Görüş Bildir
Haberler
'Yeter Artık Şiştim!" Diyenler İçin Stresten Uzaklaşmanın ve İyi Hissetmenin Yolları

'Yeter Artık Şiştim!" Diyenler İçin Stresten Uzaklaşmanın ve İyi Hissetmenin Yolları

03.02.2022 - 10:00

Stres; kimi zaman yetişmeyen bir proje, kimi zaman gömleğinizdeki kapanmayan düğme ya da çorbasını yüzünüze püskürten haylaz bir bebeyle gün yüzüne çıkar. Sebebi ne olursa olsun unutmayın ki fazla stres ömrünüzü kısaltıyor. Hem fiziksel hem ruhsal hastalıkların birincil sebeplerinden sayılan stresi tamamen ortadan kaldırmak, mümkün olmayabilir ama günlük rutinlerinize yapacağınız birkaç küçük dokunuşla stresi daha tolere edilebilir seviyelere indirebilirsiniz. Bedeninizden negatif enerjileri uzaklaştırıp yeni bir pencere açmak istiyorsanız hadi, size birkaç tüyo verelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kendinize alan açın.

1. Kendinize alan açın.

Genel kanının aksine durmak, yavaşlamak kötü bir şey değil. Hepimizin içinde sürekli bir 'geç kalmışlık' hissi var. Buna dur demezseniz stresi dizginlemeniz mümkün görünmüyor. Kendinize küçük bir 'yapılacaklar listesi' hazırlayın ve bittikçe işaretleyin. Başardıkça üzerinizdeki yük hafifleyecek ve stresinizi kontrol edebileceksiniz. Günlük listenize mutlaka sizi mutlu edecek bir aktivite ekleyin. Dans, duş, kahve molası gibi.

2. İnsana insan gerek.

2. İnsana insan gerek.

Dostlarınızla daha fazla vakit geçirin. Zamansızlık, bahaneniz olmasın. Beyin, tanıdık yüzleri gördüğünde mutlu olur ve rahatlar. Dokunmak, konuşmak, anlaşılmak herkesi gevşetir. Hem dürüst olalım, kim biraz dedikoduya hayır diyebilir ki?

3. Hobi edinin.

3. Hobi edinin.

Elinize bir fırça ve bir kağıt alın ve dökün içinizi üzerine! Yazı yazmayı mı seviyorsunuz? Bırakın kelimeler kendi dünyasını bulsun. Hobi edinmek için profesyonel olmanıza gerek yok. Sevdiğiniz şeylere hayatınızda daha çok yer açın. Aklınızı kurcalayan ve vücudunuzu sıkıştıran stres kapının ardında kalsın. Burası sizin kendi dünyanız!

4. Doğaya danışın.

4. Doğaya danışın.

Neredeyse her derdin devasını doğada bulabiliriz. Bu sebeple bitkilerin şifasını asla göz ardı etmemek gerek. Demleyeceğiniz sıcacık bir bitki çayı; her yudumda kasları rahatlatır, uykuya geçişi kolaylaştırır. Özellikle melisa çayı ve papatya çayı, biraz sakinleşmek için biçilmiş kaftan! Tenin toprakla teması da vücudunuzda biriken negatif yükü atmanızı sağlayacak yöntemlerin başında geliyor. Çıplak ayakla toprak zeminde biraz yürüyebilir ya da balkondaki bitkilerinizin toprağını havalandırıp yeniden ekebilirsiniz. Ayrıca doğanın sakinleştirici gücünden faydalanmak için koku duyunuzu da kullanabilirsiniz. Yapılan araştırmalar bazı bitkilerin kokusunun zihni yatıştırdığı sonucuna ulaşmış. Lavanta ve kekik, bunlardan sadece ikisi. Aktarlardan edineceğiniz kuru bitkileri evde yakarak doğal tütsüler elde edebilirsiniz.

5. Hareket edin.

5. Hareket edin.

Hareket berekettir! Günde 20 dakikanızı açık havada yürüyüşe ayırın. Vücut aktivitesini arttırmak, stresi uzaklaştırmanıza yardımcı olacak. 'Ofisten çıkamıyoruz, işe zaman yetiştiremiyoruz, buna nasıl vakit ayıralım.' demeyin! Bahane strese çanak tutar! Hiç değilse müziği açıp evinizde dans edin! Yüzünüzdeki gülümsemeye hayran kalacaksınız!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Nefes egzersizleri yapın.

6. Nefes egzersizleri yapın.

'Nasıl nefes alıyorum?' diye düşüneniniz hiç oldu mu? Hepimiz nefes alışımızı yaşamsal bir refleks olarak görüyoruz ve üzerinde hiç durmuyoruz. Gerçekten doğru nefes aldığınızda yaşam kaliteniz gözle görülür bir biçimde artabilir. Diyaframdan nefes almayı öğrenip buna alıştığınızda, vücudunuza daha fazla oksijen girişi olur ve organlarınız daha verimli çalışmaya başlar. Üstelik nefes tekniklerini öğrenmek hiç de zor değil. Üzerine yazılmış pek çok kitap ve izleyerek öğrenebileceğiz videolar var. Nefes alışınızı değiştirerek bile stresten uzaklaşabilirsiniz.

7. Suyun mucizesinden faydalanın.

7. Suyun mucizesinden faydalanın.

Uzun ve yorucu bir günün sonunda alınan o ılık duş gibisi yok, değil mi? Nedeni sadece bedensel temizlik değil elbette. Su ile temas, bedeni ve zihni stresten uzaklaştıran yöntemlerden sadece bir tanesi. Su dolu bir küvete uzanıp banyonuzu da birkaç mumla aydınlattığınızda sizi huzursuz eden her şeyi dışarıda bırakırsınız. Kaslarınız gevşer ve endorfin salgılamaya başlarsınız. Endorfin hormonu, stres seviyenizi düşürür ve sizi rahatlatır.

8. Meditasyon ile gevşeyin.

8. Meditasyon ile gevşeyin.

Meditasyonla ruhsal dengeyi sağlama, yüzyıllardır uygulanan bir yöntem. Düzenli meditasyon, beynin sol lobunun daha fazla çalışmasını sağlar. Bu da sizi daha pozitif ve enerjik kılar. Odaklanma sürenizin artmasına da olumlu etkisi var. Günde 5-10 dakikanızı meditasyona ayırdığınızda beyin fonksiyonlarınız stresin yoğun etkisinden sıyrılır ve endişe seviyeniz düşer.

9. Zararlı alışkanlıklarınızdan kurtulun.

9. Zararlı alışkanlıklarınızdan kurtulun.

Kurtulmak için yeterince çabalamayıp omzunuza yük ettiğiniz alışkanlıkları bırakın, gitsin! Bu sigara da olabilir, size iyi gelmeyen bir arkadaşınız da, üzüleceğiniz şeyleri hatırlatan bir şarkı da... Stres yapıyorsa zararlı bir alışkanlıktır. İnsan yaradılışı gereği konfor alanından çıkmak istemez. Kısa süreli rahatlık sağlasa da uzun vadede kapana kısılmış hissettiren alışkanlıklardan kurtulmak size iyi gelecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın