Görüş Bildir
Haberler
Nijerya'da Yaşamaya Başlayan Rus Bir Kadının Gözünden Afrika'da Yaşam

etiket Nijerya'da Yaşamaya Başlayan Rus Bir Kadının Gözünden Afrika'da Yaşam

Penny
25.03.2019 - 13:12

Natalya Yisa, Rusya'nın Izhevsk kentinde doğmuş ama Nijeryalı eşine olan aşkı onu hiç bilmediği bir kültürle tanıştırdı. İstediği zaman elektriğe ve internete ulaşamasa da, Afrikalı ailesini ve Afrika'da yaşamı anlattığı bir bloğu var. Natalya, kendi gözlerinizle görmeden önce bir şey hakkında kalıplaşmış bilgilere inanmamanız gerektiğine inanıyor.

Kaynak: https://brightside.me/wonder-places/2...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çocuk yetiştirme:

Çocuk yetiştirme:

Bazen burada çocuk yokmuş gibi hissediyorum. 2 yaşından küçük çocuklar var ve sonra aniden yetişkinlere dönüşüyorlar. 2 yaşından önce, insanlar çocuklarla oynar ve onların ellerinden tutar. Bir yaşında çocuklar okula, alfabeyi ve sayıları öğrendikleri yere gönderilir. Burada, hayatlarına her yerden daha hızlı başlarlar.

Bazı istatistikler hakkında biraz bilgi okudum: “Nijerya'da 2 yaşındaki çocukların %90'ı kendileri banyo yapabilir, %75'i bir şey satın alabilir ve %39'u kendi bulaşıklarını yıkayabilir.” Buradaki temel ilke, çocuk yetiştirme konusunda çok fazla zaman kaybetmemek ve iyi bir rol model olmaktır.

Güzellik ve moda:

Güzellik ve moda:

Nijerya'da “erkek” ve “kadın” renkleri diye bir şey yoktur. Burada pembenin her tonunda kıyafetler giyen adamlar görebilirsiniz. Nijerya'da çiçekler, kelebekler, dantel ve diğer süslemeli giysiler de erkekler tarafından giyilir. Bu kıyafetler onları daha az erkeksi yapmaz.

Nijerya'da türban bir zorunluluktur. Bir numaları sebep; Afrikalı kadınların çok 'karmaşık' saçları var. Gizlemek, daha iyi görünmeye çalışmaktan çok daha hızlı. İkinci sebep ise; sokaktan saçlarına gelen tozu temizlemek çok zor.

Şapkalar sadece ısınmak için değil.

Şapkalar sadece ısınmak için değil.

İçlerinde yapay kürk tabakaları var. Ayrıca polyesterden yapılmış yelekler, kısa kabarık ceketler ve hatta yün çoraplar giyerler. Hava çok sıcak olsa da, birçok insan böyle giyinir. Şapkalar saçlarını tozdan korumak için gereklidir. Kabarık ceketler, botlar ve diğer kıyafetler burada sadece moda. Ne kadar çok kürk alırsan, o kadar popülersin.

Yenidoğanların derisini kazıma geleneği yavaş yavaş yok oluyor.

Yenidoğanların derisini kazıma geleneği yavaş yavaş yok oluyor.

Geçmişte, insanlar bunu belli bir kabileye ait olduğunu göstermek için yaparlarmış. Artık insanlar yaralarından utanıyor, onları gizlemek için kozmetik ürünler kullanıyorlar, hatta tamamen kurtulmak için ameliyat oluyorlar. Fakat bu kız, Adetútú, fotoğraf çekimlerine katıldı ve fotoğrafçıdan izlerini gizlememesini istedi. Fotoğrafları Instagram'da yayınlandı ve dünyanın dört bir yanından insanlar onları paylaşmaya başladı. Şimdi ünlü bir Nijeryalı manken ve izleri onun ‘imzası’.

Kültürel farklılıklar:

Kültürel farklılıklar:
  • İnce giysiler giyildiğinde, çoğu insan genellikle beyaz veya ince iç çamaşırı giyer, böylece kimse onları göremez. Fakat burada insanlar beyaz kıyafetler giydiğinde siyah iç çamaşırı giyerler. 

  • Bizim için mango egzotik meyvelerdir ancak Nijerya'daki insanlar için elmalar egzotiktir. Elmalar burada en pahalı meyvelerden biridir.

  • Diğer birçok ülkede insanlar bronzlaşmak istiyor ancak burada insanlar “beyazlatıcı” olan sabun, duş jeli, yağ ve krem satın alıyor.

  • Doğal saç, dünyanın geri kalanı için en iyi şey gibi görünebilir. Ancak Nijeryalı kadınlar için yapay saçlar (peruk ve postiş gibi) en iyisidir.

  • Annelerimize sabahları lezzetli bir kahvaltı hazırlamaya alışkınız. Ancak Nijerya'da çocuklar anneleri için kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği hazırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sormadıkları ve cevaplarını bilmedikleri sorular;

Sormadıkları ve cevaplarını bilmedikleri sorular;
  • Ebeveynlerin kaç yaşında?

Burada yaşlı insanların yaşını sormuyorlar, pek çok insan annelerinin ve babalarının yaşlarını bile bilmiyor. Buna ek olarak, buradaki birçok insanın pasaportu yok. Yalnızca yurt dışına seyahat etmeleri gerekiyorsa alırlar. Elektrik faturası Nijerya'daki en önemli kağıttır (Onsuz bir banka hesabı bile alamazsınız).

  • Hava nasıl?

Bu tamamen işe yaramaz bir soru. Neden bu kadar önemli? Aralık ve ocak aylarında, akşamları ve sabahları bir kazak giymeniz gerektiğini ve ağustos ve ekim aylarında sizinle bir şemsiye almanız gerektiğini biliyoruz. Temelde ihtiyacınız olan tüm bilgiler bu.

  • Boyunuz kaç? Kaç kilosun?

Burada beden sadece yeni kıyafetler almaları gerektiğinde önemlidir.

  • A ve B noktaları arasındaki mesafe nedir?

Şimdiye kadar duyduğum en belirgin cevap 'uzak'.

Nijeryalı bir annenin gözünden annelik:

Nijeryalı bir annenin gözünden annelik:

Bu kadın benim Nijeryalı annem;

  • “Evlilik, hayatında olabilecek en iyi ve en korkunç şey.”

  • “Unutma, her ağladığında, seninle ağlıyorum. Ağlamamı ister misin? ”

  • “Bütün çocuklarımı eğitim almaları için Rusya'ya göndermeseydim, bir ev inşa edebilirdim. Fakat bu beni mutlu etmezdi. Yapabileceğiniz en iyi yatırım, çocuklarınıza yapılan yatırımdır! ”

  • “Çocuklarınız tüm problemlerini çözecek. Tek yapmanız gereken onlara bakmak.”

Natalya’nın eşinin Rusya’daki maceraları:

Natalya’nın eşinin Rusya’daki maceraları:
  • Jacob, Rusya'ya giden uçaktayken uçaktan inmek istedi. Yanlış uçağa bindiğini ve Çin'e uçtuğunu düşünüyordu. Uçaktaki ilk anons Rusça yapıldı ve Rusya'da İngilizce'nin resmi dil olmadığı konusunda uyarılmadı. Ayrıca, 23 Şubat'ta Rusya'ya geldi ve Rusya'da kar olduğunu bilmiyordu. Sadece şort ve tişört giymişti, bu yüzden havaalanında çok egzotik görünüyordu.

  • Başlangıçta, Jacob süpermarkette tavuk istediğinde, neye ihtiyacı olduğunu açıklamak için kollarını ve dirseklerini bükerek ördek dansı yapmak zorunda kaldı. Bir satış elemanı nihayet ne istediğini anladığında, hiç tüyü olmayan dondurulmuş bir tavuk getirdi, Yakup'un ne olduğu hakkında hiçbir fikri yoktu ve tavuğun yemeye uygun olup olmadığını sordu. Nijerya'da tavuklar canlı satılmaktadır.

  • Bir keresinde Jacob, tanımadığı bir kadına “Teşekkürler anne!” dedi ve tuhaf bir durum oldu çünkü kadın bunun ne anlama geldiğini anlamadı. Ondan sonra, adını ve soyadını öğreninceye kadar kendisine başka bir şey söylemedi. Nijerya'da yetişkin bir kadına ‘anne’ diye hitap etmek çok kibar bir davranış olarak kabul edilir ve adlarını kullanmanın kaba olduğu düşünülür.

Yemek, gelenekler ve diğer şeyler:

Yemek, gelenekler ve diğer şeyler:

Çiçek buketlerini çok özlüyorum. Nijerya'da, kadınlara çiçek sunma geleneği yok. Orada çiçek bulmak gerçekten çok zor. Düğünümüz için bir buket çiçek yaptırmak istediğimi hatırlıyorum, fakat tek bulabildiğim bir ağacın üzerindeki 2 çiçekti. Sanırım annem dekoratöre fikrimi anlattı ve düğünümün yapıldığı gün, dekoratör gururla “Çiçekleri ekledim…” dedi. Aslında, evleneceğimiz yerin yakınında birkaç tane palmiye ağacı vardı.

Benim yediği / Onların yediği

Benim yediği / Onların yediği

Bir karpuz kestiğimde, onu böyle paylaşırız. Pembe kısmı ben yerim, kabuğunu onlar yerler. Şey, biraz abartıyor olabilirim, ama gerçekten kabukları yerler. Bir tür tıbbi kaliteye sahip olduğunu söylüyorlar. Onlara “Bu bölüm ne işe yarıyor?” diye sorduğumda sadece vücut için iyi olduğunu söylüyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Afrika'da da kaymayı severler. Fakat bu su veya çamur değil, sadece binlerce çocuk tarafından yontulmuş bir kaya. Riski alır mısın?

Plantain'lerle tanışın!

Plantain'lerle tanışın!

Muz değiller! Onlara muz deme! Plantainler sebzedir. Olgunlaşmadan da tamamen olgun olduklarında da yenebilirler. Olgunlaşmamış olanları yemek yapmak için kullanırlar ve olgunlaştıklarında da doğrudan yerler.

Jacob'la yerel bir berber dükkanı ziyaret ettim ve süreçten gözlerimi alamadım.

Jacob'la yerel bir berber dükkanı ziyaret ettim ve süreçten gözlerimi alamadım.

Kuaför, tıraş makinesini toza batırdı ve saç çizgisinin kenarlarını çizdi. Pudra iki amaca hizmet eder; cildi güvende tutar ve her şeyin simetrik görünmesi için kenarlar çizgilerini netleştirir. Tıraşı bittikten sonra, en iyi kısım başlar; berber, başı, boynu ve yüzü yıkamak için sıcak bir havlu kullanır, biraz nemlendirici ve biraz parfüm uygular. Her şey 3 Euro'dan daha ucuz.

Burada ulaşımla ilgili herhangi bir düzenleme yok.

Burada ulaşımla ilgili herhangi bir düzenleme yok.

2 tekerlekli bisikletlerde her türlü şeyi taşıyabilirler: 10 canlı tavuk, 6 koyun, 7 kişilik bir aile, bir buzdolabı ya da yumurtalarıyla birlikte yolculuk yapan bu insanlar. Bu 3 saat sürdü! Bildiğiniz gibi, Nijerya'da yollar tam olarak iyi değil.

Tatlı yok!

Tatlı yok!
  • Buradaki hemen hemen bütün yiyeceklere “Maggi Seasoning Cubes” (bir çeşit bulyon) ekliyorlar. Ayrıca, biber, bir sürü biber... Çocuklar okula erişte götürürler. Ayrıca çocuklara bir yaşından önce soda ve lolipop veriyorlar.

  • Etin bozulmasını önlemek için (buradaki elektrik sabit olmadığından), kaynatılır ve ardından çok fazla yağda kızartılır. Bu et parçaları yaklaşık bir hafta boyunca buzdolabının dışında tutulabilir. 

  • Ayçekirdeğini soymazlar, oldukları gibi yerler. 

  • Ve burada tatlıları yok. Çikolata yok, kurabiye yok, hiçbir şey yok.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaju fıstığını burada en sevdiğim keşif olarak görüyorum.

Kaju fıstığını burada en sevdiğim keşif olarak görüyorum.

Bu hem meyve hem de kuruyemiş, ikisi bir arada. Meyve yukarıdaki sarı kısımdır. Tadı elma gibi, yumuşak ve sulu. Herkes onu sever. Kuruyemiş  aşağıdaki yeşil parçanın içinde ve zehirle kaplıdır. Çıplak elinizle çıkarmayı deneyemezsiniz. İçimdeki sıvı sizi gerçekten yakabilir. Bu yüzden ilk önce kızartılırlar ve sonra birer birer soyulurlar.

İltifatlar:

İltifatlar:

Kocamdan bana güzel bir şey söylemesini istediğimde, elde ettiğim şey bu: “Sen bir sivrisineksin ve beni ısırmasına izin verdiğim tek kişisin. Sen benim çayımdaki şekersin. Sen bir Maggi küpüsün. 16° C'de klima gibisin!”

Nijerya'da yaşamak harika bir şey ve bunların her birinin gerçekte nasıl iltifat olduklarını anladım (sivrisinekler hastalıkları iletir ve insanlar onlardan uzak durmaya çalışırlar).

Yaşam koşulları:

Yaşam koşulları:

5 gündür suyumuz yok. Bu son gerçekleştiğinde, bir ay boyunca suyumuz yoktu. Nasıl yaşıyoruz? Büyük kaplarda su tasarrufu sağlıyoruz. Su tamamen bittiğinde bu teneke kutularla su satan adamlardan satın alırız.

Elektriğe ne zaman sahip olabileceğimiz belli bir plana bağlı. Şu an sabah 8'den akşam 2'ye, akşam 8'den gece yarısına kadar elektrik kullanabiliyoruz. Buradaki internet çok dengesiz. Aslında buna alıştık. Bu aslında, kendini disipline etmenin harika bir yolu. Günümü önceden planlıyorum. Telefonumun pilini ne zaman şarj edebileceğimi ve internet bağlantısını ne zaman kullanabileceğimi biliyorum. Izhevsk'te, bütün günü telefonumda geçirir ve ömrümün bütün günlerini boşa harcardım.

😍

😍

Nijerya'ya gelmeden önce, bu ülke hakkında hiçbir şey bilmiyordum ve eşime herhangi bir soru sormadım. Birçok insan beni farklı klişelerle korkutmaya başladı. Kocam izledi ama hiçbir şey demedi. İnsanların bana ne söylediklerini bile hatırlayamıyorum. Kocamın geldiği yerin o kadar kötü olabileceğine inanamadım.

Burada bir ay kaldıktan sonra bir köye, bir kente ve başkente gittik. Bir hafta boyunca dağ manzaralı, havuzlu ve kendi suyu olan lüks 2 katlı bir evde kaldık. Ayrıca, su veya elektrik kullanmadığımız günler de geçirdik, hatta dışarı çıkmanın korkutucu olduğu da oldu.

Hiçbir şey beni korkutmadı. Aklımda her zaman bir düşünce vardı, “Eğer bu ülkede böyle harika bir insan olduysa, bu ülkenin kendisinin de harika olduğu anlamına gelir!” Ve buradayım, her gün burada yaşıyorum ve Nijerya'nın insanların düşündüklerinden çok farklı olduğunu görüyorum. Bu her zaman sadece bizim seçimimiz. Nerede yaşadığınız önemli değil, kiminle yaşadığınız önemli. Birbirinize değer verin.

Peki siz sevdiğiniz insan için hiç bilmediğiniz bir ülkede hiç bilmediğiniz bir kültürde yaşar mıydız?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
361
162
44
27
13
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Can_Can

Benim kuzenin eski sözlüsü de adam Bursa'dan Ankara'ya taşınmıyor diye ayrılmıştı amk..

Mida yuhen

İnsan sevdikten ve sevildikten sonra sevdiğiyle her yer cennet olur♥️.

Mastani

Türkiye'den iyi olacağı kanısına vararak koşa koşa giderdim sanırım

Mastani

peki.