Görüş Bildir
Haberler
15 Maddeyle Christopher Nolan'ı Tanıyalım

15 Maddeyle Christopher Nolan'ı Tanıyalım

Nuh Portakal
22.08.2014 - 12:55 Son Güncelleme: 24.08.2014 - 18:56

1. Kimdir bu adam?

1. Kimdir bu adam?

'Christopher Nolan da kim ya?' diyenler hala vardır diye hayatını özet geçelim. 1970 senesinin sıcak bir temmuz ayının 30'unda dünyaya geldi bu adam. Jonathan diye de bir kardeşi var ayrıca. Beraber senaristlik yaptıkları olmuştur, olmaya da devam edecektir. Daha ayağında donu yokken sinemaya ilgi duymaya başlar ve babasının 8 mm. kamerasıyla kısa film çeker bu velet. Böylece ilerde 'üstad' olacağının sinyallerini verir. Bizi ilgilendiren kısmı zaten hayatı değil devrim niteliğindeki başyapıtları. Ha yanındaki de eşi Emma Thomas. 1997 senesinde evlenmişler ve üstadın filmlerinin yapımcılığını yapmaktadır. Yakışmış yakışmamış bizi ilgilendirmez, gönül meselesi sonuçta.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. İlk filmi: The Following

2. İlk filmi: The Following

Kısa filmlerini atlayarak ilk uzun metraj filmi The Following kendi hayatında yaşadıklarından yola çıkarak kameraya almıştır. Genç yaşta ilginç bir senaryoyla karşıma çıkar üstad. İşi gücü olmayan bir yazar arkadaş insanların evine girip onların hayatını inceler. Fazla ayrıntıya girmeyelim belki hala izlemeyenler vardır. Filmin arka planında zaman zaman 'çıkıtıçıkıtıçıkıtı' çalan müzik gerilimi arttırmaya birebirdir. Ayrıca o zamanlar yokluk çeken Chris, filmde arkadaşlarını, ailesini oynatmıştır.

3. Devrim başlıyor...

3. Devrim başlıyor...

Üstad kafasına koymuş bir kere. 'Sinema dünyasında kült olacağım.' diyerek geceleri uyumamış demek isterdik ama buna ihtiyacı yok zaten. O kadar zeki ki her filmi başlı başına yaratıcılık kokar. 'Hani şu sondan başa doğru giden film var ya işte hah o!' cümlesi bu filme lügatimize girmiştir. Her işin cılkını çıkaran Bollywood, aynı senaryo ile filmi çekmiştir ama filmin ismini buraya yazarak Chris abimize hakaret etmek istemiyoruz. Merak edenler google'a yazsın 'Memento çakması Hint filmi'

4. Uykusuz geceler için: Insomnia

4. Uykusuz geceler için: Insomnia

Al Pacino, Robin Williams ve Hilary Swank gibi isimlerle Norveç yapımı bir filmi 2002 senesinde baştan çekmiştir. Rahmatli Robin amcamız filmde o nurlu sakallarıyla karşıma çıkar. Al Pacino hakkında konuşmaya gerek yok. Hilary bacımızda pek fena sayılmaz. Pek reklamı olmasa da film, oldukça başarılı bir hikayeye dayanmaktadır. Biz ayrıntıya girmiyoruz ve en başta unuttuğumuz tavsiyemizi burada dile getiriyoruz: Chris kardeşimizin filmlerini sırayla izleyerek nasıl da kendini geliştirdiğini görebilirsiniz.

5. Ay em Betmen!!!

5. Ay em Betmen!!!

Ve işte tarihe yeni bir sayfa açtıran o film. Ta çocukluğundan beri hayranı olduğu süper kahramanı için gerekli parayı biriktirmiş ve kendine has anlatımıyla kameraya almıştır. 50 yıllık Batman tarihini anlatmaya başlayan Chris kahramanımızı o eski laçkalaşmış her türlü olgudan kurtarmıştır. Kuru aksiyon değil içine serpiştirdiği felsefik diyaloglarla da ders niteliği taşımaktadır. Sinemayla pek ilgisi olmayan sadece vurdu-kırdı için izleyen biri 'yahu bu Batman amma da güçsüz arkadaş, süper kahraman değil mi o?' diye sorabilir. Bunun cevabını verme gereği duymuyor ve Chris abimizin bakış açısını anlamalarını umuyoruz.

6. "Siz sırrı çözmek değil, kandırılmak istiyorsunuz."

6. "Siz sırrı çözmek değil, kandırılmak istiyorsunuz."

” Her sihirbazlık numarası üç

bölüm ya da perdeden oluşur. Birincisi “Vaat” bölümüdür. Sihirbaz size sıradan

bir şey gösterir. İskambil destesi, bir kuş ya da bir insan. Bu nesneyi size

gösterir. Son derece gerçek, üzerinde oynanmamış, normal bir şey olduğunu

görmeniz için nesneyi incelemenizi ister. Fakat gerçek, farklı olabilir. İkinci

perdeye “Dönüşüm” denir. Sihirbaz olağan bir nesneyi alır ve onu olağanüstü bir

şeye dönüştürür. Hilenin sırrını arıyorsunuz ama bulamazsınız çünkü dikkatli

bakmıyorsunuz. Siz sırrı bilmek değil kandırılmak istiyorsunuz. Henüz

alkışlamazsınız, çünkü bir şeyi yok etmek yeterli değildir. Onu geri getirmeniz

gerekir. İşte bu yüzden her sihirbazlık numarasında üçüncü bir perde bulunur.

İçlerinde en zorlusu. Bizlerin deyişiyle: Prestij.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. "Why so serious?"

7. "Why so serious?"

Devam filmi olan Dark Knight (Kara Şövalye) gösterime girdikten sonra gelmiş geçmiş en iyi filmler listesine kolaylıkla girdi ve bize unutulmaz Joker karakterini kazandırdı. Film için öldü diyen kıt kafalar bile olsa da biz Heath Ledger asla unutmayacağız ve Joker olarak anlattığı hikayeleri anlatarak yaşatmaya devam edeceğiz.

8. "Bir şey sorayım. Rüyanın başlangıcını hiç hatırlamazsın değil mi? Olup bitenin ortasında bulursun kendini."

8. "Bir şey sorayım. Rüyanın başlangıcını hiç hatırlamazsın değil mi? Olup bitenin ortasında bulursun kendini."

Chris abimiz boş durur mu, yine dillere destan bir film çekiyor. Leonardo'nun uğursuzluğu mu bilemeyiz ama ana dallarda Oscar alamasa da gönlümüzün Oscar'ını kazanmıştır. Chris neden Oscar'ı alamadığını sormaları üzerine 'O son rüya katmanına girmeyecektik, biraz uzattık.' diyerek akıllardaki soru işaretini de gidermiştir :) Ayrıca film, IMDB'de ilk 5'e girmiştir. Hasılatını söylemiyoruz bile.

9. The End

9. The End

Batman serisinin son filmi. Destanın sonuç kısmı. Christian Bale abimizin son kez Batman oluşu. 1 milyar doların üzerinde hasılat. IMDB ilk 20. Her kesin kahraman olabileceği gerçeği. Christian Bale kardeşimizin film için aldığı kilolar. Yaptığı vücut. Anne Hathaway bacımızın performansı. Daha fazlası için izleyin artık şu Chris babanın filmlerini arkadaş.

10. Yıldızlar arası

10. Yıldızlar arası

Jonathan Nolan yani kardeşiyle kameraya almaya başladığı son filmidir bu da. Gündemimizden düşmeyen paralel evren, solucan delikleri ve daha fazlasını konu eden bir başyapıt. Evet başyapıt diyoruz çünkü Nolan kardeşler olurda pırt film mi olur? Matthew McConaughey reis olur da neyse siz biliyorsunuz zaten. İzlemeyenler de Chris abimizin filmlerini en baştan izleyerek konuyu anlayacaktır. Nokta.

11. Nolan kardeşler

11. Nolan kardeşler
İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Evrim vardır. Evet.

12. Evrim vardır. Evet.

13. Her yönetmende yok bundan. Chris'e kulak verelim şimdi:

13. Her yönetmende yok bundan. Chris'e kulak verelim şimdi:

'Teknik açıdan bu kameraların sunduğu şeyi takdir ediyorum ama beni daha çok ilgilendiren şey hikaye anlatımı aracı olarak bana verebilecekleri. İzleyiciyi bu dünyanın daha derinine nasıl çekebilirim? IMAX mümkün olan en geniş ekran yüzeyini sağlayarak en kapsamlı deneyimi yaratıyor.'

Not: Bu kameralardan The Dark Knight filmi çekilirken sadece 4 tane vardı ve bir tanesi 500.000 $ değerindeydi.

14. Ve son olarak...

14. Ve son olarak...

Gerçekten dikkatli bakıyor musunuz?

İpucu: 5'i 1 yerde.

15. Bonusu unutmadık: Ay em fırom Batman. Nat Betmen. Ok?

15. Bonusu unutmadık: Ay em fırom Batman. Nat Betmen. Ok?

'The Dark Knight'ın Blue-Ray DVD'leri çıkmadan önce Warner Bros şirketi Batmanlılar tarafından isim çalmak suçuyla dava edildi ve tabi ki dava düştü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
86
30
17
6
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Muhalif Başgan

Harika bir içerik olmuş, Emeğine sağlık