Görüş Bildir
Haberler
Kitaplardan Uyarlandıklarından Muhtemelen Bihaber Olduğunuz Dizi ve Filmler

Kitaplardan Uyarlandıklarından Muhtemelen Bihaber Olduğunuz Dizi ve Filmler

Kumsal
29.06.2023 - 23:25

Kitaplar, yıllardır dizi ve filmlere uyarlanmaya devam ediyor. Kitap uyarlaması oldukları aklımızın ucundan bile geçmeyecek bazı yapımların öyle olduklarını öğrenince hala şaşırabiliyoruz. Oysa ki, kitaplar sandığımızdan daha ilham verici ve içeriği yoğun eserler. Uyarlama yapımların bir kısmı orijinallerinden daha fazla beğenilirken bazıları ise yerden yere vuruluyor. Hadi, beraber bu kitaplardan bazılarına bakalım! 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Gossip Girl

1. Gossip Girl

Gossip Girl, Cecily von Ziegesar tarafından yazılan bir Amerikan genç yetişkin on üç kitaplık bir roman serisidir. Seri, New York'un Yukarı Doğu Yakası'nda elit bir özel okul olan Constance Billard Kız Okulu'ndaki ayrıcalıklı sosyetik gençlerin hayatları ve aşkları etrafında dönmektedir. Kitap ile dizinin birçok yönden ayrıldığı, kitabın diziden daha yoğun olduğu söylense de dizinin bir hit haline geldiği gerçeği yadsınamaz.

2. The Queen's Gambit

2. The Queen's Gambit

1983 tarihli The Queen's Gambit romanı, Netflix dizisi sayesinde popülerlik kazanarak New York Times'ın en çok satanlar listesine girdi. Dizideki diyaloglar ve olay örgüsü; satranç dehası konusunu işleyen romanından alınsa da yazar ve yönetmen Scott Frank, satranç hamlelerini anlatan bölümleri atlayarak bazı değişiklikler yapmıştır.

3. Kuzuların Sessizliği

3. Kuzuların Sessizliği

Tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak tarihe geçen Kuzuların Sessizliği, Thomas Harris'in 1988 yılında çıkan romanından uyarlama. Yıllarca suç muhabiri olarak çalışmış bir yazarın kaleminden çıkmış kitabın hikayesi gerçeğe dayanıyor. Lecter karakteri, Harris'in muhabir olarak tanıştığı gerçek bir kişiden esinlenilmiştir.

4. Dexter

4. Dexter

Dexter dizisi, televizyon dünyası için tamamen orijinal bir konsept gibi görünse de aslında Jeff Lindsay'in 'Darkly Dreaming Dexter' adlı romanına dayanmaktaydı. Dexter'ın birinci sezonu ilk romanı oldukça yakından yansıtsa da  bazı belirgin farklılıklara da sahip.

5. The 100

5. The 100

Kass Morgan'ın 'The 100' adlı kitap serisinden uyarlama olan The 100 dizisi, ana konu dışında orijinalinden bir hayli farklı. Dizi, kitaptaki olay örgüsünü hızlandırarak ve bazı yerleri değiştirerek kullandı. Dört kitaplık serinin tamamının değiştirilip bir sezon haline getirilmesinin ardından sonraki altı sezon sıfırdan yaratıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Orange IsThe New Black

6. Orange IsThe New Black

Orange is the New Black, Piper Kerman'ın 2010 yılında yazdığı 'Orange is the New Black: Kadınlar Hapishanesinde Bir Yılım' adlı anı kitabından uyarlandı. Kerman yıllar önce eski sevgilisi Catherine Cleary Wolters (kitapta Nora Jansen, dizide ise Alex Vause olarak anılıyor) tarafından suçlandıktan sonra uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama suçlarından on beş ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

7. Pachinko

7. Pachinko

Min Jin Lee'nin çok kuşaklı aile destanından uyarlandığı filmde, her şeyi kronolojik olarak anlatmak yerine farklı zaman dilimleri arasında geçişler yapan bir hikâye anlatımı benimseniyor.

8. The Outlander

8. The Outlander

Diana Gabaldon'ın popüler roman serisinden uyarlanan dizi, Caitriona Balfe'nin canlandırdığı Claire'in yanlışlıkla 1700'lere gitmesini ve Jamie adında güçlü bir İskoç'a aşık olmasıyla başlayan olaylar zincirine ışık tutuyor.

9. Normal People

9. Normal People

Sally Rooney'nin 2018 yılında yayımlanan ve büyük beğeni toplayan romanındaki iki gencin duygusal iniş çıkışlarını yansıtan kitabı, Hulu'nun 2020 uyarlamasıyla daha da geniş bir kitleye ulaştı. On iki bölümlük mini dizi, dört yıl boyunca Marianne ve Connell'ın güvensiz gençlerden biraz daha özgüvenli yetişkinlere dönüşürken yaşadıkları samimi ama karmaşık ilişkiyi mercek altına alıyor.

10. Heartstopper

10. Heartstopper

Netflix'in Emmy ödüllü LGBTQ+ dizisi, Alice Oseman çizgi romanlarından uyarlanma. Charlie Spring (Joe Locke) ve Nick Nelson (Kit Connor) arasındaki tomurcuklanan ilişkiye eşlik eden endişe ve mutluluğa şahit olunan eserin hem dizisine hem de kitabına ülkemizde sansür uygulanmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Handmaid's Tale

11. The Handmaid's Tale

Hulu dizisi The Handmaid's Tale, Margaret Atwood'un distopik romanından uyarlama. Hem dizi hem de kitap, doğum oranının düştüğü ve 'handmaids' olarak adlandırılan doğurgan kadınları zengin erkekler ve onların kısır eşleri için çocuk doğurmaya zorlayan bir toplumun hikayesini anlatıyor. Kitap 1984 yılında yazılsa da, dizi günümüzü yansıtacak şekilde güncellendi.

12. Pretty Little Liars

12. Pretty Little Liars

Bir gizem gerilim dizisi olan Pretty Little Liars da bir kitap serisine dayanmakta. Seriyi okumaya karar verirseniz, daha ilk sayfalardan dizidekinden farklı olduğunu anlayacaksınız.

13. Love, Rosie

13. Love, Rosie

Yıllar geçtikçe bir klasik haline gelen Love, Rosie filmi başka bir klasik haline gelmiş Not Defteri'nin uyarlandığı kitabın yazarı Cecelia Ahern'ın başka bir kitabına dayanmakta.

14. Daisy Jones and The Six

14. Daisy Jones and The Six

Sam Claflin ve Riley Keough'u buluşturan Amazon Prime dizisi, aslında son yılların yükselen yazarlarından biri olan Taylor Reid Jenkins'in röportaj tarzında yazdığı romanından uyarlama.

15. Şeytan Marka Giyer

15. Şeytan Marka Giyer

Anne Hathaway'li, 2006 yılında Oscar'a aday gösterilmiş Şeytan Marka Giyer filmi, Lauren Weisberg'in 2003 yılında yayınlanan aynı adlı romanından uyarlamadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Tiffany'de Kahvaltı

16. Tiffany'de Kahvaltı

Audrey Hepburn'un ünlü filmi Tiffany'de Kahvaltı filmi, Amerikalı yazar Truman Capote'nin 1958 yılında üç öyküyü barındıran kitabından uyarlamadır.

17. Saksı Olmanın Faydaları

17. Saksı Olmanın Faydaları

Emma Watson, Ezra Miller ve Logan Lorman'ı bir araya getiren film, çocukluktan gelen travmalarını birlikte keşfeden üç arkadaşın hikayesini anlatıyor. Film, Stephen Chbosky tarafından yazılan romanın satışlarını artırdı ve kitap The New York Times Best Seller listesine girdi.

18. Valeria

18. Valeria

Valeria ile en yakın dostlarının dostluk ve tutku dolu hikayeleriyle karşımıza çıkan Netflix dizisi, dilimize de çevrilen 'Yüksek Topuklar' adlı kitap serisinden uyarlama.

19. My Mad Fat Diary

19. My Mad Fat Diary

Ünlü İngiliz yapımı, My Mad Fat Diary de kitaptan uyarlanan dizilerin arasında. Ana karaktere ismini veren kişi aslında aynı isimle uyarlanan kitabın yazarın ta kendisi! Rae Earl! Kendi gençlik yıllarından esinlenerek yazdığı kitap ise diziyle belli noktalarda ayrılıyor.

20. Nefret Oyunu

20. Nefret Oyunu

Başrollerinde Lucy Hale ve Austin Stowell'in yer aldığı Nefret Oyunu filmi aslında Sally Thorne'un aynı adlı kitabından uyarlama. 2021'de beyaz perdede yerini bulan roman, Lucy ve Joshua adlı iki çalışma arkadaşının birbirlerine duydukları nefretin aşka dönüşmesini anlatan bir ofis komedisi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın