Görüş Bildir
Haberler
30 Mart Yerel Seçimleri'nde Karşılaştığımız 18 İlginç Olay

30 Mart Yerel Seçimleri'nde Karşılaştığımız 18 İlginç Olay

diazepam
31.03.2014 - 17:13 Son Güncelleme: 28.04.2022 - 12:52

30 Mart seçimleri şüphesiz ki son derece önemli bir yerel seçimdi ve bundan dolayı bir hayli gerilimli geçti. Seçimlerde birçok ilk yaşanırken, enteresan ve üzücü olaylar da vuku buldu. İşte 30 Mart seçimlerini unutulmaz kılacak 18 olay.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İlk başörtülü belediye başkanı

1. İlk başörtülü belediye başkanı

Konyanın Meram ilçesinde AK Partiden aday olan Fatma Toru resmi olmayan sonuçlara göre %69,79 oy ile ilk kadın belediye başkanı seçildi.

Fatma Toru, 1972 yılında Konya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Konya'da tamamladı. 1994'te Selçuk Ünversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Harita ve Kadastro Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Meram Belediyesinde, Çaybası Kentsel Dönüsüm Projesi sorumlusu olarak görev yapmıştı. Fatma Toru, Evli ve 2 çocuk annesi.

2. Hakkari'de bir ilk

2. Hakkari'de bir ilk

Hakkari’de yerel seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre BDP’nin adayı Dilek Hatipoğlu kazandı. Hatipoğlu Hakkari'nin ilk kadın belediye başkanı oldu. 

Dİlek Hatipoğlu işletme Fakültesi mezunu. Evli ve 2 çocuk annesi.

3. İlk TKP'li belediye başkanı

3. İlk TKP'li belediye başkanı

Tuncelinin Ovacık İlçesinde de resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye Komünist Partisinin (TKP) adayı Fatih Mehmet Maçoğlu kazandı. Böylece Türkiye`de ilk kez Türkiye Komünist Partisi belediye başkanlığını kazanmış oldu.

4. Ajans savaşları

4. Ajans savaşları

Türkiye ilk kez bir seçimde haber ajansı savaşlarına sahne oldu. Oyların açıklanmaya başladığı ilk saatlerde devletin resmi ajansı AA'nın verileriyle Cihan haber ajansının verileri arasındaki fark izleyenlerin kafasını karıştırdı. Cihan haber ajansı verilere erişiminin engellendiğini ve internet sitelerinin siber saldırı altında olduğunu iddia etti.

5. Belediye başkanı olan çocuk gelin

5. Belediye başkanı olan çocuk gelin

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesini, çocuk yaşta evlendirilen ve evliliği boyunca da şiddet gören BDP'li Eşbaşkan adayı Berivan Elif Kılıç kazandı. Berivan Elif Kılıç 14 yaşında evlendirildi, 15 yaşında anne oldu, 14 yıl boyunca dayak yediği kocasından 3 yıllık bir süreç sonunda boşandı. İki çocuk annesi Berivan Kılıç Belediye başkanı olduğu Kocaköy'ün de boşanan ilk kadını.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Femen yine sahnede

6. Femen yine sahnede

Son yıllarda hayatımıza giren FEMEN 30 mart seçimlerini de es geçmedi. Dünyaca ünlü feminist örgüt Üsküdar Burhaniye İlköğretim Okulu’nda üstsüz eylem gerçekleştirdi.

Sandık görevlileri ve vatandaşlar eylemcilere müdahale ettiler. Eylemciler bugün sınır dışı edildi.

7. Topbaş bizi selfie'siz bırakmadı

7. Topbaş bizi selfie'siz bırakmadı

Oy vermeye deri ceket ile giderek ilgi odağı olan ve üçüncü kez İstanbul Belediye Başkanlığını kazanan Kadir Topbaş, sonuçlar açıklandıktan sonra zaferini partililerle birlikte selfie poz vererek kutladı.

8. MHP'de Kastamonu şoku

8. MHP'de Kastamonu şoku

5 yılın ardından MHP, Gümüşhane, Uşak ve Balıkesir'i kaybederken, partinin 20 yıllık kalesi olan Kastamonu'yu da kaybetti.

9. Yalova'da 1 oy fark

9. Yalova'da 1 oy fark

Yalova'da oldukça çekişmeli geçen seçim yarışını AK Parti'nin 1 oy farkla kazandığı açıklandı.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, seçimi CHP adayının 152 oy farkla kazandığını öne sürüp sonuca itiraz edeceklerini açıkladı. Şu saat itibariyle Yalova'da seçimi CHP'nin kazandığı açıklandı.

10. Game of Muhtars

10. Game of Muhtars

30 Mart'ta muhtarlık seçimleri de çetin mücadeleye sahne oldu. Hatay'ın Kırıkhan İlçesi, Gölbaşı köyünde muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan kavgada 2 kişi öldü; 9 kişi yaralandı.

Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesi Yuvacık köyünde de yine muhtarlık kavgasında 6 kişi öldü, 5 de yaralı var. Rize, Yozgat, Urfa ve Antep'teki kavgalarda 18 yaralı var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Saat kaç?

11. Saat kaç?

Türkiye'de, yaz saati uygulamasına gecikmeli girileceğinden habersiz olan ve akıllı telefonların güncellemesini fark etmeyen bazı vatandaşlar, oy kullanma işlemi başlamadan sandık başına gitti. Sandık başında saat kargaşası yaşandı.

12. 27 yaşında rekor oyla belediye başkanı

12. 27 yaşında rekor oyla belediye başkanı

Cizre Belediye Başkanlığını, oyların yüzde 81'ini alan BDP'nin adayı Leyla İmret kazandı. Rekor oyla Türkiye ’nin en genç belediye başkanları listesine giren 27 yaşındaki Leyla İmret belediyeyi Kadir Konur ile birlikte yönetecek.

13. İlk Süryani belediye başkanı

13. İlk Süryani belediye başkanı

Türkiye’de ilk kez Süryani bir belediye başkanı seçildi. Februniye Akyol, Ahmet Türk’le birlikte eşbaşkan olarak Mardin’i yönetecek.

14. İzmir'de 30'da 30... mu?

14. İzmir'de 30'da 30... mu?

İzmir'de büyükşehir haricinde 30 ilçeyi de kazanmayı hedefleyen CHP; Aliağa, Kemalpaşa, Kınık ve Torbalı ilçelerini kaybederek büyük şok yaşadı. Seçimleri kaybetmesinde aday yapmadığı eski belediye başkanlarının diğer partilerden seçime girerek oyları bölmesi etkili oldu.

15. Ankara?

15. Ankara?

Seçim yarışının hala sürdüğü Ankara'da gece boyunca başkanlık sürekli el değiştirdi. İki başkan adayı da 'biz kazandık' şeklinde açıklamalarda bulundu. Ankara seçimlerini kazandığını iddia eden CHP sonuçlara itiraz etmeye hazırlanıyor. Sanırız seçimler bir süre daha devam edecek Ankara'da.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Ağrı, AK Parti...BDP

16. Ağrı, AK Parti...BDP

23 ve 24'üncü dönem Muş milletvekili seçilen Sırrı Sakık Ağrı'nın yeni belediye başkanı. Seçimde 20 bin 600 oy alan Sakık'ın en yakın rakibi ise sadece 10 oy farkla 20 bin 590 oy alan Ağrı eski Belediye Başkanı Hasan Arslan.

17. Kurayla muhtar

17. Kurayla muhtar

Kocaeli'nin tamamının büyükşehir kapsamına alınmasının ardından köy statüsü sona eren ve İzmit'in mahallesine dönüştürülen Biberoğlu'nda, 42'şer oy alan iki adaydan biri kura ile muhtar olacak.

18. LDP ve %35

18. LDP ve %35

AK Partiden belediye başkan adayı olamayınca partisinden istifa ederek LDP'ye geçen Ahmet Kenan Türker, Malazgirt ilçesinde %35,80 ile LDP'ye tarihinin en iyi neticesini aldırsa da %38 oy olan BDP'nin gerisinde kalarak 2. olabildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0