Görüş Bildir
Haberler
Soylu: 'İzin Almadan Yardım Toplamak, Yeni Devlet Oluşturmaya Çalışmak Demek'

etiket Soylu: 'İzin Almadan Yardım Toplamak, Yeni Devlet Oluşturmaya Çalışmak Demek'

İçişleri Bakanı Soylu, belediyelerin koronavirüs nedeniyle zorda kalan vatandaşlara yardım toplamasına ilişkin yaptığı açıklamada 'Devlet, vali izin vermeden banka numaraları açıklayıp 'Ben yardım topluyorum' derseniz başka devlet, yeni hükümet oluşturmak istiyorsunuz demektir' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vatandaşlar Kovid-19 salgını nedeniyle ekonomik olarak zor günler yaşarken, belediyeler de nakit ve gıda desteği için yardım kampanyaları başlattı.

Özellikle CHP'li üç büyükşehir belediyesinin yaptığı kampanyalar büyürken İçişleri Bakanlığı bir genelge yayımladı ve belediyelerin Valilik izni olmadan yardım kampanyası düzenleyemeceğini söyledi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Belediyeler ve Büyükşehir kanununu işaret ederek bağış toplamak için önlerinde yasal bir engel olmadığını belirtti. 

Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin Vakıfbank'taki bağış hesaplarına İçişleri Bakanlığı genelgesi sonrası bloke konuldu. İki belediye de bu uygulamaya karşı dava açacağını bildirdi.

"Ancak vali izin vermişse yardım toplayabilirsin"

Soylu, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin yardım toplama kampanyasının durdurulmasına ilişkin bir soruya, bu konuda kendisine CHP'nin iki genel başkan yardımcısının 'Bu işlerin içerisinde belediye başkanlarımız da olsun' dediğini ve kendisinin de bunu kabul ettiğini söyledi.

Vatandaşlara yardım için Vefa Sosyal Destek Gruplarının oluşturulduğunu hatırlatan Soylu, '22 Mart gecesi başladı. 667 bin talep bu sabah itibarıyla geldi, şu an 721 bini geçti, yarın sabah 740 bin civarında olur. Hep birlikte zor bir meseleyle karşı karşıyayız.' bilgisini verdi.

Birtakım belediyeler, vakıflar ve derneklerin de yardım toplamaya başladığını dile getiren Soylu, şöyle devam etti:

'İçişleri Bakanlığı olarak bu görevi bize veren kanundur. Benim görevim kanuna uymak, kaos dönemlerinde kanunu ihlal etmeye çalışanlara da müsaade etmemektir. Bu kanun, dernekler, vakıflar, kamu kurum ve kuruluşları ancak yardım toplayacaklarsa, kampanya yapacaklarsa, eğer ilçesinde yapacaksa kaymakamdan, ilde yapacaksa validen izin alır. Eğer iller arası yapacaksa o ilden diğer valilere yazılır ve İçişleri Bakanlığı bu konuda bilgilendirilir. 2860 sayılı kanun 'Sadece yardım toplamakla bırakmayacaksın, onu da denetleyeceksin' diyor. Bu yetkiyi, istismar edilmemesi için bize veriyor. Bütün bunlarla beraber eğer vali izin vermişse yardım toplayabilirsin. Ama devlet, vali izin vermeden sen banka numaraları açıklarsan, 'Ben yardım topluyorum' dersen, siz başka bir devlet oluşturmak istiyorsunuz, bu kadar açık ve net.'

"İmamoğlu aradı, anlattım"

"İmamoğlu aradı, anlattım"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Soylu, bugün kendisini arayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile yanına gelen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'a bir belediyenin yardım toplamak için neden izin alması gerekliliğini kanunlarla ifade ettiğini söyledi.

Belediyelerin şartlı ve şartsız olmak üzere iki türlü bağış alabileceğini belirten Soylu, bunun yardım toplama olmadığını, yardım ile bağışı ayıran belediye kanunları bulunduğunu ifade etti. Soylu, devletin koyduğu kaideye herkesin uymak zorunda olduğunu belirtti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
997
441
95
87
27
24
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Çağatay Bulut

ne kadar akpli arkadaşım varsa hepsini hayatmdan siktir ettim,bu kadar rezilliğin üzerine hala bunların yolundan giden adamla benim işim olmaz

heisenberg

aynen bende boyleyim artik . is yerinde bile zorunlu olmadikca konusmyrm siktir et gitsin vatan hainlerini..

Bozkurt

Oldu olacak belediye başkanlarını, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye" teşe... Devamını Gör

Jey

Hemen suçlamış başka devlet, hükümet kurmak istemekle. Yolunu yapıyorlar gibi...

Jey

Yardım topladılar diye bir de vatan haini ilan et tam olsun. Her fırsatı sonuna kadar değerlendirip, istismar ediyorlar ama muhalefet bu krizi fırsata cevirm... Devamını Gör

Nilay Bilgin

Muhalefette az zeka kırıntısı olsa 18-20 yıl başta kalmazlardi.