Görüş Bildir
Haberler
Antik Dönemden Günümüze Ulaşan Miraslar Arasında Yer Alan Yason Burnu

Antik Dönemden Günümüze Ulaşan Miraslar Arasında Yer Alan Yason Burnu

Nur YILMAZ
25.09.2022 - 20:24

Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Ordu kenti, milattan önce 400 senesinden önce şehir merkezinin 5 kilometre ötesinde yerli halk tarafından Bozukkale olarak bilinen alanda Kotyara ismiyle kuruldu. kut yöresi anlamındadır.

Kente Ordu ismi Hacı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından 1396 senesinde verilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yason Burnu Hakkında

Yason Burnu

Yason Burnu yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan yerlerden bir tanesidir. Doğal görünüme sahip bir yarımada olan Yason Burnu ordu Samsun karayolu üzerinde yer alır. Şimdiki sahil yolu Ocak 2008 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır.

Yason Burnu antik dönemden günümüze kadar ulaşmış kültürel miraslar arasında yerini almaktadır. Gerek konumu ile gerek manzarasıyla gelen yerli ve yabancı turistleri büyülemektedir. Yason Burnu’na gelip güneşin batışını izlemeli, temiz havanın keyfini çıkarmalı ve denizin sesiyle huzurlu bir yürüyüş yapmalısınız.

Yason Burnu’nun uç tarafında denizciler için bir tane deniz feneri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda Karadeniz’de ilk tersanenin burada kurulduğu saptanmıştır. Yason Burnu’nda gezebileceğiniz bir adet tarihi kilise bulunmaktadır. Bu kilise 2700 yıllık bir maziye sahiptir. Bu kilise yıkışmış ve yıkılan kilise yerine 1868 yılında yöre halkı olan Rumlar yeniden bir kilise inşa etmiştir.

Yason Burnu birinci derece arkeolojik ikinci derecede ise doğal sit alanıdır. Orada ilinin en çok ilgi çeken yerleri arasında olan Yason Burnu ziyaret etmenizi bekliyor.

Yason Kelimesinin Anlamı Nedir?

Yason Burnu

Yason ismi Teselya’da, İolkos kralı Aison’un oğlu İason’dan gelmektedir. Amcasından krallığını almak isteyen bu yüzden de Gürcistan’a altın postu almaya giden İason’un burada dinlenmesi ve hatta düğünün de bu yarımadada yapılması sonucunda buraya Yason ismi verilmiştir.

Yason Burnu Altın Post Efsanesi

Yason Burnu

Mitolojik bir öykü olan Argonotlar isimli efsanenin ortaya çıkışı 8. yüzyıla dayanmaktadır.

Teselya Kralı Pelias'ın yeğeni olan Yason (İason), amcasından krallığını geri almak için Altın Post'u bulmak için Herkül ile beraber yola çıkarlar.

Karadeniz'e yola çıkan Yason (İason) ve Herkül Ege Denizi, Çanakkale ve İstanbul Boğazlarını geçer ve Karadeniz'e ulaşır. Karadeniz'e ulaşan ikili Giresun Adası ile Yason Burnu Yarımadası’nda dinlenirler. Dinlendikleri bu yerde ejderhaya benzeyen kuşlar ile denk gelirler. Tüylerini ok misali fırlatan kuşlar Yason ve Herkül'e saldırır. Saldırıyı geri püskürtür ve Altın Post'u aramaya koyulur ancak bulamazlar. Bunun sonucunda ise bu iki adayı lanetlerler.

Yason Burnu Nerede, Nasıl Gidilir?

Yason Burnu

Yason Burnu Nerede?

Ordu ilinin perşembe ilçesine bağlı Çaytepe Köyü’nde bulunan ordu kent merkezine 30, perşembe ilçe merkezine de 15 kilometre mesafede yer alan Yason Burnu eski ordu Samsun karayolu üzerindedir.

Adres: Adres: Çaytepe, 52750 Perşembe/Ordu

Yason Burnu'na Nasıl Gidilir?

Özel aracıyla ya son burnunu ziyaret edilecek olanlar Ordu şehir merkezinden sahil yolunu takip etmeli ve Perşembe ilçesine ulaşmalıdır. Perşembe ilçesine geldikten sonra Yason Burnu tabelalarını takip etmek yeterli olacaktır.

Toplu taşıma ile buraya gelecekseniz ordu kent merkezinden hareket eden belediye otobüslerini ya da minibüsleri tercih edebilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Yason Burnu Gezgin Yorumları

Yason Burnu

'Ordu ili Perşembe ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Yason burnu, çok şaşırıp mest olacağınız bir yer olabilir. Özellikle gün doğumu ya da gün batımını seyretmek için mükemmel ötesi bir yer. Hem doğu hem batı cephesi var. Hem de seyir kolay olsun diye uzanmalı oturaklar var 🤭 ilk kez gördüm ama çok mantıklı geldi. Sabahın ilk ışıklarını ya da gün batımını seyretmeye bir battaniye alarak gidebilir, oturaklarda uzanarak seyredebilirsiniz. Anı yaşayıp müthiş bir anda kalma deneyimi yaşayabilirsiniz. Yason burnunun bir de efsanesi var. Efsaneye göre gün batimindaki ışıklara hayran kalınır ve buraya liderlerinin adı olan yason adı verilir. Birkaç yüz yıl önce ise bölgede bulunan Rumlar bir kilise inşa eder.... Velhasıl bir daha gitmek için sabırsızlanıyorum. Rotanıza ekleyin. Pişman olmazsınız 👍'

'Ordu Fatsa arasında sahil yolundan geçerken deniz kenarında çok güzel bir alan. Giriş için herhangi bir ücret alınmıyor. Doğası harika. Ordudan Fatsa'ya giderken mavi ve yeşilin her türlü tonunu görebilirsiniz.'

'Manzarası harika. Doğa harikası bir yer. Tarihi Yason kilisesi kapalı durumda. İki tane cafe var. Giriş ücretsiz. Wc var. Çocuklar için uygun. Otoparkı var. Ücretsiz. Yolunuz Ordu Perşembe tarafına düşerse mutlaka uğranmalı. Görülmeli.'

'İnanılmaz bir manzaraya sahip ve harika hissettiren bir yer. Gerek kilisesi, gerekse deniz feneri, gerekse denizin burun yapısı ve buradaki oluşumu muhteşem. Orayı ziyaret edecek olanlar gittiklerinde ne demek istediğimi anlayacaklar.'

'Ordu iline 30 kilometre uzaklıktaki bulunan bu yarım ada harika bir yer burada bir kaç kafe ve dondurma satan yer var herkes buraya pikniğe geliyor içinde bir kilise ve papaz lojmanı restore edilmiş belirli günlerde ziyaret etmeniz mümkün denizin içinde bulunan kayaların üstünde her zaman kuşları görmeniz mümkün'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ordu'da Gezilecek Yerler

Ordu
  • Boztepe,

  • Ordu Teleferik,

  • Ulugöl Tabiat Parkı,

  • Yason Kilisesi,

  • Çambaşı Kayak Merkezi,

  • Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi,

  • Ordu Yoroz,

  • Ohtamış Şelalesi,

  • Kurul Kalesi,

  • Çınarsuyu Tabiat Parkı,

  • Ulugöl Yaylası,

  • Karaoluk (Çiseli ) Şelalesi,

  • Ordu Yamaç Paraşütü,

  • Vonali Celal,

  • Çambaşı Plateau,

  • Saray Hamamı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın