Görüş Bildir
Haberler
Bakan Nebati: 'Bulgaristan'dan Gelenlere Sinirleniyorlar, Önceden ABD'ye Gidenler de Bavullarını Dolduruyordu'

etiket Bakan Nebati: 'Bulgaristan'dan Gelenlere Sinirleniyorlar, Önceden ABD'ye Gidenler de Bavullarını Dolduruyordu'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 'Bulgaristan'dan alışverişe gelenlere sinirleniyorlar. Önceden ABD'ye, Avrupa'ya, Umre'ye gidenler de bavulları doldurup geri getiriyordu. O zaman da Türk lirası aşırı değerliydi' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına konuk oldu. Nebati ekonomi gündemine dair soruları yanıtladı. Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:,

'Önceki gün veya geçen günlerden 11,5 liradan doları TL mevduata çevirip Merkez Bankası'na verenler var. Canı yanıyor mu? Yanmıyor. Vadeli TL mevduatı olan yükselişten etkilenmeyecek. 12 lira ile açıklayanlar 3-5 gün sonra daha düşük rakama geldiğinde parası karşılanıyor. Dolar çıktı mı gitti mi geldi mi diye bir sorunları kalmadı.

20 Aralık'ta ne oldu?

Bu salınım çok uzun sürmeyecek. 3 ay süre ile, açıkça Türkiye'nin makroekonomik göstergeleriyle bağdaşmayan, yapay bir fırtına estirildi. Dolar 18 liralara kadar geldi. 20 Aralık önemli bir gündür, Cumhurbaşkanımızın manifestosu doları 18 liradan 11 liralara kadar gelmesine sebep oldu. O gece dolaylı, dolaysız hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadı. Vatandaş bir yarışa girdi ve dövizini bozdurmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Biz dış saldırı yapılacak bütün yolları kapattık. Çok net şekilde işimize hakimiz.

Müdahalede bulunulmadığının kanıtı var. Bir süre sonra bunlar açıklanıyor zaten. 3 ay sonra ortaya çıkacak. Doların yükseldiği falan yok. Bu, salınımların kendi haline gelmesi. Küçük yatırımcılar çarpıldı. Kılavuzları doğru değildi; sosyal medya, troller, siyasal partilerin temsilcileri... Bunlar sadece AK Parti iktidarına ve cumhurbaşkanımıza zarar vermek için köpürttükçe köpürttüler. Bir siyasal iktidar, seçime 1.5 yıl var, seçime giderken dövize yükseltmeyi göze alır mı? Almaması gerekir çünkü Türkiye'de herkes dolara bakar.

"Kim ki 'döviz gidiyor, tedbir alın' diyorsa dava açın"

"Kim ki 'döviz gidiyor, tedbir alın' diyorsa dava açın"

Ben zarar eden bütün vatandaşlara açık çağrıda bulunuyorum: Kim ki döviz gidiyor, kendinize tedbir alın ve adımlarınızı atın diyorsa dava açın. Bunlar sizi yanlış şeye yönlendirdiler.

Ekonomik modeller dünyada sürekli değişiyor. Türkiye 2002 yılında yola çıkarken bir model çizdi ve bu modelle yürüdü AK Parti iktidarıyla. Ucuz döviz, cari açık fazla, yurtdışından bol bol sıcak para getir ve borçlan. O dönemin koşulları bunu gerektiriyordu. 2013 yılında bir şeyin farkına vardı Türkiye: Enflasyon düşmüş, faiz onun da altında, şahane bir tablo. Ama sorunları görüyor. TL'nin değeri yüzde 110'a çıkmış. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 56, 'İmdat' diyor rakamlar. Cari açık veriyorsun, en tehlikelisi de çok sıcak para var. Makroekonomik göstergeler işaret veriyor, cumhurbaşkanımız da bu yönde adımlar atmaya başlıyor.

2018'de korkunç bir döviz atağı yaptılar, 2019'da 2 tane atakta bulundular. Cumhurbaşkanımız 'Faiz arttırılmayacak' diyor. 'Buna inanmıyorum' diyor, birileri de 'Bu bir kutsal metindir, arttırman lazım' diyor. Cumhurbaşkanımız buna göre adımını atıyor. Ben inanıyorum faizin arttırılmaması gerektiğine.

"Türkiye enflasyon hariç bütün sorunlarını temizledi"

"Türkiye enflasyon hariç bütün sorunlarını temizledi"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hazine'ye zarar veriyorsunuz diyenlere net bir soru soruyorum: 84 milyon insana dolar 1 lira artarken 450 milyar liralık bir borcu yüklemek mi iyi yoksa döviz gene yükselsin, aradaki farkı Hazine veya Merkez Bankası ödeyecek, bu aradaki farkı 84 milyona yüklemek mi daha iyi?

Adam dolarla hiçbir şey almıyor, döviz arttığı kadar fiyatları arttırmış. Bununla yanlış yapıyorlar. 2022'ye girerken Türkiye enflasyon hariç bütün sorunlarını temizlemiş. 2022'ye çok düşük bir cari açıkla giriyor, bütçe açığı sınırların altında, dünyayla karşılaştırmasında en önemli büyümeyi gerçekleştiren ülke, pazartesi günü bir rekor daha açıklanacak. Turizm gelirlerinde patlama bekleniyor. Tarihinde ilk defa İspanya'dan fazla turist çekti bu yıl. Türkiye 2022'de cari fazlaya doğru koşuyor. Döviz fiyatlarındaki bu köpükten dolayı 3, 6, 9, 12 ay sonra benim zarar etmem mümkün değil.

Neden 20 Aralık'ta açıklandı?

Merkez Bankası artık müdahale etme zamanının geldiğini gördü. Artık MB'nin sadece tedbir almasıyla çözülebilecek noktayı aştığı anda biz devreye girdik. 16'dayken Merkez Bankası müdahil oluyordu. Bir destek kuvvet olarak geldi.

Ülkede mevduat hesaplarının yüzde 70'i dövize doğru gidiyor. Siz TL'den dövize kaçan bir millet görüyorsunuz. Yastık altında dünya kadar dolar, altın var. Bunu ekonomiye bu şekilde kazandıracağım.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
92
71
55
11
6
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cadawra

Moruk 2 aya sende paket olursun çok takılma

Marv

Akpden bakan vekil olmak için ilk şart çift haneli ıq falan sanırım

sirius

fazla güvenme nebati fazla uzun kalmazsın çok takma zaten bilmiyorsun