Görüş Bildir
Haberler
Ordu, Susurluk, Bandırma ve Daha Fazlası! Bol Malzemesi ve Nefis Tadıyla Türkiye'nin En Meşhur Tostları

Ordu, Susurluk, Bandırma ve Daha Fazlası! Bol Malzemesi ve Nefis Tadıyla Türkiye'nin En Meşhur Tostları

Merhabalar. Eminim hepinizin bir yerlerde en sevdiği bir tost tarifi ya da tostçusu vardır. Tost deyip geçmemek gerekiyor, hem kolay yapılışı, hem bol malzemesi hem de yöreden yöreye değişen farklı lezzetleriyle hepimizin canını çektiren bir yiyecek. Özellikle tostun en âlâsını yapan mekanlar bulduysak adeta bir tost delisi olup çıkıyoruz. Bu içerikte birbirinden farklı leziz tatlarıyla ülkenin en meşhur tostlarını bulacaksınız. Listede birkaç tane de uluslararası sayılabilecek lezzetler var. Sizi bilmem ama listeyi yaparken benim canım acayip tost çekti.

Liste hazır, bakalım siz hazır mısınız?

1. Susurluk Tostu

1. Susurluk Tostu

Susurluk tostu, Balıkesir'in Susurluk ilçesine özgü harika bir tost çeşididir. Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan ve coğrafi işaret tescilli olan bu tost, iki dilim ekmeğin arasına peynir ve sucuk konularak yapılır. Ekmekler tost makinesinde gevrek haline gelene kadar kızartılır ve üzerine yağ sürülür. Susurluk tostu yapımında kullanılan ekmek tava tost ekmeğidir ve çok az tuzlu kelle peynirinden yapılır. Kaşar veya beyaz peynir gibi peynirler kullanılmaz.

2. Ordu Tostu

2. Ordu Tostu

Ordu tostu her ayrıntısı özenle seçilen yöresel bir Türk mutfağı lezzetidir. Günümüzde Susurluk tostu ile birlikte coğrafi işaret alan diğer tosttur. Bu tostu yapmak için ekmek özel olarak üretilir. Ekmek, altı sarısı renkte ve dikdörtgendir. Ekmek fındık kabuğu ateşinde pişirilir ve bir gün dinlendirilerek kullanılır. Tostun yapımında kullanılan sucuk ise ezme şeklinde hazırlanır. Bu sayede sucuklar tost ekmeğinin arasına kolayca dağılır ve sucuğun lezzeti tosta da geçer. Ordu tostunun son aşamasında ise dışına terayağı sürülür ve tost makinesinde kızartılır.

3. Antakya Tostu

3. Antakya Tostu

Antakya tostu, kaşar ve sucuk gibi malzemelerin bol kullanımıyla ve yanında turşuyla servis edilen bir tost çeşididir. Tostun yapımında kullanılan peynir yöreye özeldir. Ekmeği ise Antakya ekmeği denilen bir lezzettir ki hamuru süt ile yoğrulmaktadır. Tostun en beğenilen kısmı da dolu dolu malzemelerle yapılan sosudur. Sosun içerisinde domates salçası, mayonez, hardal, karabiber ve zeytinyağı bulunur.

4. Ayvalık Tostu

4. Ayvalık Tostu

Ayvalık tostu, büyükçe kesilen ve bu tost için özel olarak hazırlanan ekmekten yapılır.  Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin yöresel bir lezzetidir ve içerisine konulan malzeme oldukça boldur. Bugün Türkiye'nin her yerinde bulabileceğiniz bu lezzetli tostun içerisinde genellikle sosis, sucuk, kaşar, turşu, mayonez ve ketçap gibi malzemeler vardır.

5. Karum Eskişehir Tostu

5. Karum Eskişehir Tostu

Karum tostu, Eskişehir'in en bilinen tost çeşitlerinden biridir. Tostun içerisine kaşar, sucuk ve benzeri pek çok lezzetli ürün konularak yapılır. Özellikle Eskişehir'in öğrenci yoğunluğu nedeniyle gençler arasında ve dışarıdan gelenler için bir numaralı tosttur.

6. Sanayi Tostu

6. Sanayi Tostu

Sanayi tostu, sucuk, yumurta, kaşar peyniri, salça, tereyağı ve somun ekmek ile hazırlanan harika bir sokak lezzetidir. Somun ekmeği ortadan ikiye kesilerek ve tost makinesinde bastırılarak yapılır. Pişen sucuklu yumurta ekmek arasına alındıktan sonra salça sürülerek servis edilir.

7. Yulaf Tost

7. Yulaf Tost

Yulaf tost, yulaf, yoğurt ve yumurtanın karıştırılıp tost makinesinde kızarana kadar pişirilmesiyle hazırlanır. Pişirme kağıdı arasında hazırlanan tostun arasına kaşar peyniri, beyaz peynir ve domates eklenir. Diyet yapanlar dünyayı ele geçirdiğinde bu tost da bir numaralı tostumuz olacak, demedi demeyin.

8. Fransız Tostu

8. Fransız Tostu

Yumurtalı ekmek adıyla da bilinen Fransız tostu, çırpılmış yumurta, şeker ve sütle ıslatılıp dilimlenmiş ekmekten yapılır. Hazırlanan ekmek tavada kızartılarak servis edilir. Fransız tostunun bazı tariflerinde içerisine süt, şeker, vanilya veya tarçın da eklenebilir. Eğer Fransız tostu tuzlu yapılıyorsa tostun içerisine karabiber, mayonez ve ketçap da konabilir. Fransızlar bizim tostları görseler onlar da Paris tostu diye bir şey kesin çıkarır. Onlar çıkarana kadar şimdilik en iyi Fransız tostu bu diyelim.

9. Açık Tost

9. Açık Tost

Açık tost, domates salçası, zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, kekik, pul biber, rendelenmiş kaşar peyniri, sucuk ve domates ile kolayca hazırlanan bir lezzettir. Sos malzemelerinin harç yapılarak ekmek üzerine sürülmesiyle hazırlanır ve tost makinesinde kızarana kadar pişirilir.

10. Atom Tost

10. Atom Tost

Atom tost, hem kahvaltıda hem de öğle yemeklerinde tercih edilen lezzetli ve besleyici bir tosttur. İki ekmeğin arasına sucuk, kaşar, salam, kekik, pulbiber ve yumurta koyularak hazırlanır. Atom tostu yaparken tost ekmeği, baget ya da beyaz ekmek gibi istenilen her ekmek kullanılabilir.

11. Yengen Tost

11. Yengen Tost

Bol malzemesiyle dışarıda herkesin severek tükettiği bir tost Yengen. Malzemeleri arasında tost ekmeği, sucuk, kaşar, tereyağı, domates, ketçap ve kornişon turşu bulunur. İki tost ekmeğinin arasına kaşar ve sucuk dilimlerinin yerleştirilmesiyle ve ardından kornişon turşusu ve ketçap konularak tost makinesinde pişirilmesiyle hazırlanır.

12. Amerikan Tostu

12. Amerikan Tostu

Yumurtalı Amerikan tostu yapımı gayet kolay ve lezzetli bir yiyecektir. Bu tost yapılırken yağlanmış bir tavada iki dilim tost ekmeğinin arası bardak yardımıyla delinir ve ortasına yumurta kırılır. Yumurtanın beyazı pişene kadar orta ateşte arkalı önlü pişirilir. Çok leziz ve besleyici olan bu tost içerisine peynir konularak da yapılabilir. Son zamanlarda Instagram gibi sosyal mecralarda bu tostu çok görür olduk. Bizim millet evde bu tostu yapıyor ancak daha dışarıda kendisini göremedik.

13. Bandırma Tostu

13. Bandırma Tostu

Bandırma Tostu, Bandırmalıların severek yediği özel bir tostu olmasına rağmen bugün Türkiye'nin her yerinde ve dünyada da bilinmektedir. Özellikle Bandırma ve Erdek çevresinde bu tostlar salçalı yapılmaktadır. Bandırma tostu kaşar ve yöresel sucukla hazırlanır. Özel kalıpla üretilen ekmekleri şeker katkısız ve glutensizdir. Tostun üzerine sürülen salça, domates ve biber salçasının tuz ve zeytinyağı ile karışımından elde edilir. Salçanın üzerine ise kekik eklenir. Bandırma tostunun tarihi 1970'li yıllara uzanır. O tarihten bu yana Tostçu Mehmet Amca ve Tostçu Demir'in yaptığı salçalı tostlar bölgenin en meşhur yemeğidir.

Not: Bandırma'da oturduğum için bu listeye Bandırma tostunu eklemesem olmazdı.

14. Ütü Tost

14. Ütü Tost

Ütü tost, sucuk, yumurta, domates ve bol acı pul biber ile sac üzerindeki 'ütü'yle yapılır. Özellikle Adana'da oldukça çok beğenilen Tostçu Mahmut'un ütü tostları popülerliğini zamanla Türkiye'nin her noktasına ulaştırdı. Bugün pek çok insanın ütü tostunu yemek için Adana'ya gidiyor.

Bunlar da İlgini Çekebilir

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın