Görüş Bildir
Haberler
CHP'nin Roman Milletvekili Adayı Purçu: Biz de Hayal Kurabileceğiz

CHP'nin Roman Milletvekili Adayı Purçu: Biz de Hayal Kurabileceğiz

FreiGeist
08.04.2015 - 16:07 Son Güncelleme: 08.04.2015 - 16:59
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP'nin İzmir 1. bölge 5. sıra kontenjan adayı ve seçilmesi halinde Türkiye’nin ilk Roman milletvekili olacak olan Özcan Purçu, seçilebilecek yerden aday gösterilmesinin Romanlar açısından büyük bir adım olduğunu söyledi. 92 yıllık cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandığını dile getiren Purçu, “Seçilebilecek yerden CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bir Roman milletvekili adayını listeye koydu. Çok mutluyuz, sevinçliyiz, gururluyuz ve umutluyuz. Artık biz Romanlar da hayal kurabileceğiz.” dedi. 

Milletvekili adaylığını beklediğini dile getiren Özcan Purçu, “Adaylığı bekliyorduk. Sayın genel başkanımız 1,5 ay önce söz vermişti çünkü. Bekliyorduk, sayın genel başkanımız da gereğini yaptı zaten.” dedi.

'ÇADIRDA DOĞDUM'

'ÇADIRDA DOĞDUM'

Göçebe bir ailenin çocuğu olarak Aydın’ın Söke ilçesinde naylon bir çadırda dünyaya geldiğini ifade eden Özcan Purçu, “Gözümüzü açtık sepetler, kargılar. Böyle bir mücadeleden çıktık geldik. Liseyi bitirdik, üniversiteyi okuduk. Kamu yönetimi mezunuyum. Avrupa Parlamentosu’nda, Avrupa Konseyi’nde görevler aldım. Kardeşlerimiz için 15 yıldan beri, 2001 yılından beri aşağı yukarı her şeyi yapmaya çalışıyorum. Bütün çalışmaların içinde bulundum, öncü oldum. Avrupa Konseyi’nde 2005 yılından beri Türkiye Romanları adına temsilcilik yapıyorum. Ayrıca Avrupa Parlamentosu’nda da çalışmalar yapıyorum. Avrupa Roman Hakları Merkezi’nde de çalışmalar yapıyoruz. Türkiye Roman Hakları Forumu’nda hem kurucu üyeliğini yapıyorum hem de yönetim kurulundayım. Olması gereken tüm çalışmalarda yer aldık.” dedi.

İLK HEDEF ÜÇ BAŞLIK

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gittiğinde ilk hedefinin Romanlar için belirledikleri 8 başlık altındaki meselelerin çözümü olacağını dile getiren Özcan Purçu, bu 8 başlık altında bulunan 3 konunun özellikle altını çizdi. Purçu, “Meclis'e gittiğimizde ilk hedefimiz, genel başkanımla beraber biz iki ay önce İstanbul’da bir çalıştay yaptık, 8 başlığımız var. En önemli üç başlık, öncelikle eğitim, istihdam ve barınma noktasında Roman vatandaşlarımız büyük sıkıntılar çekiyor. Bu bağlamda 7 Haziran’dan sonra Roman mahallelerinin içinde, Roman çocuklarının eğitime entegrasyonu ve eğitime kavuşturulması için Roman çocuklara özel etüt evleri açacağız. Orada öğretmenlerimizin öncülüğünde Roman çocuklarının eğitimde desteklenmesi söz konusu olacak. İkincisi de Romanların mesleği, biliyorsunuz zaman geçtikçe özelliğini yitiriyor. Gelir getirmeyen meslekleri yapıyorlar şu an itibariyle. İşte ayakkabı boyacılığı, at arabacılığı, hurda toplayıcılığı gibi. Onun için Romanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek için Roman mahallelerinde meslek atölyeleri oluşturacağız. Meslek atölyelerinde Roman vatandaşları çağdaş, modern mesleklerle buluşturup onların istihdam noktasındaki sıkıntılarını gidermek istiyoruz. Üçüncüsü de kentsel dönüşüm meselesi var. Bizi çok rahatsız eden bir mesele. Genel başkanımızın dediği gibi kentsel dönüşümü sosyal dönüşümle birlikte yapacağız. Yerinde iyileştirmeyle beraber bunu yapacağız. 7 Haziran’da büyük üç başlığımız bunlar. Bu noktada yoğun bir mesai harcayacağız.” diye konuştu.

'HERKES ÇOK HEYECANLI'

'HERKES ÇOK HEYECANLI'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Milletvekili adaylığının açıklanmasından sonra Türkiye’deki Romanların büyük sevinç yaşadığını ve her yerden olumlu tepkiler aldığını dile getiren Özcan Purçu, “Ben de bu kadarını tahmin etmiyordum. Şu an Türkiye çok heyecanlı, sevinç gözyaşlarına boğuldu. İki günden bu yana arayan arayana, soran sorana, ağlayan ağlayana. İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Aydın, hangi ili sayayım size? Böyle bir şey olamaz. Gerçekten çok mutluyuz.” dedi. 

'İYİ Kİ KAYMAKAM OLAMAMIŞIM'

Gençlik döneminde kaymakam olmayı hayal ettiğini ancak olamadığını aktaran Özcan Purçu, “Kaymakam olmak istemiştim, olamadık, nasip olmadı. Geriye döndüğüm zaman bazen, iyi ki de olmamışız diyorum. Kaymakam olsaydım belki kendimi kurtaracaktım ama şimdi Roman kardeşlerime hizmet edeceğim, herkese dokunacağım, herkese fayda sağlamaya çalışacağım. Bu beni çok mutlu ediyor. Her şeyde bir hayır var, iyi ki de olmamış diyorum.” diye konuştu.

'AÇLIK VE SEFALETTEN GELDİM'

Bir Roman vatandaşı olarak çadırın içinde çamurun, yokluğun, açlık ve sefaletin içinden geldiğini dile getiren Özcan Purçu, “Böyle bir mücadele içinden, açlık, yokluk ve sefalet içinden onu hayal edip o noktaya gelmek gerçekten bir Roman çocuğu için çok zordu ama inşallah benim vekilliğimden sonra Roman çocukları bununla mücadele etmeyecek. Biz çocuklarımızı, yoksulluğun mirasçıları olarak adlandırmak istemiyoruz. Çocuklarımıza yoksulluğu miras olarak bırakmak istemiyoruz. Ben bunları yaşadığım için iyi biliyorum. Onlar Özcan abileri gibi mücadele edecekler ama yoksullukla mücadele etmeyecekler, onlar bu ülkeye hizmet etmek için mücadele edecekler. Ben buna inanıyorum, bunun için her şeyi yapacağım.” dedi.

'YEMİNİM VAR'

“Benim bir yeminim var, onu etmek istiyorum.” diyen Özcan Purçu, “Eğer ben makam, mevki, para, pul için milletvekiline soyunduysam Allah, bir dakika milletvekilliği nasip etmesin. Ben hizmet için, ülkem için, devletim için, bayrağım için, Romanım için, Roman olmayan yoksul için, ayrımcılığa uğrayan için, engelliler için, şiddet gören insanlar için, kadınlarımız için Meclis'e geliyorum. Herkesin sesi olmak için geliyorum. Bütün kimliklerin sesi olmak için geliyorum.” dedi.

Bugünün Dünya Romanlar Günü olduğunu hatırlatan Purçu, sözlerini şöyle tamamladı: “İzmir’deki, Türkiye’deki, dünyadaki Roman kardeşlerimin gününü kutluyorum. Umutlarıyla artık bugüne uyansınlar istiyorum. Yeni bir gün doğdu. Çifte bayram yaşıyoruz. Biz de artık hayal kurabileceğiz.”

Özcan Purçu, İzmir’in Konak ilçesinde, Roman vatandaşların yaşadığı Ege Mahallesi’ni ziyaret etti. Roman vatandaşlarla kucaklaşan Purçu, onlardan destek istedi. İlk kez bir Roman vatandaşın, seçilebilecek bir yerden milletvekili aday listesine girmesini değerlendiren vatandaşlar da, “Özcan Bey'in adaylığı bizim için gurur kaynağı. Bugün aynı zamanda Romanların bayramı. Mutluyuz. Bu Roman kardeşimiz milletvekili adayı olmuş, çok mutluyuz. Bizlere çok faydası olacak.” dediler.

CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0