Görüş Bildir
Haberler
Sahip Olduğu Yöresel Danslarıyla Tüm Dünyanın Tanıdığı 13 Ülke ve Dansları

etiket Sahip Olduğu Yöresel Danslarıyla Tüm Dünyanın Tanıdığı 13 Ülke ve Dansları

Dans ve müzik evrensel olsa da, bir ülkenin kültürel özelliklerini çok güzel anlatıyor. İnsanlarının duygularını, tavırlarını, düşüncelerini dans hareketlerinden çok rahat anlayabiliyoruz. 

Hatta bu dans bazen o kadar önemli oluyor ki, ülkenin adının önüne geçiyor, nam-ı tüm dünyayı sarıyor. İşte Yöresel danslarıyla ünlü olan ülkeler ve dansları.

Bu arada bu konuda milletçe çok iddialı olduğumuzu hatırlatalım. 💪🏼💪🏼💪🏼 

O zaman dans!!!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Her vuruşuyla bizi en derinden sarsıyor: Flamenko - İspanya

Aslında İspanya'nın Endülüs Bölgesi'ne ait olan bu dans, daha sonra tüm İspanya'ya hatta daha çok turistik yerlere taşındı. 

El figürleri ve topuk vuruşlarıyla tüm dikkati çeken Flamenko, özel ayakkabılarla yapılan bir dans.

Tam olarak nereden geldiği bilinmese de İberik halklar, Berberi-Arap Müslümanlar, İspanya Yahudileri ve Çingeneler tarafından yayıldığı düşünülüyor. Ama bir gerçek var o da Flamenko denince akla gelen ilk ülkeni İspanya olması. Öyle ki İspanya denince de sayılan kültürel güzelliklerden biri Flamenko.

2. Arnavut dansı olmasına rağmen Yunanlarla bilinen dans: Sirtaki - Yunanistan

İstanbullu Ortodoks Arnavut kasaplarının çıkattığı bir dans türü olan Sirtaki daha sonra nasıl olduysa Arnavutların değil de Yunanların dans türü olarak benimsendi.

Çıktığı zaman Hasapiko adıyla bilinen dans, Sirtaki'den farklı olarak yavaş başlayıp yavaş bitiyordu. Yunan müzik adamları, dansın ritmiyle biraz oynayıp sonunu gittikçe hızlandırdı. Bu iki türü de birbirinden ayırmak için hızlı biten dansa Sirtaki adı verildi.

Her ne kadar nasıl bu hale geldiği bilinmesede Yunanistan'da her yerde görebileceğiniz, her Yunanın bildiği bir dans Sirtaki.

3. Hem figürleriyle hem de kostümleriyle Rio Karnavalı'nın yıldızı: Samba - Brezilya

Brezilya ile özdeşmiş olan Samba, bize kendini en çok Rio Karnavalı'ndaki muhteşem gösterileriyle tanıtıyor. Hafif dizler bükülerek yapılan bu dans hem tekli hem de grup halinde yapılıyor. Kostümleriyle beraber çok etkileyici bir görüntü oluşturan Samba'nın birçok figürü Afrika'nın geleneksel dans figürlerini anımsatıyor.

4. Aşkın ve Tutkunun dansı: Tango - Arjantin

Tango, Arjantin ve Uruguay kökenli bir dans türüdür. Dans ederken çalınan müzikler de tango olarak adlandırılıyor.

Asıl tango doğduğu topraklardaki gibi yapılıyor olsa da daha sonra Çin Tangosu,  Fin Tangosu gibi başka çeşitleri de türetilmiş.

İsyan, öfke, aşk ve hayal kırıklığı gibi farklı duyguları aynı anda barındıran ve tüm gücüyle bunu etrafına yansıtan Tango, keman, piyano ve kontrbas eşliğinde daha da kuvvetleniyor.

Tüm duyguları en üst seviyede yaşayan Tango, 'Aşkın ve Tutkunun Dansı' olarak da biliniyor.

5. Tarantulanın zehrinden kurtulmak için tek çare: Tarantella - İtalya

Güney İtalya'da 15. yüzyılda ortaya çıkan bu dans türünün diğerlerinden daha farklı bir geçmişi var.

Tarantula örümceği bir kişiyi sokunca, zehrinden kurtulmak için bu dansın yapılması gerektiğine inanılıyordu. 

Zaten örümceğin adı da, dansın adı da İtalya'nın Taranto şehrinden geliyor. Artık halk tarafından bu dansa nasıl inanılmışsa, dans tedaviden sonra yöresel dans olarak da kültürlerine geçmiş.

İyileştiriyor mu bilmiyoruz ama İtalya'nın kültüründe iyi bir yer kaptığı belli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Fransa'da doğması Avusturya'da meşhur olmasına engel olmadı: Vals - Avusturya

Aslında 16. yy ortalarında Fransa’nın Provence bölgesinde “Valto” adıyla doğan Vals, 19. yüzyılla beraber Avusturya ve Almanya'da da görülmeye başladı. Bu bölgede, özellikle Viyana'da, çok popüler olan ve büyük bir gelişme gösteren Vals Avusturya ile bütünleşmiş durumda.

Bugün, “Viyana Valsi” ve “Modern Vals” olarak iki türle yapılan vals, çiftin senkronize bir şekilde dönmesi olarak kabaca tasvir edebiliriz.

7. Hawaii yerlilerinin yöresel dansı: Hula - Hawaii

Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletlerinden biri olan Hawaii, Hula dansıyla ünlü. Birçok filmde de karşımıza çıkan bu dans, 19. yüzyıldan beri adanın yerlileri tarafından yapılan bir yöresel dans. 

Hula Kahiko ve Hula Aunan olarak iki tür hula dansı var. Kahiko, ilahiler ve geleneksel müzik aletleri eşliğinde yapılan, Aunan ise şarkı ve gitar eşliğinde yapılan.

Bu dansı öğreten özel kurumlar var. Bu okullara da Halau adı veriliyor.

8. Nam-ı diğer "Savaş Dansı": Haka - Yeni Zelanda

19 yüzyıldan beri Yeni Zelanda'nın savaş dansı olarak bilinen Haka, aslında savaştan önce savaşçıların güçlerini göstermesi ve karşı tarafı korkutması için yapılıyormuş.

Dansçılar, ellerini bedenlerine, ayaklarını da yere vurarak dans ederler. Dans eden kişi, karşı tarafı caydırmak için haykırışlarıda bulunur ve tehditkar tavırlarlar sergiler. 

İlk başta Yeni Zelanda yerlileri olan Maoriler tarafından yapılan bu dans, daha sonra ülkenin diğer köşelerine ardın dan da tüm dünyaya yayıldı. Günümüzde Futbol maçlarından sonra seviçn dansları arasında bile görebilirsiniz.

9. Ayak vuruşlarıyla ritmi hissettiren dans: Tap - Amerika

19. yüzyılda Amerika'da doğan Tap, daha sonra tüm dünyaya yayıldı. 

Ayakkabının burnunda ve topuğunda bulunan metallerin yere belli bir ritimle vurulmasıyla yapılan dansın türüdür Tap. İsmini de bu çıkardığı 'tap' sesinden alıyor.

10. Birçok latin dansının karışımı: Salsa - Küba

Aslında Latin Amerika dansı olan Salsa, göçmenler sayesinde Amerika'ya da taşınmış ve çok ünlü olmuş.

Genelde çiftler tarafından yapılan Salsa, birçok danstan etkilenmiş. Bunların çoğu bir Latin amerika ülkesi olan Küba'ya ait danslar. 

Mambo, cha cha cha, guaracha, changüí, palo monte, rumba, abakuá, comparsa gibi diğer Küba danslarından etkilenen Salsa, birçok stile de sahip. 

Birçok ülkede kendi sitiliyle yapılan Salsa'nın aslen Kübalı olduğunu kabul etmek lazım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Aynı bizim Kafkas: Hopak - Ukrayna

Bizde, neredeyse her okulda, 1. sınıfta öğretilen Kafkas dansına çok benzeyen hatta aynı olan Hopak, Ukrayna'nın resmi dansı sayılıyor. Zıplamalar, yerler çökmeler, dönüşler çokcana bulunan Hopak bize çok da uzak sayılmaz.

Bizden yani. İzlerken çok benimseyebilirsiniz.

12. Kıyafetleriyle ve vuruşlarıyla tam bir şölen: Irish Step - İrlanda

Ayak ve bacak hareketlerinin ön planda olan bu dansta, yere vuruşlarla çıkan ritim ve süslü, gösterişli kıyafetlerin görsel şöleni birleşince muhteşem bir dans ortaya çıkıyor. 

İrlanda'ya özgü olarak ortaya çıkan bu dans daha sonra tüm dünyaya yayıldı. birçok dans filminde ve dans yarışmasında da kendisiyle karşılaşabilirsiniz.

13. Bir sürü kültüre ev sahipliği yapan, bir sürü yöresel dansa sahip olan ülke: Zeybek, Horon, Halay, Kolbastı... - Türkiye

Birden fazla kültüre ev sahipliği yapan Türkiye aynı zamanda birden fazla yöresel dansla ünlü. Ege de Zeybek, Karadeniz de Horon, Kolbastı, Kuzeydoğu Anadolu da Kafkas ve daha bir sürü yöresel dans. 

Türkiye için bu başlığı yazmak çok zor. Diğer ülkeler gibi bir dansla yetinmek yerine bizim kültürümüzde her şehrin birden fazla dansı var.

O zaman as bayrakları as as as!!!!111!!!!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
433
214
118
98
83
56
54
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?