Görüş Bildir
Haberler
O Kadar da Süper Değilmiş! Dolunayın Vücut ve Ruh Sağlığımız Üzerinde Beklenmeyen Etkileri

O Kadar da Süper Değilmiş! Dolunayın Vücut ve Ruh Sağlığımız Üzerinde Beklenmeyen Etkileri

Fulin
15.11.2016 - 07:57

Ayın dünyamıza karşı aldığı konum itibariyle mükemmel görüldüğü bu günlerde aslında bu hareketlerin sağlığımıza da etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Ayın konumlarından dolunayın sağlığımıza olan etkilerini ele alıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Regl olma olasılığınız yükselebilir.

Regl olma olasılığınız yükselebilir.

Kadınların aylık döngüsü, erişkin bir kadında normal şartlar altında 28 günde bir gerçekleşir ki bu süre tıpkı 29 gün olan ay döngüsüne benzemektedir. Bu iki döngünün ilişkisi sadece benzer uzunlukta sürelere sahip olmaları değil. Bu ilişkiyi gerçekleyen bir akademik çalışmada, 16 yaşından 25 yaşına kadar ele alınmış 826 kadın üzerinde yapılan araştırmalar yapıldı. Tüm deneklerin %30'u dolunay zamanında adet gördüler. Dolunay evresi dışındaki diğer evrelerde net bir şekilde adet gören kadınların oranı ise %12,5 olarak ölçüldü. Yani ayın ortasındaki günlerde regl olma olasılığı, başında ya da sonunda olmaktan daha fazladır.

Doğumlarda ani ve hızlı bir artışa sebep olabilir.

Doğumlarda ani ve hızlı bir artışa sebep olabilir.

Son zamanlardaki planlı doğurtma teknikleri ve insanların bu tekniklere olan ilgisi artması ile birlikte bu bilgi güvenilirlik açısından biraz risk taşıyabilir; ancak ayın etkisi net olarak algılanabiliyor. Uzmanlar bu durumu kanıtlamak için Japonya'nın Kyoto şehrinde bir hastanenin doğumhane bölümünde 1000 doğumu gözlemliyorlar. Ele alınan bulgularda doğumların daha çok dolunay evresinde gerçekleştiği bilgisi elde ediliyor.

Uyku düzeniniz bozulabilir.

Uyku düzeniniz bozulabilir.

Birkaç gündür uyku düzeniniz bozulduysa bu çok normal. Bir araştırmada denekler çevrelerinde saat ya da saatleri andıracak objelerden arındırılarak, üç tam gün ve yarım gün uyumaya bırakılıyor. Araştırmada deneklerin istedikleri gibi uyuyup, uyanmalarına izin veriliyor. Bilim adamlarına  katılımcıların uyku verilerini toplayarak bu verileri ayın döngüleri ile karşılaştırma imkanları sunuluyor. İlginçtir ki dolunay evresinde toplanan tüm veriler daha uzun uyku uyunduğunu gösteriyor.

Ameliyat sonuçlarını etkileyebilir.

Ameliyat sonuçlarını etkileyebilir.

Araştırmalar acilen açık kalp ameliyatına alınan hastaların, ameliyat anları dolunay evresine denk geliyorsa çok daha çabuk bir şekilde toparlanmayı başardıklarını gösteriyor. Aynı zamanda ameliyat başarı oranları da bu devrede yapılan ameliyatlar için oldukça yüksek.

Libidonuzda artış olabilir.

Libidonuzda artış olabilir.

Vücudumuz ve hormonlarımız ayın farklı dönemlerinde farklı özellikler gösterir. Özellikle kadınlar libido farklılıklarının regl ve yumurtlama dönemlerinde farklı olduğunu gözlemler. İşte uzmanlara göre iki cinsiyette de libido artışı dolunaya denk geliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Migren ve ağlama krizleri sıklaşabilir, huzursuz olabilirsiniz.

Ayın çekim gücünün tıpkı okyanuslar gibi, su oranı yüksek vücudumuzu da etkilediği düşüncesi bilim insanları tarafından yalanlanmış olsa da, bu dönemde tuhaf bir manyetik etkiyi savunan insanların sayısı oldukça fazla. Dolunayın sinir bozukluğuna, cinnetlere sebep olduğu düşüncesi antik çağlardan bugüne değişmedi.

Suç oranları, cinayetler ve intiharlarda artış görülebilir.

Suç oranları, cinayetler ve intiharlarda artış görülebilir.

1993 yılının Ağustos ayındaki dolunay günlerinde, Almanya'daki adam öldürme, cinnet geçirme ve intihar olaylarında artışlar meydana geldi. Yapılan araştırmalara göre dolunay, yalnız Kuzey Avrupa ülkelerinde değil; yeryüzünün her yerinde insanlara tesir ediyor. Ay'ın bu günlerinde cinnetlerin arttığını belirten Fransız araştırmacı Rene Claude Guillot, işlenen cinayetleri araştırmış ve konuyla alakalı olarak 'Dolunay Cinayetleri' adlı bir kitap yazdı. Ayrıca iki Hintli bilim adamı, 1980 ve 1984 yıllarındaki dolunaylar sırasında görülen suç oranının bariz şekilde arttığını bildirdi. Bu çalışmalar, ciddi bir tıp dergisi olan 'British Medical Journal'da yayınlandı.

Acı eşiğiniz düşebilir.

Eskiden kadınlar dolunay döneminde ağda yaptırmazmış. Ağrıların arttığı, aşı eşiğinin düştüğünün düşünüldüğü bu dönemde epilasyon, dişçi ziyareti gibi durumların ertelenmesi gerektiğini düşünen çok kişi var. Kim bilir, dolunayın vücut tüylerini ve tırnakları uzattığı efsanesi belki de buna dayanıyordur.

Trafik kazası yapma ihtimaliniz yükselebilir.

Trafik kazası yapma ihtimaliniz yükselebilir.

Bunu beyindeki dolunay kaynaklı iletişim ve konsantrasyon bozukluğuna bağlayan uzmanlar; bu dönemde daha fazla trafik kazası kaydı olduğunu ortaya koydu. Ancak bazı uzmanlara göre sayı daha yüksek olsa da kazalar genellikle hafta sonuna denk gelen dolunay yüzünden değil; hafta sonu gezmesine giden insanların daha çok kaza yapması ile ilgili.

Kalp atışlarınız hızlanabilir, tansiyonunuz yükselebilir.

Dolunayın kalp atışlarını hızlandırdığı; bunun da vücut fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini iddia eden uzmanlara göre kalp ve şeker hastaları bu dönemde kendilerini yormamaya özen göstermeli.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
124
103
69
27
22
17
16
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kazmasson x

alın bu ay'ı içeri

feyk

baslik sacma astroloji ufurmeleri gibi dursada icerik mantikli. o yada bu sekilde biolojik saatimiz ay dongulerinden etkileniyor. ornegin kadinlarin regl don... Devamını Gör

yuuki

bi tek bAŞım arıyor