Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin En Zenginleri Arasından Sürgüne 'Uzan'an Hikaye: Cem Uzan

etiket Türkiye'nin En Zenginleri Arasından Sürgüne 'Uzan'an Hikaye: Cem Uzan

Süleyman Demirel, 10 Temmuz 2003’te yanına gelen Star TV Ankara Temsilcisi Hayrullah Mahmud’a off the record şartıyla şunları söylüyordu:

“Kemal Bey (Uzan) benim kadim dostumdur. Kendisini severim. Kazandığı her şeyi tırnaklarıyla kazıyarak elde etti. Başlarına gelen hadise tamamıyla gasptır. Bunun başka bir açıklaması olamaz.”

1. Türkiye'nin son 30 yılına damgasını vurmuş simalardan biri olan, Cem Cengiz Uzan...

1. Türkiye'nin son 30 yılına damgasını vurmuş simalardan biri olan, Cem Cengiz Uzan...

1980'lerde, 90'larda Türkiye'nin ekonomik olarak en güçlü ailelerinden biri olan Uzan ailesinin bir üyesiydi Cem Uzan

Ancak Uzan, standart bir iş adamı gibi olmadı asla. 90'ların başından itibaren yaptıklarıyla, söyledikleriyle ve tarzıyla çok konuşuldu. İlklere imza attı, dev yatırımlarıyla, medya gücüyle, vaatleri ve iddialarıyla gündeme geldi.

İşte Türkiye'nin ilginç simalarından, 'karizma, hırs ve güç'le özdeşleşmiş 'farklı bir kimlik' olan Cem Uzan'ın öyküsü.

2. Lisede disiplinli bir öğrenciydi

2. Lisede disiplinli bir öğrenciydi

İstanbul Alman Lisesi'nde eğitim gören Cem Uzan'ın disiplinli bir öğrenci olduğu bilinmektedir. 

Buradan mezun olduktan sonra üniversite eğitimini işletme üzerine ABD'de aldı.

3. Uzan ailesinin yükselişi

3. Uzan ailesinin yükselişi

60'lı yıllarda mütehaitlik yaptığı bilinen Kemal Uzan, ilk olarak Türkiye'de birkaç ihale alarak büyümeye başlamıştır. Ardından Libya ve Suudi Arabistan'daki ihaleleri alarak kar marjı daha yüksek işlerle güç kazanmıştır. 

Yeni İstanbul gazetesini alarak medyanın gücünü keşfettiğinde, dönemin en iyi yazarlarını transfer edecek ve medya alanına daha çok yatırım yapacaktı. 

Basında belli bir gücü yakalamasının ardından iki bankayla finans sektörüne, birçok çimento fabrikasıyla üretim sektörüne ve barajlar ile enerji sektörüne giriş yaptı. 80'lerin sonlarına doğru, Uzan ailesi tüm bu farklı sektörlerdeki etkinliği ile hızla büyüdü.

4. Türkiye Cem Uzan'la tanışıyor!

4. Türkiye Cem Uzan'la tanışıyor!

Star TV, Lihtenştayn'da 50.000 İsviçre frangı sermaye ile 1 Mart 1989'da kurulmuş bulunan Magic Box Incorporated AG adlı şirket tarafından Türkiye'nin ilk özel televizyon kanalı olarak, Star 1 adı ile kuruldu.

Ortakları arasında Cem Uzan ve Turgut Özal'ın büyük oğlu Ahmet Özal bulunuyordu. Ancak o dönemde özel TV'ler yayına başlamamıştı, gerekli altyapı ve yasal prosedür yoktu. 

Uzan bu hamle ile bir nevi risk aldı, ancak 3517 sayılı yasayla TRT'nin radyo-televizyon vericileri önce PTT'ye, oradan da Star 1'e devredildi. Türkiye'de yeni bir dönem başlıyordu, yeni bir isim yükseliyordu.

5. Uzan'ın telekomünikasyon ve diğer sektörlerdeki yatırımları

5. Uzan'ın telekomünikasyon ve diğer sektörlerdeki yatırımları

Uzan ailesinin bankacılık, inşaat ve enerji alanındaki yatırımları bulunuyordu. Ancak 90'larda bu ağırlık merkezi radyo ve TV'ye kaydı. 

Süper FM, Kral FM, Metro FM ve Joy FM ile radyo alanında, Star TV, TeleOn, Kanal 6 ve Yeşilçam TV ile TV alanında faaliyet gösteren Uzan, 1994 yılında Türkiye'nin ikinci GSM operatörü olan Telsim'i kurdu.

Telsim MMS, WAP, GPRS, MVS (Mobil Televizyon) ve Bas Konuş gibi hizmetleri Türkiye'de ilk, dünyada ise, ilklerden biri olarak hizmete sokmuştur.

6. Türkiye'de bir dönem kapanırken

6. Türkiye'de bir dönem kapanırken

Balkan göçmeni olan Kemal Uzan, Adapazarı'na yerleşmiş ve burada ticarete en alt kademeden girmişti. Adnan Menderes döneminde devlet ihalelerini almaya başlayarak yükselişe geçen Uzan, Ali Sami Yen stadı başta olmak üzere birçok büyük tesisin inşaat ihalesini almıştır. 

Uzanlar, devlet kademeleriyle o dönemden beri yakın olmuştur. Turgut Özal dönemine kadar bu böyle gider. Ancak DSP-MHP-Anap koalisyonu ve sonrasında göstergelerin 'tehlike' sinyali vermesi, Türkiye'nin bambaşka bir siyasi atmosfere girecek olması endişesi Cem Uzan'ı bir karar vermeye zorladı.

'Hırsı aklından önde' denilen Cem Uzan, 2002 yılında Uzan şirketler grubunu halka tanıtan bir dizi etkinliğin ardından açıkladı, 'Ülkeyi yönetmeye talipti.'

7. Genç Parti: 66 günlük çalışmayla % 7,25 oy

7. Genç Parti: 66 günlük çalışmayla % 7,25 oy

2002'nin Temmuz ayında başlayan seçim çalışmaları, 3-4 ay gibi kısa bir süreçte herkesi şaşırtan bir sonuç ortaya çıkardı. Kimsenin beklemediği bir başarı geldi, Genç Parti 2.285.000 oy alarak % 7,25 puanı yakaladı. 

Ancak bu sonuç her ne kadar ciddi bir başarı olsa da, barajı geçmek için yeterli değildi. Sert bir muhalefet yapan Uzan, muhalefet topuna girmişti ve 3 Kasım 2002'nin ardından zor günlerle karşılaşacaktı.

8. Unutulmaz vaatler

8. Unutulmaz vaatler

Uzan'ın seçim vaatleri birçok kişi için çok uçuktu, dalga konusu oldu. Ancak bu vaatler halkta karşılık buldu. 

Birçok vaadinin daha sonra iktidara gelen AKP tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde de, CHP ve Kılıçdaroğlu'nu 'emekliye 2 maaş ikramiye' konusunda 'kendi vaadini kullanmakla' eleştirdi.

9. Uzan'ın ipleri koparan konuşması: Allahsız Tayyip

10. Uzanları bitirme operasyonu başlıyor: 2003'te ÇEAŞ ve KEPEZ'e el konuldu

10. Uzanları bitirme operasyonu başlıyor: 2003'te ÇEAŞ ve KEPEZ'e el konuldu

Enerji Bakanlığı, ÇEAŞ ve Kepez'in imtiyaz sözleşmesini kanun ve yönetmeliklere uymadıkları gerekçesiyle iptal ederken, iletim ve dağıtım tesislerine de el konuldu. 

Uzanların enerji sektöründeki lokomotif şirketleri artık yoktu. 2007'deki seçimlere de girecekti Genç Parti, hem de daha agresif, daha sert bir şekilde. Ancak 2002'deki başarı gelmedi.

11. Son kale: Türkiye'nin ikinci büyük GSM operatörü Telsim satıldı

11. Son kale: Türkiye'nin ikinci büyük GSM operatörü Telsim satıldı

Uzan ailesinin borçlarından ötürü TMSF tarafından el konulan Telsim, 2005 yılında İngiliz Vodafone'a 4,5 milyar dolar karşılığında satıldı. 

Telsim, Uzan ailesinin son kalesi olarak nitelendiriliyordu. Tabii ki yurtdışındaki malvarlıklarını saymazsak.

12. Uzan'ın Türkiye'den ayrılışı

12. Uzan'ın Türkiye'den ayrılışı

2. Ergenekon iddianamesinde, Şener Eruygur'u askeri darbeye teşvik ettiği iddia edildi. Daha sonra ise, Eylül 2009'da gizli yollardan Türkiye'yi terk etti ve bir süre Interpol tarafından arandı. 12 Ekim 2009 tarihinde, Fransa’ya yaptığı siyasi sığınma başvurusu kabul edildi.

Uzan ailesine yapılanları nasıl tanımlıyorsunuz?

13. Fransa'daki yaşamı

13. Fransa'daki yaşamı

Cem Uzan ilk önce Yunanistan'a ardından da Fransa'ya geçmiştir. Eyfel Kulesi manzaralı lüks bir rezidansta yaşamını sürdüren Uzan, ailesiyle burada sakin bir yaşam sürüyor. 

Sık sık Türkiye'ye ilişkin düşüncelerini paylaştığı sosyal medyada günlük yaşamına dair de birçok şey paylaşıyor. 

Instagram hesabı: cem uzan (@cemuzan) 

Birçok sahte hesabının da bulunduğu Twitter'daki resmi hesabı: Cem Uzan (@CemCUzan)

14. Cem Uzan'ın 'Galatasaray'ı

14. Cem Uzan'ın 'Galatasaray'ı

İş dünyasına hızlı bir giriş yaparak birçok sektörde Uzan grubunun yatırımlarını yöneten Cem Uzan'ın Galatasaray'a karşı duyduğu sevgiyi bilmeyen yoktur. 

Daha önce sarı kırmızılıların Super Mario lakaplı Jardel'i transfer etmesinde çok büyük bir pay sahibi olan Uzan iş dünyasında bir patron, meydanlarda bir 'başbakan' olmaya oynarken, aynı zamanda da Galatasaray'ın başkanı olmak istiyordu. 

Ülkeden ayrılmasıyla bir süre kongre üyeliği ile ilgili problemler yaşansa da, yaptığı açıklamalar şu an bu sorunun ortadan kalktığı ve başkan olması için önünde hiçbir yasal engel kalmadığı yönünde oldu. 

Kısacası Instagram'dan yaptığı açıklamayı verirsek, gayet net.

Yonetemiyenler biraksin. Seref ve saygi ile geri cekilsinler. LUTFEN BEYLER LUTFEN. EN KISA SURECTE KONGREYI KOYUN GALATASARAY YENI BASKANINI SECSIN. BEN ADAYIM

15. Galatasaray'ın transfer politikasını, vizyonunu beğenmediğini sosyal medya hesaplarında vurguluyor.

16. Peki ya Genç Parti?

16. Peki ya Genç Parti?

'Ezilenler iktidar olacak' sloganına sahip partinin oy oranı, Uzan'ın gücünün zayıflamasıyla ciddi bir şekilde düştü

'Ezilenler iktidar olacak' sloganına sahip partinin oy oranı, Uzan'ın gücünün zayıflamasıyla ciddi bir şekilde düştü
tr.wikipedia.org

Ancak bir tabanı olmayan partiyi, kısa bir süre içinde ilk seçimlerde % 7'nin üzerinde oya ulaştıracak enerjiye sahip kurucu genel başkan Cem Uzan'ın, ciddi bir seçim çalışmasıyla 'barajları aşıp gelmesi' olasılıksız değil.

Uzan, Genç Parti için işareti geçtiğimiz günlerde Twitter'dan verdi.

İlk toplantınınsa Paris'te, sürgünde yapılacağını ifade etti.

Kaynaklar

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
483
108
71
50
28
26
22