Görüş Bildir
Haberler
Yeni Nesil Korku Filmlerinin Olmazsa Olmazı "Jump Scare" Tekniğini En Çok Kullanan Filmler

Yeni Nesil Korku Filmlerinin Olmazsa Olmazı "Jump Scare" Tekniğini En Çok Kullanan Filmler

Karanlık odanda yalnız başına korku filmi izlerken ansızın karşına çıkan beklenmedik sahneler nefesini keserek ödünü kopartır. 'Jump scare' adı verilen bu ürpertici anlar, yeni nesil korku filmlerinin vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Bu korkunç sürprizlerle dolu sahneleri en fazla kullanan filmleri sizler için derledik. İyi seyirler! 👇

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler, IMDb ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Jump Scare, özellikle yeni nesil korku filmlerinde sıkça karşılaşılan bir korkutma tekniğidir.

Jump Scare, özellikle yeni nesil korku filmlerinde sıkça karşılaşılan bir korkutma tekniğidir.

Bu yöntem, ekrandaki ani ve beklenmedik bir değişiklikle birleştiğinde yüksek desibelli bir ses efekti ile izleyiciyi korkutmaya yöneliktir.

Doğru zamanlarda ve yerinde kullanıldığında Jump Scare, izleyicinin film deneyimini zenginleştirebilir.

Doğru zamanlarda ve yerinde kullanıldığında Jump Scare, izleyicinin film deneyimini zenginleştirebilir.

Ancak sıkça ve dikkatsizce kullanıldığında izleyici üzerinde ters bir etki yaratabilir ve filmi izlemek bir eziyete dönüşebilir.

Jump Scare, çoğu zaman ucuz bir korkutma yöntemi olarak görülür.

Jump Scare, çoğu zaman ucuz bir korkutma yöntemi olarak görülür.

Tecrübeli korku filmi severler genellikle bu tür sahneleri önceden tahmin edebilir ve beklenen şok etkisi azalır. Bu teknik, zaman içinde birçok yönetmen ve yapımcı tarafından aşırı kullanıldığı için eleştirilere maruz kalmıştır.

Aşağıdaki listede “Jump Scare” tekniğini sıkça kullanan filmleri sizler için derledik.

Aşağıdaki listede “Jump Scare” tekniğini sıkça kullanan filmleri sizler için derledik.

23. The Devil Inside, 2012

23. The Devil Inside, 2012

IMDb: 4.2 

Özet: 1989 yılında acil yardım hattı Maria Rossi'den üç kişiyi vahşice öldürdüğünü belirten bir çağrı alır. Yirmi yıl sonra, kızı Isabella o gece olanların peşine düşer. Annesinin akıl hastası mı olduğunu, yoksa kötü ruhlar tarafından mı ele geçirildiğini öğrenmek için, annesinin kilit altında tutulduğu, cezadan muaf akıl hastalarının yattığı İtalya'daki Centrino Hastanesi'ne gider. Isabella annesini iyileştirmek için bilim ve dini birleştiren alışılmadık yöntemler kullanan iki genç şeytan çıkarıcıyla anlaşınca, hepsi Maria'yı ele geçiren son derece kuvvetli dört kötü ruh halindeki saf kötülükle karşı karşıya kalır. 

Oyuncular: Fernanda Andrade, Simon Quarterman, Evan Helmuth 

Yönetmen: William Brent Bell

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. Exeter, 2015

22. Exeter, 2015

IMDb: 4.5 

Özet: Bir grup genç, zihinsel problemli çocuklara uyguladığı korkunç tedavi yöntemleri ile bilinen terk edilmiş bir akıl hastanesinde şehirden ve polislerden uzak bir parti düzenler. Gece boyunca her şey yolunda gider fakat sabaha karşı eğlenmek için ruh çağırma seansı düzenleyen grup başına büyük bir bela alır. 

Oyuncular: Stephen Lang, Kevin Chapman, Kelly Blatz 

Yönetmen: Marcus Nispel

21. Paranormal Activity: The Ghost Dimension, 2015

21. Paranormal Activity: The Ghost Dimension, 2015

IMDb: 4.6 

Özet: Çiftçi Ryan ve Emily, küçük kızları Leila ile mutlu bir hayat süren, sıradan bir çekirdek ailedir. Fleege ailesinin kabusu ise yeni bir eve taşınmalarıyla başlar. Taşındıkları bu evin garajında bir kamera ile bir kutu kaset bulan aile, bu sayede çevrelerinde gelişen paranormal olayları keşfetmeye başlayacaktır. 

Oyuncular: Chris J. Murray, Brit Shaw, Ivy George 

Yönetmen: Gregory Plotkin

20. Extraterrestrial, 2014

20. Extraterrestrial, 2014

IMDb: 5.0 

Özet: Anne ve babasının boşanmasının şokunu halen atlatamayan April, bir grup arkadaşı ile çocukken yaz tatillerini geçirdiği kulübeye gider. Yakınlardaki ormanlık alana büyük bir gürültü ile düşen ateş topu, grubun ilgisini çeker. Kaza alanına gittiklerinde başka bir gezegenden geldiğini tahmin ettikleri bir uzay gemisinin kalıntıları ve geminin içindekilerden en az birinin yaşadığının göstergesi olan ayak izleri ile karşılaşırlar. Çok geçmeden kendilerini hayal bile edemeyecekleri kadar büyük ve korkutucu olaylar zincirinin ortasında bulurlar. 

Oyuncular: Brittany Allen, Freddie Stroma, Jesse Moss 

Yönetmen: Colin Minihan

19. The Quiet Ones, 2014

19. The Quiet Ones, 2014

IMDb: 5.1 

Özet: Gerçek olaylardan esinlenerek yapılan bu filmde sıra dışı ama karizmatik bir profesörün hikayesi anlatılıyor. Profesör tartışmaya neden olan yöntemler kullanarak öğrencilerini tehlikeli bir deneyde yer almak için teşvik eder. Deneyin amacı negatif insan enerjisinden hayalet yaratmaktır. 

Oyuncular: Jared Harris, Sam Claflin, Olivia Cooke 

Yönetmen: John Pogue

18. Bloody Moon, 1981

18. Bloody Moon, 1981

IMDb: 5.2 

Özet: Korkunç bir şekilde sakatlanmış bir genç olan Miguel, bir maskeli baloda çılgına döner ve bir kıza tecavüz ettikten sonra onu parçalar. Akıl hastanesine kapatılan Miguel, beş yıl sonra serbest bırakılır ve tekerlekli sandalyeye bağlı annesiyle birlikte genç kadınlar için yatılı bir okul işleten kız kardeşi Manuela'nın bakımına verilir. Miguel okuldaki kızlardan birini saplantı haline getirir ve kız kardeşiyle ensest ilişkisini sürdürmek ister. 

Oyuncular: Olivia Pascal, Christoph Moosbrugger, Nadja Gerganoff 

Yönetmen: Jesús Franco

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. The Messengers, 2007

17. The Messengers, 2007

IMDb: 5.3 

Özet: Şehir hayatından sıkılan Denise ve Roy, çocukları ve yanlarındaki hizmetçiyi de alıp Kuzey Dakota'da bir çiftliğe taşınırlar. Fakat fazlasıyla ıssız bu çiftlikte garip olaylar olmaktadır. Denis ve Roy'un çocukları, Jess ve üç yaşındaki Ben, bu eski evde kendilerinden başka yaşayan garip canlıların da olduğunu fark ederler. Bu durumdan anne ve babasını haberdar edip onları uyarmaya çalışan Jess, hiçbir şekilde inandırıcı olamayacaktır.  

Oyuncular: Dylan McDermott, Penelope Ann Miller, Kristen Stewart 

Yönetmen: Danny Pang, Oxide Chun Pang

16. The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia, 2013

16. The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia, 2013

IMDb: 5.3 

Özet: Genç bir aile Gürcistan tarihinden kalma bir eve taşınırlar. Başlarda her şey yolundadır. Bir süre sonra taşındıkları evde sıra dışı olaylar olmaya başlar. Artık aile yeni taşındıkları bu evde yalnız olmadıklarını anlarlar. Sırlarla dolu bu evde bazı gerçekleri de bulacaklardır. 

Oyuncular: Abigail Spencer, Chad Michael Murray, Katee Sackhoff 

Yönetmen: Tom Elkins

15. Resident Evil: The Final Chapter, 2016

15. Resident Evil: The Final Chapter, 2016

IMDb: 5.5 

Özet: Alice insanlığın zombilere karşı verdiği savaştan sağ olarak kurtulan tek kişi olmuştur. Şimdi ise kabusun başladığı yer olan Racoon Şehri’ndeki Kovan’a geri dönmek zorundadır. Umbrella Şirketi ise kıyametten kurtulan son kişileri de yok etmek amacıyla Racoon Şehri’nde güçlerini son kez toplamaktadır. Zamana karşı yarış içinde Alice, eski arkadaşları ile birlikte yeni mutant yaratıklara karşı da bir savaş verecektir. Bu Alice'in insanlığı kurtarmak için verdiği en zor mücadele olacaktır. 

Oyuncular: Milla Jovovich, Iain Glen, Ali Larter 

Yönetmen: Paul W.S. Anderson

14. Friday the 13th, 2009

14. Friday the 13th, 2009

IMDb: 5.5 

Özet: Kayıp kız kardeşini aramak için efsanevi Kristal Gölü ormanlarının yolunu tutan Clay Miller, yosun kaplı ağaçların arkasındaki eski ve çürümüş kulübe kalıntıları arasında araştırmaya girişir. Polisin ve yöre halkının uyarılarına kulak tıkayarak kayıp kız kardeşi Whitney'i aramayı sürdüren Clay, o bölgeye heyecanlı bir hafta sonu tatili için gelen üniversiteli gençler arasındaki Jenna adlı bir genç kızın yardımını alır. Ancak orada hiç hesaba katmadıkları büyük bir tehlikeyle karşılaşmak üzeredirler.  

Oyuncular: Jared Padalecki, Amanda Righetti, Derek Mears 

Yönetmen: Marcus Nispel

13. Scream 3, 2000

13. Scream 3, 2000

IMDb: 5.6 

Özet: Sidney Prescott, güvenli bir şekilde korunarak inzivada yaşarken korkunç Greensboro cinayetlerine dayanan filmin en son bölümü “Stab 3”ün Hollywood setinde cesetler etrafa doluşmaya başlar. Sürekli artan dehşet sonunda onu saklandığı yerden çıkardığında, Sidney ve Greensboro’dan kurtulan diğerleri, bir kez daha bir korku filmi karmaşasının sinsi oyunu içine çekilirler. Ancak tam da nasıl kurallara göre oynayacaklarını bildiklerini düşündükleri anda, bütün kuralların yıkıldığını fark ederler. 

Oyuncular: David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox 

Yönetmen: Wes Craven

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Freddy vs. Jason, 2003

12. Freddy vs. Jason, 2003

IMDb: 5.7 

Özet: Korku saçan iki karakterin bir araya geldiği filmde, Freddy yine gençlerin rüyalarını kabus haline getirmeye devam ederken gerçek dünyada da pek rahat edememektedirler çünkü gerçek dünyanın korkulu rüyası Jason da ortalarda gezmektedir. Gençlerin ne rüyada ne de gerçek dünyada rahat edemedikleri filmde Jason'u rüya alemine götüremediklerinden Freddy'i gerçek dünyaya getirmeye karar verirler. Freddy nin rüya aleminden çıkarılması ile Jason'un artık dişine göre bir rakibi vardır. 

Oyuncular: Robert Englund, Ken Kirzinger, Kelly Rowland 

Yönetmen: Ronny Yu

11. Velvet Buzzsaw, 2019

11. Velvet Buzzsaw, 2019

IMDb: 5.7 

Özet: Morf Vandewalt, zor beğenen bir sanat simsarıdır. Eline geçen onlarca sanat eserinden sadece birkaç tanesini değerli bulur. Onun en önem verdiği şey eserin orijinal olmasıdır. Ancak bir gün karşısına konulan resim onun gerçekten ilgisini çekmeyi başarır. Resmin sahibi dairesinde ölü olarak bulunmasının ardından eserleri gün yüzüne çıkmıştır ve Morf için eseler kelimenin tam anlamıyla olağanüstüdür. Ancak resimleri ele geçirenler bir süre sonra tablolarda bir tuhaflık olduğunu fark eder. İnsanlar tabloların uzun süre bakıldıktan sonra canlandığını düşünmektedir. Bir süre sonra ise doğaüstü bir güç, açgözlülüğün sanatın önünce geçmesine izin verenlerden intikam almaya başlar. 

Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Zawe Ashton 

Yönetmen: Dan Gilroy

10. Humanoids from the Deep, 1980

10. Humanoids from the Deep, 1980

IMDb: 5.7 

Özet: Yeni bir konserve fabrikasının Kuzeybatı Pasifik'teki bir sahil kasabasına bilimsel olarak güçlendirilmiş somon balığı getirmesinin ardından, gizemli, mutasyona uğramış bir deniz yaratığı türü erkekleri öldürmeye ve kadınlara tecavüz etmeye başlar. 

Oyuncular: Doug McClure, Ann Turkel, Vic Morrow 

Yönetmen: Barbara Peeters, Jimmy T. Murakami

9. End of Days, 1999

9. End of Days, 1999

IMDb: 5.8 

Özet: 28 Aralık 1999: Dünya binyılın sonuna yaklaştığı bu günler sonun başlangıcıdır. Eski bir polis olan ve artık bir özel güvenlik şirketinde çalışan Jericho Cane karşılaşacaklarından habersiz yeni bir güne başlar. Artık rutin güvenlik kontrollerinden canı sıkılmıştır. Aynı zamanda karısı ve çocuğunun ölümünden beri hayatta hiçbir şeyin anlamı kalmamıştır. Ona lanetin yaklaştığını söyleyen bir evsizle olan garip bir karşılaşmadan hemen sonra Christine isimli genç bir kadını evini istila eden saldırganlardan kurtarır. Cane kehanette söylenildiği gibi genç kadının doğaüstü karanlık güçlere giden bir anahtar olduğunu anladıktan kısa bir süre sonra kendisini bir kedi-fare oyununun içinde bulur. 

Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Gabriel Byrne, Robin Tunney 

Yönetmen: Peter Hyams

8. The Haunting in Connecticut, 2009

8. The Haunting in Connecticut, 2009

IMDb: 5.8 

Özet: Campbell ailesi Connecticut'ın sakin bir köşesine taşındıktan kısa süre sonra, Viktorya tarzı şirin evlerinin rahatsız edici bir geçmişi olduğunu öğrenirler: Evleri akıl almaz olaylara tanık olmuş bir cenaze evinden dönüştürülmüştür; daha da önemlisi evin sahibinin medyum oğlu Jonah, ruhani varlıkların diğer tarafa geçebilmesine fırsat yaratan şeytani bir ulak görevi görmüştür. Şimdi, ölülerle iletişim kurabilen Jonah, masum ve her şeyden habersiz aileyi farklı türde bir dehşete boğmak üzere dönmüştür ve korkunç şeyler olmak üzeredir. 

Oyuncular: Virginia Madsen, Martin Donovan, Elias Koteas 

Yönetmen: Peter Cornwell

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. The Grudge, 2004

7. The Grudge, 2004

IMDb: 5.9 

Özet: Karen uluslararası öğrenci değişim programıyla Tokyo'ya gelmiş ve eğitimine devam etmektedir. Ancak program gereği yeni geldiği şehirde sosyal hizmetler için çalışmak zorundadır ve O da hastabakıcılığı tercih eder. Amerikalı bir ailenin yatalak annesine bakmakla görevlendirilen genç kız ilk defa girdiği bu evde üst kattan gelen acayip sesler duyar. Olanı biteni araştırırken, bir anne ile oğlunun uzun yıllar önce bu evde öldürülmüş olduğunu öğrenir. 

Oyuncular: Sarah Michelle Gellar, Jason Behr, Clea DuVall 

Yönetmen: Takashi Shimizu

6. The Watcher in the Woods, 1980

6. The Watcher in the Woods, 1980

IMDb: 6.1 

Özet: Amerikalı bir aile İngiltere kırsalındaki eski bir malikaneye taşındıktan sonra, kızlardan biri, 30 yıl önce bir güneş tutulması sırasında gizemli bir şekilde ortadan kaybolan mal sahibinin uzun süredir kayıp olan kızının ruhu tarafından eziyet görmeye başlar. 

Oyuncular: Bette Davis, Lynn-Holly Johnson, Kyle Richards 

Yönetmen: John Hough, Vincent McEveety

5. Annabelle: Creation, 2017

5. Annabelle: Creation, 2017

IMDb: 6.5 

Özet: Oyuncak bebek ustası olan Samuel Mullins ve karısı Esther küçük kızlarını trajik ölümünden on iki yıl sonra, kapanan bir yetimhanede kalan altı yetim kıza ve onlardan sorumlu rahibeye evlerini açarlar. Mullins’lerin tek bir kuralı vardır kızlarının odasına girilmeyecektir. Ancak yetimlerden Janice bir gece bu kuralı bozar ve Mullinslerin misafirleri artık kötü bir ruh tarafından ele geçirilmiş oyuncak bebek Annabelle’in hedefi haline gelirler. 

Oyuncular: Anthony LaPaglia, Samara Lee, Miranda Otto 

Yönetmen: David F. Sandberg

4. Drag Me To Hell, 2009

4. Drag Me To Hell, 2009

IMDb: 6.6 

Özet: Christine Brown, çekici bir erkek arkadaşı olan hırslı fakat iyi kalpli bir kredi memurudur. Yaşlı bir kadının ev kredi talebini reddetmesiyle birlikte iş yerinde yaşadığı korkutucu olaylar hakkında çaresiz kalır. Öfkeli emekli tarafından güçlü bir şekilde lanetlendikten sonra Christine, tam üç gün içinde adeta bir cehenneme sürüklenir. Kaderle olan randevusu yaklaşırken korkunç kabuslar ve öğeler görmesine sebep olan laneti kırmak için umutsuzluğa kapılır. Sizce Christine sonsuz lanetinden kaçabilecek mi? 

Oyuncular: Alison Lohman, Justin Long, Ruth Livier 

Yönetmen: Sam Raimi

3. Insidious, 2010

3. Insidious, 2010

IMDb: 6.8 

Özet: Genç çift Josh ve Renai, üç çocuklarıyla birlikte yeni bir eve taşınır. Ancak evde yaşanan tuhaf olaylar, Renai’ye evin hayaletli olduğunu düşündürür. Evde, gece gündüz eşyalar yer değiştirmekte ve etrafta tuhaf sesler duyulmaktadır. Josh, bu olanlara inanmasa da karısının ve annesinin eve medyum çağırmasına izin verir. O andan sonra olanlar ise en çok kendisini şaşırtacaktır. 

Oyuncular: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins 

Yönetmen: James Wan

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Headhunters, 2011

2. Headhunters, 2011

IMDb: 7.5 

Özet: Roger istediği her şeye sahip gibidir fakat olması gerekenden daha büyük bir lüks içinde yaşamaktadır. Bunu devam ettirebilmek için ikinci iş olarak sanat eseri hırsızlığı yapmaktadır. Bir galeri açılışında tanıştığı Clas, bir iş için aradığı mükemmel aday olmanın yanı sıra çok değerli bir tablonun da sahibidir. Roger fırsatı hemen değerlendirmek ister ve en büyük vurgununu planlamaya başlar. 

Oyuncular: Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau 

Yönetmen: Morten Tyldum

1. Evil Dead II, 1987

1. Evil Dead II, 1987

IMDb: 7.7 

Özet: Ash bir gece daha hayatta kalmak zorunda. Bu kez sahneye, orijinal öyküde kötülüğü icat edip dünyaya salan profesörün kızı, bir tamirci, profesörün ortağı ve tamircinin kız arkadaşı da dahil oluyor. Gece boyunca tüm bu karakterler, iblisler ordusu, grotesk derecede bir komiklik, kan, vahşet, bir elektrikli testere, bir çifte, havada uçan bir göz ve espri anlayışı olan kesik bir elin yaptıklarını izleyeceğiz. 

Oyuncular: Bruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks 

Yönetmen: Sam Raimi

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın