Görüş Bildir
Haberler
Maden Faciasında Yaşamını Yitiren Yener Saygın'ın Babası: 'Çocuğum Katliamla Öldü, Kaza Değil'

Maden Faciasında Yaşamını Yitiren Yener Saygın'ın Babası: 'Çocuğum Katliamla Öldü, Kaza Değil'

Amasra'daki maden ocağında meydana gelen patlamada, 41 işçi yaşamını yitirmişti. Ölen maden işçilerinin arasında Yener Saygın'da vardı. Yeni aldığı evin eşyalarını taşımak için vardiyasını değiştiren Yener Saygın'ın babası, “Benim uşağım katliamla gitti, yani bu ecel ölümü değil'' dedi. Faciada,  6 arkadaşını kurtaran Yener Saygın'ın ''Arkadaşlarımı bırakamam'' diyerek yeniden madene koştuğu ve bu sırada yaşamını yitirdiği ortaya çıkmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Sadece kardeşim adına üzülmüyorum; 41 can, hepsi benim kardeşim'

'Sadece kardeşim adına üzülmüyorum; 41 can, hepsi benim kardeşim'

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocağında meydana gelen patlamada 41 işçi yaşamını yitirmişti. Patlama sırasında mesaide olan 110 işçiden 58'i kendi imkanlarıyla kurtulmuştu. Geçtiğimiz günlerde madende incelemelerde bulunan bilirkişi heyetinden Bartın Baro Başkanı Avukat Ferhat Parlatır, 'Bizim genel olarak izlenimimiz ve tespitlerimiz burada olayın bir ihmal olduğu ve yakın bir zamanda bilirkişilerin ön raporları doğrultusunda sorumluların tespit edilip adalet önünde hesap vereceklerini düşünmekteyiz' demişti.

Maden faciasına ilişkin CHP de hazırladığı kapsamlı bir raporu dün sunmuştu. Ailelerin ifadeleriyle ilgili raporda, “Patlamadan birkaç gün önce işçilere gaz oranı yüksek denilmiş, havalandırma yapılacak diyerek işçilere bir ay izin kullandırılarak madende iş durdurulacağı söylenmiş” denilmişti. 

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, dün Amasra'nın Kaleşah mahallesinde, 14 Ekim'de Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocağında yaşanan grizu patlaması sonucu yaşamını yitiren madencilerin ailelerini ziyaret etti.

Nazlıaka ve beraberindeki heyet, ilk olarak madenci Yener Saygın'ın anne ve babasının evine giderek başsağlığı dileklerini iletti. Saygın'ın ablası, annesinin üzüntüden tansiyonun çıktığını ve bu nedenle sağlık ocağında olduğunu belirterek Nazlıaka'ya şunları söyledi: “Sadece kardeşim adına üzülmüyorum; 41 can, hepsi benim kardeşim. 500 kişiyi etkiledi bu olay. Birçok söylenen var. Gündüz vardiyası erken çıkartılmış; doğru mudur, değil midir? Tehlikesi vardıysa bunlar niye içeri salındı? Bilmiyoruz ne vardı ne yoktu, ihmal var mıydı?. Biz, takipçisi olacağız sonuna kadar. Yaralı çıkanlar var, sağlam olanlar var; belki 15-20 gün, 3 ay, 6 ay sonra aynı yere tekrar gidecek. Ben, onlara üzülüyorum. Belki alım olacak, işçi alınacak; onun eşi, dostu, kardeşi… Bu coğrafyanın kaderi bu, mecbur.''

'Çocuğum katliamla öldü, kaza değil'

'Çocuğum katliamla öldü, kaza değil'

Kendisi de madencilikten emekli olan Saygın'ın babası, oğlunun eceliyle ölmediğini vurgulayarak şöyle konuştu: 

“Çocuğum katliamla öldü, kaza değil. Amasra mevkiinde, köyleri falan, bir günde 10 kişi ölür en fazla, yaşlılar falan. Burada 41 kişi öldü deyince katliam bu. Oradaki adam, torpille Ankara'dan, İstanbul'dan bir yerden geldi. 8-10 sene, o grizu ölçüm şeyleri var, orada çalışacak da ondan sonra oraya verilecek o adam. Bir şey görmemiş zengin çocuğu sen oraya ver…

Gaz maskesi istasyonuna arkadaşları maskeyi değiştirmeye gelmişler, o maskeyi değiştirmeye gelmemiş; omzuna, sırtına almış arkadaşını, götürsün diye uğraşmış.

Herkesten önce çıkabilirdi. Bir kızı var, 12 yaşında; ‘Bir kızım var, onu okuturum' dedi. Katliamla gitti ya. Sen tedbir alacaksın ki ocakta kaza olmayacak. Herkes vazifesini yapacak; mühendisi, çavuşu olsun. Yüzde 1 kaza olduğu zaman tehlike değil, yüzde 2 kaza olduğu zaman o ayaktan geri çekerlermiş.

Yüzde 3 veya 4 olduğu zaman mutlaka grizu patlarmış. Bu baca ağzından görünüyor yani, niye haber vermiyorsun? Benim uşağım katliamla gitti, yani bu ecel ölümü değil. Bir tek gece uykusunda unutuyorum oğlumu, hep gözüme geliyor, hiç aklımdan çıkacağını zannetmiyorum.”

Aylin Nazlıaka da aileye, “Bunan sonraki süreçte de hep yanınızda olacağız, özellikle hukuk mücadelenizde hep sizlerle birlikte olacağız. Torununuzla ilgili olarak da artık o çocuklar bize emanet. Elimizden geleni yapacağız. Elbette onun babacığını getiremeyiz ama elimizden gelen desteği de vereceğiz” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ayşe Haseki

Evet, ve kaçıncı katliam oldu ve olacak

Bir tek gece uykusunda unutuyorum oglumu... Bu laf beni mahvetti. Mekani cennet olsun butun kardeslerimizin😔