Görüş Bildir
Haberler
Köpeğini Eğitmek İsteyen Herkesin Dikkat Etmesi Gereken Doğru Sanılan Yanlışlar

Köpeğini Eğitmek İsteyen Herkesin Dikkat Etmesi Gereken Doğru Sanılan Yanlışlar

Effy
23.06.2022 - 11:52

Minik dostlarımızı eğitmek istiyorsanız herkes tarafından doğru zannedilen bu yanlışlara takılmayın! 🐶💙

Kaynak: https://www.sciencefocus.com/nature/d...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Köpekler bize hükmetmek ister."

1. "Köpekler bize hükmetmek ister."

Birçok kişinin ağzından düşmeyen bu lafa göre, köpek dostlarımız evin 'alfası' olabilmek için bizlere hükmetmek istiyor. Bu fikir ilk olarak 20. yüzyılda bir kurt çevrebilimcisi tarafından ortaya atılmıştır. Fakat daha sonra başka çevrebilimciler bu hükmetme davranışlarının hayvanat bahçesinde bir arada tutulan esir kurtlarda (hiçbir kan bağlarının olmadığı) görüldüğü gözlemlenmiştir.

Ancak çevrebilimciler yapılan bu hatayı düzeltene kadar çoğu insan köpeklerin bize hükmetmek istediği düşüncesine inanmış...

2. "Ödül ikramları rüşvetçiliktir."

2. "Ödül ikramları rüşvetçiliktir."

Hayvan davranışları araştırmacısı Madeleine Goumas, 'Özellikle ödül ikramlarını rüşvetçilik olarak gören düşünceden rahatsız oluyorum' diyor. Bu düşüncenin temelinde yatan sebep ise insanlar hayvanların istediklerini ödül için değil, saygıdan ötürü yapmalarını istemesi. 

Nörolog Alice Gray 'Neden köpeklerimizin bir şeyi yapmayı öğrendiklerinde onları ödüllendirmediğimiz takdirde aynı şeyi yapmalarını bekleyelim?' diyor. 'Köpeğime emeği için hakkını ödül ikramlarıyla veya oyun ile veriyorum!'

3. "Yaşlı köpeklere yeni numaralar öğretemezsin."

3. "Yaşlı köpeklere yeni numaralar öğretemezsin."

Bu kulağa bir tık mantıklı gelse de, öyle değil. Köpeğimiz yetişkinliğine adım attığında eğitim sisteminin tamamlandığını düşünüyoruz fakat öyle olmuyor. Aksine, bir köpeği uzun yıllar boyunca eğitmek hep takviye ister. Neyse ki, günlük yürüyüşler ve oyunlar ile bunu hayatınızın bir parçası yapabilirsiniz.

4. "Bazen sert olmak gerekir."

4. "Bazen sert olmak gerekir."

Hayvan sağlığı araştırmacısı Nicola Clements, 'Çoğu köpek eğitmeni hala istedikleri sonucu alabilmek için ceza sistemine güveniyor, ama pozitif ödüllendirmeler daha olumlu sonuç veriyor.' diyor.

Ödül bazlı eğitim, söz dinlemesini ve daha yakın bir insan - köpek ilişkisi kurmanızı sağlar. Ayrıca köpeklerin yeni numaraları daha etkili bir biçimde öğrenmesini sağlar. Köpek eğitmenin bazen gerçekten sert olabilmeyi gerektiren bir iş olduğunu söyleyenler olsa da, hiç de öyle değil!

5. "Köpek eğitmenin yalnızca bir yolu vardır."

5. "Köpek eğitmenin yalnızca bir yolu vardır."

1950 ve 60'larda yapılan araştırmalarda, farklı bölgede yaşayan ve farklı ırklara mensup köpeklerin farklı davranışlar sergilediği gözlemlendi. Özellikle yavru bir köpekken içinde bulunduğu çevre ve hayat şartları bu farklılığı etkileyen faktörlerden biri.

Çevrebilimci Charlotte Dacre 'Yani söz konusu köpekleri eğitmek olduğunda 'tek bir eğitim şekli' yok' diyor. Her köpeğin de kendine ait bir karakteri olduğunu unutmayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın