Görüş Bildir
Haberler
YÖK'ün Fransızca Bölümleri Kısıtlamasına Yanıt: 'Fransa'da 1795'ten Beri Türkçe Öğretiliyor'

YÖK'ün Fransızca Bölümleri Kısıtlamasına Yanıt: 'Fransa'da 1795'ten Beri Türkçe Öğretiliyor'

YÖK'ün 'Fransa’da hiçbir üniversitede lisans düzeyinde eğitim veren Türk dili ve edebiyatı ile Türkoloji bölümü yok' gerekçesiyle, Fransızca bölümlere kısıtlama getirmesine yanıt konunun uzmanlarından geldi. Fransa'da 1795'ten bu yana Türkçe öğreten INALCO'nun bölüm başkanı Timour  Muhidine, 'Fransa'da Türkçe öğretiliyor, YÖK de biliyor' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Fransa'da bir süre önce 300 kişinin imzasıyla, 'Kur'an-ı Kerim'den şiddet ve Yahudi karşıtı fikirleri yaydığı gerekçesiyle bazı ayetlerin çıkarılması' yönünde bir bildiri yayımlanmıştı. Bildiriyi, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere çok sayıda siyasi ve Diyanet İşleri Başkanlığı tepkiyle karşılamıştı. 

Tartışma yaratan bu bildirinin ardından YÖK de harekete geçmiş ve 'Fransa’da hiçbir üniversitede lisans düzeyinde eğitim veren Türk dili ve edebiyatı ile Türkoloji bölümü yok' gerekçesiyle, henüz öğrencisi olmayan ve sayısı 16 olarak açıklanan Fransızca bölümlerine öğrenci alımının durdurulduğunu bildirmişti.

Fransa'da Türk Dili ve Türkoloji eğitimi veren iki üniversite var

Fransa'da Türk Dili ve Türkoloji eğitimi veren iki üniversite var

Ancak Fransa'daki uzmanlar YÖK'ün gerekçesinin doğruyu yansıtmadığını söylüyor.

Deuthe Welle Türkçe'nin haberine göre, Fransa'da Türk Dili ve Edebiyatı veya Türkoloji eğitimi veren iki üniversite bulunuyor. Bunlardan ilki Paris-Sorbonne Üniversitesi'ne bağlı olan Doğu Dilleri ve Uygarlıkları Ulusal  Enstitüsü (INALCO). Diğeri ise Strasbourg Üniversitesi bünyesindeki Türk Etüdleri bölümü. Her iki bölümde lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim ve devlet diploması veriliyor. Osmanlıca dersleri de mevcut. Fransa'da ayrıca, bölüm seviyesinde olmasa da birçok üniversitede Türkçe, Türk edebiyatı, tarihi, siyaseti ve coğrafyası dersleri verilmekte.

INALCO'da öğretilen "en eski doğu dili" Türkçe

INALCO'da öğretilen "en eski doğu dili" Türkçe
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

INALCO, Fransa'nın yabancı dil ve uygarlıklar üzerine eğitim veren en eski yüksek okulu. Sorbonne Üniversitesi'nin kurucu üyelerinden olan okul 1669 yılından bu yana eğitim veriyor. INALCO'da Türkçe dilinin öğretimi 1795 yılından bu yana kesintisiz biçimde sürdürülmekte. Türkçe INALCO'da öğretilen 'en eski doğu dili' olma özelliğine de sahip. Türkçe bölümü başkanı Timour Muhidine, INALCO bünyesinde her yıl ortalama 250 ile 300 öğrencinin lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi aldığını söylüyor. Eğitimin sadece Türk diliyle sınırlı olmadığını belirtip, edebiyat, tarih ve uluslararası ilişkiler gibi geniş bir yelpazeyi kapsadığını belirtiyor.

Türkiye'nin köklü üniversiteleriyle işbirliği yapılıyor

Türkiye'nin köklü üniversiteleriyle işbirliği yapılıyor

Türkçe'nin INALCO bünyesinde Çince, Japonca, Arapça, Rusya ve Korece'yle birlikte 'en popüler dil' olduğuna vurguda bulunan Muhidine, Türkiye'de çok sayıda üniversite ile işbirliği içinde olduklarını belirtiyor '15 yıldan bu yana Boğaziçi, İstanbul, Marmara, Yıldız, Galatasaray, Anadolu, Ankara ve Tekirdağ üniversiteleriyle işbirliğimiz var.'

Muhidine, ERASMUS programıyla Türkiye'den INALCO'ya yılda en az 10-15 öğrenci gönderildiğini de belirtip, 'Hocalar ve öğrenciler sık sık Paris'e geliyor, ilişkilerimiz sürekli ve sağlam, YÖK de bunu biliyor tabii' diyor.

Server Tanilli de Strasbourg Türkoloji'de görev yapmıştı

Server Tanilli de Strasbourg Türkoloji'de görev yapmıştı

Server Tanilli 2011 yılında aramızdan ayrıldı...

Strasbourg Üniversitesi bünyesindeki Türkçe eğitimi ise 19'uncu yüzyılın sonlarından bu yana devam ediyor. Strasbourg Üniversitesi öğretim üyesi tarihçi ve siyaset bilimci Prof. Dr. Samim Akgönül, şu anki Türkçe Etüdler bölümünün Fransa'nın eski Türkçe uzmanlarından René Girard tarafından 1962 yılında kurulduğu, üniversite diploması derecesinin ise Avrupa'nın önde gelen Alevi-Bektaşilik uzmanı Prof. Irene Melikoff tarafından başlatıldığı bilgisini veriyor. Üniversitedeki Türkçe programı Fransız Türkolog Paul Dumont döneminde (1989-2013) LMD (lisans-master-doktora) haline geldi. Ünlü yazar ve anayasa hukuku profesörü Server Tanilli de bir dönem Strasbourg Türkoloji'de öğretim üyeliği görevinde bulunmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

YÖK Strasbourg'a okutman atadı

YÖK Strasbourg'a okutman atadı

Samim Akgönül, Strasbourg Üniveristesi Türk Etüdleri Bölümü'nün uzun yıllar YÖK ile işbirliği yaptığını da söylüyor: 'YÖK ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı 20 yılı akşın bir süre Türk Etüdleri Bölümü'ne okutman atadı ve bu okutmanların maaşları Türkiye Devleti tarafından ödendi.'

Her yıl yaklaşık 200 öğrenciye Türkçe eğitimi veren bölüm, 2016'dan bu yana okutmanları kendi kaynaklarıyla istihdam ediyor. Bölümün lisans programı Samim Akgönül tarafından yönetiliyor.

"Kimyagerler İslam aleyhine bir açıklama yaparlarsa kimya eğitimi de kısıtlanacak mı?"

"Kimyagerler İslam aleyhine bir açıklama yaparlarsa kimya eğitimi de kısıtlanacak mı?"

 Prof. Dr. Samim Akgönül

Akgönül YÖK'ün Türkiye üniversitelerinde Fransızca öğrenimini kısıtlamayı öngören kararına temel oluşturan 'Fransa'da Türkçe eğitimi verilmiyor' gerekçesini ise anlamsız bulduğunu söylüyor: 'Mütekabiliyet devletler arasında olur ve o da insan hakları konusunda işletilmez. Eğitim hakkı da bir insan hakkıdır. Fransa'daki 300 bireyin din konusunda yaptığı bir gazete açıklaması Türkiye'de bir bilim dalının eğitimini kısıtlayacak ya da sekteye uğratacak ise kaybeden elbette Türkiye olur. Yarın kimyagerler İslam aleyhine bir açıklama yaparlarsa Türkiye'de kimya eğitimi kısıtlanacak mıdır? Kendi ayağına kurşun sıkmanın en güzel örneği.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
154
105
41
14
9
6
4
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mustafa Çakmak

Böyle bir mantık var mı yahu? Diyelim ki Fransa'da Türkiye yahut Türkçe hakkında eğitim veren en küçük bir kurum bile yok, bu yapılanı haklı mı kılar. Bir eğ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

millete artislik yapıcam diye saçma sapan misillemeler yaparsan adamı böyle g.t ederler

Viyol10sel

AKP'nin hiçbir açıklamasına inanmam her şey gibi bu da yalan çıktı Akp'nin gerekçe olarak gösterdiği Kuran'da değişiklik RTE'nin de gundemindeydi. Kuran'da ... Devamını Gör

Viyol10sel

Eyvallah M.Vito