Görüş Bildir
Haberler
Çocukluğumuzda Elimizden Düşmeyen 17 Nostaljik Çizgi Roman

Çocukluğumuzda Elimizden Düşmeyen 17 Nostaljik Çizgi Roman

Borgen
10.05.2016 - 15:06

Ülkemizde 90'ların ortasına kadar altın çağını yaşayan çizgi romanlar, pek çoğumuzun ailesinden yediği ilk azarların da sebebi olmuştur. Genellikle aileler tarafından pek zararlı kabul edildiği için gizli gizli okunan, kitap aralarına konulup ders çalışıyor süsü verilerek tüketilen, bol bol değiş-tokuşa konu olmuş, içindeki maceralara kendimizi kaptırıp bazen Yüzbaşı Swing bazen Teksas olup nice hayallere daldığımız çizgi romanları tekrar bir yad edelim. Yazı ile resimin enfes bir biçimde buluştuğu o büyülü, heyecan dolu, çocukluğumuzu çağrıştıran bu çizgi romanların yerini müdavimleri için yenileri almış, kimileri ise o defteri toptan kapatmış olsa da, onlar hatıralarımızın baş köşesinde oturmaya devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Teksas

1. Teksas

Diğer bilinen adıyla Çelik Blek, 1954 yılında, İtalya'da yaratılmıştır.  1700'lü yıllarda Kuzey Amerika'da İngiltere'ye ait kolonilerin bağımsızlık savaşı vererek Amerika Birleşik Devletleri'ni kurmasını konu alan çizgi romanda Kırmızı Urbalılar'a karşı direnen Çelik Blek'in yakın arkadaşları Rodi ve Profesör Oklitus'tur. Olaylara verdiği 'Hay bin kunduz' tepkisi ile efsaneleşmiştir.

2. Tommiks

2. Tommiks

Orijinal adı Capitan Miki olan Tommiks, 1951 yılında İtalya'da yaratılmıştır. Kulver kalesi civarında düzeni sağlamakla görevli ve içki yerine sürekli süt içen genç bir ranger olan Yüzbaşı Tommiks'e Konyakçı ve Doktor isimli iki arkadaşı eşlik eder. Suzi isimli bir kıza hafiften yanıktır. Pek bilinmese de Türkiye'de 1961 yılından 2013 yılına kadar hukuki olarak yasaklı kitaplar listesinde kalmıştır.

3. Mister No

3. Mister No

Yine İtalyan işi olan ve 1975'te yaratılmış olan Mister No'nun orijinal ismi Jerry Drake'tir. Ünlü repliği 'Puxa vida' dilimize 'Canına yandığım' diye çevrilmiş ve o şekilde meşhur olmuştur. Şakaklarını 2. Dünya Savaşı'nda ağartmış olan Mister No küçük uçağı ile Amazon Nehri boyunca turist gezdirir ve olaylar bu bölgede cereyan eder. Oldukça cool bir abimizdir.

4. Kızılmaske

4. Kızılmaske

Gerçek adı Kit Walker olan, bizim Fantom ya da Kızılmaske olarak bildiğimiz kahramanımız ilk defa 1936 yılında boy göstermiştir. Bengal sahillerinde Pigmeler'in bulup büyüttüğü Fantom yerini kimsenin bilmediği kafatası mağarasında yaşar. Yüzüğündeki kurukafa simgesi yumuruğunu yiyenlerin suratına yerleşir ve asla geçmez. Atı Kahraman ve kurdu Şeytan ile maceralara koşar. Hakkında on kaplan gücünde olduğu ve ormanda ismini seslendiğinizde sizi bulup geldiği gibi rivayetler vardır. Ayrıca Fantom'un yüzünü gören ölür!

5. Kaptan Swing

5. Kaptan Swing

Orijinal ismi Tutto Mark olan, 1966 yılında ortaya çıkmış ve yine İtalyan yapımı Kaptan Swing, 1700'lerde Kırmızı Urbalılar olarak bilinen İngiliz güçlerine karşı ayaklanan Amerikan kolonilerinin hikayesini anlatır. Bunlardan biri de Ontario Kalesi civarında örgütlenmiş olan Kaptan Swing'in yönetimindeki Ontario Kurtları'dır. Swing'in en yakınları köpeği Puik, arkadaşı Mister Blöf, bir Kızılderili şefi olan Gamlı Baykuş ve Swing'e yanık, kalenin aşçısı güzel Betty'dir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Jeriko

6. Jeriko

Yayın hayatı pek uzun olmayan ve 70'lerin sonunda ülkemizde boy gösteren Jeriko western çizgi romanlarının en kaliteli örneklerindendir. Kızılderililer'in safındaki bir beyazı anlatan çizgiroman'ın orijinal ismi Jericho'dur. Jericho aynı Kızılderililer gibi giyinen, onlar tarafından büyütülmüş, düşmanlarına karşı oldukça zalim bir beyaz adamdır.

7. Conan

7. Conan

ABD'de 1932 yılında yaratılmış olan ve bildiğimiz süper kahramanlara pek benzemeyen Conan, 3200 yıl önce Kimmerya'da yaşamış bir savaşçıdır. 1970 yılında Barbar Conan adıyla çizgi roman olarak basılmıştır. Baba mesleği demircilik yerine dünyayı gezen bir savaşçı olmaya karar vermiş Conan, Moğol imparatoru Cengiz Han'dan esinlenilerek yaratılmıştır.

8. Zagor

8. Zagor

Darkwood isimli bir ormanda yaşayan Zagor'un gerçek adı Patrick Wilding'dir. Baltalı İlah olarak da bilinen Zagor'un en yakın arkadaşı Çiko'dur. Darkwood'da barışı ve huzuru tesis etmek için bataklığa inşa ettiği kulübesinde yaşar. Kızılderililer tarafından bir yarı-tanrı olarak görülür. Ahhhhyaaaakk şeklindeki repliği çok meşhur olan Zagor, bu listedeki basımı hala devam eden ender çizgi romanlardandır.

9. Teks

9. Teks

Tex ismiyle İtalya'da, ilk olarak 1948 yılında basılan Teks, Teks Willer isimli bir ranger'ın hikayesini anlatır.  Eski bir kanun kaçağı ve aynı zamanda Navajo Kızılderilileri'nin şefi olan Teks, Gece Kartalı olarak da bilinir. Kızılderili haklarını gözeten Teks'in en yakın arkadaşı Kitt Carson'dır. Kanunlardan çok şiddete  inanan Teks kötüleri yakalamayı kendine görev bellemiştir.

10. Alaska

10. Alaska

Asıl adı Ken Parker olan ve yine İtalyan işi olan bu çizgiroman belki de benzerleri arasında en kalitelilerindendir. İyilerin dostu kötülerin düşmanı olan entelektüel kovboyumuz Ken Parker yanından ayırmadığı tüfeği sebebiyle Uzun Tüfek lakabıyla da bilinir. İdeallerine bağlı sevgi dolu bir insan olan Parker, ABD'yi baştan uca gezerken karşımıza pek çok meslekte çıkar. Ken Parker zaafları da olan, diğer kahramanlardan oldukça farklı bir anti-kahramandır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Martin Mystere

11. Martin Mystere

1983 yılında yaratılmış olan bu seri ülkemizde hem bu isimle hem de Atlantis ismiyle yayınlanmıştır. Esrarengiz konular konusunda uzman profesör Martin Mystere eski uygarlıkları araştırır. Arkadaşı Java, hayatındaki kadın Diana ve eski ortağı, zaman zaman düşmanı zaman zamansa dostu olan Sergej Orloff hikayedeki önemli karakterlerdir. Atlantis, oldukça ufuk açıcı ve benzerleri arasında kalitesiyle ön plana çıkan bir çizgiroman serisidir.

12. Nathan Never

12. Nathan Never

1990'ların hemen başında yaratılmış olan bu serinin ömrü çok uzun olmasa da ülkemizde hatrı sayılır bir hayran kitlesi edindi. Acı dolu bir geçmişi olan, eşi öldürülen, kızı kaçırılıp bu sebeple hastalanan kahramanımız özel bir dedektiflik şirketinde ajandır. İtalyan yapımı olan Nathan Never, gelecekte geçen bir bilimkurgu hikayesidir. Suçluları yakalamak için çabalayan Nathan Never'ın saçları ise üzüntüden beyazlamıştır.

13. Tenten

13. Tenten

Tenten'in maceraları ismiyle 1929 yılında Belçika'da yaratılmıştır. Bir gazeteci ve gezgin olan Tenten'in en yakınları köpeği Milu (Fındık) ve arkadaşı Kaptan Haddock'tur. Profesör Turnösol ve sakar dedektifler Dupont ile Dupond serinin diğer öne çıkan isimleridir. Pek çok olayın geçtiği Mulinsar Şatosu da hikayelerde ön plandadır.

14. Vampirella

14. Vampirella

1969 yılında ABD'de aynı isimle yayınlanan Vampirella, kadın baş karakteri olan ve aynı zamanda fantastik türde yayınlanan ilk çizgi roman olarak ülkemizde de oldukça büyük bir hayran kitlesi edinmişti. Vampirella; kırmızı, mayo benzeri bol dekolte elbisesi ve yarasa küpeleri ile ikonik bir figür haline de dönüşmüştür.

15. Yüzbaşı Volkan

15. Yüzbaşı Volkan

Bir Türk jet pilotu olan Yüzbaşı Volkan'ın maceraları ilk olarak 1971 yılında yayınlanmıştır. Gazeteci Funda ve Hakkı Basçavus serinin diğer önemli karakterleridir. Her hikayesinde kadınlarla yakınlaşan Yüzbaşı Volkan'ın denizlerin altından uzayın derinliklerine kadar macera yaşamadığı yer kalmamıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Gordon

16. Gordon

ABD'de 1934 yılında ortaya çıkan Flash Gordon bilim kurgu tarzındadır. Mongo Kralı Ming'le mücadele içinde olan ve türlü fantastik hikayede boy gösteren Gordon'a her daim eşlik edenler Dale ve Doktor Zarkov'dur.

17. Judas

17. Judas

İtalya'da doğan 80'lerin başında ülkemizde yayınlanmaya başlayan Judas Pinkerton Ulusal Dedektiflik Bürosu'nda çalışan Alan Scott'ın hikayesini anlatır. Bir soyugun sonrası pişmanlık duyup çete arkadaşları ile savaşıp sonrasında teslim olan ve cezasını çektikten sonra yasaların yanında olmaya karar veren Alan Scott'a ihanetinden dolayı Judas lakabı takılmıştır. Vahşi Batı'da kötülerle giriştiği mücadeleyi okuduğumuz Judas oldukça ilginç bir çizgi roman karakteridir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
160
53
13
7
7
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

tom brax unutuldu sanırım ...ne günlerdi...çelik blekin karlar icindeki ormandaki yürümesinin hala hayal ederim....