Görüş Bildir
Haberler
Beşiktaş’ta Kadro Planlaması Doğru mu?

etiket Beşiktaş’ta Kadro Planlaması Doğru mu?

Hayri Cem
31.07.2023 - 09:13 Son Güncelleme: 31.07.2023 - 16:00

Beşiktaş geçtiğimiz sezon, çok dar kadrosuna rağmen ligi üçüncü bitirdi. İkinci de olabilirdi. Bu sıralamada elbette Şenol Güneş baş roldeydi. 

Sezon başlarken Beşiktaş’ın başına gelmiş olsaydı şampiyon olabilir miydi? Çok zor bir soru bu; Türkiye’de şampiyonluklara saha dışında pek çok faktör etki ediyor.

Geçtiğimiz sezon ilk on birde oynayan futbolculardan Saiss, Tayfur Bingöl, Redmont, Maxim ve Nkoudou takımdan ayrıldılar. Atiba ise futbolu bıraktı.

Geçen sezon ilk on birde forma bulan oyunculardan, Tayyip Talha, Cenk ve Ghezzal sakatlık yaşıyor. Yakın zamanda kadroya girme şansları yok. İlk on biri zorlayacak olan Emrecan da maalesef uzun bir süre takımda yer alamayacak

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mevcut kadroya yapılan yeni transferlerin en göze batanları ise Amartey, Onana ve Rebiç. Bu oyuncuların son yıl performansları şöyle:

Mevcut kadroya yapılan yeni transferlerin en göze batanları ise Amartey, Onana ve Rebiç.  Bu oyuncuların son yıl performansları şöyle:

Amartey: Stoper oynuyor. Geçtiğimiz sezon 38 maçın 35’inde kadroya girmiş. Sadece 18 maçta ilk on birde oynamış, iki kere sonradan oyuna girmiş. 15 maç kadroda olmasına rağmen oyuna girememiş. Son 11 hafta bir kez forma bulmuş.

Onana: Stoper, Ön libero, Merkez orta sahada oynayabiliyor. Geçtiğimiz sezon 38 maçın 33’ünde kadroya girmiş. Sadece 9 maça ilk on birde başlamış. 12 maçta sonradan oyuna girmiş. Diğer 12 maçta ise kadroda olmasına rağmen hiç oyuna girememiş.

Rebiç: Sol kanat oyuncusu. Forvet arkası ve santraforda da oynayabiliyor. Geçtiğimiz sezon 38 Maçın 28’inde kadroya girmiş. İlk on birde 10 maça çıkmış. 13 maçta sonradan oyuna girmiş. 5 maçta ise kadroda olmasına rağmen oyuna girememiş. Son 3 maçında ise sakatlığı nedeniyle kadroya girememiş. 

Bu performansların bu sene artacağını ve Türkiye için yeterli olduğunu varsayalım. 

Stoperde Amarte ve Colley’in oynayacağı kesin gibi gözüküyor. Yedekleri ise şu an için sadece Necip. Tayyip Talha ve Emrecan sakat.

Sağ bekte Rosier’in yedeği yok. Sağ kanatın vazgeçilmezi Ghezzal sakat. Onun yerine Onur Bulut oynacak. Onun da yedeği yok. 

Sol bekte Masuaku var. Onun yedeği ise Umut Meraş. Sol açıkta Rebiç oynayacak ama onun da yedeği yok.

Amir Hadziahmetoviç, Gedson, Salih ve Onana merkez orta saha oyuncuları. Beşiktaş'ın en zengin bölgesi burası.

Santraforda ise Aboubakar ve Muleka var. Cenk sakat. Semih Kılıçsoy ise çok yetenekli olmasına rağmen henüz 17 yaşında ve tecrübesiz. Şenol Hoca zorunlu kalmadığı sürece forma vermez.

Peki bu takımın oyun kurucusu kim? Topu kaleye direkt olarak götürecek oyuncusu var mı? Bence yok. Sadece kanat oyuncuları ile rakip kaleye gitmeye çalışmak her zaman sonuç vermez. Güçlü takımlar kanatlarda iyi önlem aldıklarında Beşiktaş’ın pozisyon üretmesi çok zorlaşır.

Geçtiğimiz aylarda Afrika Futbol Federasyonu (CAF), 2023 yılında Fildişi Sahili'nde yapılacak olan Afrika Uluslar Kupası maçlarının, hava muhalefeti nedeniyle 2024 Ocak ve Şubat aylarında yapılacağını açıkladı.

Geçtiğimiz aylarda Afrika Futbol Federasyonu (CAF), 2023 yılında Fildişi Sahili'nde yapılacak olan Afrika Uluslar Kupası maçlarının, hava muhalefeti nedeniyle 2024 Ocak ve Şubat aylarında yapılacağını açıkladı.

Beşiktaş’tan bu kupaya katılacak olan futbolcular:

Amartey Coley (Gambia Milli takımı), Onana (Kamerun Milli Takımı), Aboubakar (Kamerun Milli Takımı), Ghezzal (Cezayir Milli Takımı), Masuaku (Kongo Milli Takımı), Muleka (Kong Milli Takımı). 

Beşiktaş’ın omurgasını oluşturan bu futbolcuları, sezonun en önemli döneminde iki aya yakın bir zaman takımdan ayrı kalmalarının sonucunu düşünmek bile istemiyorum. Bazılarının sakat dönme ihtimalini de göz ardı etmeyelim.

Kadro planlaması derken kastettiğim tam da budur. Bonservisi uygun olduğu için her müsait oyuncu transfer edilmez. Onların takımdan ayrı kalma ihtimalleri de göz önüne alınır.

***

Beni üzen bir başka konu ise ‘ezeli’ rakiplerle aramızın her geçen gün açılması. 

Galatasaray şampiyon kadrosunu koruyarak güçlendirdi. Kadro değeri 197 milyon Euro.

Fenerbahçe mevcut kadrosunda ihtiyaç duymadığı oyuncuları çok iyi paralara satarak, nokta transferleri yaptı. Kadro değeri 197,6 milyon Euro.

Beşiktaş’ın kadro değeri ise 99 milyon Euro. Neredeyse rakipler 100’er milyon Euro fark atmış durumdalar.

Beşiktaş ilk defa bu kadar rakiplerinin gerisine düşüyor. Bu kadro değeri aynı anda kadro kalitesinin de bir göstergesidir. 

***

Beşiktaş’ın şampiyonluktaki tek şansı Şenol Güneş’in varlığıdır. Şenol Güneş hem disipline önem veren hem de elindeki kısıtlı kadroyu en iyi oynatabilen nadir hocalardandır.

İsmail Kartal ve Okan Buruk’un, ellerindeki zengin ve kariyerli kadroyu yönetmekte zorluk çekeceklerine inanıyorum. Zira kadrolarındaki kariyerleri futbolcuların egolarını yönetmenin çok kolay olmadığını biliyorum. Bu tür futbolcuların transferden önce ilk araştırdıkları bilgi, gidecekleri takımın teknik direktörlerinin kariyerleridir. 

Her şeye rağmen, bu sezon Beşiktaş’ın işinin çok zor olduğunu söyleyebilirim. Şenol Hocayı bezdirip, ayrılmak zorunda bırakmazlarsa yine de şapkadan tavşan çıkartma ihtimali yüksek…

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
6
1
1
1
1
0