Görüş Bildir
Haberler
Dikkat! Oynaklık Arttı: Borsa ve Dolar Tedbirlerle, Altın Enflasyonla, Petrol Karantinayla Hareket Ediyor

Dikkat! Oynaklık Arttı: Borsa ve Dolar Tedbirlerle, Altın Enflasyonla, Petrol Karantinayla Hareket Ediyor

Özder Şeyda
10.06.2022 - 10:45 Son Güncelleme: 10.06.2022 - 18:46

Piyasalarda düşen risk iştahında ana neden enflasyon olurken, bugün tüm dünyayı ilgilendiren ABD enflasyonu açıklanacak. Yatırımcıları verilere ve açıklamalara duyarlılığının arttığı bu dönemde enflasyon, büyüme ve merkez bankaları hamleleri öne çıkıyor. 

Yurt içinde ayrışan enflasyon ve kur hareketleri de yakında izlenirken, oynaklık yükseliyor. Dün gece ekonomi gündeminde hareketli geçti. Hazine, TCMB, BDDK ve SPK YEM çerçevesinde tedbirler ve düzenlemeler açıkladı. Hazine'nin açıklamaları bu sabah da devam etti.

Dün gece gelen açıklamaların detayları burada👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,94 oranında 24,13 puan düşüşle 2.547,43 seviyesinden açılış yaptı

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,94 oranında 24,13 puan düşüşle 2.547,43 seviyesinden açılış yaptı

Önceki günde yaşanan yüksek oynaklık sonrası dün daha öngörülebilir bir seyir izlenen Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi günü yüzde 1,23 artışla 2.571,57 puandan tamamlarken, dün akşam yurtiçi piyasalarda yoğun geçti. Akşam saatlerinde Hazine2den yapılan açıklama ile Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde atılacak yeni adımlar 'silsilesi'nin paylaşılacağı duyuruldu. Gece saatlerinde de Bakanlık ilk olmak üzere, Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tedbirler açıkladı.

Uzmanlar bugün ana gündemin ABD mayıs ayı enflasyon verileri olduğunu belirtirken, tahvil tarafında süren hareketlilik ile enflasyon ve akabinde merkez bankalarından gelecek sıkılaşma hamleleri beklentileri ile borsalarda risk iştahında düşüş görüldüğünü belirtti. 

BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 1,11 oranında 28,46 puan düşüşle 2.543,10 puandan tamalarken, işlem hacmi 41,6 milyar TL oldu. 

Bu sabah yapılan açıklamanın detayları da burada👇

ABD enflasyon piyasaların radarında

ABD enflasyon piyasaların radarında

ABD'de enflasyon mart ayında 41 yılın zirvesi ile yüzde 8,5 nisanda zirveden gerileyerek yüzde 8,3 olmuştu. Enflasyondaki düşüşün kalıcılığı konusunda bugün açıklanacak verinin fikir verecek olması ile Fed hamlelerine yön verecek olması önemini artırırken, beklenti yüzde 8,3 olması yönünde. Hazine Bakanı Yellen'ın da açıklamalarında enflasyonun odak olduğunu ancak resesyon ihtimalini öngörmediklerini açıkladı. Ünlü Ekonomist El-Arian ise enflasyonda henüz zirvenin görülmediğini açıkladı. 

ABD borsasında dün satıcılı seyir etkisini artırarak devam ederken, Dow Jones yüzde 1,94, S&P 500 yüzde 2,38 ve Nasdaq da yüzde 2,75 oranında geriledi.

Bugün de endeksler güne enflasyon verisi sonrası sert düşüşlerle başladı. Açılışta Nasdaq yüzde 1,90, S&P 500 yüzde 1,74 ve Dow Jones yüzde 1,57 oranında geriledi.

Avrupa borsalarında ise dün faiz kararını açıklayan ECB ve Lagarde açıklamaları gündemde olurken, beklentiler doğrultusunda faiz oranları değişmedi.

Avrupa borsalarında ise dün faiz kararını açıklayan ECB ve Lagarde açıklamaları gündemde  olurken, beklentiler doğrultusunda faiz oranları değişmedi.

Yine de enflasyonist risklere dikkat çeken banka, şahin denilebilecek toplantı ile AB'nin 3 büyüğünde tahvil faizlerinde yükselişe sebep olurken borsalarda da düşüş görüldü. Almanya'da DAX 30 yüzde 1,71, Fransa'da CAC 40 yüzde 1,40 ve İngiltere'de FTSE 100 yüzde 1,54 oranında geriledi. 

Asya tarafında ise enflasyon ve faiz artırımlarının büyümede oluşturacağı hasar endişelere neden olurken, borsalarda karışık seyir hakim oluyor. Japonya'da Nikkei 225 yüzde 1,5 ile Hong Kong Hang Seng yüzde 0,2 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,6 oranında değer kazandı.

Kurlarda oynaklık yükseliyor

Kurlarda oynaklık yükseliyor

Bankalararası piyasada dolar/TL'de dün yüzde 0,3 artış görülürken, bugün 17,2490'dan açılış yaptı. Serbest piyasada da dün Hazine duyuru ve açıklamaları ile oynaklık artarken, dün 16,76 ile 17,44 aralığında dalgalanan kur, bugün de sabah saatlerinde 16,85 ile 17,43 aralığında işlem gördü. An itibarıyla 17,18 seviyesinde.  

Dolar talebinde artışın görüldüğü son dönemde, dolar endeksi de dün 103,4 ile son 3 haftanın zirvesini test ederken, tahvil piyasalarında süren hareketlilik ile ABD'de 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,07 ile son bir ayın zirvesini gördü. Yurtiçinde de gösterge tahvil faizi 27,16 seviyesinden sün kapanış yaparken, bugün 23,71 seviyesinde. 

Avrupa'da da ECB ile hareketlenen tahvil faizlerinde Almanya'da 8 yılın, Fransa'da 4 yılın ve İtalya'da 3,5 yılın zirvesi görüldü. 

Euro/dolar paritesi dün 1,0611 ile 24 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine gerilerken, euro/TL 18,32 seviyesinden bulundu.

Dolar/TL gün boyunca 16,85-17,43 aralığında dalgalanırken, gün sonunda 17,05 seviyesinde, euro/TL de 17,84-18,42 aralığında işlem görürken gün sonunda 17,95'ten işlem gördü. 

Dolar ve euroda hareketlenme şu şekilde oldu👇

👇

Dolar ve altını ilgilendiren haber 💲

Altın tarafında ABD enflasyon sonrası yükseliş

Altın tarafında ABD enflasyon sonrası yükseliş

Altın, faiz ve Fed odaklı hareketlerinde çıkış noktası olan enflasyon verileri öncesinde haftalık bazda hafif gerileme ile sakin seyrini sürdürüyor.

Ons altın sabah saatlerinde 1.847 dolar seviyesinde, gram altın da 1.022 liradan işlem gördü. 

Tahvil tarafında artan oynaklık ve getiriler ile dolardaki güçlenme, büyüme ve durgunluk endişeleri ile Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen son karar ve açıklamalar ile de faiz artış sinyallerinin güçlenmesi altını baskılıyor. 

ABD'de beklentileri aşan enflasyon ile altın yükselişe geçti. Ons altın veri öncesinde 1833 dolar seviyesindeyken, 1845 seviyesine kadar ilk etapta tırmandı. Bir miktar gerileyen ons fiyatı gün sonunda 1861 dolardan işlem gördü. Gram altın ise 1020 liradan karşılık buldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ham petrol fiyatları yenilenen Çin karantinasıyla düşüşte

Ham petrol fiyatları yenilenen Çin karantinasıyla düşüşte

Ham petrol, Çin'de yenilenen Covid-19 pandemisi karantinasının talep üzerindeki etkisine ilişkin tedirginliğe bağlı olarak bugün aşağı yönlü hareket ediyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Brent ham Kuzey Denizi petrolü Ağustos vadeli kontrat Ice Futures’ta bugün en son 0,56 USD düşüşle 122,51 USD/varilden işlem görürken, muadili Batı Teksas (West Texas Intermediate-WTI) Temmuz vadeli kontrat 0,51 USD azalışla 121,00 USD/varil seviyesinden el değiştirdi.

Phillip Nova analistleri tarafından paylaşılan bir notta, “Çin ekonomik faaliyetleri kısıtlayan sürpriz test protokolleri getirdiği için ham petrol fiyatları bir darbe aldı” ifadeleri yer alıyor.

CMC Markets analisti Tina Teng paylaştığı bir notta, “Ham petrol fiyatları, Çin'in Şanghay'ın bir bölümünü karantinaya alma planlarıyla düştü” şeklinde konuşuyor.

Çinli yetkililer bir gecede, virüsün yayılmasının yeni belirtilerinden sonra finans ve üretim merkezindeki milyonlarca insanı Covid-19 için test etmek için Şanghay'ın bölgelerinin yarısında tekrar karantina uygulamalarına geçileceğini açıkladı. Çin, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi ve en büyük ithalatçısı olarak biliniyor.

Gün sonunda Brent petrol varili yüzde oranında 1,58 oranında düşüşle 121,13 dolardan işlem gördü. 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın