Görüş Bildir
Haberler
Birinci Dünya Savaşı Nerede Oldu?

Birinci Dünya Savaşı Nerede Oldu?

Elif Ateş
22.12.2021 - 12:27

Birinci Dünya Savaşı, 20.yy'ın ilk uluslararası savaşı olarak bilinmektedir. Büyük Savaş olarak da adlandırılan bu savaş, dünya tarihinin seyrini değiştirmiştir. Bu savaş devletlerin hammadde ve sömürge arayışlarının sonucunda ortaya çıkmıştır. Sanayileşen ülkeler arasında yaşanan siyasi ve iktisadi hakimiyet mücadelesi savaşın asıl amacını oluşturmaktadır. Birinci Dünya Savaşı ile birlikte yüz yıllık imparatorluklar yıkılmış, Orta Doğu ve Avrupa'da ise pek çok yeni devlet kurulmuştur. Var olan bazı devletlerin sınırlarında ise değişiklikler olmuştur. Peki, I. Dünya Savaşı nerede oldu? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avusturya- Macaristan İmparatorluğu'nun veliahtı Franz Ferdinand ve eşi, 1914 yılında yaptıkları Saraybosna ziyareti sırasında Sırp bir milliyetçi tarafından öldürüldü. Bu olay ile I. Dünya Savaşı'nın ilk kıvılcımı başlamış oldu. Avusturya Macaristan İmparatorluğu, Sırbistan'a 48 saat sürelik bir ültimatom verdi. Daha sonra ise Avusturya- Macaristan, Sırbistan'ı  bombalayarak I. Dünya Savaşı'nı başlattı. Ancak bu iki devletin destek aldıkları başka devletlerde vardı. Almanya Avusturya- Macaristan'ı desteklerken, Rusya ise Sırbistan'ı desteklemekteydi. Savaşın başlaması ile Avrupa'nın ana güçleri kendilerini savaşın içinde buldu. I. Dünya Savaşı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Birinci Dünya Savaşı Nerede Oldu?

Birinci Dünya Savaşı Nerede Oldu?

I. Dünya Savaşı İtilaf ve İttifak devletleri arasında gerçekleşmiştir. Bu savaşın gerçekleştiği bölgelerde birçok cephe açılmıştır. I. Dünya Savaşı'nın yaşandığı yerler ise şuralardır:

  • Avrupa Cepheleri: Savaşın başlaması ile Almanya, Belçika'ya doğru ilerledi. Burayı işgal etmelerinden sonra Fransa'nın Paris şehrine kadar geldiler. Almanlar burada Fransız ve İngiliz askerleri ile mücadele ettiler, başarılı olamadılar. Fransa'nın Ypres, Arras, Soiso, Belfort hatlarında savaş yoğun olarak yaşandı.

  • Doğu Anadolu Cephesi: Ruslar Erzurum- Sarıkamış yolunda ilerlerken Osmanlı orduları ile karşılaştılar. Erzurum da gerçekleşen Köprüköy Muharebesi'nde Ruslar yenildi. Ancak Sarıkamış'ta Türk askerinin çoğu donarak hayatını kaybetti.

  • Çanakkale Cephesi: Türk birlikleri hem denizden hem de karadan İngiltere, Fransa, Rusya ve Anzak askerleri ile Çanakkale'de savaştı. I. Dünya Savaşı'nın ağır kayıplar verdiği yer olan Çanakkale, Osmanlı'nın galibiyeti ile son buldu.

  • Batı Avrupa Cephesi: İtalya'nın I. Dünya Savaşı'na girmesi ile İtalya'nın kuzeydoğusunda Batı Avrupa cephesi açıldı. Burada Avusturya- Macaristan orduları ve İtalya arasında on iki muharebe yapılmıştır.

  • Balkan Cephesi: Almanya, Avusturya ve Bulgar birlikleri ile Sırp askerleri arasında büyük bir çatışma çıktı. Sırbistan merkezinde gerçekleşen bu savaş, Sırp askerlerinin yenilmesi ile son buldu.

  • Galiçya Cephesi: Ruslar ile Avusturya- Macaristan İmparatorluğu arasında ki çatışma Rusya ve Polonya arasında bulunan Galiçya bölgesinde gerçekleşmiştir.

  • Suriye- Filistin Cephesi: Osmanlı, Almanya, Avusturya- Macaristan ile Britanya, Hicaz, Fransa ve İtalya arasında gerçekleşen mücadeledir. Bu savaş Sina, Filistin ve Suriye bölgesinde yaşanmıştır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın