Görüş Bildir
Haberler
Memleket Hasreti Sona Eriyor! Yurdun Dört Bir Yanını Sofranıza Taşıyacak 10 Yöresel Lezzet

Memleket Hasreti Sona Eriyor! Yurdun Dört Bir Yanını Sofranıza Taşıyacak 10 Yöresel Lezzet

Onedio Yemek
22.09.2018 - 16:16

En güzel mutfak tabii ki bizim mutfak! Her yörenin mükemmel güzel tariflerini sizin için tek bir videoda topladık! Bu akşama hangisini yapıyorsunuz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

4 Farklı Pide 0:06

Pide Hamuru için;

520 gr un

325 ml ılık su

1 TK kuru maya

1/2 TK şeker

1/4 TK tuz

Ilık su ve kuru mayayı karıştırıp 2-10 dk bekleyin. Sonrasında un, tuz ve şekeri karıştırın. Suyu içerisine ekleyerek yoğurun. Sonrasında hamuru 1 saat dinlenmeye bırakın.

İzmir Tulumlu Rokalı Pide

100 gr İzmir tulumu

100 gr kaşar peyniri

1 demet roka

İzmir tulumu ve kaşar peynirini rendeleyip karıştırın. Hamurları elinizle açın sonrasında merdane ile inceltin. İçine harcı koyup kenarlarını kapatın. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 15-20 dk pişirin. Sıcakken üzerine tereyağı sürüp roka ve limon suyu ile servis edin.

Kuşbaşı Kaşarlı Pide

300 gr dana kuşbaşı

2 domates

2 biber

1 soğan

2 diş sarımsak

Tuz

Karabiber

Etleri minik minik doğrayın. Soğanları rondodan geçirin. Domateslerin çekirdeklerini alıp minik minik doğrayın. Son olarak biberleri ve sarımsakları da minik minik doğrayıp etlerle karıştırın. Hamurları elinizle açın sonrasında merdane ile inceltin. İçine harcı koyup kenarlarını kapatın. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 15-20 dk pişirin. Sıcakken üzerine tereyağı sürüp servis edin.

Tavuklu Ispanaklı Pide

2 adet tavuk göğüs

2 avuç ıspanak

2 diş sarımsak

1 soğan

1 TK kimyon

1 TK karabiber

1 TK tuz

Tavukları minik minik doğrayın. Sonrasında bir tavaya zeytinyağını alın. Tavuk ve soğanları soteleyin. Sonrasında sarımsak ve ıspanakları ilave edin. Ispanaklar sönünce ateşten alın. Hamurları elinizle açın sonrasında merdane ile inceltin. İçine harcı koyup kenarlarını kapatın. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 15-20 dk pişirin. Sıcakken üzerine tereyağı sürüp servis edin.

Fıstıklı Kaymaklı Pide

1/2 SB çekilmiş fıstık

3-4 YK şeker

3-4 YK kaymak

Hamurları elinizle açın sonrasında merdane ile inceltin. İçine kaymak koyup üzerine şeker ve fıstık serpin ve kenarlarını kapatın. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 15-20 dk pişirin. Sıcakken üzerine tereyağı sürüp servis edin.

Çi Börek 1:46

Hamuru için;

2 SB un

1/2-3/4 SB su

1 TK tuz

İçi için;

300 gr kıyma

1 rendelenmiş soğan

1/2 TK tuz

1 TK karabiber

1/4 SB su

Kıyma, soğan, tuz, karabiber ve suyu iyice yoğurun. Un, su ve tuzu yoğurup ele yapışmayan bir hamur elde edin. Sonrasında hamuru ince şekilde açıp tatlı tabağı büyüklüğünde kesin ve içine 1- 1,5 YK kıymalı harçtan koyup kapatın ve kenarlarını hamur kesici ya da tencere kapağı ile kesip kızgın yağda pişirin.

Kayseri mantısı 2:43

Hamuru için;

1 adet yumurta

1 SB su

3 SB un

1/2 TK tuz

İçi için;

100 gr kıyma

1 adet soğan

Tuz

Karabiber

Süslemek için;

Sarımsaklı yoğurt

1 YK salça

Tuz

Karabiber

2 YK su

1 TK tereyağı

Unu tezgaha alın ortasına bir havuz açın. Yumurta ve tuz ilave edip yoğurun. Sonrasında içerisine suyu ekleyip hamuru elde edin. Sonrasında hamuru incecik açın. Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi ilave edin. Sonrasında hamurları minik kareler halinde kesip içine harcı koyun ve hamurları kapatın. Sonrasında kaynayan suda haşlayın. Tereyağını tavada eritip salça ve su ilave edin. Sonrasında tuz ve karabiber ekleyip sos kıvamına getirin. Mantıların üzerine süzme yoğurt ve salçalı sos koyup servis edin

Biberli Ekmek 3:43

4 SB un

1/2 paket yaş maya

1 SB ılık süt

1/2 SB sıvı yağ

2 TK tuz

1 YK toz şeker

1/2 SB su

İçi için;

1 SB taze çökelek

1 soğan

1/4 demet maydanoz

1 YK biber salçası (tepeleme)

1 YK domates salçası (tepeleme)

1/2 YK susam

1/2 YK kekik

1/2 SB zeytinyağı

1 TK karabiber

Unu bir kaba alın ve ortasını açıp yaş mayayı, ılık sütü ilave edip mayayı eritin. Sonrasında şeker, sıvı yağ ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamurunuz ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun ara ara su ilave ederek kıvamını belirleyin. Sonrasında mayalanması için 30 dk kadar bekletin. Bu sırada bir kapta iç malzemeleri karıştırın. Buradaki püf noktası soğanın çok ince kıyılmış olması. Sonrasında hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye dizin ve 15 dk kada dinlendirin. Sonrasında elinizle hamurların üzerine bastırın ve hafifçe açın. Her bezenin üzerine 1 YK kadar harç koyup elinizle yayın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15-20 dk kadar altı kızarana kadar pişirin.

Sinop Mantısı 4:37

Hamuru için;

2 yumurta

2 SB su

Tuz

Un

Harcı için;

300-350 gr kıyma

1 adet soğan

Tuz

Karabiber

Sosu için;

200 gr tereyağı

Ceviz

Sarımsaklı yoğurt (isteğe bağlı)

Bir kaba yumurta ve suyu alıp çırpın sonrasında içerisine tuz ilave edin. Yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edin. Sonrasında harcı için olan malzemeleri yoğurun. Hamuru incecik açın arasına kıymalı harçtan koyup ilk önce üçgen şekilde katlayın sonrasında iki karşılıklı kenarı içe ve dışa bükün. Tuzlu suda mantıları haşlayın. Bu sırada tereyağını eritin ve cevizleri hafif iri olacak şekilde kırın. Mantıyı süzerek bir tabağa alın üzerine tereyağını gezdirip cevizleri koyun. Dilerseniz bir kısmını sarımsaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz.

Fındık Lahmacun 5:45

Hamuru için;

300 gr un

Bir tutam tuz

3-4 gr yaş maya

3-4 YK ılık su

Bir tutam şeker

1 SB su

İçi için;

300 gr orta yağlı kıyma

1 adet rendelenmiş soğan

2 adet rendelenmiş domates

1 YK biber salçası

1 TK pul biber

1 TK toz biber

1 TK tuz

1/4 demet maydanoz

2 YK su

Bir kaba un ve tuzu alıp karıştırın. Ayrı bir kapta maya, ılık su ve şekeri karıştırın ve unun ortasını açıp mayalı karışımı dökün. Sonrasında suyu ekleyip yumuşa bir hamur elde edin ve yaklaşık 30 dk mayalanmaya bırakın. Bir kaba kıyma, ince kıyılmış maydanoz, soğan, salça, domates, su ve baharatları alıp iyice yoğurun. Kıvamı ıslak olan bir iç harç elde ettiğinizde hazır demektir. Sonrasında hamurları fındık lahmacun boyutunda açın üzerine hazırladığınız harcı koyun. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında tepsinizi ısıtın. Lahmacunları sıcak tepside 5-7 dk pişirin.

Kuymak 6:50

2 YK Trabzon tereyağı

2,5 YK mısır unu

1,5 SB Trabzon peyniri

1 TK tuz

2 SB su

Tereyağını sahana alıp eritin sonrasında içerisine mısır ununu ilave edip kısık ateşte hafif kahve rengi bir renk alana kadar kavurun. İçerisine yavaş yavaş suyu ilave edin ve karıştırın. Kalan suyu kıvamına göre ilave etmeye devam edin. İyice kıvam alan mısır ununa tuzu ilave edin. Son olarak peynirleri mısır unu karışımına ekleyip karıştırın ve kısık ateşte peynirler eriyene kadar pişirin.

Hünkar beğendi 7:33

500 gr kuzu but

1 adet soğan

2 YK tereyağı

1 diş sarımsak

1 adet biber

2 domates

1 TK domates salçası

1,5 SB ılık su

1 TK tuz

1 TK karabiber

3-4 adet bostan patlıcanı

3 YK tereyağı

2 YK un

1,5 SB ılık süt

1 TK tuz

1/2 SB kaşar peyniri

1/4 TK muskat

Soğanları ve tereyağını bir tencereye alıp soteleyin sonrasında içerisine etleri ekleyip orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Sonrasında sarımsak ve biberleri ilave edin. Domatesleri, salçayı, suyu ve baharatları ekleyip 1 saat kadar kapağı kapalı şekilde pişirin. Beğendi için patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun. Bir tencereye tereyağı ve unu alıp unu kavurun. İçerisine patlıcanları ekleyip iyice karıştırın. Sonrasında içerisine kaşarıda ilave edip iyice karıştırarak pişirmeye devam edin. Tencereyi ateşten alıp içine tuz, muskat ve ılık sütü ekleyip patlıcanların çekmesi için bekletin. Kıvama gelen beğendiyi bir tabağa alıp üzerine etleri koyarak servis edin.

Çökertme Kebabı 8:43

300 gr biftek

1 adet soğan

2 diş sarımsak

Pul biber

Kekik

Tuz

4 YK sirke

2 adet patates

2 YK zeytinyağı

1 YK domates salçası

1 SB domates rendesi

Tuz

Biftekleri jülyen doğrayın. Soğan, sarımsak, biftek, baharatlar ve sirkeyle harmanlayıp en az 30 dk en fazla 4 saat kadar dinlendirin. 2 adet patatesi kibrit şeklinde doğrayın ve kızartın. Etleri soteleyin. Sosu için bir sos tenceresine zeytinyağı, salça, domates püresi ve tuzu alıp sos kıvamına gelene kadar pişirin. Patatesleri tabağa alın üzerine yoğurt ilave edin. Sotelediğiniz etleri ve sosu ilave edin.

Ekşili Kuru Dolma 9:49

6 adet kuru patlıcan

6 adet kuru biber

200 gr yağlı bıçak kıyması

1 SB pirinç

1 adet soğan

5 diş sarımsak

2 YK Antep salçası

1/2 TK acı kırmızı toz biber

1/2 TK isot

1/2 TK karabiber

1 TK sumak ekşisi

1 TK tuz

Sosu için;

1 YK Antep salçası

1 TK sumak ekşisi

1 TK tuz

4 YK zeytinyağı

1 lt su

Patlıcan ve biberleri 15-20 dk kadar kaynatın. Sonrasında soğuk sudan geçirip kenara alın. Biber ve patlıcanların çok fazla yumuşamamasına dikkat edin. Sonrasında pirinçleri yıkayıp süzün. Sarımsak ve soğanları ince ince kıyın. Kıyma, pirinç, sarımsak, soğan, salça, sumak ekşisi ve baharatları iyice karıştırın. Kuru patlıcan ve biberleri yarısından daha az olacak şekilde doldurup ağızlarını sıkın ve tencereye dizin. Sosu için bir sos tenceresine zeytinyağı ve salçayı alın ve kokusu çıkana kadar soteleyin. Sonrasında içerisine sıcak su ve diğer malzemeleri ilave edip kaynatın. Dolmaları dizdiğiniz tencereye suyu ilave edip yaklaşık 40-60 dk pişirin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
7
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Biberli ekmek değil, ‘Katıklı ekmek’ Antakya yöresine ait ordan biliyorum. Off memleket hasreti çekiyorum şu an :/

selaminko

biberli ekmektir o. mersin yöresine de ait oradan biliyorum :)

Atakan Aydın

çökertme kebabı favorim

Şiringül Sezer

26-30 eylül tarihlerinde Maltepe sahilde Hatay tanıtım günleri var.Mutlaka gidin,gezin bir şeyler yiyin.Aç gidin ki tepsi kebabı,sini kebabı ve künefeye doyun.