Görüş Bildir
Haberler
Birinci Dünya Savaşı'na Kimler Katıldı? Birinci Dünya Savaşı Tarafları...

Birinci Dünya Savaşı'na Kimler Katıldı? Birinci Dünya Savaşı Tarafları...

Elif Ateş
26.01.2022 - 11:29

Dünya üzerinde gerçekleşen en büyük savaşlardan biri olan Birinci Dünya Savaşı, pek çok ülkenin kaderini belirlemiştir. 20.yy'ın ilk uluslararası savaşlarından biri olarak bilinmektedir. Bu savaş, devletlerin hammadde ve sömürge arayışından doğmuştur. Özellikle sanayileşmiş ülkeler arasında iktisadi ve siyasi bir hakimiyet mücadelesi yaşanmıştır. Savaş ile birlikte uzun süredir var olan devletler yıkılmış, Avrupa'da ve Orta Doğu'da yeni devletler kurulmuştur. Peki, Birinci Dünya Savaşı'na kimler katılmıştır? İşte Birinci Dünya Savaşı tarafları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Büyük Savaş olarak da bilinen I. Dünya Savaşı'na, 60 milyon Avrupalı olmak üzere toplam 70 milyon asker katılmıştır. Diğer savaşlardan farklı olarak yeni teknoloji silahlar kullanılmıştır. Küresel çapta bir savaş olan Birinci Dünya Savaşı ile birçok bölgenin sınırlarında değişiklikler olmuştur. Savaşta 9 milyon kişi ise hayatını kaybetmiştir. Bu savaş uzun yıllar sonra gerçekleşecek olan İkinci Dünya Savaşı'na da zemin hazırlamıştır. Birinci Dünya Savaşı'na katılan ülkeler hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Birinci Dünya Savaşı'na Kimler Katıldı? Birinci Dünya Savaşı Tarafları...

Birinci Dünya Savaşı'na Kimler Katıldı? Birinci Dünya Savaşı Tarafları...

Birinci Dünya Savaşı İtilaf ve İttifak Devletler adı altında birçok devlet katılmıştır. İttifak Devletleri Almanya, Osmanlı İmparatorluğu, Bulgaristan Krallığı, Avusturya- Macaristan İmparatorluğu'ndan oluşmaktaydı. İtilaf Devletleri ise Birleşik Krallık, Fransa, Rusya İmparatorluğu ve Sırbistan'dan oluşmaktaydı.

İtalya ilk başlarda Almanya, Avusturya- Macaristan ile Üçlü İttifak oluşturmuştu. Daha sonra, İtilaf Devletleri Osmanlı topraklarının bir kısmını İtalya'ya bırakacağı sözünü vererek İtalya'yı kendi saflarına çekmiştir. Savaşın ilerleyen dönemlerinde ise Amerika Birleşik Devletleri de İtilaf Devletlerine katılmıştır. 1917 yılında Rusya'da çıkan iç karışıklıklardan ötürü, Rus İmparatorluğu İtilaf Devletleri'nden ayrılarak savaştan çekilmiştir. İtilaf Devletlerine daha sonra katılan ülkeler ise şunlardır:

Birinci Dünya Savaşı'nın asıl çıkma sebebi ise büyük devletlerin emperyalist dış politikalarıdır. Ancak Avusturya- Macaristan veliahdı olan Franz Ferdinand'ın Saraybosna'da öldürmesi savaşı tetiklemiştir. Bunun üzerine Avusturya- Macaristan İmparatorluğu Sırbistan'a ültimatom vermiştir. Dünyadaki birçok devlet kendi ittifaklarını oluşturarak savaş hazırlıkları yapılmıştır. 1914 yılında Avusturya- Macaristan'ın Sırbistan'ı işgal etmesi ile Birinci Dünya Savaşı başlamıştır.

1918 yılına kadar süren bu savaşı Birleşik Krallık, Fransa, Rusya, Sırbistan ve diğer ülkelerden oluşan İtilaf Devletleri kazanmıştır. Savaşın sonucunda Osmanlı İmparatorluğu, Rusya İmparatorluğu, Almanya ve Avusturya- Macaristan İmparatorluğu da yıkılmıştır. Aynı zamanda  Almanya'nın sömürge ülkeleri İtilaf Devletleri'nin kontrolüne geçmiştir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın