Görüş Bildir
Haberler
Bu Sene Neler İzledik: 2023 Yılının Sinema Dünyasını Sallayan En İyi 30 Filmi

etiket Bu Sene Neler İzledik: 2023 Yılının Sinema Dünyasını Sallayan En İyi 30 Filmi

Gülbeyaz
17.12.2023 - 10:01

Barbieheimer'dan SpiderVerse'e birçok şirket her zamanki gibi bu yıl da muhteşem filmlere imza attı. Salonlar ise ünlü isimlerin birlikte yer aldığı bu filmler için doldu taştı. Öyle ki yeni bir akım başlatan filmler bile oldu. Gelin 2023 yılını yavaş yavaş geride bırakırken bu sene neler izlemişiz bir hatırlayalım... 👀

Kaynak: https://www.timeout.com/film/the-best...
İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Enys Men

30. Enys Men

IMDb: 5.7

Birleşik Krallık'ın topraklarında eski ve büyülü bir hava var. Bu hikaye biraz rahatsız edici bir öyküye sahip. Korku filmi kategorisinde olan Enys Men 70'lerin halk arasındaki hurafelerden ortaya çıkan korkularına yer veriyor.

29. The Royal Hotel

29. The Royal Hotel

IMDb: 5.9

Amerikalı gezginler Hanna ve Liv ıssız bir Avustralya restoranında beklenmedik olaylarla karşılaşıyor. Yönetmen Kitty Green, daha önce de Garner'ın bazı sevimsiz adamlarla karşı karşıya geldiği mükemmel gerilim filmi The Assistant'ı yapmıştı ve burada feminist bir bakış açısıyla beyaz yakalı bir erkek toksisitesini ele alıyor. Outback tinniesploitation klasiği Wake in Fright gibi, The Royal Hotel, bir barda geçirilen korkunç bir geceyi mükemmel bir şekilde yansıtıyor.

28. They Cloned Tyrone

28. They Cloned Tyrone

IMDb: 6.6

Bu eğlenceli ve iğneleyici Blaxsploitation eseri, suç gerilimi, hicivli komedi ve bilim kurgunun karışımı. Ne ararsan var diyeceğimiz türden bir film. İlk kez yönetmen olan Juel Taylor'ın eseri, Netflix'te keşfedilmeyi bekliyor. John Boyega, Teyonah Parris ve Jamie Foxx'un bir komployu açığa çıkarmak için birleştiği bir hikaye ile 'uyanık' terimini yeniden ele alıyor.

27. EO

27. EO

IMDb: 6.7

Jerzy Skolimowski'nin yönettiği 'Inisherin'in Bansheeleri' ve 'Üzüntü Üçgeni' filmleri, eşeği sinematik bir dev haline getirdi. Film Avrupa tarihi boyunca zamanı adeta takip ediyor ve onu dünyanın güzellik, acı ve üzüntüsünü yansıtmak için bir ayna olarak kullanıyor. Bu filmler beklenmedik derecede büyüleyici ve duygusal.

26. Reality

26. Reality

IMDb: 6.7

Euphoria'nın Sydney Sweeney'i bu filmde 2017'deki Rusya seçim müdahalesine ilişkin belgeler nedeniyle FBI tarafından sorgulanan NSA çevirmeni Reality Winner'ı canlandırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Saint Omer

25. Saint Omer

IMDb: 6.8

Alice Diop'un Fransız yönetmenliğindeki mahkeme draması, uzun çekimleriyle dikkat çeken bir film. Fakat filmin bu 'gösterişsizliği' basitlikle karıştırılmamalı. Saint Omer, karmaşık ve ahlaki açıdan zorlu bir hikaye sunuyor. Modern Avrupa'nın önemli kültürel çatışma noktalarını - ırk, göç, din - genç bir kadının gözünden ele alıyor. Bu hikaye gerçek bir mahkeme davasından esinlenmiş ve Diop'un bu olayı yeniden canlandırması hem zihni hem de kalbi harekete geçiriyor. İzlerken kendinizi sarsılmış hissedeceksiniz.

24. Passages

24. Passages

IMDb: 6.8

Franz Rogowski'nin hayat verdiği Tomas, film dünyasının bencil bir yapımcısı olarak karşımıza çıkar. Küçük ayrıntılara bile sinirlenme eğiliminde olan Tomas, eşi olmasına rağmen Adèle Exarchopoulos ile bir ilişki içine girer. Bu durum, etrafındakileri olumsuz etkilerken, karakterlerin neden bu şekilde hareket ettiklerini çözmek zor olabilir. Bu karmaşık durum, tipik bir Fransız tarzı mesele olarak ele alınıyor.

23. War Pony

23. War Pony

IMDb: 6.9

Bu sosyal dram filmi Amerika'nın yerli halkının marjinalleşmiş durumunu, Güney Dakota'daki Kızılderili yaşamını çarpıcı ve duygusal bir perspektiften aktarıyor. İki farklı yaşam öyküsüne odaklanıyor; 12 yaşındaki Matho ve 23 yaşındaki Bill adındaki Lakota. Ağır yoksulluk koşullarında, çocuksu bir tutku ve hırs ile hayata tutunuyorlar. Yönetmenler Riley Keough ve Gina Gammell ile Amerikalı senaristler Bill Reddy ve Franklin Sioux Bob, zorlu yaşam koşullarını umut ve dikkatli bir iyimserlikle harmanlıyorlar. Bu dürüst ve şiirsel film, izleyicisine derinden tatmin edici bir deneyim sunuyor.

22. Women Talking

22. Women Talking

IMDb: 6.9

Sarah Polley'in feminist eleştiri tadındaki bu filmi adeta izleyiciye meydan okuyor ve patlamış mısırınıza uzanmanızı engelliyor. Detayları kaçırırsanız filmi anlamanız zorlaşacağı için dikkatle izlemenizi öneririz. Senaryoda dini bir toplulukta yaşanan cinsel istismar konusu ele alınıyor. İnanç, öfke ve affetme konuları, bu eserde hat safhada. Bu film, sıradan bir film gecesi kaçamağından çok daha fazlasını vaat ediyor ve izleyicisine düşündürücü bir deneyim sunmayı hedefliyor.

21. Fremont

21. Fremont

IMDb: 7.0

Afgan mülteci Anaita Wali Zada'nın canlandırdığı Donya, Taliban'dan kaçıp Amerika'da yeni bir hayat kurmaya çalışan bir tercümandır. Bu siyah beyaz film, yalnızlık ve bağlantı üzerine yoğunlaşır. Yönetmen Babak Jalali ve aktör Gregg Turkington, Donya'nın travma sonrası stres bozukluğunu ele alır. Film adeta bir mücevher gibi ve keşfedilmeyi hak ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Alcarràs

20. Alcarràs

IMDb: 7.0

Berlin'deki Altın Ayı ödülüne layık görülen Carla Simón’un eseri, İspanyol sinemasının büyüleyici bir örneği olarak 2023'te vizyona girdi. Yönetmen kendi yaşam öyküsünü bir Katalan çiftliğinde emekçi bir aile olarak yeniden canlandırıyor. Yeni toprak sahibinin güneş paneli kurma planı, çiftçilerin geçim kaynağını riske atıyor. Film, aile dramı ve kapitalizmin eleştirel bir analizi olarak başarılı bir şekilde öne çıkıyor.

19. Theater Camp

19. Theater Camp

IMDb: 7.0

Christopher Guest'in belgesellerinden ve Parks and Recreation gibi sitcomlardan esinlenen komedi 'Theater Camp', bir yaz kampında drama çocukları ve yetişkinlerinin mizahi hikayesini anlatıyor. Yazarlar Molly Gordon ve Nick Lieberman, film küçük ölçekli sanat dünyasını mizahi bir dille alaya alırken, karakterlerin kendinden emin komikliğinden kaynaklanan bir kahkaha şöleni sunuyor.

18. Return to Seoul

18. Return to Seoul

IMDb: 7.0

Bu etkileyici drama, evlat edinilmiş bir Fransız kadınının doğduğu ülkeye dönüşünü ve geçmişle uzlaşma mücadelesini anlatır. Film, karmaşık karakteri Freddie'nin (Park JiMin) hayatını ve iç dünyasının kontrolünü yeniden kazanma çabalarını izler. Kesinlikle kişisel gelişim için izlemeye değer bir film.

17. Barbie

17. Barbie

IMDb: 7.0

Beklentileri karşılayabildi mi? 2023 yazında bir süreliğine her şeyin birden pembeleşmsine sebep olan o filmi bilmeyen yoktur sanıyoruzi Greta Gerwig’in adeta fuşya renkle boyalı olan bu filmi nihayet sinemalarda yerini aldığında Margot Robbie ve Ryan Gosling ile müthiş bir beğeni topladı.

Beklemediğimiz şey ise filmin senaryosunun 'Kenergy' olarak masküneliteye, erkekliğe ve hatta filmin kendi patronlarına Mattel'e bir oda dolusu takım elbiseli erkekler olarak Will Ferrell'a ne kadar atıfta bulunulduğu idi.

16. How to Have Sex

16. How to Have Sex

IMDb: 7.1

Molly Manning Walker'ın ilk filmi olan bu film izleyicilerden tam not aldı. Muhteşem yeni gelen Mia McKennaBruce, sınavlarını tamamladıktan sonra arkadaşlarıyla Girit'e tatil yapmayı planlayan bir lise öğrencisi olan Tara'dır. Film cinsel eğitim eksikliğini iğneleyici bir dille eleştiriyor. Okullarda öğretilmesi gereken bir ergenlik dönemi draması olan 'How to Have Sex', eğitici mesajı için biraz daha sinematik değil.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. The Old Oak

15. The Old Oak

IMDb: 7.1

Ken Loach, Britanya sinemasının yaşlı meşesi, belki de son filmi olan ve Suriyeli mültecilerin gelişiyle mücadele eden bir İngiliz topluluğunu anlatan bir filmle karşımıza çıkıyor. Film, bazılarına göre sosyal gerçekçilikten sapıyor olabilir, ancak Loach ve senaristi Paul Laverty'nin amacı, işçi sınıfını etkileyen gerçek hayat krizlerini anlatmak. Bu doğrudanlık, filmin en büyük gücüdür. Ayrıca, ilk kez rol alan oyuncular kadrosu, insan bağlantısının dokunaklı anlarına cilasız bir sıcaklık getiriyor. Loach'ın bu tarz filmleri çekmeyi bırakması durumunda, kimin devam edeceği merak konusu.

14. Rye Lane

14. Rye Lane

IMDb: 7.2

Rye Lane, romantik komediye otantik bir Güney Londra dokunuşu getiriyor. David Jonsson ve Vivian Oparah, genç iki Londralı olarak, birbirlerine yavaşça aşık olan karakterlerin esprili ve relatable belirsizliklerini sunuyorlar. Film, kıvılcımlı, romantik ve alaycı bir Londra atmosferi yaratıyor. SaltNPepa'nın karaoke sahneleri ise unutulmaz anlar sunuyor.

13. Subject

13. Subject

IMDb: 7.3

Son yılların en ünlü belgesellerinden olan bu sürükleyici belgesel, hayatları bir lens aracılığıyla inceliyor. The Staircase, Hoop Dreams ve Capturing filmlerinin yıldız oyuncuları da filmin içerisinde. Başkasının hikayesini anlatma konusundaki sorunlar üzerine ilginç bir konusu var. Film yapımcıları, Camilla Hall ve Jennifer Tiexiera belgeselin farkındalık uyandırıcı olmasını istediklerini söylüyor.

12. Tár

12. Tár

IMDb: 7.4

'Canceled Hali İçinde Bir Sanatçının Portresi' adlı filmde, Cate Blanchett, dahi besteci, narsist kişilik bozukluğuna sahip Lydia Tár karakterini canlandırıyor. Cinsel uygunsuzluk suçlamalarıyla karşılaşmasına rağmen, soğuk tavırlarını koruyor. Blanchett'ın performansı büyük beğeni toplarken, film, Todd Field'ın farklı görsel stiliyle öne çıkarak zirveye oturmayı başarıyor.

11. All the Beauty and the Bloodshed

11. All the Beauty and the Bloodshed

IMDb: 7.5

Laura Poitras'ın belgeselinde o kadar çok şey oluyor ki, hepsinin bu kadar ustaca bir arada durabilmesi film yapımının kalitesini gösteriyor. İkonik fotoğrafçı Nan Goldin, bu filmde konu, başrol ve rehber olarak karşımıza çıkıyor. Film, New York'un 70'lerin karşı kültür turunu, eski bağımlı Goldin'in Amerika'nın OxyContin salgınının arkasındaki nefret uyandıran Sackler ailesine karşı adalet arayışını ve sosyal aktivizmin detaylarını ele alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. The Fabelmans

10. The Fabelmans

IMDb: 7.5

Son zamanlarda, film yapımcıları çocukluklarından esinlenerek Oscar'a layık dramalar yaratıyor. Bu trendin en öne çıkan örneği, çocukluk anılarını dürüst ve içten bir şekilde perdeye taşıyan Steven Spielberg oldu. Spielberg'ün çocukluk versiyonu Sammy Fabelman, Gabriel LaBelle tarafından canlandırıldı ve filmdeki acı ve hayranlık dolu anlar büyüleyici bir şekilde yansıtıldı.

9. Saltburn

9. Saltburn

IMDb: 7.5

'Promising Young Woman' filminin yönetmeni Emerald Fennell, İngiliz üst sınıflarına eleştirel bir dokunuş yaparak alttan alta oyunbaz bir gerilim filmi sunuyor. Fennell’in zekice yazılmış senaryosu, Barry Keoghan'ın canlandırdığı Liverpudlian üniversite öğrencisi Oliver Quick'i Catton ailesinin ve onların inanılmaz büyük kırsal malikanelerinin hayatına sızdırıyor. Bu minik yaz aşkının herkes için kötü sonuçlanacağını tahmin etmek çok da zor değil elbette.

8. Marcel the Shell with Shoes On

8. Marcel the Shell with Shoes On

IMDb: 7.7

Bu animasyon filminden beklenmedik bir neşe ve bilgelik akıyor. 2010 yapımı bir kısa filmi genişleten ve belki de Aardman'ın klasik 'Creature Comforts'ından ilham alan film, bize Marcel adında sevimli bir hayvan ile tanıştırıyor. Şirin ama asla şirinlik taslamayan ve beklenmedik derecede keskin bir zekaya sahip olan bu film adeta sinematik ruh gıdası.

7. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

7. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

IMDb: 7.8

Tom Cruise'un Mission: Impossible filmlerinin yedinci bölümünde çılgınca eğlendirme çabası, Hayley Atwell ile birlikte bir dizi nefes kesici aksiyon sahnesinde yer alıyor. Filmin konusu karmaşık ve birçok hikaye hala birleştirilmeyi bekliyor. Karizmatik Esai Morales, süper kötü karakter Gabriel rolünde ve diyalogları çekici hale getiriyor. İkinci bölümü sabırsızlıkla bekliyoruz.

6. Killers of the Flower Moon

6. Killers of the Flower Moon

IMDb: 7.9

Martin Scorsese'nin 1920'lerde geçen suç olaylarını anlatan bu filmi Oscar ödülleri için şimdiden favori aday gibi duruyor. Leonardo DiCaprio ve Robert De Niro, Osage yerlilerinin kanında boğulmuş iki ahlaki olmayan karakteri canlandırıyor. Ancak film, Osage varisi rolündeki Lily Gladstone'ın duygusal performansı etrafında şekilleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Anatomy of a Fall

5. Anatomy of a Fall

IMDb: 7.9

Justine Triet'in Palme d'Or ödüllü eseri, bir cinayet mi yoksa cinsiyetçilikten muzdarip bir kadın hakkında bir mahkeme draması mı olduğunu belirlemek zor. Bir adamın düşerek ölmesi, eşinin üzerinde şüpheleri yoğunlaştırır ve karmaşık bir kadının karakter analizini ve bir evliliğin adli incelemesini tetikler. Triet, izleyicilere potansiyel ipuçları sunar ve zekanızı kullanmanızı teşvik eder. Bu, yılın en tatmin edici sinema deneyimlerinden biri olabilir.

4. Past Lives

4. Past Lives

IMDb: 8.0

Celine Song'un ilk filmi, Koreli bir New Yorker ve çocukluk aşkı arasındaki karmaşık aşk hikayesini anlatıyor. Bu duygusal film, karakterlerine olan saf empati ve duygusal zeka sayesinde, Wong Karwai'nin 'In the Mood for Love' filmi ile karşılaştırılmasına rağmen beklentilere dayanıyor. Film, Seoul ve New York'a bir aşk mektubu niteliğinde.

3. Godzilla Minus One

3. Godzilla Minus One

IMDb: 8.5

Toho Japon efsanesi gibi bir zaferle geri dönüyor. VFX ustası Takashi Yamazaki'nin yönetiminde, aksiyon sahneleri ve efektler oldukça etkileyici ve dokunaklı. Deniz sahnesi ise Jaws filminden alıntı.

2. Oppenheimer

2. Oppenheimer

IMDb: 8.4

Christopher Nolan'ın en etkileyici, zihin açıcı ve huzursuz edici filmi olan IMAX'te bile, büyük temalar ve fikirler kenarlardan taşıyor. Cillian Murphy, Amerika'ya atom bombası yapma görevini anlatan, bir bilim gerçekliği geriliminde, başroldeki fizikçi J Robert Oppenheimer rolünde düşünceli ve parlak bir performans sergiliyor. Filmin nefes kesen merkezi - ilk atom bombası testi - size 50 yıl önce 2001: Bir Uzay Destanı'nı ilk gören seyircilerin ne hissettiğini anlatıyor. Eleştirmenlere göre bu senenin en başarılı filmlerinden.

1. Spider-Man: Across the Spider-Verse

1. Spider-Man: Across the Spider-Verse

IMDb: 9.0

'Into the SpiderVerse'nin canlı ve çeşitli animasyon stillerinden ilham alarak, bu baş döndürücü ve göz kamaştırıcı devam filmi, süper kahraman filmleri sevenler için oldukça tatmin edici. Shameik Moore tarafından tekrar seslendirilen Miles Morales versiyonu Spidey, çok evrenler boyunca hızla geçer ve evrensel öneme sahip kişisel bir arayışta yüzlerce paralel Örümcek İnsanla karşılaşır.

Siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım. 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
4
4
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Margotun torpilinden dolayı barbie 👌😅😅