Görüş Bildir
Haberler
Rabia Bala Hatun Kimdir, Nasıl Ölmüştür? Osman Bey'in Eşi Rabia Bala Hatun'un Hayatı ve Ölümü...

Rabia Bala Hatun Kimdir, Nasıl Ölmüştür? Osman Bey'in Eşi Rabia Bala Hatun'un Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
06.01.2022 - 10:39

Rabia Bala Hatun, Şeyh Edebali'nin kızı ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan Alaeddin Paşa'nın annesiydi. Malhun Hatun’dan sonra Osman Bey’in ikinci eşi oldu.  Orhan Gazi’nin kardeşi Alaeddin Bey’ı dünyaya getirdi. Günümüzde Kuruluş Osman dizisiyle yeniden gündem olan Rabia Bala Hatun hakkında merak edilenleri araştırdık. İşte Osman Bey'in ilk eşi olan Malhun Hatun ile karıştırılan Rabia Bala Hatun'un hayatına dair merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rabia Bala Hatun Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve ilk lideri Osman Bey'in eşidir. Rabia Bala Hatun'un hayatına dair kısıtlı bilgi bulunur ve bunların da doğruluğu tartışmalıdır. Rabia Bala Hatun Orhan Gazi’nin kardeşi Alaeddin Bey’in annesidir. Alaeddin Paşa, tahta kardeşi Orhan Gazi’nin geçmesine destek olmuş ve “Vezirlik” görevinin temelini atmıştır. Öte yandan Kuruluş Osman dizisinde Özge Törer, Râbi'a Bala Hâtun'a yeniden hayat vermiştir. Peki Rabia Bala Hatun gerçekte kimdir? Nasıl ölmüştür? İşte kısaca Osman Bey'in eşi olan Rabia Bala Hatun'un hayatı ve ölümü...

Rabia Bala Hatun Kimdir?

Rabia Bala Hatun Kimdir?

Hayatı

Rabia Bala Hatun, Osmanlı topraklarında dini bir lider olab Şeyh Edebali'nin kızıdır. Şeyh Edebali, Selçuklular döneminin ünlü âlimlerinden olan Şeyh Sadrettin Konevi ve Mevlâna Celâleddin-i Rumi'nin çağdaşıdır.

Rabia Bala Hatun, Osman Bey'in ikinci eşidir. 1289 yılında evlenmişlerdir ve bu evlilikten Alaeddin Paşa dünyaya gelmiştir. Rabia Hatun, Orhan Gazi'nin annesi Malhun  Hatun ile karıştırılır. Hatta bazılarına göre; Malhun Hatun'un, ikinci adı Bala Hatun'dur.

Osman Gazi’den sonra tahta Orhan Gazi geçmiştir. Aslında Rabia Bala Hatun’ın oğlu Aleaddin Paşa’nın adı da geçmiştir ama o kardeşinin başa geçmesini istemiştir. Aleaddin kardeşi Orhan’ın liderliğinde görev almış hatta “vezirlik” görevinin ortaya çıkmasında çok büyük payı olmuştur. Rabia Bala Hatun’un oğlu Aleaddin mütevazı kişiliği ile birçok kişiye örnek olmuştur. Aleaddin Paşa’nın ölümünden sonra Osman Gazi Türbesi’ne defnedilmiştir.

Ölümü

Rabia Bala Hatun 1324 yılında ölmüştür. Mezarı babasının Bilecik'teki türbesindedir. Şeyh Ede-Bali Türbesi Bilecik’teki en önemli tarih miraslarından bir tanesidir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
1
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın