Görüş Bildir
Haberler
Suikast Planlarını İtiraf Etmişti: O IŞİD'li 12 Yıl Önce Gözaltına Alınmış

Suikast Planlarını İtiraf Etmişti: O IŞİD'li 12 Yıl Önce Gözaltına Alınmış

Deniz Gök
21.02.2022 - 15:49 Son Güncelleme: 21.02.2022 - 15:58

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Acun Ilıcalı'ya suikast planladığını itiraf eden IŞİD'in Türkiye sorumlusu Kasım Güler'in 2010 yılında Mersin’deki El Kaide operasyonunda gözaltına alındığı ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

IŞİD'in 'Türkiye Vilayeti' sorumlusu 'Ebu Usame el Türki' kod adlı Kasım Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından 15 Haziran 2021'de Suriye'den Türkiye'ye yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalamıştı.

Terörden arananlar listesinde kırmızı kategoride yer alan Kasım Güler, eylem amacıyla yanında silah ve patlayıcılar da getirmişti. Güler, Ankara Adliyesi'ne çıkarılarak 21 Haziran 2021'de tutuklandı.  

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı olan Güler hakkında açılan davanın eklerinde Güler'in 74 sayfalık itirafları yer aldı. 

İtiraflarında Güler, IŞİD'in 'Türkiye'de CHP Genel Başkanı  Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, LGBTİ+ bireyler, Kapadokya'da turistleri taşıyan hava balonları, Zöhre Ana Cemevi, Adana'da İncirlik Üssü'ne saldırı planladığını' söyledi.

El Kaide sorularında "susma hakkını" kullanmış

El Kaide sorularında "susma hakkını" kullanmış

Kasım Güler'in IŞİD'e katılmadan çok önce, Mersin'deki bir El Kaide operasyonu kapsamında gözaltına alınıp sorgulandığı ortaya çıktı. 

ANKA haber Ajansı'ndan Tamer Arda Erşin ve Gürkan Demirtaş'ın haberine göre Güler, 11 Kasım 2010 tarihli ifadesinde, Van’ın Erciş ilçesinde inşaat işlerinde çalıştıktan sonra Ankara’ya gelerek müteahhitlik yaptığı söyleyerek, “İşlerim kötü gidince borçlandım ve borcumu ödeyemez duruma gelince 2008 yılında İran ülkesine gittim. Yaklaşık iki yıl burada kaldıktan sonra Türkiye’ye döndüm” dedi.

Türkiye’ye döndükten sonra Konya’ya yerleştiğini belirten Güler'in ifade tutanağında, askerliğini yaptığı bilgisi de yer aldı.

Güler, “2007 yılında, Ankara ilinde, mal beyanı vermemekten üç gün cezaevinde yattım. Bildiğim kadarıyla ailemden ve yakın akrabalarımdan aranan ve cezaevinde olan kimse yoktur” dedi.

Güler, El Kaide ile ilgili soruların tümüne “Susma hakkımı kullanıyorum” diye yanıt verdi. 

Emniyetin Güler’e ait telefon görüşmelerini dinlediği ve bu konuda tespitlerde bulunduğu da ifade tutanağında görüldü.

"El Kaide adına faaliyet yürüttü"

"El Kaide adına faaliyet yürüttü"

Tutanağa göre Güler, El Kaide adına faaliyet yürüttü, örgüte üye kazanmaya çalıştı, örgüt adına para topladı ve gizli toplantılar yaptı. 

Güler, para toplama faaliyetlerini Gaziantep, Şanlıurfa ve Osmaniye illerinde gerçekleştirdi.

Emniyet tespitlerinde ayrıca Güler'in pek çok El Kaide militanıyla bağlantı kurduğu, çatışma bölgelerini dolarlar gönderdiği gibi detaylara da yer verildi.

Evinde çatışma görüntüleri bulundu

Güler’in evinde bulunan Selefi görüşe sahip Murat Gezenler, Muhammed Bin Abdul-Vehhab, Muhammed El Maksidi, Ebu Basir Et-Tartusi’nin kitaplarına el konuldu. Güler’in evinde bulunan CD’lerde ise El Kaide’in Irak’ta ABD askerleriyle, Çeçen milislerin Çeçenistan’da Rus askerleriyle ve Taliban’ın Afganistan’da ABD askerleriyle girdiği çatışmalara ilişkin görüntüler olduğu tespit edildi.

Davası sürüyor

Davası sürüyor

Savcılığın Güler hakkında 'Anayasayı İhlal' ve 'Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme, Sayı ve Nitelik Bakımından Vahim Olan Silah veya Mermileri Satın Alınması Taşınması, Bulundurulması ve 6136 sayılı yasaya muhalefet' suçlarından açtığı dava sürüyor. 

DW Türkçe ve ANKA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın