Görüş Bildir
Haberler
Motosikletli Kuryeler Derneği: 'Kuryelere Düzenli HES Kodu Denetimi Yapılmalı'

Motosikletli Kuryeler Derneği: 'Kuryelere Düzenli HES Kodu Denetimi Yapılmalı'

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle alışveriş ve yemek başta olmak üzere tüm ihtiyaçların internet ya da telefon siparişlerle karşılanması kuryelerin iş yükünü artırdı.  8-10-12 saat çalışan kuryeler bulunuyor. Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Mustafa Özdemir,  kuryelerin sağlık kontrolleri ve bu süreçte müşteriler açısından riskleri konusunda açıklamalarda bulundu. “Kuryeler virüs taşıyıcısı olduğu an çok büyük risk oluşturur.' diyen Mustafa Özdemir, 'Özellikle gıda sektöründeki firmalar çalıştıkları kuryelerin günlük veya haftalık HES kodu kontrolleriyle sağlık denetimi yapmalı. Aksi halde hizmet verilen tüm müşterileri risk altına alıyorlar” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mustafa Özdemir, “Özellikle yemek ve gıda sektöründe, internet uygulamasıyla hizmet veren firmalarda yeni bir çalışma sistemi başladı. Bu firmalar, sorumluluk almamak için işin kurnazlığına kaçıp ‘Siz şahıs şirketi açın bize üye olun, biz de size iş paslayalım’ diyorlar. Böylece kurye hastalandığında, kaza yaptığında, başına bir iş geldiğinde sorumluluk kendisine ait oluyor” dedi.

Kuryenin koronaya yakalanmış olsa bile, hafif seyrediyorsa çalışmaya ihtiyacı olduğu için devam edeceğini ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

Kuryenin koronaya yakalanmış olsa bile, hafif seyrediyorsa çalışmaya ihtiyacı olduğu için devam edeceğini ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

“Biri bunu denetlemezse farkında olmadan taşıyıcı olacak. O kişi 'Bu paketi götürdüğüm adreste yaşlı, kronik hastalığı olan biri var mıdır?' diye düşünmeyecek. Burada yine önce insanların duyarlı olması lazım ama kurumsal yapıların iş verdiği personeli gözetim altında tutması gerekiyor. Biz taşıyıcı olduğumuz an çok büyük risk teşkil ediyoruz. O kadar çok plaza, iş yeri gibi yerlere gidiyoruz ki. 8,10, 12 saat çalışan kuryeler var. Kaç adrese girip çıkıyorlar. Buralarda  bulunan bir insana bile bulaştırsa silsile yoluyla kaç kişiye hastalığı geçirmiş olacak.”

'Hizmet verilen tüm müşterileri risk altına alıyorsunuz'

'Hizmet verilen tüm müşterileri risk altına alıyorsunuz'

Uygulamalar üzerinden yemek siparişi verilen siteler ve restoranlar gibi firmaların çalıştırdıkları kuryeleri HES kodlarıyla günübirlik ya da haftalık denetlemek zorunda olduklarını belirten Özdemir,  “Yoksa bunun önüne geçemezler. Bu önemsenmeyecek bir durum değil. Çünkü hizmet verilen tüm müşterileri risk altına alıyorsunuz. Yanınızda çalışan bir kurye bile virüs taşıyıcısıysa tüm müşterilerinize bunu taşımış olacaksınız. Burada çalışan kadar işveren de sorumlu. Hatta tüm sorumluluk işverene ait. Çünkü vatandaş kuryeyi tanımaz o kurumu tanır. Yani bana Mustafa, Ahmet geldi demez bana o kurumdan sipariş verdim gelen kuryeden bana bulaştı, diyebilir. Burada muhatap kurumsal yapı. Burada kurumların işi ciddiye alması gerekiyor. İşgüzarlık yapıp sorumluluktan kaçarım değil” diye konuştu.

'Hastalıktan ölüyor mu bilmiyorlar'

'Hastalıktan ölüyor mu bilmiyorlar'

Mustafa Özdemir, bazı firmaların iş alımında bir sözleşme imzalatıp sonrasında sadece internet uygulaması üzerinden kuryelerle irtibat kurduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“O kişi nasıl biri, nasıl görünüyor, hastalıktan ölüyor mu bilmiyorlar. O kurumlar bununla ilgilenemiyor. Onlar için önemli olan uygulamaya gelen siparişin o bölgede kim çalışıyorsa o kurye tarafından götürülmesi. Kim götürdü o kurye hangi durumda ilgilenmiyorlar. Özellikle gıda sektörü en hassas olunması gereken alan. Pandemi döneminde herkes kurye kullanıyor alışveriş; yemek aklınıza gelen her şey için. Farkında olmadan evden çıkmadan güvende olduğunu düşünerek riske giriyor. Bu şirketlerin çalıştıkları kuryelere düzenli HES kodu kontrolü yapması lazım. Müşterilerine de ‘Çalıştığımız kuryelerin düzenli olarak HES kodu kontrolleri yapılmaktadır’ şeklinde bilgilendirme yapması gerekiyor.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın