Görüş Bildir
Haberler
Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

Normal is Good
05.11.2014 - 16:11 Son Güncelleme: 05.11.2014 - 19:10

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

Bebeklere – Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl VerilirAnne ve babalar genelde bebeklerini bir yaşından önce veya hemen sonra sık sık lazımlığa oturtmaya ve böylece tuvalete alıştırmaya çalışırlar. Fakat şu bir gerçektir ki anne ve babalar erken başladıkları tuvalet eğitiminde mesafe kat edemezler. Çünkü bebekler bu dönemde yaşadıklarını unuturlar.

Bebeklerde tuvalet eğitiminin üstüne gereğinden fazla düşen anne ve babalar çoğunlukla beklenen güzel günü geciktirmiş olurlar. Bebeği veya çocuğu oturakta fazla tutmak ve bebeği tuvaletini yapması için zorlamak duygusal ve ruhsal açıdan o’na zarar verir ve çeşitli sorunlara yol açabilir. Bebek anne babasının gerilim ve kaygılarını hisseder, aynı şekilde gerilim ve kaygı içeren tepkiler geliştirir. Belirli bir süre içerisinde kontrol altına alınması gereken bu olay bebek zorlandığı zaman bebekte bir saplantı haline gelir ve ilerleyen yaşlarda bebeğin veya çocuğun cinsel faaliyetlerini de etkiler. Aynı zamanda bu süreçte annenin ve babanın sinirlerinin yıpranması, ebeveynler ile bebek arasındaki iletişimi de etkiler.

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi – Nasıl Verilir?

Bebeklerde tuvalet eğitimi bir buçuk yaşında başlar. On sekizinci aydan itibaren, büyük ve küçük ihtiyaçlarını gidermek için bebeği on dakika kadar lazımlığa oturtmak gerekir. Bebeği bu şekilde lazımlığa oturtmak, tuvalet ile lazımlık arasında bağlantı kurması için önemlidir. Bebek kakasını yapar yapmaz oyalanmadan ve vakit kaybetmeden onu oturaktan kaldırmak gerekir. Bebeği oturaktan hemen kaldırmak onun oturaktan kalkması ile kaka yapma eylemini bitirmesi arasında bağlantı kurması açısından son derece önemlidir. Bu alışkanlık bebeklerde veya çocuklarda tuvalet eğitiminde göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Ayrıca çişini yaptığı zaman bebek alkışlanarak ödüllendirilebilir.

Bebeğin bu yaş evreleri tuvaletiyle ilgili merkez sinir sisteminin tam olarak olgunlaşmaya başladığı devrelerdir. Ancak bebek bu konuda henüz yeterlilik kazanmamıştır. Bazı bebek veya çocuklarda karakter özellikleri nedeniyle tuvalet alışkanlığı geç kazanılır. Bu durumda bebeğe baskı yapmak ve bebeği tuvalet eğitimi için zorlamak eğitimden sonuç almayı geciktirir. Baskı ve zorlama bebekte veya çocukta direnç meydana getirdiği için tuvalet alışkanlığı kazanmak gecikebilir.

Çocukları Tuvalete Alıştırma

Çocuklara veya bebeklere tuvalet alışkanlığı kazandırmak için bazı şeylere dikkat edilmesi faydalı olabilir;

1- Bebek tuvalet eğitimi oturak üzerine oturmadan önce başlamalıdır. Örneğin bezli bebek kaka yaptığında, kirli bez içerisindeki kaka, bebekle bereber tuvalete atılıp arkasından el sallanabilir. Bunun bir rituel haline getirilmesi bebeklerde tuvalet alışkanlığını hızlandırır.

2- Bebeğin tuvaleti için kullandığı oturak üzerinde rahat bir şekilde oturacağı türden olmalıdır. Ayrıca müzikli ve oyunlu yeni tip teknolojik oturaklar alışma sürecini hızlandırabilir.

Kaynak: http://www.normalisgood.net/bebeklerd...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın