Görüş Bildir
Haberler
TikTok Kullanıcılarına Kötü Haber: Gençlerin Mental Sağlığına Zarar Verdiği Gerekçesiyle Soruşturma Açılıyor

TikTok Kullanıcılarına Kötü Haber: Gençlerin Mental Sağlığına Zarar Verdiği Gerekçesiyle Soruşturma Açılıyor

09.03.2022 - 16:49

Son dönemlerin en popüler sosyal medya platformlarından biri olan TikTok, gençlerin zihinsel sağlığına etkisiyle ilgili bir soruşturmayla karşı karşıya! Çoğunluğu genç kesim olmak üzere çok sayıda kullanıcıya ev sahipliği yapan uygulama, daha önceki yıllarda da mercek altına alınmıştı ve yüklü bir ödeme yapmak zorunda kalmıştı. Bu sefer de gençlerin mental sağlığını bozduğu iddiasıyla bir soruşturma başlatıldı. Gelin bu soruşturmanın detaylarını birlikte inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kısaca TikTok nedir?

Kısaca TikTok nedir?

TikTok; video oluşturma, paylaşma ve canlı yayın açma imkânı sağlayan bir sosyal medya platformu. Çin'de Douyin adıyla biliniyor. 15 saniye ile 3 dakika arasında değişen kısa videolar yapmak için kullanılıyor. Ayrıca, kullanıcıların uygulama üzerinden para kazanmasına olanak sağlıyor. Çoğunlukla dans, eğitim ve gösteri videoları gibi eğlence amaçlı kullanılan uygulama, 2016 yılında Çinli ByteDance şirketi tarafından piyasaya sürülen Douyin'in uluslararası versiyonu. 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip olan platformun çoğunluğu genç kesimden oluşuyor.

TikTok uygulamasına neden soruşturma açılıyor?

TikTok uygulamasına neden soruşturma açılıyor?

Kaliforniya, Kentucky, Florida ve daha birçok eyalet başsavcısının oluşturduğu bir koalisyon kuruldu. Bu koalisyon, gençlerin zihinsel ve fiziksel sağlığı üzerindeki potansiyel etkisi için TikTok'u araştırıyor. Massachusetts Başsavcısı Maura Healey, gençlerin zaten kaygı ve depresyon sorunlarıyla yeterince boğuştuklarını, bir de sosyal medyanın onların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını bozmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Devlet başsavcılarının, TikTok gibi şirketlerin günlük hayatı ne şekilde etkilediği hakkında daha fazla araştırma yapma zorunluluğu olduğunu söyledi.

TikTok'un algoritması hâlâ gizemini koruyor.

TikTok'un algoritması hâlâ gizemini koruyor.

TikTok'un algoritması, kullanıcıların hangi içeriği göreceğini belirliyor. Ayrıca kullanıcıları etkileşimde tutma konusunda oldukça etkili. Şirket, algoritmanın çalışma şekline dair bazı bilgiler sunmuş olsa da tam olarak ayrıntıları açıklamadı. Bu nedenle soruşturma, TikTok'un platformda harcanan süreyi artırmak ve genç kullanıcı katılımını sağlamak için kullandığı yöntem ve tekniklere odaklanacak.

TikTok, 2019 yılında çocukların gizlilik yasası ihlalleri iddiasıyla 5,7 milyon dolar ödemişti.

TikTok, 2019 yılında çocukların gizlilik yasası ihlalleri iddiasıyla 5,7 milyon dolar ödemişti.

TikTok, 13 yaşından küçük olan çocukların ebeveynlerinden izin almadan videolarını paylaşmaları yönündeki suçlamalardan dolayı 2019'da 5,7 milyon dolar ödemişti. Bu olaydan sonra TikTok, 13 yaşından küçük çocukların uygulamadaki hareketlerinin daha sınırlı olacağı konusunda açıklama yapmıştı. Buna göre çocuklar video yükleyemeyecek, yorum yapamayacak, mesaj atamayacak ve profil oluşturamayacaktı. Ancak daha sonra uyum sağlamak için TikTok, daha genç kullanıcılar için 'sınırlı bir uygulama deneyimi' adını verdiği bir uygulamaya geçileceğini söyledi. 13 yaşın altındaki kullanıcıların video izleyebileceğini ancak bunların TikTok tarafından kontrol edileceğini bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, "Birliğin Durumu" konuşmasında sosyal medyada çocukları hedef alan reklamların yasaklanması çağrısında bulundu

ABD Başkanı Joe Biden, "Birliğin Durumu" konuşmasında sosyal medyada çocukları hedef alan reklamların yasaklanması çağrısında bulundu

2021'in sonlarında çocukların çevrim içi güvenliğine ilişkin yapılan oturumlarda birkaç kongre üyesi, gençlerin yeme bozukluklarına ve kendilerine zarar vermeye teşvik eden zararlı içeriğe yönlendirildiklerini duyduklarını söyledi. O zamandan beri milletvekilleri, çocukları hedef alan reklamları engelleme ve sosyal medya şirketlerinin genç kullanıcılarla ilgili verileri izlemesini önleme çalışmalarını başlattılar. Joe Biden, 'Birliğin Durumu' konuşmasında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan bahsetmenin yanı sıra sosyal medyadaki çocukları hedef alan reklamlara dikkat çekti. Gizliliğin güçlendirilmesi ve teknoloji şirketlerinin çocuklar hakkında kişisel veri toplamayı durdurması için çağrı yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

TikTok'u anlamak neden bu kadar önemli?

TikTok'u anlamak neden bu kadar önemli?

TikTok'ta bulunan kullanıcı sayısı 1 milyardan fazla. Çoğunluğu genç ve genç yetişkin kesimden oluşan platform hakkında bilinenler ve yapılan araştırmalar oldukça az. Bu durum çocuklar ve gençler üzerinde kontrolsüz bir sosyal ortam oluşturuyor. Platformda birçok insan sağlık tavsiyesi veriyor ama bunların kalitesi denetlenmiyor. Yanlış bilgilendirmenin sosyal medyada bir sorun olduğu kabul edilse de TikTok'ta bunun boyutu bilinmiyor. Ayrıca kişisel ve hassas hikâyeler paylaşılan videolar viral hale geliyor. Bu videoların gençlerin ruh sağlığı üzerinde bir etkisinin olup olmadığı konusunda ebeveynler oldukça endişeli.

TikTok'tan suçlamalara cevap!

TikTok'tan suçlamalara cevap!

Bir TikTok sözcüsü, eyalet başsavcılarının gençlerin güvenliğine odaklanmasını takdir ettiklerini söyledi. Ayrıca gençler için gizlilik ve güvenlik koruması hakkında bilgi vermeyi dört gözle beklediklerini ifade ederek TikTok kullanıcılarının yüreğine su serpti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
user user

sadece soruşturmayla kalır, kardeşim o saniyelik videolardaki güzellik standartlarından, kişilerin sahip olduğu şartlardan vb. şeylerden o kadar etkileniyork... Devamını Gör