Görüş Bildir
Haberler
3 Boyutlu Yazıcı İle Basılacak En İyi 5 Şey

3 Boyutlu Yazıcı İle Basılacak En İyi 5 Şey

Normal is Good
05.11.2014 - 10:00 Son Güncelleme: 05.11.2014 - 19:23

3 boyutlu yazıcı ile basılacak en iyi 5 şey

3 boyutlu yazıcı teknolojisinin üretime sağladığı katkı tartışılmaz. Peki bu cihazlarla neleri üretmek mantıklı? Sizin için küçük bir araştırma yaptık.

3 boyutlu yazıcılarla ilgili en son yazımızda hatırlarsanız Defense Distributed adlı bir grubun ilk defa silah ürettiğini yazmıştık. (3 boyutlu yazıcı ile üretilen ilk silah). Bunun gibi uç örnekler her yeni teknolojide sanıyoruz denenmiştir. Yakın zamanda bu deneme belki de uç bir örnek olmaktan çıkacak. Bunu şimdiden kestirmek oldukça güç. Silah üretmek bir yana biz 3 boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak üretilebilecek daha akla yatkın ve makul şeyleri araştırdık. İnsanlığa da biraz katkısı olsun istedik. Yukarıda gördüğünüz topuklu ayakkabı da bir 3 boyutlu yazıcı ürünü ama şimdilik listemizde yok. Sadece fikir versin diye koyduk oraya. Buyurun listemiz;

1- Telefon kılıfları ve aksesuarları

3 boyutlu yazıcı teknolojisinin seri üretimde en verimli kullanıldığı alan olarak telefon kılıf ve kapakları geliyor. Tüketiciler kişiye özgü tasarlayabildikleri telefon kapaklarını internetten uygun fiyatlara sipariş edebiliyorlar. Telefon firmaları da 3 boyutlu yazıcıda basılabilsin diye kapak tasarımlarını (blueprint) ücretsiz ve online olarak yayınlamaya başladı. Buna öncülük eden firma ise Lumia modeli ile Nokia oldu.

2- Mobilya

Geri dönüşümün öneminin bu kadar vurgulandığı bir dönemde, Dirk Vander Kooji adındaki Hollandalı bir öğrencinin, eski buzdolabı parçalarını kullanarak kişiye özgü mobilyaları 3 boyutlu yazıcıyla basması, teknolojinin ilerlediği noktayı daha net olarak gözler önüne serdi. Kooji’nin bu keşfi dünyanın çeşitli yerlerinde inovasyon ödülleri almasına da sebep oldu. Üstelik şimdiki 3 boyutlu yazıcılar çok büyük boyutlarda mobilyaları üretebilme kapasitesine sahip.

3- Oyuncak

Modibots denen bir oyuncak çeşidi şimdiden 3 boyutlu yazıcıların piyasaya başarı hikayesi olarak kazandırdığı yeni bir ürün. Sadece çocuklar için değil yetişkinlerin de oynamayı isteyeceği türden olan bu oyuncuklar için 700 farklı değişebilir parça üretilebiliyor.

4- Arabalar

3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş bir araba hayal edebiliyor musunuz? Urbee markası bu konuda bir ilk oldu ve üç boyutlu yazıcı ile basılan ilk arabayı üretti. Avantajları saymakla bitmez: Her şeyden önce tamir edilmesi ve araba sahiplerinin korkulu rüyası olan servis bakımları çok ucuz. Yakıt tasarrufu ise maksimum düzeyde.

5- Organ

İnsanlığın belki de en çok fayda sağlayacağı konulardan biri bu olacak gibi duruyor. İnsan vücuduna ait bir organın 3 boyutlu yazıcı ile üretilebilmesi ihtimali bile teknolojiye olan ilgiyi bir anda arttırdı. İngiltere’de yaşlı bir kadın için 3 boyutlu yazıcı ile çene üretildi ve nakil gerçekleştirildi. Bilim insanlarının en son ürettiği vücut parçası ise kulak. New Jersey Princeton’da bilim insanları 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile organik bir kulak üretebildi. Dokularına kadar organik olarak basılan kulak sadece görüntü olarak kalmayacağı gibi bu kulakla duymak da mümkün olabilecek. Aşılması çok zor görünen doku entegrasyonu, bu çalışma ile şimdiden çok ileri bir noktaya gelmiş olduğunu gösterdi.

Kaynak: http://www.normalisgood.net/3-boyutlu...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın