları, anksiyete ve psikolojik bozukluklar için reçetelenen ilaçlar ve bazı ağrı kesiciler yorgunluk, uykusuzluk veya sürekli uyku hali yapabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
8
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yüksel

Alkol alımı kısmındaki fotoğraf sinirimi bozdu. Böyle bir şeye hakkınız yok. Kabul edin siz alkol kullanmıyor olsanız bile Atam'ın tırnağı olamazsınız.

Mona mona

Anksiyetem ve depresyonum var...anksiyete yüzünden uykusuzluk çekmiyorum geceleri yalnız olduğum için rahat oluyorum kendime vakit ayırıp istediğimi yapıyoru... Devamını Gör