Görüş Bildir
Haberler
Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı

Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı

ATKN
27.01.2015 - 12:22 Son Güncelleme: 27.01.2015 - 15:42

'Yunan Baharı'nı Kışa Çevirmek İçin Kolları Sıvadılar | Murat Yetkin | Radikal

Önceki hükümetlerin günahı olan kemer sıkma siyasetini aynen sürdürecekse Tsipras'ın Syriza iktidarının ne anlamı kalır. Yunanistan seçmenininki milli irade değil mi? Saygı gösterilmeli.

Doğrusu arandılar.

Özgürlükçü Yunan solunun partisi Syriza’nın lideri Alexis Tsipras’ın “seçkinler” dediği Yunan yerleşik düzeni bir yandan, Avrupa’nın siyasi patronları ve uluslararası mali çevreler diğer yandan bu sonucu arandılar; Tsipras göz göre göre gümbür gümbür seçildi geldi.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/yazarlar/mu...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Özgürlükçü Bağnazlık | Etyen Mahçupyan | Akşam

Charlie Hebdo katliamının ardından suların durulması ile birlikte Batı’dan farklı bir ses de çıkmaya başladı ve o dünyanın aydınlarının bize göre ne kadar daha olgun olduğunun işaretlerini verdi. Mesele ilk başta fazlasıyla ‘Fransız’ duygu ve kimlik ekolünün içinden okunmuş, cinayetin ifade ve basın özgürlüğüne karşı yapıldığı söylenmişti. Oysa eylemi gerçekleştiren gençlerin ifade ve basın özgürlüklerine karşı oldukları için adam öldürdüklerini söylemek açıkça abesti. Eğer imkân olup sorulsaydı, muhtemelen onlar da her Fransız gibi ilkesel olarak bu özgürlüklere sahip çıkarlardı.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/etye...

Sol İktidar | Taha Akyol | Hürriyet

Yunanistan radikal sol lider Aleksis Çipras'ın Syriza partisini iktidara getirdi.

Yunanistan'ın 319 milyar Euro'yu bulan borçlarını sildireceğini söylüyor!

Bahse girerim ki, eğer meydanlarda savurduğu popülist nutukları uygulamaya kalkarsa Yunan ekonomisi büsbütün batacak ve Çipras balonu ilk seçimlerde sönecektir.

Çok iddialı ve fazla 'piyasacı' mı buldunuz bu yazdıklarımı?

Yunanistanlı iktisatçı Dimitris Malliaropulos'un 'Eurobank Research'teki makalesine göre:

Yunanistan'ın 319 milyar Euro'yu bulan borçlarını sildireceğini söylüyor!

Bahse girerim ki, eğer meydanlarda savurduğu popülist nutukları uygulamaya kalkarsa Yunan ekonomisi büsbütün batacak ve Çipras balonu ilk seçimlerde sönecektir.

Kaynak: http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/t...

Çözüm Sürecinde Üçüncü Tarafa İhtiyaç Var | Kemal Öztürk | Yeni Şafak

1995 yılında Yeni Şafak Gazetesi adına uzun bir Doğu ve Güneydoğu turuna çıktım. Mazlumder, köy boşaltmaları, zorunlu göçün nedenleri ve sonuçlarını araştırmak için bölgeye bir heyet gönderiyordu. Ben de heyetteki tek gazeteciydim.

Zorunlu göçün sonuçları ağır oldu

Van’dan başlayan ziyaretler, Adana’ya kadar devam etti ve yaklaşık 10 şehirde incelemelerde bulunuldu. Mazlumder bu incelemeleri daha sonra, “Zorunlu Göçün Nedenleri ve Sonuçları” diye oldukça kapsamlı bir rapor olarak yayınladı (maalesef rapor resmi sitesinde şu an yok).

Kaynak: http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/...

Syriza'nın Zaferi Tesadüf Değil | Aslı Aydıntaşbaş | Milliyet

Yunan seçimlerinden en önemli gözlem, radikal sol koalisyon SYRİZA’nın tesadüfen değil ciddi bir kadro hareketi ve akıllı bir seçim stratejisiyle iktidara geldiği SYRİZA yetkilileri, Türkiye’de sol partiler ve sosyal medyadaki yoğun ilgiyi şaşkınlık ve memnuniyetle karşıladılar. Syriza lideri Çipras da yoğun ilgiyi ‘çok sevindirici’ bulduğunu söyledi.

Yunanistan’da radikal sol koalisyon Syriza’nın pazar günkü seçim zaferi, Atina sokaklarında olduğu kadar Türkiye’de de yankı buldu.

Syriza’nın zaferini ilan ettiği saatlerde, Atina sokaklarından Syriza seçim çadırı ve parti genel merkezi arasında mekik dokuyor, bir yandan da göz ucuyla Türkiye’deki sosyal medyadan takip ediyordum. İnanmayacaksınız ama Türkiye’deki heyecan, Atina sokaklarından az değildi...

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/syriza-nin...

Arap Dünyasındaki Değişimlerin Gelecek Senaryoları | Muhsin Salih | Al Jazeera Turk

Mısır'daki darbe ile Yemen'i ele geçiren Husilerin yayılmacılığına bölgesel ve uluslararası güçlerin rıza göstermesi veya sessiz kalması, karşı devrim senaryosunun başarı işaretlerinden.

Arap bölgesinde devrimlerin patlak vermesinden 4 yıl sonra tablo hâlâ sisli görünüyor, istikrarsızlık halini yansıtıyor ve çekişen tarafların durumu bir türlü kendi lehlerine çeviremediklerini gösteriyor. Devrimci ve halkçı güçlerin, iktidarda kalmak için her yolu deneyen siyasi rejimlerle girdiği iradeler çekişmesi ise devam ediyor. Hâl böyle iken dış güçler de istikrarsızlığı, iç çekişmeleri ve devletin zayıflığını kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde kullanmaya çalışıyorlar.

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/gorus/ara...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Polise Vur Emri Yasada | Ayça Söylemez | Birgün

İç güvenlik paketi diye kısalttığımız torba yasa, Meclis İçişleri Komisyonu’ndan geçti. Meclis’teki tiyatroyla birlikte onaylanıp Resmi Gazete’ye düşerek yürürlüğe girmesine az kaldı. Sırada Kişisel Verileri Koruma Kanunu var. Son geçen yargı paketiyle de birlikte, III. Reich’ın yasaları hazır.

İç güvenlik paketinde ne var? Molotof atana, “atmaya teşebbüs edene” polisin silah kullanma yetkisi. Yani, “yasal” vur emri. Fiilen zaten polise tanınmış olan bu hak yasaya da giriyor. Böylece örneğin Ethem Sarısülük’ü vuran Ahmet Şahbaz 7 yıl 9 ay 10 günlük cezayı da almayacak. Etrafımız Ahmet Şahbazlarla dolacak.

Kaynak: http://www.birgun.net/news/view/polis...

2 Ülke, 2 Kriz ve 2 Ayrı Sonuç | Orhan Bursalı | Cumhuriyet

Atina’da gece, zafer kalabalığı, en önde bir genç kız koskocaman bir pankart taşıyor: Gute Nacht Frau Merkel (İyi geceler Bayan Merkel)... Neden? SYRİZA’ya (Radikal Sol Cephe) gönül verenler, bu zaferin Almanya’ya karşı da kazanıldığının bilincinde. AB, Yunanistan’a krizden çıkması için verdiği kredileri izliyor, tabii Almanya komiser olarak, bizim Duyuni Umumiye memurları/ülkeleri gibi, geliri gideri tam kontrol altında tutuyor. 600 milyar dolar kadar borcu var Yunanistan’ın...

Size Yunan ekonomik krizinden bahsetmeyeceğim. Sadece Yunanistan ile Türkiye ekonomik

krizlerindeki paralellikleri ve doğurduğu farklı sonuçları tartışmaya sunacağım: Yunanistan krizi sol ittifak doğurdu... Türkiye krizi ise en sağcı partiyi iktidara getirdi...

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazi...

SYRIZA Ya Tarih Yazacak Ya da Tarihe Karışaçak | Nick Malkoutzis | Diken

SYRIZA’nın tarihi bir başarı elde ettiğine kuşku yok. Yunanistan’da sol, 2’inci Dünya Savaşı ve sonrasındaki iç savaştan bu yana ülkenin kaderinde etkili olmakta güçlük çekiyordu. Ama tabii tarih, doğası gereği, geçmişte kaldı.

Şu an SYRIZA için önemli olan, nasıl olup da birkaç yıl içinde yüzde 5’lik bir siyasi partiden bir Avrupa gücüne dönüştüğü değil, önümüzdeki birkaç hafta içinde neler olup biteceği…

Kaynak: http://www.diken.com.tr/syriza-ya-tar...

Bizim Sol Yapabilir mi | Yüksel Taşkın | Taraf

Yunanistan’da SYRİZA’nın büyük seçim başarısından sonra Türkiye’de bu sorunun çok sayıda insan tarafından sorulduğu açık. Kendimi sol demokrat olarak tanımladığım için, bu başarı elbette sevinç duymama yol açtı.

Türkiye solunun da böyle bir başarıyı yakalamasını arzu ederim. Bu konuda solun artı ve eksilerini soğukkanlılıkla değerlendirebilmeliyiz. Bunun yolu da eleştiri kültürünün yerleşebilmesinden geçiyor.

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/yazarlar/bizi...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0