Görüş Bildir
Haberler
Polisiye Türünün Kitabını Yazmış Agatha Christie'nin Mutlaka Okumanız Gereken 13 Romanı

etiket Polisiye Türünün Kitabını Yazmış Agatha Christie'nin Mutlaka Okumanız Gereken 13 Romanı

Özellikle polisiye roman severler olmak üzere bir çok edebiyat aşığının en az bir kere de olsa okumuş olduğu yazarlardan biri Agatha Christie. Polisiye ve dedektif türü romanların kraliçesi olarak tabir edebileceğimiz Christie, 86 yıllık yaşamının ardından geriye bir dolu muhteşem eser bıraktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. On Küçük Zenci

1. On Küçük Zenci

Her birinin gizledikleri ve korktukları sırları olan on kişi, Zenci Adası’ndaki ıssız bir malikaneye davet edilirler. Ancak malikaneye giden grubu bir sürpriz beklemektedir, ev sahibi ortalarda yoktur.

Geçmişlerindeki karanlık sırlardan başka hiçbir şeyleri olmayan bu insanlar adada mahsur kalmışlardır.

Konuklar bir süre sonra gizledikleri karanlık sırları birbirlerine anlatırlar. Ve teker teker ölmeye başlarlar...

2. Doğu Ekspresinde Cinayet

2. Doğu Ekspresinde Cinayet

Gece yarısından sonra artan şiddetli tipi yüzünden Doğu Ekspresi artık yoluna devam edemeyecek durumdadır. Yılın bu zamanlarında lüks tren tamamen doludur. Ertesi sabah yapılan kontroller sonucu tüm yolcuların sağ salim trende olduğu anlaşılır. Ancak defalarca bıçaklanarak öldürülen Amerikalı yolcunun kompartımanının kapısı içeriden kilitlidir.

Sonunda trende yolculuk etmekte olan Hercule Poirot cinayeti incelemeye başlar. Ancak kimi yolcular cinayetin izlerini yok edebilmek için yaşlı dedektifin dikkatini dağıtmaya çalışırlar. Poirot, kehanet sayılabilecek bir saptamayla cinayeti bir değil iki şekilde çözümlemeyi başarır.

3. Cinayet Alfabesi

3. Cinayet Alfabesi

Yeni türemiş bir seri katil kurbanlarını alfabetik sıraya göre öldürür ve kurbanların yanına ABC tren yolları tarifesini bırakır. Bununla beraber katil dedektif Hercule Poirot'ya öldürmeye karar verdiği kişileri önceden haber verir ve onunla dalga geçer. Ama dedektif Poirot her zaman adı geçen kişilere ulaşmakta gecikir. Hercule Poirot zeki bir katil ile karşı karşıya olduğunu düşünür ve bu cinayet vakası ilgisini çeker. Böylece Hercule Poirot Hastings ve Japp'ın yardımları ile İngiltere'de kapsamlı bir seyahat yaparak katilin izin bulmaya karar verir.

4. Ölüm Sessiz Geldi

4. Ölüm Sessiz Geldi

Styles St. Mary köyündeki Styles Köşkü’nde son zamanlarda garip olaylar meydana gelmektedir. Sonunda bir gün, köşkteki yaşlı Bayan Inglethorp’un sağ kolu olan Evelyn, “Zavallı Emily... Hepsi, ama hepsi köpek balığından farksızlar” diye mırıldanarak evden dışarı fırlar. Varlığıyla Bayan Inglethorp için bir güvence oluşturan Evelyn’in gidişi, köşkün havasını tümüyle değiştirir. Artık koca evde sonsuz bir kuşku ve ürkütücü bir kötülük havası esmeye başlar...

5. Gizli Düşman

5. Gizli Düşman

Beş parasız genç Tommy ile güzel Tuppence, heyecanlı bir yaşam özlemi içinde Genç Maceracılar Ortaklığı adında bir şirket kurarlar. Artık hem sevdikleri hem de para kazanacakları bir işte maceraya atılmaya hazırdırlar.

Ne var ki iki arkadaş, gizemli Bay Whittington adına giriştikleri ilk işte kendilerini korkunç bir komplonun ortasında bulurlar. Acemi ama cesur ortaklar, acımasız Boris'in oyunlarına gelip bir batağın içine çekileceklerini akıllarının ucundan bile geçirmezler. 

Her şeyin göründüğünden farklı anlamlar ifade ettiği bu işte acaba gerçek neydi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Cinayet İlanı

6. Cinayet İlanı

Yerel gazetede çıkan bir ilan bütün Chipping Cleghorn köyü sakinlarini heyecanlandırır. İlanda 29 Ekim Cuma günü saat 18.30'da Little Paddocks'da cinayet işleneceği yazmaktadır.Herkes, bu ilanın bir şaka mı, yoksa yaşlı Bayan Letitia Blacklock'u tehdit etmek için verilmiş bir ilan mı olduğunu düşünmektedir.

Bütün sakinler o günü sessizce beklemektedir. Köyde bulunanların arasında Miss Marple de bulunmaktadır. O gün geldiğinde merakına yenik düşen komşular saat 18.30'a gelmeden Little Paddocks'da belirir. Ve saat tam 18.30'da ışıklar söner ve ev karanlığa bürünür.

7. Ölüm Meleği

7. Ölüm Meleği

Jane Marple hiç beklemediği bir anda hiç beklemediği birinden bir mektup alır. Yapmış olduğu yolculuklardan birinde tanıştığı Bay Rafiel'den gelen mektup yaşlı kadını hayrete düşürür.

Kısa bir süre önce ölmüş olan Bay Rafiel mektubunda Miss Marple'ın adalet duygusuna güvendiğini ve bir cinayet olayını ortaya çıkarmasını istediğinden söz eder. Ama tüm bu isteklerin dışında Miss Marple için cevaplanmamış sorular vardır. Bir, söz edilen cinayeti kim işlemiştir? İki, cinayet nerede ve ne zaman gerçekleşmiştir?

8. Son Evdeki Tehlike

8. Son Evdeki Tehlike

İngiltere’nin Cornwall sahillerinde emekliliğin tadını çıkaran Hercule Poirot güzeller güzeli Nick Buckley’nin başına gelen bir dizi kazadan kıl payı kurtulduğunu duyunca dedektifliğe tekrar soyunur. Genç kızın arabasının freni boşalmıştır, kayalık yamaçtan aşağı büyük bir kaya parçası tam da yürüdüğü patikaya yuvarlanmıştır, yatağının başucunda asılı ağır tablonun kordonu kopup yatağa düşmüştür.

Bunların üzerine bir de genç kızın şapkasındaki kurşun deliğini fark eden Poirot kıza yardım etmeye karar verir. Acaba olası katili amacına ulaşmadan bulabilecek midir, yoksa olayın gerisinde bambaşka gerçekler mi gizlidir?

9. Cesetler Merdiveni

9. Cesetler Merdiveni

Sabah uyanan Bautryler kütüphanelerinde genç bir kadın cesedi bulurlar. Şık gece elbiseli bir kadındır ve makyajı yüzüne gözüne bulaşmıştır. Peki bu kadın kimdir? Buraya nasıl gelmiştir? Dedikoduların başlamasından korkan Bautryler bu esrarengiz olayı aydınlatması için Jane Marple'dan yardım isterler.

10. Mavi Trenin Esrarı

10. Mavi Trenin Esrarı

Lüks Mavi Tren Nice'e ulaştığında, kondüktör derin uykuya dalmış Ruth Kettering'i uyandırmaya çalışır. Ancak Ruth bir daha asla uyanmayacaktır; aldığı ağır bir darbe nedeniyle yüzü parçalanıp ölmüştür. Ayrıca kadının paha biçilmez yakut takıları da kaybolmuştur. Bir numaralı katil zanlısı Ruth'un ayrı yaşadığı kocası Derek' tir. Ama Poriot toplanan kanıtlardan tatmin olmamıştır. Esrarengiz cinayeti trende tekrar sahneye koymaya karar verir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Cinayetler Kulübü

11. Cinayetler Kulübü

Bir salı gecesi Jane Marple'ın evinde toplanan altı kişi, bundan böyle her salı akşamı aynı yerde toplanıp birbirlerine faili meçhul cinayet öyküleri anlatmaya karar verirler.

Konuklar birbirilerine esrarnegiz öyküler anlatırken yaşlı ev sahibesini unuturlar. Fakat Miss Marple dikkatle dinlediği her öykünün sonunda katilin kimliğini ortaya çıkarır..

12. 16.50 Treni

12. 16.50 Treni

Elspeth arkadaşı Jane Marple'ı ziyarete giderken başka bir vagonda bir adamın bir kadının boğazını sıktığını görür. Bunu tren yetkililerine anlatmak ister ama ne kanıt ne de görgü tanığı vardır. Ona inanabilecek tek kişi olan Jane'e gördüğü her şeyi ona anlatır ve olayı açıklığa kavuşturmak için çalışırlar. Aynı zamanda da Elspeth'in deli olduğu düşünülür. Bu da cinayetin ispatlanmasını güçleştirir.

13. Ölüm Adası

13. Ölüm Adası

Karayip güneşinin tadını çıkaran Miss Marple huzursuz günler geçirmektedir.

Evet, sıcak hava romatizmalarına iyi gelmiştir ama bu cennet gibi yerde heyecandan eser yoktur. Miss Marple’ın otelin müşterilerinden emekli bir subayla tanışması tatiline renk katar. Emekli subayın, tanıdığı bir katilin öyküsünü anlatması Miss Marple’ın ilgisini çeker. Binbaşı tam katilin fotoğrafını göstermek üzereyken birdenbire vazgeçer. Adamın panik içindeki davranışlarını otelde katili görmüş olmasına yoran Marple, yanlış kişiye odaklanır. Ve bu cennet gibi adada peş peşe cinayetler işlenir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
350
231
37
19
17
16
8