Görüş Bildir
Haberler
Kitap Kurtları Çok Şaşıracak: Sinemada, Uyarlandığı Kitaplardan Daha Başarılı Olmuş 15 Yapım

Kitap Kurtları Çok Şaşıracak: Sinemada, Uyarlandığı Kitaplardan Daha Başarılı Olmuş 15 Yapım

28.05.2022 - 10:53

'Amaan, kitabını okuyana kadar filmini izlerim!' diyenlere gıcık olanlardan, filmin kitabın yerini asla tutamayacağına inananlardan mısınız? O zaman hazırladığımız listeye bir göz atmanızı öneriyoruz çünkü kitaplardan uyarlanmasına rağmen kitapların başarısını resmen katlayan filmleri bir araya getirdik! Hazırsanız başlayalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Bridget Jones's Diary / Bridget Jones'un Günlüğü (2001) – IMDb: 6.7

15. Bridget Jones's Diary / Bridget Jones'un Günlüğü (2001) – IMDb: 6.7

Helen Fielding’in aynı isimli kitabından uyarlanan bu filmde, 30’lu yaşlarındaki Bridget Jones’un medeni hâli çevresindekiler tarafından sürekli sorgulanır. Hayatında anlamlı bir ilişki isteyen Bridget ise iş yerindeki seksi patronu Daniel Cleaver’la flörtleşmeye başlar fakat denklemdeki tek kişi o değil! Ailesinin Bridget’a ayarlamaya çalıştığı meymenetsiz Mark Darcy’nin de zamanla göründüğü kadar katı biri olmadığı ortaya çıkar.

14. Julie & Julia (2009) – IMDb: 7.0

14. Julie & Julia (2009) – IMDb: 7.0

Beyaz yakalı hayatından bıkkınlık gelen Julie Powell’ın otobiyografik özellikler taşıyan öyküsü; önce bloğa, sonra kitaba, daha sonra da filme dönüşmüş. Julie Powell’ın ve Amerika’nın Emine Beder’i Julia Child'ın hikayelerini paralel olarak kurgulanmış şekilde izlerken bir yandan bol bol yemek tarifi öğreneceksiniz. Filmi izlerken çok acıkabilirsiniz, bizden söylemesi!

13. Mean Girls / Kötü Kızlar (2004) – IMDb: 7.1

13. Mean Girls / Kötü Kızlar (2004) – IMDb: 7.1

'Lisenin vahşi ortamına evde eğitim görmüş bir kız katılırsa ne olur?' sorusuna cevap arayan bu filmde Lindsay Lohan ve Rachel McAdams gibi yakından tanıdığımız isimler yer alıyor. Cady'nin acilen lisenin hiyerarşisini öğrenip ortama adapte olması gerekir. Hızlı bir şekilde uyum sağladığını sanır fakat işlerin öyle olmadığını arkadaş bildiği kişilerin kendisini sırtından bıçaklamasıyla öğrenir. Böyle olunca bu sefer plan yapma sırası Cady’ye geçer. Bu film, Rosalind Wiseman’ın 'Queen Bees and Wannabes' isimli kitabından esinlenilerek çekilmiş.

12. Pitch Perfect / Mükemmel Uyum (2012) – IMDb: 7.1

12. Pitch Perfect / Mükemmel Uyum (2012) – IMDb: 7.1

Mickey Rapkin’in kitabından uyarlanan bir müzikal komedisi olan bu gençlik filminde akapella türünde müzik yapan Barden Bellas grubunun hikayesi anlatılıyor. Ezeli rakipleri Barden Treblemakers’a karşı sürekli kaybeden Barden Bellas, yeni üyelerini aramaya başlar. Bu sırada kendi hâlinde müzik yapmaya çalışan Beca’nın (Anna Kendrick) sesinin güzelliğini fark eden Chloe (Brittany Snow) onu ekibe dahil etmeye çalışır. Başta gönülsüz olan Beca daha sonra gruba dahil olur. Artık Barden Bellas için çılgın bir rekabet başlar.

11. American Psycho / Amerikan Sapığı (2000) – IMDb: 7.6

11. American Psycho / Amerikan Sapığı (2000) – IMDb: 7.6

Patrick Bateman (Christian Bale) Wall Street’te çalışan bir beyaz yakalı olsa da tek özelliği bu değil. Bret Easton Ellis’in kitabından uyarlanan bu gerilim filminde tuhaf bir şekilde komik anlar da bulmak mümkün. Filmde tek bir kişinin hikayesi üzerinden bu elit grup içindeki insanların haz düşkünü, maddiyat takıntılı, yüzeysel hâlleri mercek altına alınıyor ve hicivli bir dille aktarılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Anayurt Oteli (1987) – IMDb: 7.6

10. Anayurt Oteli (1987) – IMDb: 7.6

Yusuf Atılgan’ın aynı isimli eserinden uyarlanan bu filmde ismini çok iyi bildiğimiz Zebercet isimli karakterin hikâyesi anlatılıyor. İnsanlarla anlamlı ilişkiler kuramayan Zebercet, bir gün otelde kalacak olan bir kadınla tanışır. Kadın geri geleceğini söyleyip gider. Onun geri dönüş ihtimali, Zebercet için sevecek bir insan bulmuş olma ihtimali anlamına gelir ve ilk defa bir ilişki için çaba gösterme ihtiyacı duyarak bu ana hazırlık yapar. Fakat o anın gelişi gittikçe gecikir...

9. Who Framed Roger Rabbit / Masum Sanık Roger Rabbit (1988) – IMDb: 7.7

9. Who Framed Roger Rabbit / Masum Sanık Roger Rabbit (1988) – IMDb: 7.7

Cinayet işlediği iddia edilen çizgi karakter Roger, kendine yardımcı olması için yıllar önce sevdiklerine zarar verdikleri için çizgi karakterlerden nefret eden bir dedektifin peşine takılır. İster istemez duruma dahil olan dedektif olayı çözmek için fantastik dünyaya seyahat etmek durumunda kalır. Gary K. Wolf tarafından yazılmış roman daha sonra Disney tarafından filme uyarlanmış. Polisiye türündeki bu yapım; çizgi filmle gerçek hayatı Space Jam’den çok önce harmanlamış.

8. Misery / Ölüm Kitabı (1990) – IMDb: 7.8

8. Misery / Ölüm Kitabı (1990) – IMDb: 7.8

Bir Stephen King uyarlaması olan Ölüm Kitabı, takıntılı hayranlığın uçlarını anlatan bir öykü. Annie Wilkes (Kathy Bates), hayranı olduğu yazar Paul Sheldon’a yaralandığında yardım etme fırsatı bulur. Ancak asıl amacı sonradan ortaya çıkınca Paul Annie’nin elinden kurtulmaya çalışır. Kathy Bates’in mükemmel performansıyla gerilimi hep en üst düzeyde tutan bu filmde sıkışmışlık hissinden kurtulamayacaksınız.

7. The Notebook / Not Defteri (2004) – IMDb: 7.8

7. The Notebook / Not Defteri (2004) – IMDb: 7.8

Acı tatlı aşk hikâyeleriyle tanınan Nicholas Sparks’ın The Notebook isimli kitabından uyarlanan bu film, şöyle güzelce ağlamak isteyenlerin dünyasına güneş gibi doğuyor. 1940’larda geçen film, iki gencin yaz aşkıyla başlıyor ve klasik bir zengin kız-fakir oğlan hikâyesini anlatıyor. Dolayısıyla kızın ailesi bu ilişkiye karşı çıkıyor ve çift farklı yollara düşüyor fakat kader ağlarını örüyor ve gün geliyor, tekrar karşılaşıyorlar.

6. Gone Girl / Kayıp Kız (2014) – IMDb: 8.1

6. Gone Girl / Kayıp Kız (2014) – IMDb: 8.1

Gerilimin ustası David Fincher’ın yönetmenliğinde sinemaya uyarlanan bu film, Gillian Flynn’in aynı isimli romanına dayanıyor. Eşiyle sorunlu bir evliliği olan Nick Dunne (Ben Affleck) bir gün eşini öldürme zannı altında kalır. Kanıtlar ilginç bir şekilde onu işaret etse de adam hiçbir şeyden haberi yok gibi görünür. Olayların hiçbir zaman göründüğü gibi olmadığı bu filmde gerilime hazır olun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Stand By Me / Benimle Kal (1986) – IMDb: 8.1

5. Stand By Me / Benimle Kal (1986) – IMDb: 8.1

Stephen King’in The Body (Ceset) isimli kısa romanından uyarlama olan bu film, bir grup yakın arkadaşın kasabalarında olduğu rivayet edilen kayıp cesedi aramalarını konu ediniyor. Orman içinde maceradan maceraya atılan çocuklar bir yandan kendilerine eğlence çıkarırken bir yandan birbirleri hakkında daha fazla şey öğreniyor.

4. Jurassic Park (1993) – IMDb: 8.2

4. Jurassic Park (1993) – IMDb: 8.2

Steven Spielberg’ün Michael Crichton’un romanından uyarladığı Jurassic Park, dinozorları canlandırmayı başarmış hayalperest bir bilim insanının eğlence parkı kurmak istemesiyle başlıyor. Bunun için parka bilim insanlarını davet ediyor, tabii bu sırada yeğenleri de orada. Fakat daha sonra dinozorların hayvanat bahçesindeki hayvanlar gibi duramayacağı anlaşılıyor ve her şey ters gitmeye başlıyor. 90’ların kült filmlerinden biri olan Jurassic Park’ın her saniyesini heyecanla izleyeceksiniz.

3. Uçurtmayı Vurmasınlar (1989) – IMDb: 8.3

3. Uçurtmayı Vurmasınlar (1989) – IMDb: 8.3

Feride Çiçekoğlu tarafından yazılan kitabın uyarlaması Tunç Başaran tarafından yönetilmiş. Film, cezaevinde annesiyle kalmak zorunda olan 5 yaşındaki bir çocuğun yaşadıklarını konu ediniyor. Barış'ın varlığı diğer mahkumlar için küçük de olsa mutluluk yaratıyor. Bu sırada Barış, İnci isimli mahkumla daha kuvvetli bir bağ kuruyor.

2. The Prestige / Prestij (2006) – IMDb: 8.5

2. The Prestige / Prestij (2006) – IMDb: 8.5

Christopher Priest’in aynı adlı romanından uyarlanan bu film, iki sihirbazın ezeli mücadelesini anlatıyor. Başta beraber çalışan Alfred ve Robert’ın yolları bazı anlaşmazlıklardan dolayı ayrılıyor. Ardından birbirleriyle mücadele etmeye başlıyorlar. Bunun için her bir performanslarını diğerininkinin üstüne çıkacak şekilde tasarlıyorlar fakat olaylar sarpa sarmaya başlıyor. Eğlence endüstrisinin içindeki iki sihirbazın var olma savaşını anlatan bu filmde Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine ve Scarlett Johansson gibi ünlü isimler yer alıyor. Birbirinden farklı sihir numaraları izleyeceğiniz bu film, âdeta kocaman bir bilmece.

1. Selvi Boylum Al Yazmalım (1977) – IMDb: 8.5

1. Selvi Boylum Al Yazmalım (1977) – IMDb: 8.5

İlk görüşte aşık olan Asya ve İlyas’ın hikâyesini anlatan bu film, Cengiz Aytmatov’un eserinden uyarlanmış. Birbirlerine delicesine aşık olan Asya ve İlyas, talihsiz olaylar sonucunda ayrı düşer. Bu sırada Asya ve oğlunun yolu Cemşit ile kesişir ve birlikte yaşamaya başlarlar. İlyas’ın tekrar hayatlarına girmesiyle Asya’nın bir seçim yapması gerekir. Müziğiyle gönüllerde yer edinen bu filmi izlerken gözyaşlarınızı tutamayacaksınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
7
4
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ali Türkmen

Harry Potter?

Bullets YT

Baba?

Gizem Yenikler

Amerikan sapığı kitabı da güzeldi.