Görüş Bildir
Haberler
'Vergi Kaçakçılığı' Suçlamalarıyla Karşı Karşıya Kalan Türk Kızılayı'nda Neler Oluyor?

'Vergi Kaçakçılığı' Suçlamalarıyla Karşı Karşıya Kalan Türk Kızılayı'nda Neler Oluyor?

Kızılay’ın Ensar Vakfı’na yapılan bağışa aracılık etmesiyle ilgili Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır” sözleri hâlâ tartışılıyor. Söz konusu işlemin kanuna göre 'vergi kaçakçılığı' olduğunu ifade eden ve Kızılay’ın bu uygulamasının 'vergi kaçakçılığına iştirak' suçu açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirten vergi uzmanı Nedim Türkmen, bağışı yapan Başkent Gaz’ın da acilen vergi incelemesine tabi tutulması gerektiğini söyledi.

Ensar Vakfı ise 8 milyon dolarlık bağış paralarıyla ABD'de yurt yapıldığını açıkladı. Vakıf çalışmalarını, Bilal Erdoğan'ın da yöneticisi olduğu TÜRGEV ile ortak yürüttüklerini bildirdi.

'Vergi kaçırma' tartışmaları sürerken bazı haber siteleri Kızılay Başkanı'nın, oğlu Furkan Kınık'ı 'Genç Kızılay'ın başkan yardımcılığına getirdiğini öne sürdü. Genç Kızılay ise Furkan Kınık'ın görevi ile ilgili iddiaları doğrularken, kendisinin gönüllülük esasıyla çalıştığını ve herhangi bir maaş almadığını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Elazığ depreminde para yardımı çağrısıyla tepki çeken Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Kızılay’ın hükümete yakın Ensar Vakfı’na yapılan 8 milyon dolarlık bağışa aracılık ettiğine ilişkin açıklamasıyla da eleştirilerin hedefi olmuştu.

Torunlar Grup tarafından satın alınan Başkent Gaz’ın 27 Aralık 2017’de Kızılay’a 8 milyon dolar bağış yaptığı, bunun 75 bin dolarının Kızılay’da kalması, geri kalanınınsa Ensar Vakfı’na aktarılmasını istediği ortaya çıkmıştı. 

Kızılay’a yapılan bağışların tümünün vergiden düşülmesi nedeniyle kurumun ‘vergi kaçırmaya aracılık ettiği’ yönünde eleştiriler yapılmıştı.

Kınık'ın açıklamaları için 👇

"Kanuna göre vergi kaçakçılığı"

"Kanuna göre vergi kaçakçılığı"

DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan vergi uzmanı Nedim Türkmen, Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre Kızılay ve Yeşilay’a nakit bağış yapılması durumunda, bağış tutarının tamamının kurum kazancından düşürüldüğüne dikkat çekti.

Türkmen sözlerini, 'Yani bir şirketin vergiye tabi kurum kazancı diyelim ki bir milyon. Bir milyon lira Kızılay ya da Yeşilay’a bağış yaparsanız bu bir milyon liranın tamamını indirebiliyorsunuz, devlete vergi ödemiyorsunuz. Vergi muafiyeti tanınan bir vakfa bağış yaptığınızda indirebileceğiniz bağış tutarı kurum kazancının yüzde beşini aşamaz” diye sürdürdü. Türkmen, “Ortada yüzde yüz vergi indiriminden yararlanılması olayı var. Yani, vergiden kaçınma olayı değil, vergi kaçırmak söz konusu” değerlendirmesini yaptı.

Türkmen’e göre vergi kaçırılması suç olduğundan acilen Başkent Gaz’ın bir vergi incelemesine alınması gerekli. 

Kızılay’ın da 'vergi kaçakçılığına iştirak' suçu açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirten Türkmen, “Kızılay, kanunun istemediği bir sonuca, kanunu dolanarak ulaşmaya çalışmıştır. Bu vergi kanununun emredici hükümlerine aykırıdır” dedi.

"Ensar Vakfı, Kızılay’ı da istismar etmiş oldu"

"Ensar Vakfı, Kızılay’ı da istismar etmiş oldu"

CHP İstanbul milletvekili Ali Şeker de konuya ilişkin, “Yandaşlar sürekli birbirine para aktarıyor. Vergileri ödememek için Kızılay’a ya da Yeşilay’a para aktarıyorlar. Ülkede vergi kaybı büyüdükçe büyüyor” dedi.

Hükümete yakın Ensar Vakfı’nın daha önce çocuk istismarlarıyla gündeme geldiğini belirten Şeker, “Ensar, çocuklardan sonra Kızılay’ı da istismar etmiş oldu. Devleti yönetenler buna göz yumuyor ama biz göz yummayacağız” ifadelerini kullandı.

Kızılay yetkilileri: Tartışmaların içinde yer almak istemiyoruz

Kızılay yetkilileri: Tartışmaların içinde yer almak istemiyoruz

DW Türkçe'den Hilal Köylü'nün ulaştığı Kızılay yetkilileri “Bundan böyle tartışmaların içinde yer almak istemiyoruz” yanıtını verdi.

AKP yetkilileri ise “Kamuoyuna her zaman olduğu gibi bağışlar konusunda da şeffaf bilgi verilir” açıklamasını yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün sosyal medyada ise Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın'ın da Kınık gibi "vergiden kaçınmak" ifadelerini kullandığı görüntüler paylaşıldı. 🎥

Ensar Vakfı, TÜRGEV ile birlikte ABD'de yurt inşa ettiklerini açıkladı

Kızılay ile ilgili bir başka iddia: "Kerem Kınık oğlunu başkan yardımcısı yaptı"

Kızılay ile ilgili bir başka iddia: "Kerem Kınık oğlunu başkan yardımcısı yaptı"

Ensar Vakfı'na aktarılan bağış tartışmaları sürerken, bazı haber sitelerinde Kızılay Başkanı Kınık'ın oğlunu 'Genç Kızılay'ın başkan yardımcılığına getirdiği öne sürüldü.

Sol, BirGün ve Oda Tv gibi sitelerde yer alan haberlere göre Kerem Kınık'ın oğlu Muhammed Furkan Kınık, Kızılay'daki görevinin yanında TRT World kanalında da görev yapıyor.

Söz konusu haberlere göre Furkan Kınık'ın özgeçmişi de şu şekilde:

  • 1993 yılında İstanbul'da doğdu.İstanbul Şehir Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği okudu.

  • Sağlık sektöründe kariyerine başlayan Kınık, Trt World kanalının World Citizen Sosyal Sorumluluk İnsiyatifi'nde görev almaktadır.

  • 2016 yılında Genç Kızılay Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olan Kınık, Genç Kızılay Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Birimi Sorumlusu olarak görevine devam etmektedir.

"Türkiye Cumhuriyeti Devlet Övünç Madalyası" sahibi

Genç Kızılay'dan iddialara yanıt: Maaş almıyor

Genç Kızılay'dan iddialara yanıt: Maaş almıyor

Furkan Kınık'ın Twitter hesabı korumalı durumda

İçeriğin Devamı Aşağıda

Medyaya yansıyan bu bilgiler üzerine Genç Kızılay tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın oğlunun Genç Kızılay'ın başkan yardımcısı olduğu doğrulanırken, Furkan Kınık'ın kurumdan herhangi bir maaş almadığı belirtildi.

Genç Kızılay'ın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

'Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın oğlu Furkan Kınık, Genç Kızılay’daki Genel Başkan Yardımcılığı görevini gönüllü olarak yapmaktadır. Ne kendisi ne de Genç Kızılay’da yönetici ya da gönüllü hiç kimse yürüttükleri faaliyetler kapsamında hiçbir şekilde ücret veya maaş almamaktadır. Çıkan haberlerde ve yorumlarda kurumdan maaş alındığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.

Genç Kızılay’ın amacı gençlere dayanışma, yardımlaşma ve şefkat duygularını aşılamak, gönüllü Kızılaycılar kazanmak ve yetiştirmektir. Genç Kızılay, gençlerin de insan ızdırabının azaltılması yönündeki çalışmalara katılımını sağlanmakta, bu konuda gönüllü gençleri hedef alan çok sayıda eğitim faaliyetleri yürütmektedir. 60 il teşkilatı ve 152 üniversitedeki Genç Kızılay Topluluğunda 50 bine yakın gönüllü genç bulunmaktadır.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
132
38
12
4
3
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
limbo

yok yau İmamoğlu tatil yapmış o daha büyük olay. Milyonlarca dolar vergi kaçırmışlar nolmuş yani nasılsa milletin götü olmuş Bolu tüneli, bir de Kızılay Başk... Devamını Gör

Bozkurt

Sonra vergi kaybını, üç kuruş maaş alan asgari ücretliden yapılan kesintilerle telafi edin! İyiymiş, uygulaması da kolay.

mese2019

Akp'li arkadaşlar İmamoğlu'un tatili kadar bu olayı konusmaz oldunuz?Hadi bunu da konuşun,lakaplar takın, eleştirin