Görüş Bildir
Haberler
10 Aralık İnsan Hakları Gününe Özel Sahip Olduğumuz Tüm Hakları Bize Derinlemesine Sorgulatan En İyi Filmler

10 Aralık İnsan Hakları Gününe Özel Sahip Olduğumuz Tüm Hakları Bize Derinlemesine Sorgulatan En İyi Filmler

Her yıl 10 Aralık'ta kutlanan İnsan Hakları Günü vesilesiyle insan hakları, bireysel özgürlükler ve cinsiyet çeşitliliği konularını derinlemesine irdeleyen özel bir film listesi hazırladık. Bu filmler haklarınızı daha iyi anlamanız ve sorgulamanız için benzersiz bir fırsat sunuyor. İyi seyirler! 👇

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler, IMDb ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. The Post, 2017

20. The Post, 2017

IMDb: 7.2 

Özet: 1971'de Pentagon belgeleri etrafında dönen gerçek olaylardan esinlenilmiş bir yasal süreci konu alan filmde, Washington Post çalışanları editör Ben Bradlee ve yayıncı Kay Graham, ordu analisti Daniel Ellsberg tarafından yazılan ve sızdırılan Pentagon belgelerini yayınlama kararı alırlar. Belgelerin, Johnson yönetiminin Vietnam Savaşı'nda ABD askerlerinin rolü hakkında kamuoyuna ve kongreye yalan söylediğini, Nixon yönetiminin gizlice savaşı tırmandırdığını ortaya koymaları büyük skandal yaratır.  

Oyuncular: Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson 

Yönetmen: Steven Spielberg

19. And Justice for All, 1979

19. And Justice for All, 1979

IMDb: 7.4 

Özet: Arthur, genç bir kıza şiddet uygulama ve tecavüzle suçlanan, tanınmış bir hakimi savunmak durumundadır. Hakimin gerçekte suçlu olduğunu bilen Arthur, büyük baskı altındadır. Tuhaf, intihar eğilimleri olan hakim ise Arthur'un oyunu kurallarına göre oynaması gerektiğini düşünmektedir. Mahkeme günü geldiğinde, Arthur kariyeri ve vicdanı arasında bir seçim yapmak zorunda kalır. 

Oyuncular: Al Pacino, Jack Warden, John Forsythe 

Yönetmen: Norman Jewison

18. The Skin I Live In, 2011

18. The Skin I Live In, 2011

IMDb: 7.6    

Özet: Vücudu bir kazada yanmış olan eşini yanık görüntüsünden kurtarmak için yeni bir deri yaratmak üzerine çalışmalar yapan Dr. Robert Ledgard domuz-insan kanı karışımıyla elde ettiği bir deri üretir. Eşinin yanmış vücudunu görmesi üzerine intihar etmesi ve küçük kızlarının da buna şahit olmasından sonra büyük depresyon geçiren aile iyice hassaslaşmıştır.   

Oyuncular: Antonio Banderas, Elena Anaya, Jan Cornet    

Yönetmen: Pedro Almodovar

17. Minority Report, 2002

17. Minority Report, 2002

IMDb: 7.6 

Özet: Film, 2054'te Washington DC'de geçiyor. Dedektif John Anderton, psişik güçlere sahip kahinler ve bazı teknolojik aygıtlar sayesinde cinayetleri daha işlenmeden önce fark edip suçluları yakalayan özel bir polis biriminin başındadır. Anderton'ın kusursuz işlediğine inandığı sistem, birdenbire tersine döner. Anderton'ın şefi olduğu birim, cinayet suçlamasıyla onun peşine düşer. 

Oyuncular: Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton 

Yönetmen: Steven Spielberg

16. Philadelphia, 1993

16. Philadelphia, 1993

IMDb: 7.7 

Özet: Eşcinsel ve işinde başarılı bir avukatın bir gün AIDS virüsü taşıdığını fark edilip, çok geçmeden çalıştığı hukuk bürosundaki işine de sudan bir sebepten dolayı son verilir. Şirketin patronu ile arasının çok iyi olmasından dolayı buna çok şaşıran avukat, şirketi ve patronu aleyhine mahkemeye dava açmaya karar verir. Böylece AIDS kurbanın bir insanın toplum içindeki yerini sorgulayan bir dava da başlamış olur. Ve ona bu hukuk mücadelesinde arkadaşı yardımcı olur. 

Oyuncular: Tom Hanks, Denzel Washington, Roberta Maxwell 

Yönetmen: Jonathan Demme

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Kramer vs. Kramer, 1979

15. Kramer vs. Kramer, 1979

IMDb: 7.8 

Özet: Ted Kramer, işine son derece bağlı bir babadır ve bir gece eve geç döndüğünde, karısı Joanna onu terk etmek üzere olduğunu söyler. Kocasından ayrılıp, kendisini bulmaya çalışacaktır. Altı yaşındaki oğullarını da bakması için ona bırakacaktır. Bir taraftan işini sürdürmeye çalışan Ted diğer yandan da pek az babanın bildiği kadarıyla, oğlunu tanımaya çalışmaktadır. Ona yemekler pişirmekte, parka gezmeye götürmekte ve onun her ihtiyacı ile korkularını anlamaya çalışmaktadır. 

Oyuncular: Dustin Hoffman, Meryl Streep, Jane Alexander 

Yönetmen: Robert Benton

14. Bir Zamanlar Anadolu’da, 2011

14. Bir Zamanlar Anadolu’da, 2011

IMDb: 7.8 

Özet: Gece bitmek bilmez. Anadolu’nun bozkırında saatlerdir süren bir cinayet soruşturması herkesi yormuştur. Savcı, komiser, jandarma ve doktordan oluşan bir ekip, Kenan’la Ramazan’ın gömdüğü cesedi aramaktadır. Kenan, Yaşar’ı gömerken sarhoş olduğunu, yalnızca top gibi bir ağacı ve bir çeşmeyi hatırladığını söylemiştir. Ceset ya o tepenin ardındadır, ya bu tepenin… 

Oyuncular: Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel 

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

13. Nightcrawler, 2014

13. Nightcrawler, 2014

IMDb: 7.8  

Özet: Para getirebilecek hemen her türlü kaos ortamında çekimler yapan bir kamera ekibiyle tanışan Lou, gece muhabirliğinin ölümcül yanıyla da karşılaşırken her polis sireninin paraya dönüştüğünü fark ediyor. 

Oyuncular: Christopher Walken, Willem Dafoe, Asia Argento  

Yönetmen: Dan Gilroy

12. Dancer in the Dark, 2000

12. Dancer in the Dark, 2000

IMDb: 7.9   

Özet: 10 yaşındaki oğlu Gene ile bir karavanda yaşayan Çek göçmeni Selma Jezkova kalıtsal bir hastalık yüzünden kör olmak üzeredir. Bu hastalığını oğlunu da etkileyeceğini bilen Selma, çelik fabrikasında canla başla çalışarak biriktirdiği parayla oğlunu ameliyat ettirme arzusu içerisindedir.    

Oyuncular: Björk, Catherine Deneuve, David Morse   

Yönetmen: Lars von Trier

11. All the President’s Men, 1976

11. All the President’s Men, 1976

IMDb: 7.9 

Özet: Başkan Nixon, Amerikan tarihinde istifaya zorlanmış ilk ve tek başkandır. Her şey, Washington Post gazetesi muhabiri iki gözüpek gazetecinin, Carl Bernstein ve Bob Woodward'ın, bir dedektif kalitesinde yaptıkları takip sonucu tarihe Watergate Skandalı olarak geçecek vaka ortaya çıkar: 17 Haziran 1972 günü, Nixon'ın mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti'den birkaç kişi, seçimi kazanması muhtemel olan Demokratların merkezine sızıp dinleme cihazı yerleştirmiştir. İki gazetecinin yakın takibi, olayın sorumlusunun, Cumhuriyetçi Parti'nin en tepesinde bulunduğunu gözler önüne serer.  

Oyuncular: Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden 

Yönetmen: Alan J. Pakula

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. The Diving Bell and the Butterfly, 2007

10. The Diving Bell and the Butterfly, 2007

IMDb: 8.0 

Özet: Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle 43 yaşında sol gözünün görme yetisi hariç bütün bedensel fonksiyonlarını yitiren Jean-Dominique Bauby hayatı zihninde yaşamaya başlar ve dış dünyayla bağını sol gözü aracılığıyla kurar. 

Oyuncular: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze 

Yönetmen: Julian Schnabel

9. The Sea Inside, 2004

9. The Sea Inside, 2004

IMDb: 8.0 

Özet: Ramon Sampedro’nun yaşamı, 30 yıldır bir yatakta geçmektedir. Gençliğinde geçirdiği bir kazadan sonra hayatla tek ilişkisi deniz manzaralı penceresidir. Hayatına iki kadın girer: avukat Julia ve köylü kızı Rosa. Bu iki kadından biri, boynundan aşağısı felçli adama hayatın anlamını tattırır ve onun kurtuluşunu sağlar.  

Oyuncular: Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas 

Yönetmen: Alejandro Amenábar

8. Pardon, 2005

8. Pardon, 2005

IMDb: 8.1 

Özet: Üç yakın arkadaşın hayatları, içlerinden biri yüzünden tamamen değişecektir. Her zamanki gibi akıp giden günler artık hiçbir zaman eskisi gibi olmayacaktır. Vaktinden çok sonra askerliğini yapan İbrahim nerede bir resmi kıyafet görse hemen oradan kaçar olmuştur. Sadece masum bir korku gibi gözüken bu fobisi yüzünden sevdiği arkadaşları ve kendisinin başına gelmeyen kalmaz. Arkadaşlarıyla beraber kendini mahkeme salonlarından, hapishaneye kadar uzanan bir yolculukta bulur. Neler olup bittiğini anlamadan cezaevine düşen, üç arkadaşın akılları hep dışarıdadır. Ama geride kalanlar yavaş yavaş kendi yollarını çizmektedir. 

Oyuncular: Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin, Ali Çatalbaş 

Yönetmen: Mert Baykal

7. Spotlight, 2015

7. Spotlight, 2015

IMDb: 8.1 

Özet: Gerçek bir hikayeden uyarlanan Spotlight, taciz olayıyla gündeme gelen bir kilisenin kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesi yazarlarını konu alıyor. Gazetenin yazarlarından oluşan “Spotlight” takımı, Katolik Kilisesi’ndeki taciz iddilarıyla ilgili eski defterleri deşer. Bir senelik araştırmaları sonucunda, Boston’ın üst düzey dini, yasal ve idari birliğine ait on yıllarca gizlenen gerçeklere parmak basılır. 

Oyuncular: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams 

Yönetmen: Tom McCarthy

6. 12 Years a Slave, 2013

6. 12 Years a Slave, 2013

IMDb: 8.1  

Özet: 1841'de New York'ta yaşayan Solomon Northup, kendisini müziğe adamış siyahi bir adamdır. Ailesiyle birlikte yaşayan Solomon, özgür yaşayan ve istediği şeyleri yapabildiği için mutlu bir adamdır. Bir gün bir müzik işi için 2 adam ile tanışır ve çalışmak için Washington'a gider. İnandığı medeni dünya alt üst olur çünkü kendisini kaçırıp Güney'de bir çiftliğe köle olarak çalışması için satarlar.   

Oyuncular: Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams, Michael Fassbender  

Yönetmen: Steve McQueen

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. The Truman Show, 1998

5. The Truman Show, 1998

IMDb: 8.2    

Özet: Truman Burbank sıradan bir adamdır ve kendisi dışındaki herkesin aslında oyuncu olduğu yapay bir dünyada yaşamaktadır. Truman'ın hayatı, her adımı ve davranışı, evindeki kameralar tarafından kaydedilmekte ve dünyanın dört bir yanındaki izleyiciler tarafından canlı olarak izlenmektedir ancak Truman, hayatının sıradanlığından sıkılmaya başlar ve gerçek dünyanın ne olduğunu merak eder. 

Oyuncular: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney    

Yönetmen: Peter Weir

4. Full Metal Jacket, 1987

4. Full Metal Jacket, 1987

IMDb: 8.3  

Özet: Askeri disiplinin askerler üzerinde yarattığı etkileri ve savaşın gerçekliğini anlatır. Film, savaşın insanlar üzerindeki değişimini gösterirken savaşı sadece bir araç olarak kullanır.  

Oyuncular: Matthew Modine, R. Lee Ermey, Vincent D'Onofrio  

Yönetmen: Stanley Kubrick

3. The Lives of Others, 2006

3. The Lives of Others, 2006

IMDb: 8.4 

Özet: Doğu Almanya'nın kapalı politik atmosferi içinde, partiye ve devlete sadakatleri sürekli sorgulanan insanlar, daimi bir baskı altındadırlar. Gerd Wiesler de, ünlü oyun yazarı Georg Dreyman'ı gözlemlemekle görevlendirilmiş bir yüzbaşıdır. Yazar ve sevgilisinin yaşadıkları apartmanın çatı katına yerleşen Yüzbaşı, sürekli olarak ikilinin yaşamını Bakan Hempf'e rapor etmektedir. Uzun bir süre herhangi bir olumsuzluk rapor edemez. Ta ki Bakan Hempf, Georg Dreyman'ın kız arkadaşına cinsel tacizde bulunana kadar.  

Oyuncular: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch 

Yönetmen: Florian Henckel von Donnersmarck

2. The Green Mile, 1999

2. The Green Mile, 1999

IMDb: 8.6   

Özet: Huzurevinde yaşayan ve eski bir hapishane görevlisi olan Edgecomb, yaşamı boyunca unutamayacağı hikayesini anlatır. Hapishanedeki idam mahkumlarını naklederken hiçbiri onu John Coffey kadar etkilemez. İki küçük kızı öldürmekten suçlu bulunan Coffey, korkutucu görünümüne rağmen ince ve kırılgandır ve doğaüstü güçlere sahiptir.    

Oyuncular: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse   

Yönetmen: Frank Darabont

1. The Shawshank Redemption, 1994

1. The Shawshank Redemption, 1994

IMDb: 9.3   

Özet: Andy Dufresne, karısı ve sevgilisini öldürmekten ömür boyu hapse mahkum edilir. Shawshank hapishanesinde, Andy'nin hayata bağlı ve iyimser tavrı herkesi etkiler. Mahkum arkadaşı Red ile unutulmaz bir dostluk kurarak hapishaneyi değiştirirler.   

Oyuncular: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton   

Yönetmen: Frank Darabont

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Red Corner .... (Richard Gere)

güney Bati

3-4tanesi hariç hepsini izledim. İzlediklerimin hepsi aynı zamanda evrensel insan hakları bağlamının bazı bölümü konu almakta ama 1984 adlı yapıt, ki buradak... Devamını Gör