Görüş Bildir
Haberler
Tiyatro Camiasında 'İhbar' Krizi

Tiyatro Camiasında 'İhbar' Krizi

ATKN
06.06.2016 - 11:27 Son Güncelleme: 06.06.2016 - 16:32

Oyun yazarı Refik Erduran’ın, aralarında Levent Üzümcü ve Atsız Karaduman gibi pek çok sanatçı ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya yazdığı mektup, tiyatro camiasında kriz yarattı. Erduran, mektupla ilgili ise 'Bakan Bey'i uyarmak için yazdım' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Refik Erduran

Erduran, pek çok sanatçı ile ilgili yazdığı mektubunda, Levent Üzümcü için “şov şampiyonu”, Yücel Erten için “aktif nifakçı” gibi nitelendirmelerde bulunarak, tiyatrocuları da “Beyaz Türk” olarak tanımladı.

'Levent Üzümcü adında bir şov şampiyonu oyuncu var...'

'Levent Üzümcü adında bir şov şampiyonu oyuncu var...'

Erduran, Levent Üzümcü ve pek çok sanatçıyı hedef aldı.

Rejisör Yücel Erten'in Facebook hesabından paylaştığı mektubun bir bölümü şöyle:

“Aziz dostum, Nabi Bey kardeşim. Afiyettesiniz inşallah. En geniş ve yapışkan asalak kesimimiz kendilerini ‘beyaz Türk’ sayan, sırtından geçindikleri halktan iğrenen Batı maymunlarımız. Temel bahaneleri dindarlıkla yobazlığı bir tutmak, savunur göründükleri demokrasiyi de hiçe sayarak ‘cahil’ çoğunluğu ülke yönetiminden dışlamak. Bugün kör dövüşümüze son verip tartışmaları mantık sınırlarına çekmenin ilk şartı sahte “aydın” kesimindeki nifak tiryakilerinin şirretliklerini etkisiz kılmak, kutuplaşmayı geriletmek.'

'En yakından bildiğim kesim olan tiyatrodan somut birkaç örnek vereyim'' denilen mektup şöyle devam ediyor:

'(...) Geçenlerde Kerem Alışık Tiyatrosu’nun ödül törenine çağırdılar. Ne oluyor göreyim dedim, gittim. Salon beyaz Türk dolu. Levent Üzümcü adında bir şov şampiyonu oyuncu var; fazla yağmur yağsa 'muhalefet' naraları atıyor. 'İlericilerin özgürlük idolu' oldu. Ona ödül verilmiş. Sahneye çıkıp 'karanlığa karşı savaşım' nutukları çekti. Arkasından Şehir Tiyatrosu'nun yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu sahneye fırlayıp onu kucakladı, önünde diz çöktü, sanat-kültür düşmanlarına karşı kahramanın yanında olduğunu haykırarak alkış topladı. Ve bu soytarı halen 'görevinin başında'!

Bir Devlet Tiyatrosu koordinasyon toplantısında 'Abdullah Gül Hitler, Tayyip Erdoğan Mussolini'dir' gibi cevherler yumurtladıkları için mahkemeye verilen, internet sitelerinde imzalarıyla 'Müslümanların bulundukları yerlerde ayak kokusundan geçilmez' türünden hezeyanlar kusan bir güruh var. İçlerindeki oyuncu Atsız Karaduman hüküm giydiği halde bugün de kadroda. Elebaşılarından DT rejisörü Yücel Erten en aktif nifakçı. Emekli ama boyuna oynanan çevirilerinden iyi para kazanıyor. Bu ay Ankara'nın Akün salonunda sahnelenmekte olan 'Shakespeare Zorda' oyununun çevirisi de onun.'

Mektubu doğruladı: 'Uyardım'

Mektubu doğruladı: 'Uyardım'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Refik Erduran ise Bakan Avcı’ya yazılan mektubu doğruladı. 

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu'ya konuşan Erduran, Bakan Avcı’nın 30 yıllık dostu olduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirilmesinin de çok doğru bir tercih olduğunu belirterek, “kendisini bakanlığa bağlı kurumlar için, özellikle de resmi ve ödenekli tiyatrolar için uyardığını” aktardı. 

“Bu kurumlar bakanların başını yiyor” diyen Erduran, daha önce konuyla ilgili olarak eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı da uyardığını belirterek, şunları kaydetti: “İlk Kültür Bakanı olduğunda ‘konuşalım’ dedi. Tayin olduğu gün ziyarete gittiğimde, Ankara’da kendisine aynen şunu dedim: En çok başınızı ağrıtacak olan şey DT ve ödenekli tiyatrolardır. Ben öyle dememişim gibi, hiçbir şeye dokunmadı, yerinde bıraktı. Nabi Bey’in başına da bunların gelmesini istemediğim için yazdım. ‘Bununla meşgul olun, doğru bilgi almaya çalışın, böyle durumlarda herkes üşüşüyor. Herkes kendi hikâyesini anlatıyor’ dedim.”

Tepkiler gecikmedi...

Tepkiler gecikmedi...

Mektubun sızmasının ardından camiadan ve sosyal medyadan tepkiler de gecikmedi. 

Rejisör Yücel Erten, kişisel Facebook hesabından Erduran’a şöyle cevap verdi: 

“Beni ‘En aktif nifakçı’ olarak nitelendirmiş. Şöyle desem anlar mı, bilmem: ‘Spartakus benim!’”

İstanbul DT oyuncusu Atsız Karaduman da “Birecik ile Erduran’ın daha öncesinden olan dostluğuna atıfta bulunarak”, “Bakanlık koridorlarında lacileri giyip, bakanların yalak ve salağı olan zevatlarla kavgam her daim sürmüştür ve sürecektir.” dedi.

Üzümcü: 'Akıl sağlığı raporu alsın'

Konuyla ilgili tiyatrodergisi.com.tr'ye açıklama yapan Levent Üzümcü ise, 'Refik Erduran tam teşekküllü tarafsız bir hastanenin hekim heyetinden akıl sağlığının yerinde olduğuna dair bir rapor aldığı taktirde kendisine memnuniyetle cevap vereceğim” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
112
97
47
21
18
8
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KOVALA NEJDET

Dayı kıçının kılı afedersin pişmaniye gibi olmuştur halen yalama derdindesin, pardon da bab-ı ali'ye katip olsan bu saatten sonra neye yarar mk ;)

Dex Dex

Bizim çomar tayfanın '' Gavr milltine özeniysnz '' gibi aptalca argümanlarını süsleyerek yazmış , adamlar gericiliği o kadar özümsemiş ki işine gelmeyen ne v... Devamını Gör

volkan bey

levent üzümcü bana da hiç samimi gelmiyor. ne biliyim lise'de üniversite'de hani yeşil parka giyip solculuk oynayan asıl amacı kızların dikkatini çekmek olan... Devamını Gör