Görüş Bildir
Haberler
Ürdün Hâşimi Krallığı: Bayrağı, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Ürdün Rehberi

Ürdün Hâşimi Krallığı: Bayrağı, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Ürdün Rehberi

Özge Tepe
31.03.2023 - 23:21

Ürdün, birçok medeniyetin izlerini taşıyan kadim bir coğrafyada yer alan genç bir devlet. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Amman. Ürdün, kuzeyde Suriye, doğuda Irak, güneydoğu ve güneyde Suudi Arabistan, batıda İsrail ile sınırlıdır. Ürdün üç ana fizyografik bölgeye (doğudan batıya) sahiptir: Çöl, Ürdün Nehri'nin doğusundaki yüksek araziler ve Ürdün Vadisi. Bugün dünyanın pek çok yerinden turistlerin ziyaret ettiği Ürdün, tarihi ve doğal güzellikleri ile herkesi kendisine hayran bırakıyor.

Bu içeriğimizde Ürdün hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Ürdün hakkında her şey:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ürdün Hakkında Genel Bilgiler

Ürdün Hakkında Genel Bilgiler

Birçok medeniyetin izlerini taşıyan kadim bir coğrafyada yer alan Ürdün, Kuzey Arap Yarımadası'nın kayalık çölünde, Güneybatı Asya'daki Arap ülkesidir. 1946'dan beri bağımsız bir krallık olan bu ülke, 1918'e kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı.

Ürdün, Arap dünyasının siyasi açıdan en liberal ülkeleri arasındadır ve bölgeyi etkileyen sorunları paylaşsa da, yöneticileri barış ve istikrarı koruma taahhüdünü ifade etmişlerdir.

Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Amman'dır. Amman, adını, MÖ 13. yüzyılda şehri başkent yapan Ammonlulardan alır. Amman, bölgenin başlıca ticaret ve ulaşım merkezlerinden biri ve aynı zamanda Arap dünyasının en önemli kültürel başkentlerinden biri olarak hizmet veriyor.

Ürdün hakkında önemli bilgiler:

  • Başkenti: Amman

  • Resmi Diller: Arapça

  • Hükûmet Şekli: Üniter parlamenter meşrutiyet

  • Nüfus: (2023 tahmini) 11.445.000 

  • Para Birimi: Ürdün dinarı

Ürdün'ün Tarihi

Ürdün'ün Tarihi

MÖ 8.000'den önce, şimdi Ürdün olarak bilinen bölgede avcılar yaşıyordu. MÖ 1500'den sonra Ürdün son derece organize krallıklara bölündü. En önemlileri Moav, Edom ve Amon'du. Daha sonra MÖ 500'den sonra Nebatiler denilen Araplar Ürdün'e göç ettiler. Bölgedeki ticaret yollarına dayalı zengin bir krallık geliştirdiler. Başkentleri Petra'daydı. Roma Ortadoğu'nun yeni gücü haline geldi. Nebatiler ilk başta bağımsızlıklarını korudular. Ancak MS 106'da Roma İmparatorluğu tarafından emildiler.

Roma yönetimi altında Ürdün gelişmeye devam etti ve Hıristiyanlık yayıldı. Ancak Roma İmparatorluğu ikiye bölündü ve Ürdün, Bizans İmparatorluğu olarak bilinen Doğu kısmının bir parçası oldu.

7. yüzyılda Ürdün Müslümanlar tarafından fethedildi ve İslam dünyasının bir parçası oldu. Yüzyıllar boyunca Ürdün, diğer bölgeler arasında bir ticaret yolu olma şeklindeki geleneksel rolünü sürdürdü. Daha sonra 1516'da Türk İmparatorluğu'nun bir parçası oldu. Yüzyıllar boyunca Ürdün çok az değişti.

19. yüzyılın sonlarında Rus İmparatorluğu'ndan Müslümanlar zulümden kaçarak bölgeye geldiler. 1908'de Şam'dan Medine'ye Hicaz demiryolu inşa edildi. 1914'te Birinci Dünya Savaşı başladığında Türk İmparatorluğu Alman tarafına katıldı. O zamanlar İngilizler tarafından teşvik edilen Arap milliyetçiliği büyüyordu. Haziran 1916'da bir isyan, Büyük Arap İsyanı başladı. 

1918'de Türkiye müttefiklere yenildi. Ancak Ürdün'ün bağımsız olmasına izin verilmedi. 1921'de İngiliz mandası haline getirildi. Ürdün nihayet 1946'da bağımsız oldu ve Abdullah kral oldu.

Bugün Ürdün, yoksulluk ve işsizlik gibi ekonomik zorluklarla karşı karşıyadır, ancak ekonomi istikrarlı bir şekilde büyümektedir. Ürdün turizm için büyük bir potansiyele sahiptir.

Coğrafi Açıdan Ürdün

Coğrafi Açıdan Ürdün

Ürdün, kuzeyde Suriye, doğuda Irak, güneydoğu ve güneyde Suudi Arabistan, batıda İsrail ile sınırlıdır. Ürdün üç ana fizyografik bölgeye (doğudan batıya) sahiptir: Çöl, Ürdün Nehri'nin doğusundaki yüksek araziler ve Ürdün Vadisi.

Ürdün'ün İklimi

Ürdün'ün İklimi

Ürdün'ün iklimi batıda Akdeniz'den doğuda ve güneyde çöllere kadar büyük değişimler gösterir. Arazi genellikle kuraktır. 

Kuzeydeki Amman'da ortalama aylık sıcaklıklar 8 derece ile 26 derece arasında değişir. Ülke genelinde hakim rüzgarlar batıdan güneybatıya doğru esiyor, ancak Arap Yarımadası'nın güneydoğusundan esen sıcak, kuru, tozlu rüzgarlarla da sık sık karşılaşılıyor.

Ürdün'ün Ekonomisi

Ürdün'ün Ekonomisi

Ürdün'ün ekonomisi nispeten küçük olmasına ve çok sayıda engelle karşı karşıya olmasına rağmen büyük çeşitliliğe sahiptir. Ticaret ve finansın birleşimi, Ürdün'ün gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Ürdün hükümeti turizmi şiddetle teşvik ediyor ve Ürdün'ü ziyaret eden turist sayısı 1990'ların ortalarından bu yana önemli ölçüde arttı. Ziyaretçiler, Ürdün Vadisi'nin İncil'deki eski şehirlerini ve 1985'te Dünya Mirası alanı ilan edilen Petra antik kenti gibi harikaları görmek için çoğunlukla Batı'dan geliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ürdün'ün Nüfusu

Ürdün'ün Nüfusu

Ürdün'ün 2023 yılı tahmini nüfusu 11.445.000 kişidir.

Ürdün'de Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Ürdün'de Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Dil

Halkın neredeyse tamamı ülkenin resmi dili olan Arapça konuşuyor. Arap dünyasının her yerinde olduğu gibi, Modern Standart Arapça olarak bilinen yazı dili ile günlük konuşma dili arasında önemli konuşma biçimi farkları vardır.

Din

Nüfusun neredeyse tamamı Sünni Müslümandır. Geri kalanların çoğunu Hıristiyanlar oluşturuyor ve bunların üçte ikisi Rum Ortodoks kilisesine bağlı.

Kültürel Yaşam

Ürdün, Arap dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır ve bu nedenle bölge için ortak bir kültürel geleneği paylaşmaktadır. Aile, Ürdün yaşamı için merkezi bir öneme sahiptir.

Mutfak

Ülke mutfağında fasulye, zeytinyağı, yoğurt ve sarımsakla yapılan yemekler bulunur. Ürdün'ün en sevilen iki yemeği musakhkhan, yani kil fırında pide üzerine konulan sumak ve soğanla pişirilen tavuk ile bayramlarda ve özel günlerde servis edilen yoğurt soslu mansaf , kuzu veya koyun eti ve pilavdır. Sebze soslu khubz (gözleme), ızgara etler ve yahniler de yaygındır.

Ürdün'de Gezilecek Yerler

Ürdün'de Gezilecek Yerler
blog.obilet.com
  • Petra

  • Wadi Rum Reserve

  • Amman Kalesi

  • Siq

  • Lut Gölü

  • Amman Roma Tiyatrosu

  • Kuseyr Amra

Ürdün'e Nasıl Gidilir?

Ürdün'e Nasıl Gidilir?

Türkiye'den İstanbul ve Ankara şehirlerinden Amman'a sık sık uçak seferleri düzenleniyor. Bu seferler ile Ürdün'e gidebilirsiniz.

Türk vatandaşları, turizm amacıyla veya transit geçişlerinde 6 ay içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın