Görüş Bildir
Haberler
Siyasilerden HDP Binalarına Saldırıya Tepki

Siyasilerden HDP Binalarına Saldırıya Tepki

ATKN
18.05.2015 - 13:56 Son Güncelleme: 18.05.2015 - 16:29

HDP Mersin ve Adana Binasında Patlama

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adana ve Mersin'de HDP İl Başkanlıklarının bulunduğu binalarda bu sabah meydana gelen saldırılara, siyasi isimler tepki gösterdi. 

"Aldık mesajını, seni halen başkan yaptırmayacağız"

"Aldık mesajını, seni halen başkan yaptırmayacağız"

Adana ve Mersin'de HDP'ye yönelik bombalı saldırıların ardından Mersin'de konuşan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a seslenerek 'Bize Adana ve Mersin saldırıları üzerinden mesaj gönderene sesleniyorum. Aldık mesajını. Seni halen başkan yaptırmayacağız' dedi.

HDP'ye yönelik düzenlenen bombalı saldırılara ilişkin konuşan Demirtaş:

'Bugün Mersin ve Adana’da, öylesine bir zaman ve öylesine yerler seçilmiş ki, Allah korusun, adaylarımızın ve üst düzey yönetimimizin cenazelerini çıkarmak istediler. Büyük bir katliam girişimiydi' dedi.

Hükümeti terör örgütü IŞİD'e yardım göndermekle ve işbirliği yapmakla suçlayan Demirtaş:

Ülkenin Cumhurbaşkanı HDP’ye terör örgütü diyor, IŞİD’e laf diyemiyor. Tecavüzcü çetesinin işbirlikçisi olanlar bize demokrasi dersi veremezler. Halkın parasıyla yüzlerce silahı tecavüz ordusuna gönderenler, bize dinden imandan bahsedemezler. Bunların hesabını vereceksin. ifadelerini kullandı.

'Şiddetle kınıyorum'

'Şiddetle kınıyorum'

Partisinin Karaman mitinginde HDP'nin Mersin ve Adana İl Başkanlıklarına yapılan saldırıya değinen Davutoğlu, saldırıyı şiddetle kınadığını ve takipçisi olacaklarını söyledi.

Davutoğlu şunları söyledi:

AK Parti Genel Başkanı olarak, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak söylüyorum; kim seçim kampanyasına şiddet bulaştırırsa, kim seçim kampanyasında herhangi bir şekilde şiddete yönelik bir çağrıda bulunursa, bunun karşısında en önce AK Parti duracak. Bu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kime karşı yönelik olursa olsun, her zaman saldırıların karşısında olduk. Kim yaparsa yapsın, saldırıların her zaman hesabını sorduk.

İçişleri Bakanı ile görüştüm, gerekli bilgileri aldım. Talimatı verdim. Saldırıların sorumlularının takipçisi olacağız. Hep beraber 7 Haziran'a barış içinde yürüyeceğiz. Bu saldırılardan hareketle, herhangi bir şekilde provokatif eylemler olursa ya da bu saldırılar bir şekilde yön saptırarak AK Parti'yi, Hükümet'i suçlayacak niteliğe bürünürse buna da taviz vermeyiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Bütün siyasi partilere yapılmıştır'

'Bütün siyasi partilere yapılmıştır'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'Adana HDP İl Başkanlığı ve Mersin'de ilçe başkanlığına yapılan saldırıları en şiddetli şekilde kınıyoruz. Türkiye'de herhangi bir siyasi partiye yapılan saldırı, bütün siyasi partilere yapılmıştır' ifadelerini kullandı.

'Provokatörlerin oyunu tutmamıştır'

'Provokatörlerin oyunu tutmamıştır'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Twitter hesabından 'Adana ve Mersin'deki HDP bürolarına yapılan saldırıyı kınıyor, HDP'ye ve yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Seçim sürecine şiddet karıştırmaya çalışan provokatörlerin oyunu tutmamıştır, tutmayacaktır' ifadesini kullandı.

'Gerilim yaratacak açıklamalardan kaçınmalıyız'

'Gerilim yaratacak açıklamalardan kaçınmalıyız'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Twitter hesabından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Mersin ve Adana’da HDP binalarına yapılan saldırıları kınıyoruz ve yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Siyasiler olarak öncelikle bizler toplumda gerilim yaratacak açıklamalardan kaçınmalıyız. Hep birlikte bu saldırıların karşısında durmalıyız' dedi.

'Bu saldırıları düzenleyenleri şiddetle kınıyorum'

'Bu saldırıları düzenleyenleri şiddetle kınıyorum'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde gerek milletvekillerine gerekse parti binalarına ve parti görevlilerine yapılan saldırıların dikkati çektiğini ifade etti.

Genel seçimlerin yaklaştığı bugünlerde yapılan saldırıların kamuoyu tarafından hassasiyetle takip edildiğini belirten Çiçek, 'Siyasi tansiyonu yükseltmeyi amaçlayan ve toplumsal barışı bozmaya yönelik provokasyon niteliğindeki bu saldırıları gerçekleştirenlerin güvenlik güçleri tarafından kısa sürede ortaya çıkartılacağına ve adalet önünde hesap vereceklerine inanıyorum' değerlendirmesinde bulundu.

Bu saldırıları düzenleyenleri şiddetle kınadığını vurgulayan Çiçek, bu tip provokasyonların bir daha yaşanmamasını temenni ettiğini kaydetti.

'Davutoğlu'na büyük görevler düşüyor'

'Davutoğlu'na büyük görevler düşüyor'

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HDP'ye yönelik bombalı saldırılara tepki gösterdi.

Tekin, şunları söyledi:

Bugüne kadar çeşitli provokasyonlar da oldu. Ama şunu da görmemiz lazım. Devletin kurumları sadece iktidarı korumakla mükellef değildir. Farkındaysanız devletin emniyeti istihbaratının tamamı iktidarla meşgul. Muhalefeti, siyasetçiler hiç kimse yok. Bir bakanın peşinde 100 tane polis geziyor. Bizim arkamızda hiç polis yok. İstemiyoruz da, böyle bir talebimiz yok. Siyasetçiler mutlaka dilini iyi kullanmalı. Son dönemde bazı bakanların kullanmış oldukları cümlelerin belli tahriklere sebep olabileceğini... en azından bundan sonra büyük olasılıkla bazı yaralılar var. Geçmiş olsun HDP'ye. Umut ediyorum bu saatten sonra hiçbir insanın benzer provokasyonlarla karşı karşıya kalmayacağı bir 17 günlük süreci geçiririz. Bu konuda sayın Davutoğlu'na büyük görevler düşüyor. Kendisi direkt ilgilenmeli diye düşünüyorum.

CHP'ye yönelik de saldırılar olduğunu söyleyen Tekin, 'CHP olarak kamuoyuyla paylaşmadık, çeşitli saldırılarla bizim de arkadaşlarımız karşı karşıya kaldı. Bunun bir tanesi iki gün önce Beyoğlu'nda yaşandı. O grupları tespit ettik, emniyete bildirdik. Umut ederim ki gereğini yaparlar. Yapmazlarsa biz takipteyiz' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Özel bir birim kuruldu'

'Özel bir birim kuruldu'

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana ve Mersin'de HDP binalarında meydana gelen patlamalarla ilgili, emniyet, jandarma ve MİT'in dahil olduğu özel bir birim kurulduğunu açıkladı. 

Bakan Çelik, Adana Valisi Mustafa Büyük'ü ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Adana’da HDP’nin il başkanlığının da bulunduğu binada Seyhan İlçe Başkanlığına ve Mersin’de HDP İl Başkanlığına eş zamanlı bir saldırı gerçekleştirildiğini belirterek, 'Şimdi sayın valimiz ve emniyet müdürümüz ile jandarma komutanımız ile bölge başkanımız ile ilk değerlendirmeyi yaptık. Elimizde bir takım bilgiler var ama şuanda detay vermemiz doğru değil kesinleştirene kadar araştırmalar sürecek. Tabi saldırının eş zamanlı olması dikkat çekici. Adana’da 3 tane yaralı var sağlık durumlarını ciddi şekilde takip ediyoruz' dedi.

Bu saldırılarla ilgili özel bir ekip kurulduğunu ve içinde istihbarat, terör, bomba ekibi ve olay yeri inceleme ekibinden oluşan tek görevi bu saldırının nasıl gerçekleştirildiğini ve kimler tarafından yapıldığını açığa çıkarmak üzerine çalışma yapacağını ifade eden Bakan Çelik, 'Şu anda değerlendirdiğimiz en önemli husus eş zamanlı olarak gerçekleşmiş olması. Tabi her halükarda bir partiye yapılan saldırı bütün siyasi partilere yapılmış demektir. HDP teşkilatına geçmiş olsun diyoruz. Bu saldırı karşısında tüm siyasi partiler bir dayanışma içerisindedir. Ve hangi parti saldırıya uğrarsa o partinin yanındadır' dedi.

'Bu bir provokasyondur'

'Bu bir provokasyondur'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, seçim çalışmaları için bulunduğu Van'da, HDP il binalarına saldırı için 'Bu bir provokasyondur' dedi.

Arınç şöyle devam etti:

'Birileri, kötü insanlar, yanlış iş yapanlar, ahlaksız insanlar provokasyon yapmışlar ki tahrik etsinler, millet birbirine girsin, ülkede kaos olsun istemişler. HDP'nin Adana, Mersin il başkanlıklarına konulan patlayıcı provokasyondur, lanetliyorum, çok yanlış bir iştir. Bu vicdansızca bir iştir. Ülkeye yazıktır.'

'HDP meşru legal bir partidir. Yolu, düşüncesi, her şeyi yanlış olabilir, biz onunla mücadele ediyoruz ama bizim düşmanımız değil, rakibimizdir. Her ne kadar onlar bizi düşman gibi görseler de biz onları düşman gibi göremeyiz. Erkekçe mücadele ederiz, işimizi yaparız sonra millete döner deriz ki ben AK Parti'yim, Bu hizmetleri yaptım. Millet bundan memnun oldu bana yüzde 50 oy verdi. Şimdi bu seçimde de bana destek olursan sana yapacaklarımı tek tek söylüyorum.'

AA, DHA, İHA, BBC Türkçe ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0